2012 June UGC NET Solved Question Paper in Comparative Literature, Paper II

1. The term ‘Comparative Literature’ was first used in English in 1848 by _____.

(A) Walter Pater

(B) Matthew Arnold

(C) John Ruskin

(D) D.G. Rossetti

Answer: (B)

 

2. The first academic treatment to the subject of Comparative Literature was given by ______ in his book called Comparative Literature.

(A) H.M. Posnett

(B) Francois Jost

(C) Elisabeth Frenzel

(D) N.P. Stallknecht

Answer: (A)

 

3. Who is of the view that a study of literary relationships is dangerous?

(A) Horst Frenz

(B) René Etiémble

(C) S.S. Prawar

(D) Jean M. Carré

Answer: (D)

 www.netugc.com

4. According to H.H. Remak, ‘World Literature’, when compared to Comparative Literature, suggests an element of _______.

(A) Space

(B) Quality

(C) Time

(D) Intensity

Answer: (C)

 

5. The methodology of influence study was advocated by _________.

(A) The French School of Comparatists

(B) The American School of Comparatists

(C) The German Comparatists

(D) The Russian Comparatists

Answer: (A)

 

6. An American version of the creed of British Romanticism is ______.

(A) “Hugh Selvyn Mauberley”

(B) “Because I could not stop for Death”

(C) The Leaves of Grass

(D) “North of Boston”

Answer: (C)

 

7. Westerners generally thought of history as _______.

(A) the sum total of more or less random data.

(B) a remembrance of things past.

(C) ceaselessly unfolding and constantly flowing events.

(D) phenomena that have occurred at a specific time.

Answer: (B)

 

8. “The word ‘Romantic’ has come to mean many things that … it means nothing at all,” declared _______.

(A) Walter Pater

(B) John Keats

(C) A.D. Lovejoy

(D) Matthew Arnold

Answer: (C)

 

9. Which historian treated literary history ignoring the historical and mechanical order of succession of events, but focused on human experience?

(A) Robert Spiller

(B) George Saintsbury

(C) Compton-Rickett

(D) W.H. Hudson

Answer: (A)

 

10. Which of the following terms “stresses the beginning, rather than the duration, of a time span of considerable length”?

(A) Period

(B) Age

(C) Era

(D) Century

Answer: (C)

11. Who championed the theory of an inexorable step-by-step progression of the three major kinds, epic, lyric and drama, in Greek literary history?

(A) Ulrich Weisstein

(B) Quintilian

(C) S.S. Prawer

(D) Alexander Veselovsky

Answer: (D)

 

12. One of the first writer to discuss the separation of the literary genre from other aspects of literature was _____.

(A) Brunetiere

(B) Cicero

(C) Quintilian

(D) Horace

Answer: (B)

 

13. Genre is a journal published by ____.

(A) Indiana University

(B) The University of Illinois

(C) Columbia University

(D) Princeton University

Answer: (B)

 

14. The first literary work to discuss ‘genre’ is ______.

(A) Plato’s Republic

(B) Horace’s Ars Poetica

(C) Longinus’ On the Sublime

(D) Aristotle’s Poetics

Answer: (A)

 

15. Who separated the choric poetry from monodic poetry?www.netugc.com

(A) The Greeks

(B) The Romans

(C) The Germans

(D) The French

Answer: (A)

 

16. Identify the work from among the following that does not have an Oedipal theme/motif:

(A) Desire under the Elms by O’Neill

(B) Hamlet by Shakespeare

(C) The White Devil by Webster

(D) The Infernal Machine by Cocteau

Answer: (C)

 

17. The archetypes of the anima and the animus were mentioned by ______.

(A) Carl Jung

(B) Karen Horney

(C) Melanie Klein

(D) Jessic Weston

Answer: (A)

 

18. The study of the Electra theme from the Classical Age to the present is an instance of _______.

(A) Synchronic study

(B) Monochronic study

(C) Anachronic study

(D) Diachronic study

Answer: (D)

 

19. A critic who compares Valmiki’s Ramayana and Tulsi Das’ Ram Charit Manas as literary epics is doing _____.

(A) a Diachronic study

(B) a Synchronic study

(C) an Archetypal study

(D) a Myth study

Answer: (A)

 

20. The German equivalent for the term “Thematology” is _______.

(A) Gestalt

(B) Wissenschaft

(C) Stoffgeschichte

(D) Geistesgeschicht

Answer: (C)

21. The Malayalam novel Chemmeen and the Tamil novel Amma Vandaal have been compared for their common theme of ______.

(A) Tradition and modernity

(B) Man-woman relationship

(C) Adultery and its consequences

(D) Society and women

Answer: (C)

 

22. One of the novels on the subject of the Muslim invasion of India – Jai Somnath – is by ________.

(A) Narmad

(B) K.M. Munshi

(C) Harinarayan Apte

(D) Dharmavir Bharati

Answer: (B)

 

23. Which of the following plays of Vijay Tendulkar has a historical setting?

(A) Sakharam Binder

(B) Kanyadaan

(C) Ghasiram Kotwal

(D) Silence ! The Court is in Session

Answer: (C)

 

24. Select the correct set from the following:

(A)       (i) Bankim Chandra, Gora

(ii) Saratchandra, Srikant

(iii) Tagore, Anandmath

(B)       (i) Bankim Chandra, Anandmath

(ii) Saratchandra, Srikant

(iii) Tagore, Gora

(C)       (i) Bankim Chandra, Srikant

(ii) Saratchandra, Gora

(iii) Tagore, Anandmath

(D)       (i) Bankim Chandra, Srikant

(ii) Saratchandra, Anandmath

(iii) Tagore, Gora

Answer: (B)

 

25. Identify the correct chronological sequence of the following Hindi authors:

(A) Jaishankar Prasad, Premchand, Yashpal, Mohan Rakesh

(B) Jaishankar Prasad, Yashpal, Premchand, Mohan Rakesh

(C) Premchand, Jaishankar Prasad, Yashpal, Mohan Rakesh

(D) Premchand, Jaishankar Prasad, Mohan Rakesh, Yashpal

Answer: (A)

 

26. According to Dryden, Horace’s Ars Poetica, translated by Ben Jonson, is an example of ______.

(A) Adaptation

(B) Imitation

(C) Paraphrase

(D) Metaphrase

Answer: (D)

 

27. The works of the novelist Balzac were translated by _______.

(A) Samuel Putnam

(B) Marian Ayton Crawford

(C) H.D.P. Lee

(D) Michael Grant

Answer: (B)

 

28. Identify the author of the following statement:

“A badly written book is only a blunder; but a bad translation of a good book is a crime.”

(A) Martin Luther

(B) Matthew Arnold

(C) P.B. Shelley

(D) Gilbert Highet

Answer: (D)

 

29. Who wrote the famous essay “On Translating Homer”?

(A) Alexander Pope

(B) John Dryden

(C) Matthew Arnold

(D) Una Ellis Fermor

Answer: (C)

 

30. Name the translator-critic who has elaborated on the seven different strategies on translation:

(A) Andre Lefevere

(B) Henry Gifford

(C) B.Q. Morgan

(D) Octavio Paz

Answer: (A)

 

31. Who, among the following, focuses on language and text exclusively?

(A) Derrida

(B) Lacan

(C) Julia Kristeva

(D) Foucoult

Answer: (A)

 

32. Identify the author of the statement: “Spoken words are the symbols of mental experiences … and written words are the symbols of spoken words.”

(A) Stanley Fish

(B) Aristotle

(C) Saussure

(D) Schleiermacher

Answer: (B)

 www.netugc.com

33. Identify the author of The English Moses:

(A) Stephen Greenblatt

(B) Thomas Harriot

(C) Schleiermacher

(D) E.M.W. Tillyard

Answer: (B)

 

34. The first feminist text in Tamil was ________.

(A) Mannil Ciruther

(B) Paanchali Capatam

(C) Kothai Theevu

(D) Thunaivi

Answer: (C)

 

35. Therukkoothu is the folk art form in ______.

(A) Tamil

(B) Malayalam

(C) Gujarati

(D) Oriya

Answer: (A)

 

36. Who discusses “Reception Aesthetics” in Comparative Literature?

(A) Hyppolite Taine

(B) Robert Spiller

(C) Anna Balakian

(D) J.T. Shaw

Answer: (B)

 

37. “Influence and Literary Fortune” is an essay written by ________.

(A) Arthur E. Kunst

(B) Mary Gaithen

(C) Leon Edel

(D) Anna Balakian

Answer: (D)

 

38. Plutarch’s Biographies would constitute, in the area of influence studies, an instance of _____.

(A) Recovery

(B) Affinity

(C) Source

(D) Parody

Answer: (C)

 

39. Who among the following thinkers exerted a tremendous impact on literature?

(A) Karl Marx

(B) Arnold Toynbee

(C) Claudio Guillen

(D) Frank Jost

Answer: (A)

 

40. Who made the statement “one of the most complex problems in the study of literary influence is direct and indirect influence”?

(A) David H. Malone

(B) J.T. Shaw

(C) Ihab H. Hassan

(D) Alexander Pushkin

Answer: (B)

 

41. The term ‘grotesque’ used to refer to a literary style/technique has its origins in ______.

(A) Painting

(B) Architecture

(C) Music

(D) Dance

Answer: (B)

 

42. One of the significant works on Literature and the Arts – Music and Literature – was written by

(A) Calvin S. Brown

(B) Albrecht Schöne

(C) Joseph Kerman

(D) Ulrich Weisstein

Answer: (A)

 

43. A comparative study of the minds of the criminal heroism Dostoievsky’s Crime and Punishment and Richard Wright’s Native Son involves the disciplines of ______.

(A) Literary Studies and Sociology

(B) Literary Studies and Psychology

(C) Literary Studies and Anthropology

(D) Literary Studies and Legal Studies

Answer: (B)

 

44. Identify the literary text which can be illuminated by a study of Anthropology :

(A) The Waste Land

(B) Four Quartets

(C) The Cocktail Party

(D) Gerontion

Answer: (A)

 

45. Which of the following texts is open for an analysis from the perspective of political theory?

(A) The Way of the World

(B) Major Barbara

(C) Henry IV Part One

(D) The Birthday Party

Answer: (C)

 

46. The concept of ‘Wilderness Romance’ is employed in the study of American novels by the practitioners of _______.

(A) Feminist Criticism

(B) Sociological Criticism

(C) Eco Criticism

(D) Psychological Criticism

Answer: (C)

 

47. Mallarme, the French symbolist poet, influenced ______.

(A) W.H. Auden

(B) Dylan Thomas

(C) T.S. Eliot

(D) Hart Crane

Answer: (C)

 

48. The English translation of Omar Khayyam’s Rubaiyyat is by ______.

(A) Bayard Taylor

(B) George Madison

(C) Edward Fitzgerald

(D) John Ciardi

Answer: (C)

 

49. The playwright who wrote a “heroic tragedy” in the late 17th century was _____.

(A) John Milton

(B) William Congreve

(C) Jean Racine

(D) John Dryden

Answer: (D)

 

50. The major practitioners of the theatre of the Absurd were _______.

(A) Ionesco, Beckett, Adamoff

(B) Beckett, Adamoff, Brecht

(C) Anouilh, Ionesco, Beckett

(D) Ionesco, Anouilh, Adamoff

Answer: (A)

Comments