2013 September UGC NET Solved Question Paper in Arab Culture and Islamic Studies, Paper II

1. Petra was the capital of

(A) The Nabataeans

(B) The Abyssinians

(C) The Chaldaeans

(D) None of the above

Answer: (A)

 

2. Prophet Muhammad received his first revelation at the age of

(A) 35

(B) 40

(C) 45

(D) 50

Answer: (B)

 

3. Mecca was conquered by Prophet Muhammad in the year

(A) 622

(B) 628

(C) 630

(D) 635

Answer: (C)

 

4. Arrange the following battles in order in which they took place.

Use the code given below:

i. The Battle of the Camel

ii. The Battle of Badr

iii. The Battle of Qadisiyah

iv. The Battle of Uhud

Codes:

(A) iii, i, ii, iv

(B) i, ii, iii, iv

(C) ii, iv, i, iii

(D) ii, iv, iii, i

Answer: (D)

 

5. The pact of Hudaybiah was concluded by Prophet Muhammad in the year

(A) 620

(B) 625

(C) 628

(D) 630www.netugc.com

Answer: (C)

 

6. Caliph Abu Bakr took charge of the Caliphate in the year

(A) 630

(B) 632

(C) 634

(D) 640

Answer: (B)

 

7. Which one of the following is correctly matched?

(A) Caliph Abu Bakr              –                      634-36

(B) Caliph Umar                     –                      636-40

(C) Caliph Uthman                 –                     644-56

(D) Caliph Ali                         –                      656-65

Answer: (C)

 

8. Abdullah Ibn Abi Sarh was the governor of Caliph Uthman at

(A) Damascus

(B) Egypt

(C) Khurasan

(D) Basra

Answer: (B)

 

9. In whose reign were Riddah wars fought?

(A) Caliph Abu Bakr

(B) Caliph Umar

(C) Caliph Uthman

(D) Caliph Ali

Answer: (A)

 

10. Caliph Ali shifted his capital from

(A) Najaf to Medina

(B) Medina to Karbala

(C) Mecca to Medina

(D) Medina to Kufa

Answer: (D)

11. Sindh was conquered by

(A) The Umayyads

(B) The Abbasids

(C) The Safawids

(D) The Ayyubids

Answer: (A)

 

12. Which one of the following is correctly matched?

(A) Tariq Bin Ziyad                –                      Spain

(B) Salahuddin Ayyubi           –                      Ottoman Empire

(C) Caliph Abdul Malik          –                      Persian Poetry

(D) Ameer Muawiyah             –                      Baghdad

Answer: (A)

 

13. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Umayyad dynasty                        –                      Damascus

(B) Ameer Mu‘awiyah            –                      Tafsirul Quranwww.netugc.com

(C) Hajjaj Ibn Yusuf               –                      Iraq

(D) Farazdaq                           –                      Umayyad poet

Answer: (B)

 

14. The founder of the Abbasid dynasty was

(A) Al-Mamun

(B) Al-Mahdi

(C) Al-Hadi

(D) AL-Saffah

Answer: (D)

 

15. The Barmakids were ministers during the period of

(A) The Umayyads

(B) The Abbasids

(C) The Fatimids

(D) The Ayyubids

Answer: (B)

 

16. Which one of the following is not correctly matched:

(A) Al-Mutanabbi – Poetry

(B) Rabiya Basari – Taswwuf

(C) Imam Ghazali – Mathematics

(D) Ibn Sina – Medicine

Answer: (C)

 

17. The book ‘Futuh Al-Buldan” was written by

(A) Ibn Khaldun

(B) Al-Baladhuri

(C) Al-Yaqubi

(D) Al-Battani

Answer: (B)

 

18. Which of the following countries has the second largest Muslim population?

(A) Pakistan

(B) Bangladesh

(C) India

(D) Saudi Arabia

Answer: (C)

 

19. The title of “Zamakhshari Tafsir” is

(A) Bayan al-Quran

(B) Tarjuman al-Quran

(C) Al-Kashshaf

(D) Ma‘arif al-Quran

Answer: (C)

 

20. The first five verses revealed to Prophet Muhammad are incorporated in

(A) Surah Fatihah

(B) Surah ‘Alaq

(C) Surah Ikhlas

(D) Surah Nas

Answer: (B)

21. The Tafsir authored by Muhammad bin Jarir al-Tabari is

(A) Tafhim al-Quran

(B) Jami al-Bayan

(C) Ahkam al-Quran

(D) Ma‘arif al-Quran

Answer: (B)

 

22. “Kitab Al-Kharaj” is a book on

(A) Fiqh

(B) Literature

(C) Hadith

(D) Poetry

Answer: (A)

 

23. Imam Nasai was born in

(A) Cairo

(B) Medina

(C) Mecca

(D) None of the above

Answer: (D)

 

24. Which of the following is correctly matched?

(A) Qiyas                    –                      Analogical reasoning

(B) Ijma                       –                      Difference of opinion

(C) Ijtihad                   –                      Fighting

(D) Ilm al- Tafsir         –                      Wahdat al-Shuhud

Answer: (A)

 

25. The Idrisi dynasty lasted during

(A) 661 to 750

(B) 788 to 974

(C) 935 to 969

(D) 1171 to 1246

Answer: (B)

 

26. The Hamdanis were

(A) Shias

(B) Sunnis

(C) Jews

(D) Christians

Answer: (A)

 

27. The Ikhshidi dynasty was established in

(A) Damascus

(B) Fustat

(C) Sicily

(D) Taif

Answer: (D)

 

28. Capital of the Aghlabids was

(A) Tehran

(B) Qayrawan

(C) Damascus

(D) Nahrawan

Answer: (D)

 

29. The founder of the Ayyubid dynasty was

(A) Sultan Kamil

(B) Sultan Salahuddin

(C) Sultan Qalawun

(D) Sultan Ashraf Musa

Answer: (B)

 

30. The historic battle of Ayn Jalut took place in the year

(A) 1258 A.D.

(B) 1260 A.D.

(C) 1265 A.D.

(D) 1270 A.D.

Answer: (B)

 

31. The Ismailis are popularly known aswww.netugc.com

(A) Fatimids

(B) Zaidis

(C) Alawis

(D) Ithna ‘Asharis

Answer: (A)

 

32. Jerusalem was conquered by the Crusaders in the year

(A) 1055

(B) 1065

(C) 1075

(D) 1099

Answer: (D)

 

33. Jerusalem was recaptured by Salahuddin from the Crusaders in the year

(A) 1180

(B) 1187

(C) 1190

(D) 1200

Answer: (B)

 

34. Which one of the following is correctly matched?

(A) The Fatimids                     :                       900-1165

(B) Zangids                             :                       750-950

(C) Ayyubids                          :                       1100-1258

(D) Mamluks                           :                       1250-1517

Answer: (D)

 

35. Office of the Abbasid Caliphate was revived in Cairo by

(A) Sultan Salahuddin

(B) Sultan Baybars

(C) Sultan Qalawun

(D) Sultan Nasir

Answer: (B)

 

36. Islamic revolution of Iran took place in the year

(A) 1970

(B) 1975

(C) 1979

(D) 1985

Answer: (C)

 

37. Founder of the Safavid dynasty was

(A) Shah Ismail

(B) Nasiruddin Shah

(C) Shaikh Safi al-Din

(D) Sultan Salim

Answer: (A)

 

38. Who among the following is known as Abdul Rahman al-Dakhil?

(A) Abdul Rahman I

(B) Abdul Rahman II

(C) Abdul Rahman III

(D) Abdul Rahman IV

Answer: (A)

 

39. Muslim rule in Spain came to an end in the year

(A) 1027

(B) 1492

(C) 1500

(D) 1525

Answer: (B)

 

40. ‘Al-Hamra’ is situated in

(A) Turkey

(B) Iran

(C) Spain

(D) Iraq

Answer: (C)

 

41. The institution of caliphate was abolished by Mustafa Kamal in the year

(A) 1900

(B) 1915

(C) 1920

(D) 1924

Answer: (D)

 

42. Choose the odd among the following:

(A) Al-Razi

(B) Al-Zahrawi

(C) Ibn Sina

(D) Ibn Khaldun

Answer: (D)

 

43. The author of the book ‘Al-Hawi’ was

(A) Ibn Sina

(B) Al-Razi

(C) Dawud Antaki

(D) Ibn Zuhr

Answer: (B)

 

44. Ammar Bin Ali al-Mawsili was a distinguished

(A) Historian

(B) Geographer

(C) Ophthalmologist

(D) Mathematician

Answer: (C)

 

45. Author of the book ‘Hayat al-Hayawan’ was

(A) Al-Jahiz

(B) Al-Damiri

(C) Ibn al-Haytham

(D) None of the above

Answer: (B)

 

46. The book ‘Surat al-Ard’ was authored by

(A) Al-Khwarizmi

(B) Al-Indrisi

(C) Al-Biruni

(D) Al-Masudi

Answer: (A)

 

47. Which one of the following is correctly matched?

(A) Al-Biruni              –                      Kitab al- Manazir

(B) Ibn Khaldun         –                      Muqaddimah

(C) Ibn Rushd                         –                      Tahafit al-Falasifah

(D) Ibn Muqaffa         –                      Sindhind

Answer: (B)

 

48. The architect of the famous Sulaymania Mosque was

(A) Rehan

(B) Muhammad al-Fatih

(C) Sivan

(D) None of the above

Answer: (C)

 

49. The scholar who compiled the famous book ‘Multaqa al-Abhur’ was

(A) Mustafa Kamal

(B) Khalifa Haji

(C) Kara Mustafa

(D) Ibrahim al-Halabi

Answer: (D)

 

50. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Sir Syed Ahmed Khan                 –                      Tahzibul Akhlaq

(B) Ghulam Ali Azad                         –                      Subhatul Marjan

(C) Allamah Iqbal                               –                      Bale Jibril

(D) Muhammad Abduh                      –                      Kitab al-Umm

Answer: (D)

Comments