2012 June UGC NET Solved Question Paper in Comparative Literature, Paper III

1. In France, the term ‘Comparative Literature’ came into use in the early 19th century in emulation of _____.

(A) Cuvier’s Anatamie Comparée

(B) Friedrich Schlegel’s Sammttiche Werke

(C) Dámaso Alonso’s Poesia Espa–nola

(D) Phillippe Van Tieghem’s Les Influences

Answer: (A)

 

2. Utnapishtim is a character in

(A) The Book of Dead

(B) Gilgamesh

(C) The Old Testament

(D) The Aeneid

Answer: (B)

 

3. The aesthetician who assigns to ‘dhvani’ a supreme position in poetry and at the same time emphasizes the significance of ‘Vakrokti’ is ________.

(A) Bhavabhuti

(B) Asvagho a

(C) Bhoja

(D) Kuntaka

Answer: (C)

 

4. The idea that the unconscious is structured ‘like a language’, was introduced by _________.

(A) Carl Jung

(B) Sigmund Freud

(C) Jaques Lacan

(D) Ferdinand de Saussure

Answer: (C)

 

5. Who, according to Weisstein, was a great influence on Pushkin?

(A) Keats

(B) Byron

(C) Shelley

(D) Wordsworth

Answer: (B)www.netugc.com

 

6. Who has attempted to show Saul Bellow’s awareness of Weltliteratur and to relate his work to European and American traditions?

(A) Peter Demetz

(B) Tony Tanner

(C) James Boyd

(D) D.R. Haggis

Answer: (B)

 

7. The book, Landmarks in French Literature written by Lytton Strachey, sets to compare _______.

(A) Shakespeare and Rimbaud

(B) Shakespeare and Mallarme

(C) Shakespeare and Racine

(D) Shakespeare and Beaudalaire

Answer: (C)

 

8. The Colour Purple is a literary text by

(A) Alice Walker

(B) Toni Morrison

(C) Maya Angelou

(D) Jean Rhys

Answer: (A)

 

9. Who among the following composed an exhaustive text on Indian dramaturgy?

(A) Patanjali

(B) Bhasa

(C) Kalidasa

(D) Bharata

Answer: (D)

 

10. The person who made a film version of Premchand’s ‘Shatranj Ke Khiladi’ is _______.

(A) Sai Paranjpe

(B) Satyajit Ray

(C) Shyam Benegal

(D) Girish Karnad

Answer: (B)

11. Chandrashekar Kambar who was honoured this year with the Jnanpeeth Award belongs to the State of ______.

(A) Tamil Nadu

(B) Kerala

(C) Karnataka

(D) Andhra Pradesh

Answer: (C)

 

12. Jonathan Dallimore is associated with _______.

(A) Cultural Materialism

(B) Futurism

(C) Reader-Response Theory

(D) Structuralist Marxism

Answer: (A)

 

13. In his highly influential essay, “The Work of Art in an Age of Mechanical Reproduction”, Walter Benjamin puts forward his theory of _______.

(A) beauty

(B) aura

(C) truth

(D) utility

Answer: (B)

 

14. Gilbert and Gubar’s The Madwoman in the Attic is a “rewrite” of ______.

(A) Wuthering Heights

(B) Pamela

(C) Adam Bede

(D) Jane Eyre

Answer: (D)

 

15. “Great books, classics and the best that has been written in the world” constitute _______.

(A) Comparative Literature

(B) World Literature

(C) Classical Literature

(D) National Literature

Answer: (B)

 

16. According to Ananda K. Coomarasamy the whole of Indian aesthetics hinges on ______.

(A) Vakrokti

(B) Riti

(C) Dhvani

(D) Rasa

Answer: (D)

 

17. The literary work, The Types Approach to Literature (1945) was written by _______.

(A) Anna Balakian

(B) Irwin Ehrenpreis

(C) Irene Behrens

(D) Von Wiese

Answer: (B)

 

18. The term ‘mode’ was popularized by _______.

(A) Northrop Frye

(B) Austin Warren

(C) Joel Spingarn

(D) Alex Preminger

Answer: (A)

 

19. The essay, “Parody, Travesty and Burlesque: Imitations with a Vengeance” is written by _______.

(A) Germain Bree

(B) Roy Pascal

(C) Harry Weber

(D) Ulrich Weisstein

Answer: (B)

 

20. “In thematological studies, the poetic creation is no longer viewed as an independent, self-contained work of art but is seen only in terms of its component parts.” Who says this?

(A) Harry Levin

(B) Wolfgang Kayser

(C) Julius Wiegand

(D) Paul Marker

Answer: (B)

21. Who calls the Hundred Years War a ‘motif’ but the Joan of Arc, Stoff, and a theme?

(A) Frenzel

(B) Etiemble

(C) Baldensperger

(D) Trousson

Answer: (D)

 

22. Satyajit Ray’s “Sonar Kella” is a film based on a story by ______.

(A) Rabindranath Tagore

(B) Premchand

(C) Satyajit Ray

(D) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer: (C)

 

23. Orlando Furioso was written by _______.

(A) Miguel Cervantes

(B) Ludovico Ariosto

(C) Giovanni Boccaccio

(D) Niccolo Machiavelli

Answer: (B)

 

24. The basic discourse of orientalism was presented by _______.

(A) Edward Said

(B) William Jones

(C) A.W. Schlegel

(D) Hermann Hesse

Answer: (A)

 

25. In ‘Free Translation’ or ‘paraphrasing’

(A) matter is more important than the language.

(B) language is more important than the matter.

(C) rhythm is the most important factor.

(D) cultural specificity is not taken into account.

Answer: (A)

 

26. The first Greek New Testament was published bywww.netugc.com

(A) G. Chapman

(B) D. Erasmus

(C) G. Steiner

(D) J. Denham

Answer: (B)

 

27. The basic tenets of European Renaissance are found in ______.

(A) Virgil’s The Aeneid

(B) Dante’s The Divine Comedy

(C) Machiavelli’s The Prince

(D) Vittorio’s Saul

Answer: (C)

 

28. ‘Haiku’ is traditional Japanese

(A) fable

(B) poem

(C) one-act play

(D) short story

Answer: (B)

 

29. According to Rene Wellek, ‘Universal Literature’ is the terms that compete with the meaning of _______.

(A) Comparative Literature

(B) Classical Literature

(C) General Literature

(D) National Literature

Answer: (A)

 

30. The tradition of the picaresque novel in Europe was born during the

(A) Medieval period

(B) Renaissance period

(C) Romantic period

(D) Neo-classical period

Answer: (B)

 

31. Hermeneutics is the study of

(A) spirituality

(B) linguistics

(C) theory

(D) interpretation

Answer: (D)

 

32. Phenomenology is a philosophy associated with

(A) J.P. Sartre

(B) I. Kant

(C) M. Heidegger

(D) P. Hazard

Answer: (C)

 

33. Which of the following texts does not contain a flood episode?

(A) Gilgamesh

(B) The Golden Ass (Apuleius)

(C) The Old Testament

(D) Metamorphoses (Ovid)

Answer: (B)

 

34. What is an ‘epinicia’?

(A) A song of lamentation

(B) A love song

(C) A victory song

(D) A song of longing

Answer: (C)

 

35. “Toba Tek Singh” is written by _____.

(A) Ismat Chughtai

(B) Sadat Hasan Manto

(C) Kishan Chander

(D) Vaidehi

Answer: (B)

 

36. Which work of Thomas Mann is based on an Indian source?

(A) The Magic Mountain

(B) The Holy Sinner

(C) The Transposed Heads

(D) The Beloved Returns

Answer: (C)

 

37. Which among the following epics contains the most number of lines?

(A) The Ramayana

(B) The Mahabharata

(C) The Iliad

(D) The Odyssey

Answer: (B)

 

38. Die leiden des jungen Werther is

(A) An epistolary novel

(B) A historical novel

(C) A mystery novel

(D) A heroic novel

Answer: (A)

 

39. Who wrote Dhvanyaloka Locanam?

(A) Anandavardhana

(B) Bharata

(C) Abhinavagupta

(D) Bhasa

Answer: (C)

 

40. Hardayalu Singh’s Dvaityavansha in Ravana Mahakavya was inspired by

(A) Ramacaritamanas

(B) Valmiki’s Ramayana

(C) Meghnadvadh Kavya

(D) Ram ki Shaktipuja

Answer: (C)

 

41. Ratnavali is an example of

(A) Bhana

(B) Natika

(C) Prahasana

(D) Kavya

Answer: (B)

 

42. The notion of ‘closet drama’ was initiated by

(A) Seneca

(B) Sophocles

(C) Aristophanes

(D) Molière

Answer: (A)

 

43. The Varkari poets were so called because

(A) They were Vaisnavas.

(B) They undertook an annual pilgrimage.

(C) They went to war.

(D) They used to write protest poetry.

Answer: (B)

 

44. Tulsidas wrote the Ramacaritamanas in

(A) Awadhi

(B) Brajbhasha

(C) Hindawi

(D) Maithili

Answer: (A)

 

45. ‘Bezbaroar Kal’ is considered a distinct literary period in the history of

(A) Bangla literature

(B) Ahomiya literature

(C) Oriya literature

(D) Gujarati literature

Answer: (B)

 

46. Indian literary history, according to which scholar, can be seen in terms of periodic and at the same time recurring cycles?

(A) Swapan Majumdar

(B) Amiya Dev

(C) Ganesh Devy

(D) Sisir Kumar Das

Answer: (A)

 

47. The idea of the Nirguna Brahma and the Saguna Brahma is asserted in

(A) The Valmiki Ramayana

(B) The Ramacaritamanas

(C) The Krittibas Ramayana

(D) The Old Javanese Ramayana

Answer: (B)

 

48. The romantic renaissance in Kerala, said to be the result of Kerala’s contact with the West, also started with the translation of the Sanskrit text ______.

(A) Jayadeva’s Gita Govinda

(B) Bharavi’s Kiratarjuniya

(C) Kalidasa’s Sakuntalam

(D) Bhasa’s Sapnavasabdatta

Answer: (B)

 

49. Hindi Sahitya ka Itihas, a crucial work in the making of the borders of Hindi, was written by _______.

(A) Suryakant Tripathi ‘Nirala’

(B) Namvar Singh

(C) Ramachandra Shukla

(D) Mahavir Prasad Dwivedi

Answer: (C)

 

50. Identify the set that has the correct chronological order:

(A) Cervantes, Voltaire, Günter Grass, Mark Twain

(B) Cervantes, Voltaire, Mark Twain, Günter Grass

(C) Voltaire, Cervantes, Mark Twain, Günter Grass

(D) Voltaire, Mark Twain, Cervantes, Günter Grass

Answer: (B)

 

51. Match the terms in List – I with the one’s in List – II and choose the right code from the codes given below:

List – I                                                           List – II

(a) Racine                                            (i) Romanticism

(b) Lamartine                                      (ii) Realism

(c) Chekhov                                        (iii) Expressionism

(d) Kaiser                                            (iv) Neo-classicism

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (D)

 

52. “Sanskrit has a wonderful structure more perfect than Greek, more copious than the Latin …” Identify the author of this statement.

(A) T.B. Macaulay

(B) Sir William Jones

(C) J.J. Clarke

(D) Lord Bentinck

Answer: (D)

 

53. Name the comparatist who says that the two-way relationship of ‘emitter’ and ‘receiver’ is essential to any understanding of literary fortunes.

(A) Harry Levin

(B) S.S. Prawer

(C) Graham Hough

(D) C.L. Waterhouse

Answer: (B)

 

54. Identify the true statement:

(A) The first volume of Marcel Proust’s Remembrance of Things Past is entitled Swann’s Way.

(B) Marcel Proust wrote a novel in many volumes entitled Swann’s Way.

(C) Marcel Proust imitated James Joyce when he wrote in the stream of consciousness manner.

(D) Dorothy Richardson inspired Marcel Proust to write Swann’s Way.

Answer: (A)

 

55. Identify the true statement from the following:

(A) Neo-classicism originated in Germany.

(B) The Neo-classical “movement” in literature had its origins in France and from there it spread to countries like England and Germany.

(C) Neo-classicism was confined to France.

(D) Neo-classicism came to England via Germany.

Answer: (B)

 

56. The Renaissance and particularly the baroque style, according to Wellek and Warren, flooded the whole of Eastern Europe, but hardly touched _______.

(A) Rome

(B) Poland

(C) Russia

(D) Greece

Answer: (C)

 

57. Thomas Wolfe’s book Look Homeward, Angel celebrates ______ culture.

(A) German

(B) Russian

(C) Greek

(D) Roman

Answer: (A)

 

58. “The early practitioners of Comparative Literature were folklorists… who studied the origins of literature, its diversification in oral literary forms and its emergence into the early epic, drama and lyric.” Who says this?

(A) Wellek and Warren

(B) Remak and Weisstein

(C) Baldensperger and Balakian

(D) Pollock and Leibnitz

Answer: (A)

 

59. “The literary historian must be a critic even in order to be an historian.” Identify the author of the statement.

(A) Benedetto Croce

(B) Van Tieghem

(C) Norman Foerster

(D) Hans Naumann

Answer: (C)

 

60. Who is the author of Mimesis?

(A) Aristotle

(B) Erich Auerbach

(C) Plato

(D) Longinus

Answer: (B)

 

61. The prominent scientific work of the 19th century that profoundly influenced contemporary literature was _______.

(A) The Origin of Species

(B) Principia Mathematica

(C) Dialogue on the Two Greatest Systems

(D) Civilization and its Discontents

Answer: (A)

 

62. Which of the following is not a North American author?

(A) Hemingway

(B) Saul Bellow

(C) Salinger

(D) Garcia Marquez

Answer: (D)

 

63. Which member of the Harlem Renaissance authored the book, Shakespeare in Harlem?

(A) Zora Neale Hurston

(B) Longston Hughes

(C) Countee Cullen

(D) James Weldon Johnson

Answer: (B)

 

64. Mäori writers have played an important role in the cultural renaissance in _______.

(A) Australia

(B) South Africa

(C) New Zealand

(D) Jamaica

Answer: (C)

 

65. Identify the popular performing art form which is not from India.

(A) Tamasha

(B) Jatra

(C) Kabuki

(D) Nautanki

Answer: (C)

 

66. August Strindberg’s play The Ghost Sonata is modelled on a piece by _____.

(A) Beethoven

(B) Bach

(C) Mozart

(D) Brahms

Answer: (A)

 

67. Utilitarianism was castigated in the following novel:

(A) Vanity Fair

(B) Hard Times

(C) Middlemarch

(D) Far from the Madding Crowd

Answer: (B)

 

68. Walter Veit’s essay, “Topics in Comparative Literature” has appeared in ______.

(A) Literary History

(B) Comparative Literary Studies

(C) Jadavpur Journal of Comparative Literature

(D) New Literary History

Answer: (C)

 

69. With reference to his novel, A Wilderness of Mirrors, Max Frisch coined the term, ______.

(A) exponential pattern

(B) patternless pattern

(C) experimental pattern

(D) experiential pattern

Answer: (D)

 

70. The study of thematology has been resurrected by _______.

(A) Trousson, Goethe and Tieghem

(B) Trousson, Frenzel and Levin

(C) Levin, Wellek and Warren

(D) Goethe, Etiemble and Weisstein

Answer: (B)

 

71. Identify the author of the statement: “Themes, like symbols… are polysemous: that is, they can be endowed with different meanings in the face of differing situations. This is what makes an enquiry into their permutations an adventure into the history of ideas.”

(A) Ulrich Weisstein

(B) Harry Levin

(C) Benedetto Croce

(D) David Mayer

Answer: (B)

 

72. The only references in the Theory of Literature to thematology are found in the chapter entitled _______.

(A) Literary Genres

(B) Evaluationwww.netugc.com

(C) Literary History

(D) Literature and Ideas

Answer: (C)

 

73. Identify the comedy from the following plays:

(A) The Miser

(B) Phaedra

(C) Andromache

(D) Le Cid

Answer: (A)

 

74. Who wrote La Vita Nuova?

(A) Petrarch

(B) Dante

(C) Boccaccio

(D) Chretien de Troyes

Answer: (B)

 

75. The first printing press in Europe was set up by ______.

(A) Gutenberg

(B) Caxton

(C) Sir Thomas More

(D) Erasmus

Answer: (A)

Comments