2012 June UGC NET Solved Question Paper in Arab Culture and Islamic Studies, Paper III

1. Umm al-Qura is the name of

(A) Tuwa

(B) Makkah

(C) Madina

(D) Taif

Answer: (B)

 

2. The real name of Abu Jahl was

(A) Amr bin Hisham

(B) Hisham bin Amr

(C) Umayyah bin Khalf

(D) Amr bin Kulthum

Answer: (A)

 

3. The famous poet, Imraul Qais belonged to

(A) The Mamluk period

(B) The Abbasid period

(C) The Umayyad period

(D) The Jahili period

Answer: (D)

 

4. The Harb al-Basus lasted for

(A) 20 years

(B) 30 years

(C) 37 years

(D) 40 years

Answer: (D)

 

5. Raising cattle was the main occupation of

(A) The Settled Arabs

(B) The Bedouins

(C) The Ottoman Turks

(D) The Arab Sailors

Answer: (B)

 

6. The centre of Sabaean Kingdom was

(A) Hijaz

(B) Syria

(C) Yemen

(D) Iraq

Answer: (C)

 

7. Who among the following is a Muallaqa writer?

(A) Farazdaq

(B) Jareer

(C) Abu Nuwas

(D) Amr bin Kulsum

Answer: (D)

 

8. The first Islamic State was established at

(A) Makkah

(B) Khaybar

(C) Madina

(D) Tabukwww.netugc.com

Answer: (C)

 

9. The Prophet Muhammad was injured in the battle of

(A) Uhad

(B) Badr

(C) Khandaq

(D) Tabuk

Answer: (A)

 

10. The first marriage of the Prophet Muhammad was solemnized at the age of

(A) 22

(B) 25

(C) 30

(D) 40

Answer: (B)

11. The Oath of Aqba was taken by the people of

(A) Makkah

(B) Taif

(C) Tabuk

(D) Yathrib

Answer: (D)

 

12. The Battle of Badr took place in

(A) 1 AH

(B) 2 AH

(C) 3 AH

(D) 4 AH

Answer: (B)

 

13. The first written constitution given by the Prophet Muhammad is known as

(A) Dastur-e-Makka

(B) Mithaq-e-Tayyiba

(C) Dastur-e-Tabuk

(D) Mithaq-e-Madina

Answer: (D)

 

14. The Farewell Sermon given by the Prophet Muhammad is known as

(A) Juma al-Wada

(B) Thaniyat al-Wada

(C) Khutbat al-Wada

(D) None of the above

Answer: (C)

 

15. The Prophet Muhammad expired in the year

(A) 632 A.D.

(B) 635 A.D.

(C) 638 A.D.

(D) 640 A.D.

Answer: (A)

 

16. A big number of memorizers of the Quran were martyred in the Battle of

(A) Yamama

(B) Qadsiya

(C) Camel

(D) Siffeen

Answer: (A)

 

17. The Caliphate of Abu Bakr lasted during the period

(A) 630 – 632 A.D.

(B) 632 – 634 A.D.

(C) 638 – 641 A.D.

(D) 635 – 638 A.D.

Answer: (B)

 

18. Abu Bakr embraced Islam at the age of

(A) 41

(B) 35

(C) 38

(D) 40

Answer: (C)

 

19. Ameer Muawiya was first appointed as Governor of Syria by

(A) Abu Bakr

(B) Ali

(C) Uthman

(D) Umar

Answer: (D)

 

20. Jami al-Quran is the popular title of

(A) Uthman

(B) Ali

(C) Umar

(D) Abu Hafs

Answer: (A)

21. The Navy was introduced during the period of

(A) Abu Bakr

(B) Umar

(C) Uthman

(D) Ali

Answer: (C)

 

22. Ali shifted his capital from Madina to

(A) Makka

(B) Basra

(C) Karbala

(D) Kufa

Answer: (D)

 

23. The Battle of Nahrawan was fought between

(A) Ali and Kharijites

(B) Muawiya and Kharijites

(C) Ali and Muawiya

(D) Yazid and Husain

Answer: (A)

 

24. Jareer and Farazdaq were eminent

(A) Poets

(B) Vizirs

(C) Historians

(D) Musicians

Answer: (A)

 

25. The revolt against the Umayyads was led by

(A) Alqamah

(B) Abu Muslim Khorasani

(C) Jarir

(D) Walid

Answer: (B)

 

26. Tick-mark the odd one in the following:

(A) Qutaiba bin Muslim

(B) Tariq bin Ziyad

(C) Ibn Tufail

(D) Muhammad bin Qasim

Answer: (C)

 

27. The Military Commander, Tariq bin Ziyad belonged to the period of

(A) The Abbasids

(B) The Safavids

(C) The Mamluks

(D) The Umayyads

Answer: (D)

 

28. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Abdul Malik – Arabic Currency

(B) Muhammad bin Qasim – The Abbasid Empire

(C) Nizamul Mulk Tusi – The Umayyad Dynasty

(D) Bayt al- Hikmah – Abdul Malik

Answer: (A)

 

29. Which of the following is not correctly matched?

(A) Imam Abu Hanifa – Fiqh

(B) Yeni Cheri – The Fatimids

(C) Tanzeemat – The Ottoman Empire

(D) Malik Zahir Baybars – The Mamlukswww.netugc.com

Answer: B ()

 

30. Arrange the following Books in order in which they appeared. Use the code given below :

(i) Sahih Muslim

(ii) Fathur Rahman

(iii) Ihya Uloom al-Din

(iv) Tafhimul Quran

Codes:

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

31. Arrange the following Caliphs in order in which they appeared. Use the codes given below:

(i) Sulayman

(ii) Walid bin Abdul Malik

(iii) Abdul Malik bin Marwan

(iv) Umar bin Abdul Aziz

Codes:

(A)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)

(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(D)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

Answer: (D)

 

32. The Mosque of Damascus was built by

(A) Walid

(B) Ameer Muawiya

(C) Umar bin Abdul Aziz

(D) Abdul Malik

Answer: (A)

 

33. The Abbasid rule was consolidated by

(A) Al-Mansur

(B) Al-Mamun

(C) Marwan

(D) Abu Hakim

Answer: (A)

 

34. Bayt al-Hikmah was established for the development of

(A) Trade and Commerce

(B) Education and Research

(C) Industry

(D) Foreign Relations

Answer: (B)

 

35. Al-Farabi was a famous

(A) Poet

(B) Physician

(C) Philosopher

(D) None of the above

Answer: (C)

 

36. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Al-Kindi – Poetry

(B) Qaramitah – Umayyads

(C) Alp Arsalan – Safavids

(D) Zahrawi – Surgery

Answer: (D)

 

37. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Harun al- Rasheed – Tafsir

(B) Ibn Haitham – Kitab al- Manazir

(C) Abul Faraj Isfahani – Kitab al Aghani

(D) Ibn Muqaffah – Kalilah wa Dimnah

Answer: (A)

 

38. Arrange the following Caliphs in order in which they ruled. Use the codes given below:

(i) Mamun

(ii) Mutawakkil

(iii) Mutasim

(iv) Wathiq Billah

Codes:

(A)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(B)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)

(C)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(D)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)

Answer: (B)

 

39. Jerusalem was recaptured from the Crusaders by

(A) Al-Mansur

(B) Al-Mustansir

(C) Salahuddin Ayyubi

(D) Sultan Qalawun

Answer: (C)

 

40. The city of Baghdad was founded by

(A) Mahdi

(B) Walid

(C) Harun Rashid

(D) Abu Jafar Al-Mansur

Answer: (D)

 

41. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Jamaluddin Afghani – Muqaddimah

(B) Al-Biruni – Kitabul Hind

(C) Ibn Sina – Al-Hawi

(D) Shaikh Ahmad Sirhindi – Fathur- Rahman

Answer: (B)

 

42. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Shah Wali- Allah – Al-Fawz Al- Kabir

(B) Al-Farabi – Al-Madinah Al- Fadilah

(C) Ibn Rushd – Tahafut Al- Falasifah

(D) Al-Razi – An eminent physician

Answer: (C)

 

43. The circulation of blood in human body was first discovered by

(A) Ibn Nafis

(B) Ibn Rushad

(C) Ibn Haitham

(D) Al Kindi

Answer: (A)

 

44. Imam Ghazali taught at

(A) Jamia Al-Azhar

(B) Nizamia College of Baghdad

(C) Bayt al-Hikmah

(D) Zaitunia

Answer: (B)

 

45. Who among the following is not a Mufassir?

(A) Shibli Nomani

(B) Syed Ahmad Khan

(C) Abul Kalam Azad

(D) Ashraf Ali Thanawi

Answer: (A)

 

46. Diacritical marks (Irab) in the Quran were first introduced by

(A) Seeb awayh

(B) Hajjaj bin Yusuf

(C) Khaleel bin Ahmad

(D) Ibn Nadeem

Answer: (B)

 

47. Mafateehul Ghaib was written by

(A) Imam Muhammad

(B) Imam Abu Hanifa

(C) Imam Razi

(D) Imam Bukhari

Answer: (C)

 

48. Zamakhshari is the author of

(A) Maarif al-Quran

(B) Mafateehul Ghaib

(C) Jami al-Bayan

(D) Al-Kashshaf

Answer: (D)

 

49. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Abul Ala Maadudi – Tafheemul Quran

(B) Tarjumanul Quran – Syed Ahmad Khan

(C) Tadabbur-e- Quran – Imam Farahi

(D) Maariful Quran – Ameer Ahsan Islahi

Answer: (A)

 

50. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Ashraf Ali Thanawi – Bayan al-Quran

(B) Abdul Majid Daryabadi – Tadabbur-e-Quran

(C) Sanaullah Amiritsari– Tafsir Sanai

(D) Wahiduddin Khan – Tazkeer al- Quran

Answer: (B)

 

51. Arrange the following books in order in which they appeared. Use the codes given below:

(i) Bayan al-Quran

(ii) Tafheemul Quran

(iii) Tadabbur-e-Quran

(iv) Tarjumanul Quran

Codes:

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (C)

 

52. The number of Surahs in the Quran is

(A) 109

(B) 111

(C) 112

(D) 114

Answer: (D)

 

53. The science of Asma al-Rijal deals with

(A) Scrutiny of narrators of Hadith

(B) Categorization of Hadith

(C) Classification of Hadith

(D) Compilation of Hadith

Answer: (A)

 

54. Bukhara (the birth place of Imam Bukhari) is presently situated in

(A) Tajikistan

(B) Uzbekistan

(C) Kazakhistan

(D) Turkmenistan

Answer: (B)

 

55. Imam Muslim was born in

(A) Tehran

(B) Bukhara

(C) Nishapur

(D) Baghdad

Answer: (C)

 

56. Hidaya was written by

(A) Abu Yusuf

(B) Imam Karkhi

(C) Imam Malik

(D) Abul Hasan Ali Al-Marghinani

Answer: (D)

 

57. Fatawa Alamgiri is based on

(A) Hanafi School of Law

(B) Maliki School of Law

(C) Shafai School of Law

(D) Hanbali School of Law

Answer: (A)

 

58. Which of the following pairs is correctly matched ?

(A) Abu Hanifa – Mishkat

(B) Imam Malik – Muwatta

(C) Imam Muhammad – Fiqh-e-Jafari

(D) Fatawa Tatarkhani – Aurangzeb

Answer: (B)

 

59. Ijma means

(A) Analogical deduction

(B) Speculation

(C) Consensus of opinion

(D) None of the above

Answer: (C)

 

60. The author of Futuhat al-Makkiyah was

(A) Ibn Rushd

(B) Imam Ghazali

(C) Ibn Taymia

(D) Ibn Arabi

Answer: (D)

 

61. Hayy bin Yaqazan was a book on

(A) Philosophy

(B) Mathematics

(C) Medicine

(D) Geography

Answer: (A)

 

62. Author of the book, Maqasid al-Fala- Sifah was

(A) Al-Kindi

(B) Al-Ghazali

(C) Ibn Rushd

(D) Al-Farabi

Answer: (B)

 

63. The concept of Khalq-e-Quran was propounded by

(A) Murjiites

(B) Hanbalites

(C) Mutazilites

(D) Asharites

Answer: (C)

 

64. The founder of Suhrawardi order was

(A) Jalaluddin

(B) Badruddin

(C) Shamsuddin

(D) Shahabuddin

Answer: (D)

 

65. Bhakti Movement originated under the impact of

(A) Islam

(B) Buddhism

(C) Christianity

(D) Jainism

Answer: (A)

 

66. The founder of Chistia Sufi order was

(A) Moinuddin Chishti

(B) Abu Ishaq Shami

(C) Shaykh Shahabuddin

(D) Abdul Qadir Jeelani

Answer: (B)

 

67. Ithna Asharis believe in

(A) 12 Imams

(B) 07 Imams

(C) 05 Imams

(D) 09 Imams

Answer: (A)

 

68. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Muslim Brotherhood – Jamal Abdul Nasir

(B) Sanusi Movement – Shaykh Ahmad Sharif

(C) Khawarij – Abul Hasan Ashari

(D) Jamat-e- Islami – Maulana Ilyas

Answer: (B)

 

69. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Ahl-e-Hadith – Nawab Siddiq Hasan Khan

(B) Shia – Imam Musa Kazim

(C) Baath Party – Muhammad Abduhu

(D) Tablighi Jamat – Maulana Ilyas

Answer: (C)

 

70. Zawiya is associated with

(A) Khawarijwww.netugc.com

(B) Shias

(C) Ahl-e-Hadith

(D) Sanusi Movement

Answer: (D)

 

71. The Aligarh Movement is associated with

(A) Sir Syed Ahmad

(B) Maulana Azad

(C) Sanaullah Khan

(D) Ali Yawar Jung

Answer: (A)

 

72. The meaning of Mujaddid Alf-e-Thani is

(A) Critic of Islam in the second millennium

(B) Renovator of Islam in the second millennium

(C) Historian of Islam in the second millennium

(D) None of the above

Answer: (B)

 

73. The Islamic Revolution of Iran took place in the year

(A) 1980

(B) 1977

(C) 1979

(D) 1982

Answer: (C)

 

74. The institution of Caliphate was abolished by Mustafa Kamal in the year

(A) 1900

(B) 1910

(C) 1920

(D) 1924

Answer: (D)

 

75. India is reflected in Arabic literature as a country of

(A) Knowledge and Wisdom

(B) Loot and plunder

(C) Folly and ignorance

(D) None of the above

Answer: (A)

Comments