2012 June UGC NET Solved Question Paper in Arab Culture and Islamic Studies, Paper II

1. Ma’arib was a

(A) City (B) Village

(C) Dam (D) River

Answer: (C)

 

2. Yathrib was the old name of

(A) Makkah

(B) Madinah

(C) Taif

(D) Juddahwww.netugc.com

Answer: (B)

 

3. The leadership of Arab tribes before the prophethood of Hazrat Muhammad (S.A.W.) was that of

(A) Quraish

(B) Ghatfan

(C) Kananah

(D) Taghlib

Answer: (A)

 

4. ‘Bai’at al-Ridhwan’ took place in the year

(A) 622 A.D.

(B) 628 A.D.

(C) 630 A.D.

(D) 634 A.D.

Answer: (B)

 

5. The founder of ‘Dar al-Nadwah’ at Makkah was

(A) Qusai bin Kilab

(B) Hashim

(C) al-safwan

(D) Abdul Muttalib

Answer: (A)

 

6. The Battle of ‘Nimariq’ was fought during the caliphate of

(A) H. Abu Bakr

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (B)

 

7. Caliph Uthman was assassinated in the year

(A) 642 A.D.

(B) 648 A.D.

(C) 651 A.D.

(D) 656 A.D.

Answer: (D)

 

8. Who removed H. Khalid bin Walid from the post of Commander-in- Chief?

(A) H. Umar

(B) H. Ali

(C) H. Mu’awiyah

(D) H. Abdullah bin Zubair

Answer: (A)

 

9. Who among the following has nominated his son as a caliph first time in the history of Islam?

(A) Abdul Malik

(B) Al-Walid

(C) Mu’awiyah

(D) Sulayman

Answer: (C)

 

10. Who among the following companions of the Prophet was buried adjacent to the walls of Constantinople?

(A) H. Zubair

(B) H. Talha

(C) H. Bilalwww.netugc.com

(D) H. Abu Ayyub

Answer: (D)

11. The Dome of the Rock in Jerusalem was built during the reign of

(A) Abd al-Malik bin Marwan

(B) Yazid bin Mu’awiyah

(C) Mu’awiyah II

(D) Hisham

Answer: (A)

 

12. The gold Dinars and Silver Dirhams with Arabic inscription were first struck during the reign of

(A) Mu’awiyah bin Abi Sufyan

(B) Mu’awiyah II

(C) Marwan I

(D) Abd al-Malik

Answer: (D)

 

13. Who among the following was a well-known physician under the Umayyads?

(A) Khalid

(B) Jabir

(C) Umar bin Abi Rabiah

(D) Masarjawayh

Answer: (D)

 

14. During whose Caliphate the Qaysite power reached its zenith under the Umayyads?

(A) Mu’awiyah I

(B) Yazid I

(C) Walid I

(D) Mu’awiyah II

Answer: (C)

 

15. Siddhanta was translated during the rule of

(A) Abbasids

(B) Fatimids

(C) Umayyads

(D) Mamluks

Answer: (A)

 

16. Who is the author of Kitab al- Hayawan?

(A) Al-Farabi

(B) Al-Ghazzali

(C) Al-Kindi

(D) Al-Jahiz

Answer: (D)

 

17. Ibn al-Muqaffah translated his book ‘Kalilah wa Dimnah’ from

(A) Sanskrit

(B) Syriac

(C) Pahlavi

(D) Greek

Answer: (C)

 

18. Futuh al-Buldan is written by

(A) Al-Baladhuri

(B) Al-Bustani

(C) Al-Mas’udi

(D) Al-Tabari

Answer: (A)

 

19. Kamil fi al-Tarikh is written by

(A) Sulayman al-Tajir

(B) Ibn al-Asir

(C) Abul Qasim Iraqi

(D) Maqrizi

Answer: (B)

 

20. Arrange the following personalities in chronological order. Use the codes given below:

(i) Yahya Barmaki

(ii) Nizam al-Mulk al-Tusi

(iii) Abdul Hamid al-Katib

(iv) Haji Khalifah

Codes:

(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)

(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (C)

21. Imam Shafi’i is the author of

(A) Kitab al-Umm

(B) Kitab al-Kharaj

(C) Kitab al-Zuhd

(D) Kitab al-Nabat

Answer: (A)

 

22. Arrange the following translators of the Qur’an in chronological order. Use the codes given below:

(i) Mahmud Hasan

(ii) Abul A’la Maududi

(iii) Shah Abdul Qadir

(iv) Nazir Ahmad

Codes:

(A)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)

(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

Answer: (D)

 

23. Muhammad bin Jarir al-Tabari was not a

(A) Historian

(B) Physician

(C) Mufassir

(D) Muhaddis

Answer: (B)

 

24. Mafatih al-Ghayb was written by

(A) Fakhr al-Din al-Razi

(B) Al-Baydawi

(C) Ibn Kathir

(D) Al-Mahalli

Answer: (A)

 

25. Which is the longest collection of the traditions of the Prophet?

(A) Muwatta

(B) Sahih al-Bukhari

(C) Jami al-Tirmidhi

(D) Musnad Ahmad

Answer: (D)

 

26. The author of Kitab al-Risalah was

(A) Numan bin Thabit

(B) Abu Yusuf

(C) Muhammad bin Idris

(D) Muhammad bin Hasan

Answer: (C)

 

27. Under which Aghlabid ruler Sicily was conquered?

(A) Ibrahim bin al-Aghlab I

(B) Ziyadat Allah

(C) Ibrahim II

(D) Ziyadat Allah III

Answer: (B)

 

28. Who among the following was the founder of the Ikhshidid dynasty?

(A) Abul al-Qasim Unjur

(B) Abu al-Misk Kafur

(C) Ahmad

(D) Muhammad bin Tughj

Answer: (D)

 

29. Which one of the following dynasties replaced the Fatimids in Egypt?

(A) The Tulunids

(B) The Rasulids

(C) The Ayyubids

(D) The Mamluks

Answer: (C)

 

30. Kitab al-Siyar al-Kabeer is on the theme of

(A) Criminal Law

(B) International Law

(C) Civil Law

(D) Law of Inheritance

Answer: (B)

 

31. The founder of the Hamdani dynasty was

(A) Sayf al-Daulah

(B) Sa’d al-Daulah

(C) Sa’eed al-Daulah

(D) Abu al-Ma’ali

Answer: (A)

 

32. Abu al-Hasan al-Mawardi is the author of

(A) Al-Masalik wa al-Mamalik

(B) Nafh al-Tib

(C) Kitab al-Shifa

(D) Al-Hawi al-Kabeer

Answer: (D)

 

33. The books on Hadith arranged according to the names of the companions are known as

(A) Musnad

(B) Jami‘

(C) Sunan

(D) Mujam

Answer: (A)

 

34. The construction of Great Mosque of Cordova was started by

(A) Al-Hakam

(B) Abdul Rahman Nasir

(C) Abdul Rahman al-Dakhil

(D) Hajib al-Mansur

Answer: (C)

 

35. Iran was conquered by

(A) H. Abu Bakr www.netugc.com

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (B)

 

36. Jundi-Shapur was noted by its academy of

(A) Music and dance

(B) Religious affairs

(C) Medicine

(D) State administration

Answer: (C)

 

37. Al-Qanuni was the title of

(A) Sulayman I

(B) Salim II

(C) Murad I

(D) Mahmud I

Answer: (A)

 

38. In these three fields the Ottomans made original contribution:

(A) Chemistry, Biology and Physics

(B) Geography, Historiography and Law

(C) Statesmanship, Architecture and Poetry

(D) Pottery, Carpet making and Calligraphy

Answer: (C)

 

39. Which of the following is not correctly matched?

(A) Ibn Rashiq – Al-’Umdah

(B) Ibn Khurdadbih – Kitab al- Masalik wa al- Mamalik

(C) Ibn Sina – sayd al-Khatir

(D) Ibn al- Arabi – Fusus al- Hikam

Answer: (C)

 

40. Mu’jam al-Buldan was written by

(A) Al-Mas’udi

(B) Yaqut

(C) Sulayman al-Tajir

(D) Al-Biruni

Answer: (B)

 

41. Arrange the following books in chronological order. Use the codes given below:

(i) Al-Kashshaf

(ii) Kalilah wa Dimnah

(iii) Al-’Iqd al-Farid

(iv) Muqaddamah

Codes:

(A)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (D)

 

42. The city of Samarra was founded by

(A) Harun al-Rashid

(B) Al-Mu’tasim

(C) Al-Mutawakkil

(D) Al-Mahdi

Answer: (B)

 

43. One of the founders of Arabic calligraphy was

(A) Al-Rayhani

(B) Abu al-Faraj al-Isfahani

(C) Al-Kindi

(D) Hajjaj bin Yusuf

Answer: (A)

 

44. Futuhat al-Makkiyah deals with

(A) Ghazawat

(B) Theology

(C) Mysticism

(D) Conquest of Makkah

Answer: (C)

 

45. Al-’Urwat al-Wuthqa is written by

(A) Shah Waliullah

(B) Jamal al-Din al-Afghani

(C) Hasan al-Banna

(D) Al-Mawardi

Answer: (B)

 

46. Arrange the following thinkers in chronological order. Use the codes given below:

(i) Allamah Iqbal

(ii) Sir Syed Ahmad Khan

(iii) Ibn Khaldun

(iv) Shah Waliullah

Codes:

(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(B)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)

(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

Answer: (D)

 

47. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Mohammad Iqbal – Hayat-e- Jawaid

(B) Shah Waliullah – Al-Fawz al-Kabeer

(C) Sir Syed Ahmad Khan– Tahzib al- Akhlaq

(D) Al-Mawardi – Al- Ahkam al- Sultaniy yah

Answer: (A)

 

48. Muhammad Abduhu was the disciple of

(A) Syed Qutub Shaheed

(B) Hasan al-Banna

(C) Rashid Riza

(D) Jamal al-Din al-Afghani

Answer: (D)

 

49. Arrange the following rulers chronologically. Use the codes given below:

(i) Yazid I

(ii) Al-Walid I

(iii) Umar II

(iv) Marwan I

Codes:

(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(B)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

Answer: (B)

 

50. Who among the following is not a Mu’allaqah poet?

(A) Al-A’sha

(B) Zuhair bin Abi Sulma

(C) Amr bin Kulthum

(D) Farazdaq

Answer: (D)

Comments