2013 June UGC NET Solved Question Paper in Arab Culture and Islamic Studies, Paper III

1. The sea-port of Jeddah is located on the

(A) Eastern Coast of Arabia

(B) Western Coast of Arabia

(C) In the Indian Ocean

(D) Persian Gulf

Answer: (B)

 

2. Ma’rib dam is located in the country

(A) India

(B) Egypt

(C) Iraq

(D) Yemen

Answer: (D)

 

3. The chief deity of al-ka‘abah during the pre-Islamic period was

(A) Al-Lat

(B) Al-Manat

(C) Hubl

(D) Al-uzza

Answer: (C)

 

4. The annual fair in which the poetic masterpieces were selected was held at

(A) Mecca

(B) Madina

(C) Yemen

(D) Ukaz

Answer: (D)

 

5. Al-Mufaddaliyat was compiled by

(A) Al-Dabbi

(B) Al-Dhabi

(C) Imraul Qays

(D) Al-Aghani

Answer: (A)

 

6. Which of the following pair is not matched correctly?

(A) Capital of the Abbasids – Kufa

(B) Capital of the Umayyads – Damascus

(C) First Muslim Capital – Madina

(D) Capital of the Fatimids – Cairo

Answer: (A)

 

7. The first slave who accepted Islam was

(A) Zayd bin Harith

(B) Hazrat Bilal

(C) Usama

(D) Hatim al-Tair

Answer: (B)

 

8. Prophet Muhammad accompanied his uncle Abu-Talib on a caravan journey to

(A) Palestine www.netugc.com

(B) Egypt

(C) Syria

(D) Habsha

Answer: (C)

 

9. ‘Isra’ the nocturnal journey of Prophet Muhammad took place when he was in

(A) Mecca

(B) Madina

(C) Taif

(D) Cairo

Answer: (A)

 

10. The oldest account of Prophet Muhammad’s life is available in

(A) Sirah ibn-Ishaq

(B) Sirat al-Nabi

(C) Muhammad-e-Arabi

(D) Al-Rahiq ul-Makhtum

Answer: (A)

11. After Prophet Muhammad received his first revelation there was a brief interval which is called

(A) Sanat al-Wufud

(B) Laylat al-Qadr

(C) Ihsan

(D) Fatrah

Answer: (D)

 

12. The compulsory acts in Islam are called

(A) Faraid

(B) Nafil

(C) Sunnat

(D) Sunnat-i Nuwakkida

Answer: (A)

 

13. Zakat is to be paid by the will to do Muslims at the rate of

(A) 3 %

(B) 6 %

(C) 10 %

(D) 2½ %

Answer: (D)

 

14. The Bayat-i Rizwan took place at

(A) Mecca

(B) Hudaybiyah

(C) Madina

(D) Taif

Answer: (B)

 

15. Which of the following statement is correct?

(A) Mamluk dynasty was established by Shajar al-dur

(B) Abbasid dynasty was founded by Harun al-Rashid

(C) Baghdad was the capital of Umayyads

(D) Mohd. Abduh was a native of Istanbul

Answer: (A)

 

16. The office of the caliphate became hereditary from the times of

(A) Muawiyah

(B) Yazid-II

(C) Al-Saffah

(D) Al-Amin

Answer: (A)

 

17. As per the Christian calendar the period of rightly guided caliphate is of

(A) 39 years

(B) 40 years

(C) 29 years

(D) 58 years

Answer: (C)

 

18. Non-Muslims living in an Islamic State are called

(A) Ahl al-Zimma

(B) Ahl al-Madina

(C) Ahl al-Zahir

(D) Ahl al-Batin

Answer: (A)

 

19. Hazrat Ali was assassinated by

(A) Abu Lulu Firoz

(B) Hulaqu Khan

(C) Ibn Muljam

(D) Il-Khan

Answer: (C)

 

20. Which of the following statement is wrong?

(A) Sura-i Baqara is the 2nd Chapter of the Quran

(B) Sura-i Nisa is the Fifth Chapter of the Quran

(C) Sura-i Al-e Imran is the 3rdChapter of the Quran

(D) Sura-i Fatheha is the 1stChapter of the Quran

Answer: (B)

21. The Riddah wars took place during the caliphate of

(A) Ali

(B) Umar

(C) Abu Bakr

(D) Uthman

Answer: (C)

 

22. The battle of Siffin took place between

(A) Aysha and Ali

(B) Prophet Muhammad &Quraysh

(C) Ali & Muawiyah

(D) Haroon al-Rashid & Qalawun

Answer: (C)

                    

23. The Umayyid Caliph Abdul-Malik introduced

(A) The Arbieization of public registers

(B) Postal system

(C) The Dept. of Shurta

(D) Baytul-Mal

Answer: (A)

 

24. The founder of the Mutazilite School was

(A) Al-Farabi

(B) Al-Kindi

(C) Wasil bin Ata‘

(D) Hasan al-Banna

Answer: (C)

 

25. The Asharite school was founded by

(A) Abu Musa

(B) Ghafari

(C) Al-Walid

(D) Abul Hasan

Answer: (D)

 

26. The Science of Hadith criticism was evolved by

(A) Mufassirun

(B) Muhadithun

(C) Fuqaha

(D) Rationalists

Answer: (B)

 

27. Abu Muslim was the leader of

(A) The Khurasanis

(B) Jabarites

(C) Qadarites

(D) Shiiteswww.netugc.com

Answer: (A)

 

28. Match the following correctly:

(A) Umayyad Dynasty– Al-Majusi

(B) Abbasid Dynasty – Al-Jahiz

(C) Mamluk Dynasty – Ubaidullah Sindhi

(D) Mughal Dynasty – Marghinani

Answer: (B)

 

29. The concept of Al-Sultan Zillullah-I fil Ard was propounded by

(A) Mawardi

(B) Al-Majusi

(C) Kindi

(D) Nizamul Mulk Tusi

Answer: (D)

 

30. Diwan ul-Kharāj during the Abbasid period looked after matters of

(A) Finance

(B) Postal system

(C) Judiciary

(D) Administration

Answer: (A)

 

31. Kitab al-Tibb al-Mansuri, in the field of medicine was written by

(A) Al-Razi

(B) Ibn-Ishaq al-Samani

(C) Ibn Sina

(D) Al-Majusi

Answer: (B)

 

32. The title of al-mu‘allim al-thani was given to

(A) Abu Nasr al-Farabi

(B) Ibn Sina

(C) Al-Ghazali

(D) Al-Hamadani

Answer: (A)

 

33. Kitab al-Hind, was written by

(A) Sulaiman the Merchant

(B) Ibn Battutah

(C) Al-Biruni

(D) Al-Battani

Answer: (C)

 

34. Jama‘at-i Islami was established by

(A) Maulana Maududi

(B) Ashraf Ali Thanwi

(C) Dr. Sir Iqbal

(D) Maulana Zakariya

Answer: (A)

 

35. The famous book entitled ‘Tazkirah’ was authored by

(A) Dr. Sir Iqbal

(B) Sir Sayyid Ahmad Khan

(C) Abul Kalam Azad

(D) Ashraf Ali Thanwi

Answer: (C)

 

36. Which of the following do not match correctly?

(A) Ibn Haitham– Kitab al-Manazir

(B) Ibn Muqaffa – Kalilahwa Dimnah

(C) Abul Faraj Isfahani – Kitab al- Aghani

(D) Ibn Rushd – Al-Fawz al- Kabir

Answer: (D)

 

37. Jami‘al-Bayan fi Tafsir al-Quran, was written by

(A) Imam Bukhari

(B) Mohd. Ibn-Jarir al-Tabari

(C) Ibn Qutaybah

(D) Al-Yaqubi

Answer: (B)

 

38. Siha Sitta, the six canonical books of Hadith literature were compiled during the period of

(A) Ummayid period

(B) Abbasid period

(C) Khilafat-i Rashida

(D) The Ottoman period

Answer: (B)

 

39. The Qiyas was extensively used in legislation by

(A) Abu Hanifa

(B) Malik ibn Anas

(C) Idris al-Shafii

(D) Ahmad ibn Hanbal

Answer: (A)

 

40. Abu Yousuf was the student of

(A) Imam Zahir

(B) Ahmad ibn Hanbal

(C) Idris al-Shafii

(D) Abu Hanifa

Answer: (D)

 

41. The Mehr which is paid promptly is called

(A) Mehr-i Mu‘ajjal

(B) Mehr-i Muwajjal

(C) Mehr-i Mithil

(D) Mehr-i Fatimi

Answer: (A)

 

42. Ihya al-ulum was written by

(A) Al-Ghazali

(B) Al-Kindi

(C) Al-Farabi

(D) Mohd. ibn Abdul Wahab

Answer: (A)

 

43. Shah Waliullah authored

(A) Sirat al-Nabi

(B) Sirat-i Mustaqim

(C) Bayan al-Arab

(D) Izalat al-Khafa

Answer: (D)

 

44. Arrange the following scholars in chronological order. Use the code given below:

(i) Badiuzzaman Nursi

(ii) Ibn Taymiyyah

(iii) Ibn Bajja

(iv) Ibn Khaldun

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (C)

 

45. The Sufis of which order flourished in India during the Sultanate period?

(A) The Chishtis

(B) The Rifai‘s

(C) The Naqshbandis

(D) The Qadris

Answer: (A)

 

46. Baba Faridud-Din Ganj Shakar was the Khalifah of

(A) Shaikh Shihab ud-Din Suhrawardi

(B) Shaikh Ahmad Sirhindi

(C) Bakhtyar Kaki

(D) Bandanawaz

Answer: (C)

 

47. Futuhat-i Makkiyyah was written by

(A) Al-Ghazali

(B) Ibn al-Arabi

(C) Al-Kindi

(D) Ibn-Rushd

Answer: (B)

 

48. The concept of Wahdat al-Wujud was propounded by

(A) Al-Shibli

(B) Al-Ghazali

(C) Shaikh Ahmad Sirhindi

(D) Ibn al-Arabi

Answer: (D)

 

49. The term ‘Anal Haq’ was pronounced by

(A) Al-Hamid

(B) Al-Hallaj

(C) Bayazid Bistami

(D) Shibli

Answer: (B)

 

50. The Bhakti movement was founded by

(A) Ramanuja

(B) Premchand

(C) Jaisi

(D) Tulsidas

Answer: (A)

 

51. The Ismailis are also known as

(A) Sabai‘s

(B) Jafaris

(C) Dawoodis

(D) Imamis

Answer: (A)

 

52. Arrange the following movements in chronological order and use the code given below:

(i) Al-Bath Party

(ii) Sabai‘s

(iii) Wahabis

(iv) Tablighi Jamat

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

53. Sanusia order was established by

(A) Mohd. Bin Abdul Wahab

(B) Ahmad Sharif

(C) Shaikh Zahid Gilani

(D) Mohd. Bin Ali

Answer: (D)

 

54. Futuh ul-Ghayb, was written by

(A) Shaikh Shihab ud-Din

(B) Abdul Qadir Gilani

(C) Shaikh Nizam ud-Din Auliya

(D) Junaid of Baghdad

Answer: (B)

 

55. Al-Manar party was established by

(A) Jamaluddin Afghani

(B) Muhammad Abduh

(C) Rashid Rida

(D) Ali Abdur Raziq

Answer: (C)

 

56. Abdur Rahman al-Kawakibi was the champion of

(A) Egyptian Nationalism

(B) Arab Nationalism

(C) Turkish Nationalism

(D) Indian Nationalism

Answer: (B)

 

57. The term ‘Nizam i Jadid’ refer to the times of

(A) Salim – I

(B) Bayazid – I

(C) Salim – II

(D) Salim – III

Answer: (D)

 

58. The era of ‘Tanzimat’ belongs to the period of

(A) Mahmud – II

(B) Muhammad the Fatheha

(C) Salim – I

(D) Murad – I

Answer: (A)

 

59. Constantinople was conquered by

(A) Sulaiman the Magnificent

(B) Murad – I

(C) Mohammad – II

(D) Muhammad – I

Answer: (C)

 

60. The shrine of the Qadiri Sufi, Shaykh bandagi Muhammad Ghouth is located in

(A) Utch-Multan

(B) Delhi

(C) Lucknow

(D) Mahrauli

Answer: (A)

 

61. Maulana Maududi the founder of Jama‘at-i Islami was born at

(A) Delhi

(B) Hyderabad

(C) Aurangabad

(D) Lahore

Answer: (C)

 

62. The Faraidi movement worked among the peasants of

(A) Bengal

(B) Delhi

(C) Lucknow

(D) Bhopal

Answer: (A)

 

63. Which of the following statement is correct?

(A) Sindh was captured by Mohd. Bin Qasim in 1206 A.D.

(B) Nizam al-Mulk Tusi was theVazir of the Saljuq Kingdom during the reign of Malik Shah.

(C) Abul Abbas al-Saffah was the founder of the Umayyad Kingdom.

(D) Kitab al-Aghani, was written by Ibn Khaludun.

Answer: (B)

 

64. The founder of modern Egypt was

(A) Mohammad Shah

(B) Riza Shah

(C) Nasir ud-Din

(D) Mohd. Ali Pasha

Answer: (D)

 

65. The early Arab traders came and settled on the

(A) Western coast of India

(B) U.P.

(C) Bhopal

(D) Calcutta

Answer: (A)

 

66. Which of the following statement is correct?

(A) Nasir ud-Din Shah Qachar was the founder of modern Iran.

(B) Mohd. Ali worked in Iraq.

(C) Ibn Taymiyah was a poet.

(D) Shah Waliullah migrated to Turkey and died there.

Answer: (A)

 

67. The earliest religio-political sect established in the history of Islam was

(A) Shiites

(B) Kharijites

(C) Qadarites www.netugc.com

(D) Murjiites

Answer: (B)

 

68. Which of the following statement is wrong?

(A) The Qadiri order was established by Shaykh Abdul Qadir Gillani.

(B) Awarif al-Ma‘arif was written by Abdul Qadir Gilani

(C) The Chishti order in India was established by Khwaja Moinuddin Chishti.

(D) The dome of the rock is located at Jerusalem.

Answer: (B)

 

69. The author of ‘Athar al-Sanadid’ is

(A) Abul Kalam Azad

(B) Mohd. Iqbal

(C) Sir Sayyid Ahmad

(D) Shah Waliullah

Answer: (C)

 

70. The Surah of the Quran which begins without Bismillah is,

(A) Sura-i Taubah

(B) Sura-i Baqarah

(C) Sura-i Ikhlas

(D) Sura-i Namal

Answer: (A)

 

71. Mark the correct answer:

(A) ‘Muwatta’ was written by Numan bin Thabit.

(B) The cities of Mecca & Madina are located in Hijaz province.

(C) Tijaniya order operated in Iran.

(D) Al-Waqāi‘al-Misriya was published from Pakistan.

Answer: (B)

 

72. Suleiman the merchant was the author of

(A) Kitab al-Hind

(B) Silsila al-Tawarikh

(C) Tuhfat al-Mujahidin

(D) Rehla

Answer: (B)

 

73. The Islamic revolution of Iran by Ayatullah Khomeini took place in the year

(A) 1979

(B) 1969

(C) 1959

(D) 1971

Answer: (A)

 

74. Which of the following statement is correct?

(A) Tahrik-i Mujahidin was a reformist movement.

(B) The capital of Saudi Arabia is Jeddah.

(C) Kamal Ataturk abolished caliphate in 1857.

(D) Mughal Empire was established in 1206.

Answer: (A)

 

75. Arrange the following personalities in chronological order and use the code given below:

(i) Hasan Basari

(ii) Bayazid Bistami

(iii) Ibn al-Arabi

(iv) Shaykh Nizamuddin Auliya

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

Comments