2013 September UGC NET Solved Question Paper in Comparative Literature, Paper II

1. Andre Lefevere is the author of

(A) Translation, Rewriting and the Manipulation of Literary Fame

(B) The Translator’s Invisibility

(C) Of Grammatology

(D) Toward a Science of Translating

Answer: (A)

 

2. Comparison n’est pas raison: La crise de la littērature comparée is authored by

(A) Rene Etiemble

(B) Ferdinand Brunetiere

(C) Jean Frappiere

(D) Jean Jacques Rousseau

Answer: (A)

 

3. Which among the following is not a Gothic novel?

(A) The Sorrows of Young Weather

(B) The Castle of Otranto

(C) Ferdinand Count Fathom

(D) Rinaldo Rinaldini

Answer: (A)

 

4. Death of a Discipline which addresses the need to usher in changes within the discipline of Comparative Literature, is written by

(A) Gayatri Chakravorty Spivak

(B) Harry Levin

(C) Charles Bernheimer

(D) T.S. Eliot

Answer: (A)

 

5. Writing literary history by moving away from the author to the way the work is received at different moments is the method developed by

(A) Rene Wellek

(B) Viktor Shklovsky

(C) Hayden Whitewww.netugc.com

(D) Haus Robert Jauss

Answer: (D)

 

6. Which God named below is not a God of War?

(A) Hermes

(B) Mars

(C) Ares

(D) Reshep

Answer: (A)

 

7. In describing Indian literary history, who is critical of the use of period?

(A) Sisir Kumar Das in A History of Indian Literature

(B) Suniti Kumar Chatterjee in Languages and Literatures of Modern India

(C) Ganesh Devy in Of Many Heroes: An Indian Essay in Literary Historiography

(D) Douwe Fokkema in Literary History, Modernism and Post-Modernism

Answer: (C)

 

8. Rita Kothari’s Translating India is sub-titled

(A) The Politics of Translating from Gujarati into English

(B) Language, Culture, Industry

(C) The Linguistic Politics of India

(D) The Cultural Politics of English

Answer: (D)

 

9. ‘Hamartia’ means

(A) purging of excess emotions

(B) a lack of confidence on the part of the hero

(C) the poetic ability of the protagonist

(D) a tragic flaw or error in the protagonist

Answer: (D)

 

10. The following Malayalam film is an adaptation of Shakespeare’s Othello.

(A) Kāryam Nissāram

(B) Kaliveedu

(C) Kaliyāttam

(D) Kāthodu Kāthoram

Answer: (C)

11. Strophe, anti-strophe and epode are parts of

(A) a sonnet

(B) a one-act play

(C) an ode

(D) a ballad

Answer: (C)

 

12. The first German adaptation of the legend of ‘The Chalk Circle’ was done by

(A) Goethe

(B) Brecht

(C) Klabund

(D) Mann

Answer: (C)

 

13. The Agony and the Ecstasy is a biography of

(A) Vincent Van Gogh

(B) Pablo Picasso

(C) Michelangelo

(D) Leonardo da Vinci

Answer: (C)

 

14. ‘Epinicia’ means

(A) Song of lamentation

(B) Wedding song

(C) Song of victory

(D) Divine hymns

Answer: (C)

 

15. Identify the person who wrote – “Just as this earth is not the sum of patches of land belonging to different people and to know the earth as such is sheer rusticity, so literature is not the mere total of works composed by different hands. Most of us, however, think of literature in what I have called the manner of the rustic.”

(A) U.R. Ananthamurthy

(B) Premchand

(C) Rabindranath Tagore

(D) Thakazhi Shivshankara Pillai

Answer: (C)

 

16. The Reluctant Fundamentalist is written by

(A) Kamila Shamsie

(B) Bapsie Sidhwa

(C) Mohsin Hamid

(D) Zulfikar Ghose

Answer: (C)

 

17. A Change of Skies is

(A) a novel

(B) an epic poem

(C) a tragi-comedy

(D) a silent film

Answer: (A)

 

18. In Indian poetics, the ‘Padya’ was divided as

(A) Sargabandha and Muktaka

(B) Prabandha and Muktaka

(C) Sargabandha and Prabandha

(D) Muktaka and Parvawww.netugc.com

Answer: (A)

 

19. Name the author of Jaisa ka Taisa, an adaptation of Moliere’s L’amowe medecin.

(A) Girish Karnad

(B) Bhartendu Harishchandra

(C) Girishchandra Ghosh

(D) K.P. Khadilkar

Answer: (C)

 

20. René is a

(A) play written by Moliere

(B) a novella written by Chetanbrind

(C) a play written by Chetanbrind

(D) tragedy by Racine

Answer: (B)

21. Thomas Mann in The Transposed Heads borrows his theme from

(A) Kathasaritsagara

(B) Hayavadana

(C) Nagamandala

(D) Aesop’s Fables

Answer: (A)

 

22. Nouvean roman means

(A) new romance

(B) new Romanticism

(C) non-romance

(D) new novel

Answer: (D)

 

23. The traditional ‘box in box tale’ model was attempted in modern fiction as an alternative to the western novel by

(A) Bankim Chandra Chattopadhyay

(B) Phaniswarnath Renu

(C) Qurratulain Hyder

(D) Trilokinath Mukhopadhyay

Answer: (D)

 

24. The Tale of Genji is

I. a Chinese story

II. written by Yukio Mishima

III. a Japanese novel

IV. written by Murasaki Shikibu

The correct combination according to the code is

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (C)

 

25. Gilgamesh is

(A) a Roman epic

(B) a Sumerian epic

(C) a German romance

(D) a Spanish romance

Answer: (B)

 

26. Apuleius’ The Golden Ass includes the following stories:

(A) Pelops and Hippodemia + Cupid and Psyche

(B) Cupid and Psyche + Thyestes and Atreus

(C) Aristomenes + Cupid and Psyche

(D) Aristomenes + Pelops and Hippodemia

Answer: (C)

 

27. The international body of Comparatists is called

(A) International Association of Comparative Literature

(B) International Comparative Literature Association

(C) World Literature and Comparative Literature Association

(D) International Association of Comparative Literary Studies

Answer: (B)

 

28. “Gorkhey Jeep” is a very famous Indian short story written in Nepali language by

(A) Rabindrakumar Moktan

(B) Shivkumar Rai

(C) Indra Bahadur Rai

(D) Jas Youzon Piyasi

Answer: (A)

 

29. The Vaishnava love lyrics were composed by

(A) Chandidas and Ramprasad

(B) Ramprasad and Govindadas

(C) Bharatchandra and Vidyapati

(D) Vidyapati and Chandidas

Answer: (D)

 

30. The concept of estrangement was used differently for literary analysis by

(A) Wellek & Prawer

(B) Iser & Jauss

(C) Brecht & Shklovsky

(D) Freud & Lacan

Answer: (C)

 

31. He Aranya He Mahanagar is

(A) a collection of Ahamiya poems by Nabakanta Barua

(B) a collection of Bangla poems by Rabindranath Tagore

(C) an anthology of ecocritical essays in Bangla by Rabindranath Tagore

(D) a collection of Oriya poems by Nilakantha Das

Answer: (A)

 

32. “On Linguistic Aspects of Translation” is written by

(A) Friedrich Schleiermacher

(B) Roman Jakobson

(C) John Dryden

(D) Walter Benjamin

Answer: (B)

 

33. Abhinava Bharati is

(A) a commentary of Natyashastra

(B) a biography of Abhinava Gupta

(C) a history of Kashmir

(D) an exposition of Mahabharata

Answer: (A)

 

34. According to “Natyashastra”, women characters will talk in

(A) Sauraseni Prakrit

(B) Sanskrit

(C) Magadhi Prakrit

(D) Prachya

Answer: (A)

 

35. The Haun Saussy report deals with

(A) Problems of multiculturalism after the end of the Cold War

(B) Chinese Aesthetics

(C) State of the Discipline of Comparative Literature

(D) Orientalism

Answer: (C)

 

36. The writer of the travelogue, Englondey Bangamahila first published in 1885 was

(A) Krishnabhavini Das

(B) Rassundari Dasi

(C) Mirza Muhammad Hadi Ruswa

(D) Kasturba Gandhi

Answer: (A)

 

37. Identify the dominant ‘rasa’ of drama:

(A) Vira/Hasya

(B) Sringara/Vira

(C) Hasya/Raudra

(D) Sringara/Karuna

Answer: (B)

 

38. In a drama (Natyavastu) situationwise and meaningwise how many ‘Sandhis’ are there?

(A) 10

(B) 6

(C) 5

(D) 4

Answer: (C)

 

39. Jnanesvari is a famous

(A) Avadhi Commentary of Ramcharitmanas

(B) Hindi translation of Mahabharata

(C) Marathi exposition of Bhagavadgita

(D) Autobiography of Marathi saint poet Jnanesvara

Answer: (C)

 

40. Colonization provides a backdrop of

(A) The Magic Mountain

(B) Siddhartha

(C) Things Fall Apart

(D) The Little Prince

Answer: (C)

 

41. The first literary adaptation of the German story of Faust was done by

(A) Thomas Mann

(B) J.W. Goethe

(C) Murnau

(D) Christopher Marlowe

Answer: (D)

 

42. Aeosopica is

(A) a book of songs

(B) a book of legends

(C) a book of limerics

(D) a book of fables

Answer: (D)

 

43. “A translation has to be true to the translator no less than to the originals … Translation is choice, interpretation, an assertion of taste, a betrayal of what answers to one’s needs, one’s envies.” – Identify the author:

(A) A.K. Ramanujam

(B) Lawrence Venuti

(C) Salman Rushdie

(D) Susan Bassnett

Answer: (A)

 

44. Jakobson’s achievements includewww.netugc.com

(A) Communications functions

(B) Deconstruction

(C) Psychoanalytic study of literature

(D) New criticism

Answer: (A)

 

45. The American pioneer in the development of the theory and practice of Bible translation is

(A) Leonard Bloomfield

(B) Eugene A. Nida

(C) Edwin Gentzur

(D) Mildred L. Larson

 

Read the following passage and answer the questions:

Traditionally, readers of literature, postulated an instantly responsive reader and strove to read like one. It is possible, however, to replace this postulate with the postulate of an initially unresponsive reader. Although it is strictly a postulate, it seems to correspond to observed reader behaviour at first meetings with a literary work. It is well known that the first reaction to unfamiliar music is one of puzzlement, apathy, or even dislike and that only continued exposure builds up a ‘taste’ or a capacity for response. This applies, in varying degrees, to music in general and then at lower levels of generalization, to a composer, a composition, a musician or singer, and an individual piece of music or a song. It similarly applies, again, varying degrees to literature, a genre, an author, a literary work and a particular passage.

Answer: (B)

 

46. The author is of the view that

(A) readers of literature are dumb

(B) readers of literature are believed to naturally respond to texts

(C) readers of literature take their time in responding to what is before them

(D) readers of literature respond without any prejudice

Answer: (B)

 

47. That readers naturally and instinctively respond to literature is a/an _______

(A) antiquated view

(B) modern view

(C) traditional view

(D) erroneous view

Answer: (C)

 

48. On what basis does the author advance his postulate of “an initially unresponsive reader”?

(A) Personal observation

(B) Observed behaviour of readers

(C) Behaviour of observant readers

(D) General statistical information

Answer: (B)

 

49. What, according to the author, is conducive to better appreciation of art objects?

(A) Taste

(B) Continued exposure to art objects

(C) Postulates relating to art objects

(D) Patience

Answer: (B)

 

50. What does the expression “in varying degrees” refer to in this passage?

(A) Literature, genre, author, etc.

(B) Composer, composition, musician etc.

(C) Capacity for response

(D) Capacity for appreciation

Answer: (C)

Comments