2013 December UGC NET Solved Question Paper in Comparative Study of Religions, Paper II

1. Primitive people are known as:

(A) Atheists

(B) Aborigines

(C) Ascetics

(D) Essenes

Answer: (B)

 

2. Primitive people believed in:

(A) Pantheism

(B) Henotheism

(C) Monism

(D) Animism

Answer: (D)

 

3. Epic of Gilgamesh is included in:

(A) Egyptian Civilization

(B) Babylonian Civilization

(C) Chinese Civilization

(D) Greek Civilization

Answer: (B)

 

4. Which one of the following was not a part of Primitive religion?

(A) Ancestor Worship

(B) Witch Craft

(C) Monotheism

(D) Shamanism

Answer: (C)

 

5. Who was the exponent of Phenomenology of religion?

(A) Max Muller

(B) Paul Tillich

(C) G. Van der Leeuw

(D) Bronislaw Malinowski

Answer: (C)

 

6. Totem may be represented by:

(A) Temple

(B) Animal or Plant

(C) Ocean

(D) Mountain

Answer: (B)www.netugc.com

 

7. The author of ‘The Golden Bough’ was:

(A) Edward B. Tylor

(B) G.W.F. Hegel

(C) James Frazer

(D) Martin Heidegger

Answer: (C)

 

8. Identify the correct match from List I with II:

List I                                                   List II

(a) Rudolf Otto                                   (1) Primitive cultures

(b) Emile Durkheim                            (2) The idea of holy

(c) William James                                (3) Elementary forms of religion

(d) Edward B. Tylor                           (4) Varieties of religious experience

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (4) (2) (1) (3)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (1) (3) (4) (2)

Answer: (B)

 

9. This is the first scripture among the vedic samhitas

(A) Atharva veda

(B) Sam veda

(C) Rig veda

(D) Yajur veda

Answer: (C)

 

10. “Vedokhilo Dharma mu–lam” is found in this scripture

(A) Mahabharata

(B) Ramayana

(C) Upanishad

(D) Manu smriti

Answer: (D)

11. DaraShikola studied deeply this scripture

(A) Upanishads

(B) Abhi Dhamm pitaks

(C) Smritis

(D) Sanskrit Dramas

Answer: (A)

 

12. Which one of the following deals with law, justice and punishment process?

(A) Smritis

(B) Brahmans

(C) Aranyakas

(D) Upanishads

Answer: (A)

 

13. The author of Ramayana epic is

(A) Vyasa

(B) Shri Harsha

(C) Panini

(D) Valmiki

Answer: (D)

 

14. Who among the following believed in attribute-less and form-less God?

(A) Surdas

(B) Kabirdas

(C) Tulasidas

(D) Meerabai

Answer: (B)

 

15. Who among the following reformer was propounder of widow-marriage movement on the basis of vedic texts?

(A) Dayananda Saraswati

(B) Raja Ram Mohan Rai

(C) Jyotirba Phule

(D) Ishwar Chandra Vidya Sagar

Answer: (A)

 

16. Lord Mahavira attained Kevalajnana at the bank of

(A) Ganga

(B) Yamuna

(C) Kaberi

(D) Rjukula

Answer: (D)

 

17. Twenty second Tirthankara of Jainism is

(A) Neminatha

(B) Parsvanatha

(C) Naminatha

(D) Ajitanatha

Answer: (A)

 

18. Sthanakavasisect belongs to

(A) Digambar Jaina

(B) Svetambar Jaina

(C) Buddhism

(D) Sikhism

Answer: (B)

 

19. The author of Pravachanasara is

(A) Umaswati

(B) Haribhadrasuriwww.netugc.com

(C) Kundakunda

(D) Yativrshabha

Answer: (C)

 

20. ‘The multi view point of reality’ is known in Jainism as:

(A) Ratnatraya

(B) Kevalajnana

(C) Anekantavada

(D) Mahavratas

Answer: (C)

21. The period of the famous Jaina Khajuraho temples

(A) 9th century A.D.

(B) 12th century A.D.

(C) 8th century A.D.

(D) 10th century A.D.

Answer: (B)

 

22. Read the following:

List I                                                   List II

(a) Samayasara                                    (1) Mulasutra

(b) Uttara-dhyanasutra                        (2) Samaraiccakaha

(c) Dravyasangraha                             (3) Kundakunda-charya

(d) Haribhadrasuri                               (4) Nemichandra-charya

Identify the correct combination from

Codes:

(A) (a) + (1)

(B) (b) + (4)

(C) (c) + (3)

(D) (d) + (2)

Answer: (D)

 

23. Lord Buddha obtained Maha-parinirvana at

(A) PAVA

(B) Bodha Gaya

(C) Kusinara

(D) Varanasi

Answer: (C)

 

24. Seven hundred Buddhist Monks participated in

(A) The First Buddhist Council

(B) The Fourth Buddhist Council

(C) The Third Buddhist Council

(D) The Second Buddhist Council

Answer: (D)

 

25. The propounder of the Vijnanavada theory in Buddhism was

(A) Vasubandhu

(B) Nagarjuna

(C) Nagasena

(D) Buddhagosa

Answer: (B)

 

26. The earliest Bodhisattva statue is found in the period of:

(A) Pusyamitra

(B) Milinda

(C) Kaniska

(D) Ashoka

Answer: (C)

 

27. The Sanchi Stupa is situated in

(A) Andhra Pradesh

(B) Bihar Pradesh

(C) Chhattisgarh

(D) Madhya Pradesh

Answer: (D)

 

28. Buddhism in Thailand is known as

(A) Sarvastivada

(B) Vajrayana

(C) Mahayana

(D) Theravada

Answer: (D)

 

29. Read the following:

List I                                                   List II

(a) Sammaditti                                    (1) Sanskrit

(b) Mogga-liputta Tissa                       (2) Suttapitaka

(c) Nyayabindu                                   (3) Astarigi-kamarka

(d) Dighanikaya                                  (4) Third Buddhist Council

Identify the correct combination from

Codes:

(A) (a) + (4)

(B) (b) + (2)

(C) (c) + (1)

(D) (d) + (3)

Answer: (C)

 

30. Identify the correct statement:

(A) Main Christian churches are: Catholic, Judaic and Protestant

(B) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Orthodox

(C) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Shia

(D) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Sunni

Answer: (B)

 

31. “The Sermon on the Mount” was delivered by:

(A) St. Peter

(B) St. Paul

(C) St. Thomas

(D) Jesus Christ

Answer: (D)

 

32. This is a prophet of the Old Testament

(A) St. Paul

(B) St. Thomas

(C) Jeremiah

(D) Jesus

Answer: (C)

 

33. It is believed that this apostle of Christ came to India:

(A) St. Mathew

(B) St. Thomas

(C) St. John

(D) St. Mark

Answer: (B)

 

34. Abraham of Old Testament is a father of:

(A) Egyptians

(B) Romans

(C) Persians

(D) Jews, Christians and Muslims

Answer: (D)

 

35. The head of the Apostles was

(A) St. Peter

(B) St. Thomas

(C) St. John

(D) St. Paul

Answer: (A)

 

36. The ancient city of Jerusalem is important for the following religions:

(A) Christians, Muslims and Hindus

(B) Christians, Jews and Muslims

(C) Christians, Muslims and Sikhs

(D) Christians, Muslims and Jains

Answer: (B)

 

37. Who among the following was the uncle of the Prophet Muhammad?

(A) Hashim

(B) Abbas

(C) Masud

(D) Ahmad

Answer: (B)

 

38. Arrange the following in chronological order and use the code given below:

I. Pact, al-Hudaybiyah

II. Battle of Badr

III. Migration to Abyssinia

IV Miraj

Codes:

(A) III, I, II, IV

(B) IV, II, I, III

(C) III, IV, II, I

(D) III, IV, I, II

Answer: (C)

 

39. Who among the following accompanied the Prophet Muhammad in the journey of Hijrat?

(A) Abu Bakr

(B) Umar

(C) Uthman

(D) Ali

Answer: (A)

 

40. One of the non-Jewish tribes in Yathrib was

(A) Qainqa

(B) Quraiza

(C) Nazir

(D) Khazraj

Answer: (D)

 

41. Who among the following was also called as al-saffah?

(A) Al-Hadi

(B) Al-Mahdi

(C) Al-Mansur

(D) Abul Abbas

Answer: (D)

 

42. Who among the following was called by the Arabs as al-shaykh al-rais?

(A) Ibn-Sina

(B) Ibn-al-Abbas

(C) Ibn-Zakariya

(D) Ibn-Ishaq

Answer: (A)

 

43. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Ali – 656-661

(B) Ali – Battle of Siffin

(C) Ali – Fata-al-Arab

(D) Ali – Battle of Camel

Answer: (C)

 

44. Panja Sahib is situated in the town of:

(A) Nankana Sahib

(B) Hasan Abdal

(C) Peshawar

(D) Rawalpindi

Answer: (B)

 

45. The compilation of ‘Chaupai’ is a part of:

(A) Bachittar Natak

(B) Chrittropakhianwww.netugc.com

(C) Akal Ustat

(D) Ramavtar

Answer: (B)

 

46. In Guru Granth Sahib, raga Jaijawanti was included by:

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Ramdas

(C) Guru Arjan Dev

(D) Guru Gobind Singh

Answer: (D)

 

47. Gurmukhi script was evolved by:

(A) Sheikh Farid

(B) Guru Nanak Dev

(C) Guru Angad Dev

(D) Guru Arjan Dev

Answer: (C)

 

48. Who was considered Guru of Hindus and Pir of Musalmans?

(A) Sheikh Farid

(B) Guru Nanak Dev

(C) Bulleh Shah

(D) Guru Gobind Singh

Answer: (B)

 

49. Zafarnamah is included in:

(A) Guru Granth

(B) Diwan-i-Goya

(C) Gur Sobha

(D) Dasam Granth

Answer: (D)

 

50. Identify the correct combination:

(a) Sarup Das Bhalla                           (1) Suraj Prakash

(b) Kesar Singh Chibber                     (2) Panth Parkash

(c) Ratan Singh Bhangu                      (3) Mahima Parkash

(d) Bhai Santokh Singh                      (4) Bansawali Nama

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (4) (3) (2) (1)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (2) (4) (3) (1)

Answer: (C)

Comments