2013 June UGC NET Solved Question Paper in Comparative Literature, Paper II

1. The contradictions of Greek tragedies are the negotiations of moral freedom and natural necessity. We find the forecast of this statement in Kant’s.

(A) “What is Enlightenment?”

(B) “Critique of Practical Reason”

(C) “Theatre as a Moral Institution”

(D) “Of Sublime”

Answer: (B)

 

2. Ang Lee’s 2012 entitled “Life of Pie” was based on a novel by

(A) Rohinton Mistry

(B) Kunal Basu

(C) Yann Markel

(D) Arundhati Ray

Answer: (C)

 

3. Who among the following first enunciated the idea of a pre-history of comparative literature in India?

(A) Sisir Kumar Das

(B) Indra Nath Chaudhary

(C) A.K. Ramanujanwww.netugc.com

(D) K.M. George

Answer: (A)

 

4. “If modern Bangla poetry begins after Rabindranath, then the first modern poet is Rabindranath himself.” – This view was expressed by

(A) Buddhadeva Bose

(B) Bishnu De

(C) Satyajit Ray

(D) Kazi Nazrul Islam

Answer: (A)

 

5. The first ever picaresque novel in Europe is

(A) Guzman de Alfarache

(B) The Adventures of Roderick Random

(C) Lazarillo de Tormes

(D) El Busco’n

Answer: (C)

 

6. ‘Motif’ concretized and named is

(A) Situation

(B) Theme

(C) Leitmotif

(D) Thematology

Answer: (B)

 

7. Comparative Literature in the Age of Multiculturalism was edited by

(A) Gayatri Chakravorty Spivak

(B) Charles Bernheimer

(C) Susan Bassnett

(D) Sisir Kumar Das

Answer: (B)

 

8. How to Read Donald Duck was written by

(A) Ariel Dorfman and Armand Mattelart

(B) Octavio Paz and Muriel Spark

(C) Walt Disney

(D) Che Guevara

Answer: (A)

 

9. The case for a district category called ‘postcolonial translation’ depends upon, among other things, the accruing balance of payments between the languages concerned, and whether or not that changes appreciably in the post-independence period. – Whose contention is this?

(A) Manabendra Bandyopadhyay

(B) Harish Trivedi

(C) Rajendra Yadav

(D) Avadesh Kumar Singh

Answer: (B)

 

10. Which Malayalam novel has Pareekutty and Karuthamma as its two protagonists?

(A) Indulekha

(B) Balyakalasakhi

(C) Khassakinte Itihasan

(D) Chemmeer

Answer: (D)

11. Tughlaq is

(A) A story written by U.R. Ananthamurthy.

(B) A play written by Girish Karnad.

(C) A play written by Kirtinath Kurtkoti.

(D) A story written by Girish Karnad.

Answer: (B)

 

12. Name the Urdu novel which carried the legend ‘trans created from the original Urdu…..’ in its English translation had Cyril Ashley as one of its characters.

(A) Mirat ul Urus

(B) Umraojan Ada

(C) Ek Chadar Maili Si

(D) Aag Ka Daryawww.netugc.com

Answer: (D)

 

13. Identify the author of Sahityadarpan

(A) Bharata

(B) Viswanath

(C) Vidhyadhar

(D) Vamaha

Answer: (B)

 

14. The Amar Chitrakatha comic book series was pioneered by

(A) Anant Pai

(B) Vaikom Muhammad Basheer

(C) U.R. Ananthamurthy

(D) Ajit Wadekar

Answer: (A)

 

15. Mamu is a novel by

(A) Gopinath Mohanty

(B) Brinchikumar Barua

(C) Fakir Mohan Senapati

(D) Premchand

Answer: (C)

 

16. Psycho analysis, a clinical and interpretive science used to evolve theories of language, reading and literary influence, was founded by

(A) Harold Bloom

(B) Sigmund Freud

(C) Jacques Lacan

(D) Norman Holland

Answer: (B)

 

17. Comparative Literature: Indian Dimensions is written by

(A) Amiya Dev

(B) Ayyappa Panikkar

(C) K.M. George

(D) Swapan Majumdar

Answer: (D)

 

18. Which of the following texts does not allude to The Thousand and One Nights?

(A) Voltaire’s Candide

(B) Tennyson’s “Recollections of the Arabian Nights”

(C) Wordsworth’s Prelude

(D) Pound’s Cantos

Answer: (D)

 

19. Choose the correct option:

(i) Rohstoff is Stoff performed.

(ii) Rohstoff and Stoff belong to the realm of Historiography.

(iii) Stoff is extrinsic to the text while Rohstoff is intrinsic to the text.

(iv) Rohstaff and Stoff belong to the realm of Thermatology.

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) Only (i) is correct.

(C) (i) and (iii) are correct.

(D) only (iv) is correct.

Answer: (D)

 

20. How many volumes of Sahitya Akademi’s A History of Indian Literature have been published?

(A) 9

(B) 8

(C) 3

(D) 2

Answer: (C)

21. The use of Marxist tools for periodization of literacy history without economic reductionism has been attempted by

(A) George Plekhanov’s Art and Social Life

(B) Christopher Caudwell’s Illusion and Reality

(C) George Lukac’s Studies in European Realism

(D) Raymond Williams’ Marxism and Literature

Answer: (D)

 

22. The Annals of Rajasthan is the creation of

(A) R. Kipling

(B) James Todd

(C) H.G. Wells

(D) F. Scott Fitzgerald

Answer: (B)

 

23. The Divine Comedy has its reflection in

(A) “Valmiki Pratibha” by Rabindranath Tagore

(B) “Lankadahan Paala” by Leela Majumdar

(C) “Lakshmaner Shaktishel” by Sukumar Ray

(D) “Meghnadbadh Kavya” by Michael Madhusudan Dutt

Answer: (D)

 

24. Monkey, a 16th century Chinese creation by Wu Ch’eng-en, is

(A) A Play

(B) A Fable

(C) A Novel

(D) An Epic

Answer: (C)

 

25. In the 20th century the concept of the ‘foreignization’ of translation has been addressed at length by

(A) Walter Benjamin

(B) Lawrence Venuti

(C) Andre Lefevere

(D) Freidrich Schleiermacher

Answer: (B)

 

26. The first modern Malayalam novel was

(A) K.M. Panikkar’s Kerala Simham

(B) Chandu Menon’s Indulekha

(C) Thakazhi Sivasankara Pillai’s Chemmeen

(D) C.V. Raman Pillai’s Marthanda varma

Answer: (B)

 

27. Machiavelli’s Il Principe was dedicated to

(A) Dante Alighieri

(B) Lorenzo de’ Medici

(C) Girolamo Savonarola

(D) Louis XII

Answer: (B)

 

28. In the Dynamics of Literary Response, a psychoanalytic model of reader response is offered by

(A) David Bleich

(B) Wolfgang Iser

(C) Norman Holland

(D) Jonathan Culler

Answer: (C)www.netugc.com

 

29. Pierre Bowlez’s flute concerto explosante-fixe is based on the last line of the novel

(A) The Stranger

(B) Lolita

(C) Nadja

(D) Mrs. Dallowary

Answer: (C)

 

30. Goethe’s West-Östlicher Divan is an adaptation of the works of

(A) Ferdowsi

(B) Hafiz

(C) Omar Khayyam

(D) Rudaki

Answer: (B)

 

31. The distinction between metaphoric and metonymic roles of language was most vociferously argued by

(A) Boris Eichenbaum

(B) Tzvetan Todorov

(C) Roman Jacobson

(D) Victor Shlovsky

Answer: (C)

 

32. The role of hospitality in reception theory has been elaborated by

(A) Derrida

(B) Spivak

(C) Durisin

(D) Iser

Answer: (C)

 

33. The Manipulation School is associated mostly with

(A) Germanic Studies

(B) Francophone Studies

(C) Translation Studies

(D) Gender Studies

Answer: (C)

 

34. The History of Sexuality has been written by

(A) Sigmund Freud

(B) Jacques Lacan

(C) Julia Kristeva

(D) Michel Foucault

Answer: (D)

 

35. The notion of Trans creation was forwarded most emphatically by

(A) P. Lal

(B) K.M. George

(C) A.K. Ramanujan

(D) Sujit Mukherjee

Answer: (A)

 

36. The impact of Homer on history writing is clear in

(A) Discussions of warfare by early historians.

(B) The use of set speeches by Thucydides.

(C) Herodotus’ references to early myths.

(D) The use of trochaic tetrameter by Herodotus.

Answer: (B)

 

37. The five volume Adhunik Bharatiya Galpo comprising modern Indian short stories from various bhasas in Bangla translation, was edited by

(A) Buddhadeva Bose

(B) Rabindranath Tagore

(C) Manabendra Bandyopadhyay

(D) Naresh Guha

Answer: (C)

 

38. Sanjay Leela Bhansali’s ‘Devdas’ was based on

(A) A play by Rabindranath Tagore

(B) A novel by Saran Chandra Chattopadhyay

(C) A novel by Bankim Chandra Chattopadhyay

(D) A novel by Premchand

Answer: (B)

 

39. Which of the following texts of Gertrude Stein is an opera?

(A) Four Saints in Three Acts

(B) Three Lives

(C) The Autobiography of Alice B. Toklas

(D) A Circular Play

Answer: (A)

 

40. Identify the poet who lives on the Isle of Lesbos

(A) Homer

(B) Sappho

(C) Alcaeus

(D) Catullus

Answer: (BC)

 

41. Who among the following is associated with ‘Third Theatre’?

(A) Utpal Dutt

(B) Badal Sricar

(C) Satish Alekar

(D) Mohan Rakesh

Answer: (B)

 

42. The Pulitzer Prize is administered by

(A) Columbia University, USA

(B) Oxford University, UK

(C) Stanford University, USA

(D) University of Toronto, Canada

Answer: (A)

 

43. To mark the 25th Anniversary of the Man Booker Prize for fiction, a special Booker of Bookers Prize was awarded in 1993 to

(A) Amitav Ghosh

(B) Salman Rushdie

(C) Vikram Seth

(D) V.S. Naipaul

Answer: (B)

 

44. Don Carlos (1782-1787) marks a transition from pre-romanticism to Classicism on the part of

(A) Goethe

(B) Schlegel

(C) Schiller

(D) Nietzsche

Answer: (C)

 

45. Thematology

(i) Puts into suspension questions related to the why’s and how’s of literary study.

(ii) Re-routes questions of form and meaning via that of content.

(iii) Rephrases the ‘how’ and the ‘why’ in terms of the ‘what’

(A) Only (i)

(B) (i) and (ii)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

Read the following passage and answer the question based on it:

Parochialism and provincialism are opposites. The provincial has no mind of his own; he does not trust what his eyes see until he has heard what the metropolis – towards which his eyes are turned – has to say on any subject. This runs through all activities.

The parochial mentality, on the other hand, is never in any doubt about the social and artistic validity of his parish…… In Ireland we are inclined to be provincial not parochial, for it requires a great deal of courage to be parochial. When we do attempt having the courage of our parish, we are inclined to go false and play up to the larger parish on the other side of the Irish Sea. In recent times we have had two great Irish parishioners – James Joyce and George Moore. They explained nothing. The public had either to come to them or stay in the dark…

Parochialism is universal; it deals with the fundamentals.

 

46. Identify the true statement below:

(A) Parish and Parochial are related words.

(B) To be provincial is to be parochial as well.

(C) Provincialism runs through all activities.

(D) The writer does not identify him/herself with Ireland and the Irish.

Answer: (A)

 

47. In the author’s view, being parochial is _________.

(A) Not desirable

(B) Desirable

(C) Better than being provisional

(D) A matter of personal will

Answer: (B)

 

48. The author does not say that ______.

(A) The Irish are parochial

(B) The Irish are not Parochial

(C) The Irish tend to be Parochial

(D) The Irish are more parochial than provincial

Answer: (C)

 

49. The two examples the author cities of Parochialism are; according to him, good models to follow because

(A) They have confidence in their parish.

(B) They are great writers.

(C) They explain nothing.

(D) They are indifferent to the public.

Answer: (A)

 

50. The good models of Irish nationalism flounder when they “play up to the larger parish”. In this context, “the larger parish” refers to _______.

(A) Roman Catholicism

(B) The Orient

(C) Protestantism

(D) Europe

Answer: (D)

Comments