2013 September UGC NET Solved Question Paper in Archaeology, Paper II

1. Who of the following discovered the first palaeolith at Pallavaram?

(A) Sir William Jones

(B) John Marshall

(C) Robert Bruce Foote

(D) Major Alexander Cunningham

Answer: (C)

 

2. The Acheulian tools were introduced by one of the following group of human beings:

(A) Homo – habilis

(B) Homo – erectus

(C) Homo – sapiens

(D) Homo sapiens sapiens

Answer: (B)

 

3. Which of the following tools is not associated with Palaeolithic culture?

(A) Hand – axe

(B) Chopper

(C) Cleaver

(D) Adze

Answer: (D)

 

4. The term ‘Palaeolithic’ was introduced by

(A) Mortimer Wheeler

(B) John Lubbock

(C) Gordon Childe

(D) Henry Delumle

Answer: (B)

 

5. Which of the following features is not related to Harappan civilization?

(A) Gold and silver ornaments

(B) Bullock cart

(C) Iron technology

(D) Trade

Answer: (C)

 

6. The site Balathal belongs to which of the following culture?

(A) Jorwe Chalcolithic

(B) Malwa Chalcolithic

(C) Kaytha Chalcolithic

(D) Ahar Chalcolithic

Answer: (D)

 

7. Potin coins were first issued by

(A) Vakatakas

(B) Satavahanas

(C) Guptas

(D) Rashtrakutas

Answer: (B)

 

8. Who issued the ship marked coins?

(A) Samudragupta

(B) Yazna Satakarni

(C) Pulkeshin – II

(D) Govinda – III

Answer: (B)

 

9. Who has singled out the Lydians as the inventor of coins?

(A) Herodotus

(B) Pythagoras

(C) Macdonald

(D) G. Rawlinson

Answer: (A)

 

10. Who deciphered the Brahmi script?

(A) John Marshall

(B) J.F. Fleet

(C) Alexander Cunningham

(D) James Princep

Answer: (D)

11. In which of the following inscriptions we find a provision of corn by the State to people in days of famine?

(A) Damodarpur

(B) Paharpur

(C) Sohagaura

(D) Ghugrahate

Answer: (C)

 

12. Who is the only known scribe from Ashokan epigraphs?

(A) Harisena

(B) Chapada

(C) Ravikirti

(D) Kupana Chama

Answer: (B)

 

13. Which edict of Ashoka refers to his Queen Charuvaki (Kavuvaki) and son Tivara?www.netugc.com

(A) Rock edict – VII

(B) Rock edict – XIII

(C) Minor pillar edict – III

(D) Pillar edict – III

Answer: (C)

 

14. Sudarsana lake was again repaired by

(A) Buddhagupta

(B) Kumaragupta

(C) Ramgupta

(D) Skandagupta

Answer: (D)

 

15. Who was the chief patron of the Great Chaitya hall at Karle?

(A) Pulkeshin

(B) Nahapana

(C) Bhutapala

(D) Satakarni

Answer: (C)

 

16. The first anthropomorphic representation of Lord Buddha is found in

(A) Mathura and Gandhara

(B) Sarnatha

(C) Nagarjuna Konda

(D) Bodh-Gaya

Answer: (A)

 

17. The famous descent of the Ganga scene is depicted at

(A) Konark

(B) Khajuraho

(C) Mamallapuram

(D) Pattadakal

Answer: (C)

 

18. Who was the first Director General of Archaeological Survey of India?

(A) A. Cunningham

(B) James Princep

(C) John Marshall

(D) R.E.M. Wheeler

Answer: (A)

 

19. Photogrammetry is

(A) A technique of transforming aerial photography into a scaled plan.

(B) A technique taking photographs of huge monuments.

(C) A technique of taking photographs of minute things into a wider form.

(D) None of the above

Answer: (A)

 

20. Menhir is associated with

(A) Palaeolithic culture

(B) Neolithic culture

(C) Chalolithic culture

(D) Megalithic culture

Answer: (D)

21. Hoysaleshwara temple is situated at

(A) Sravanabelagola

(B) Hampi

(C) Badami

(D) Halebidu

Answer: (D)

 

22. In which of the following cultures lower legs of the dead persons were chopped off before burial?

(A) Harappan Culture

(B) Painted Grey Ware Culture

(C) Neolithic Culture

(D) Jorwe Culture

Answer: (D)

 

23. In which of the following periods retouched blade was introduced?

(A) Lower Palaeolithic

(B) Middle Palaeolithic

(C) Upper Palaeolithic

(D) Mesolithic

Answer: (C)

 

24. Which of the following sites has produced three tier town system?

(A) Rakhigarhi

(B) Harappa

(C) Dholavira

(D) Sanauli

Answer: (C)

 

25. The Kailasanath temple is located at

(A) Badami

(B) Alampur

(C) Kanchipuram

(D) Sravanabelagola

Answer: (C)

 

26. Which Indo-Greek king is referred in the Besnagar Pillar Inscription?

(A) Alexander

(B) Antialkidas

(C) Demetrius

(D) Menander

Answer: (B)

 

27. The name ‘Mahakshatrapa Kharapallan’ finds mention in which of the following inscriptions?

(A) Junagadh inscription of Rudradaman I

(B) Sarnath Buddhist image inscription of Kanishka

(C) Aphsad inscription of Adityasena

(D) Nasik inscription of Balasri

Answer: (B)

 

28. Who of the following Governor Generals of India came as a great boon to Indian Archaeology?

(A) Lord Curzon

(B) Lord Cornwallis

(C) Lord Rippon

(D) Lord Lytton

Answer: (A)

 

29. Who introduced the principle of stratigraphy in Indian Archaeology?

(A) A. Cunningham

(B) John Marshall

(C) H.D. Sankalia

(D) R.E.M. Wheeler

Answer: (D)

 

30. Coins with legends and portraits were introduced in India by

(A) Mauryas

(B) Indo-Greeks

(C) Sungas

(D) Kushanas

Answer: (B)

 

31. Arrange the following sites in chronological order:

(i) Mehargarh

(ii) Narhan

(iii) Ahichchhatra

(iv) Shravasti

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)

 

32. Arrange the following dynasties in chronological order:

(i) Kanva

(ii) Kadamba

(iii) Satavahana

(iv) Ganga

Codes:

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

33. Which one of the following sites have Neolithic deposits?

(a) Bagor

(b) Kanishpur

(c) Jhusi

(d) Narhan

Codes:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (a) and (d)

Answer: (B)

 

34. The excavated Toba volcanic ash sites in the Son vale are

(i) Khuteli

(ii) Bamburi

(iii) Ghoghara

(iv) Dhaba

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i) and (iii)

Answer: (D)www.netugc.com

 

35. Assertion (A): Most popular tools of the Middle Palaeolithic culture are scrapers.

Reason (R): The Middle Palaeolithic man was working only on wood.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong and (R) is not correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (A)

 

36. Assertion (A): The Neolithic culture of Kashmir was an isolated phenomenon.

Reason (R): It did not evolve in Kashmir.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is correct.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

37. Assertion (A): The image of the Buddha in the human form was introduced during the

Mahayana Sect.

Reason (R): Because we find such Buddha images in the Mathura art during the Kushana period.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is partly correct, but (R) is false.

Answer: (C)

 

38. Assertion (A): Pashupati Shiva worship was popular during the Indus Valley Civilization.

Reason (R): As he was shown in Yogic posture surrounded by animals.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) (A) is partly correct, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

39. Assertion (A): The Gupta period is known as the Golden age.

Reason (R): It was due to the discovery of gold mines in the Gupta empire.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)

 

40. Assertion (A): The Mauryan Empire did not survive for long after the death of Ashoka.

Reason (R): It was due to the invasion of Satavahanas.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

41. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:

List – I                                                                                    List – II

(a) Laboratory of Indian Architecture                                                (i) Lothal

(b) Vakataka Paintings                                                            (ii) Brahmagiri

(c) Megalithic Excavation                                                       (iii) Ajanta

(d) Harappan Port town                                                          (iv) Pattadakal

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (B)

 

42. Match the Sites of List – I with the Rivers of List – II and select the correct code given below :

List – I                                                                                    List – II

(a) Harappa                                                                             (i) Ganga

(b) Sanauli                                                                               (ii) Ravi

(c) Kunal                                                                                 (iii) Yamuna

(d) Hastinapur                                                                         (iv) Ghaggar

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

43. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:

List – I                                                                                                List – II

(a) Kalibangan                                                                                     (i) Dancing girl

(b) MohenJodaro                                                                                 (ii) Ploughed field

(c) Banawali                                                                                        (iii) Terracotta plough

(d) Harappa                                                                                         (iv) Granary

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

44. Match the items of List – I with List – II:

List – I                                                                                                List – II

(a) Bamiyan                                                                                         (i) Karnataka

(b) Pottadaka                                                                                     (ii) Afghanistan

(c) Arikamedu                                                                                     (iii) West Bengal

(d) Pandurazardhibi                                                                            (iv) Pondichery

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

45. Match the Books given in List – I with Authors given in List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) A Source Book of Indian Archaeology                             (i) Allchin F.R. and Chakrabarty D.K.

(b) The Indus Civilization                                                       (ii) Wheeler R.E.M.

(c) Frontiers of the Indus Civilization                                                (iii) Sankalia H. D.

(d) Pre history and Proto history of India and Pakistan         (iv) Lal B.B. and Gupta S.P.

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

46. Match the Sites of List – I with the Rivers of List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Arikamedu                                                                        (i) Krishna

(b) Sringverpura                                                                      (ii) Yamuna

(c) Mathura                                                                             (iii) Ariyankuppam

(d) Nagarjunikonda                                                                 (iv) Ganga

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

47. Match the Sites of List – I with Excavators of List – II:

List – I                                                                        List – II

(a) Durkadi                                                                  (i) K. Paddayya

(b) Budihal                                                                  (ii) J. Armand

(c) Anangwadi                                                            (iii) R.W. Dennel and H.M. Rendell

(d) Riwat                                                                     (iv) R.S. Pappu

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (C)

 

48. Match the Sites of List – I with the Excavators of List – II

List – I                                                                        List – II

(a) Brahmgiri                                                               (i) B. Subbarao

(b) Maski                                                                     (ii) F.R. Allchin

(c) Piklihal                                                                   (iii) B.K. Thapar

(d) Sangankallu                                                           (iv) Mortimer Wheeler

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

49. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                        List – II

(a) Uttarmerur Inscription                                           (i) Mihirbhoja

(b) Gwalior Inscription                                               (ii) Govind IV

(c) Sangli Copper Plate                                               (iii) Pulakesin I

(d) Badami Inscription                                                (iv) Parantaka I

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (C)

 

50. Match the Sites of List – I with the items of List – II and select the correct code given below:

List – I                                                                                    List – IIwww.netugc.com

(a) Shortughai                                                                                     (i) Iron plough share

(b) Kalibanga                                                                          (ii) Terracotta plough

(c) Banawali                                                                            (iii) Lapislazuli

(d) Jakhera                                                                              (iv) Ploughed field

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

Comments