2012 December UGC NET Solved Question Paper in Arab Culture and Islamic Studies, Paper II

1. The capital of Himyarites was

(A) Zaffar

(B) Ma’arib

(C) Egypt

(D) Ma’an

Answer: (A)

 

2. Prophet Muhammad (S.A.W.) migrated to Madinah in the year

(A) 575 A.D.

(B) 620 A.D.

(C) 622 A.D.

(D) 632 A.D.

Answer: (C)

 

3. Abraha was the governor of

(A) Busra

(B) Damascus

(C) Fustat

(D) Yemen

Answer: (D)

 www.netugc.com

4. The first migration of Muslims was to

(A) Madinah

(B) Kufah

(C) Abyssinia

(D) Taif

Answer: (C)

 

5. The Battle of Trench was fought in the year

(A) 622 A.D.

(B) 628 A.D.

(C) 630 A.D.

(D) 632 A.D.

Answer: (B)

 

6. Musailamah Kadhdhab was killed during the caliphate of

(A) H. Abu Bakr

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (A)

 

7. Who chose Kufah as the capital of the Caliphate?

(A) H. Ali

(B) H. Uthman

(C) Umar bin Abdul Aziz

(D) Amin

Answer: (A)

 

8. The battle of Siffin was fought between

(A) H. Ali and H. Aisha

(B) H. Ali and H. Mu‘awiyah

(C) Yazid and H. Abdullah bin Zubair

(D) H. Khalid bin Walid and H. Mu‘awiyah

Answer: (B)

 

9. Caliph Ali was assassinated by

(A) Abu Lu’luFiroz

(B) Abdullah bin Saba

(C) Abdullah Wahab

(D) Abdul Rahman bin Muljim

Answer: (D)

 

10. The tragedy of Karbala took place in the year

(A) 661 A.D.

(B) 675 A.D.

(C) 680 A.D.

(D) 690 A.D.

Answer: (C)

11. Who among the following military commanders crushed the power of Abdullah bin Zubair?

(A) Tariq bin Ziyad

(B) Hajjaj bin Yusuf

(C) Musa bin Nusair

(D) Muhammad bin Qasim

Answer: (B)

 

12. The Arabicization of the State was initiated by

(A) Marwan

(B) Sulayman

(C) Ibrahim

(D) Abdul Malik bin Marwan

Answer: (D)

 

13. Who among the following is considered to be the founder of Arabic grammar?

(A) Khalil ibn Ahmad

(B) Abu al-Aswad al-Du’ali

(C) Shihab al-Zuhri

(D) Sibwaih

Answer: (B)

 

14. Who among the following was the first caliph in Islam born of a slave mother?

(A) Yazid III

(B) Walid I

(C) Marwan II

(D) Yazid II

Answer: (A)

 

15. Who founded the Abbasid dynasty?

(A) Al-Ma’mun

(B) Al-Mehdi

(C) Al-Hadi

(D) None of the above

Answer: (D)

 

16. Al-Khwarizmi was a

(A) Historian

(B) Chemist

(C) Musician

(D) Mathematician

Answer: (D)

 

17. Muruj al-Dhahab is written by

(A) Al-Ghazzali

(B) Al-Baladhuri

(C) Al-Mas‘udi

(D) Al-Biruniwww.netugc.com

Answer: (C)

 

18. Which of the following is not correctly matched?

(A) Kitab al-Hind – Al-Biruni

(B) Al-Burdah – Sharaf al- Din Muhammad

(C) Al-Itqan– Ibn Taimiyah

(D) Kitab al-Shifa – IbnSina

Answer: (C)

 

19. When did Imam Bukhari die?

(A) 870 A.D.

(B) 888 A.D.

(C) 894 A.D.

(D) 915 A.D.

Answer: (A)

 

20. Who was the last Abbasid Caliph?

(A) Al-Qa’im

(B) Al-Zahir

(C) Al-Mu‘tasim

(D) Al-Mustakfi

Answer: (C)

21. Ibn Khaldun was born in

(A) Iraq

(B) Egypt

(C) Syria

(D) Tunisia

Answer: (D)

 

22. Arrange the following Caliphs chronologically use the code given below:

i. Al-Wathiq

ii. Sulayman Ibn Abdul Malik

iii. Salim II

iv. Al-Hadi

Codes:

(A) iv i iii ii

(B) ii iii i iv

(C) i iii ii iv

(D) ii iv i iii

Answer: (D)

 

23. Who was the companion of the Prophet known as ‘Tarjuman Al- Qur’an’?

(A) Abdullah Ibn Umar

(B) Abdullah Ibn Mas‘ud

(C) Abdullah Ibn Abbas

(D) Abdullah Ibn Zubair

Answer: (C)

 

24. The author of ‘Kitab al-Kharaj’ was

(A) Muhammad Ibn Hasan

(B) Abu Yusuf

(C) Asad Ibn Furat

(D) Sahnoon

Answer: (B)

 

25. Which one of the following is considered as one of the source of Islamic Law?

(A) Mubah

(B) Mustahab

(C) Istislah

(D) Mandub

Answer: (C)

 

26. The first Shi‘ite dynasty in the history of Islam was

(A) The Safavids

(B) The Idrisids

(C) The Fatimids

(D) The Hamdanids

Answer: (B)

 

27. Under which dynasty Egypt had become a sovereign. State for the first time since Ptolemic and Pharaonic days?

(A) The Tulunids

(B) The Mamluks

(C) The Ayyubids

(D) The Fatimids

Answer: (C)

 

28. South Italy was conquered during the rule of

(A) The Fatimids

(B) The Aghlabids

(C) The Tulunids

(D) The Idrisids

Answer: (A)

 

29. Which dynasty superseded the Tahirid dynasty?

(A) The Hamdanids

(B) The Samanids

(C) The Tulunids

(D) The Saffarids

Answer: (D)

 

30. Who among the following was the founder of the Ghaznavid dynasty?

(A) Subuktigin

(B) Mahmud Ghaznawi

(C) Mas‘udGhaznawi

(D) Alptagin

Answer: (A)

 

31. Who among the following was Tabi‘ee Faqeeh?

(A) Asadibn Furat

(B) Sahnun Ibn Sa‘eed

(C) Urwah Ibn Zubair

(D) Dawud Ibn Sulayman

Answer: (C)

 

32. Al-Hawi al-Kabeer is a book of

(A) Hanafi Law

(B) Shafi‘ee Law

(C) Maliki Law

(D) Hanbali Law

Answer: (B)

 

33. Fath al-Bari is a commentary of

(A) Sahih Muslim

(B) Sunan Abi Dawud

(C) Jami Tirmidhi

(D) Sahih Bukhari

Answer: (D)

 

34. Horseshoe type and pointed arches were used in the architecture built by

(A) Umayyads of Spain

(B) Mughals of India

(C) Safavids of Iran

(D) Abbasids of Baghdad

Answer: (A)

 

35. The fall of Granada took place in the year

(A) 1148 A.D.

(B) 1236 A.D.

(C) 1492 A.D.

(D) 1498 A.D.

Answer: (C)

 

36. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Mu’tazilah – Al-Muljim

(B) Naqshbandi – Dancing Dervesh

(C) Ithna ‘Ashari – Imamat

(D) Qadrite – Irja

Answer: (C)

 

37. Arrange the following rulers in order in which they ruled.

Use the code given below:

(i) Bayazid I

(ii) Urkhan

(iii) Murad I

(iv) Uthman I

Codes:

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (ii) (iv) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

38. Yanicheri was the name of the army of

(A) Safavids

(B) Timurids

(C) Ghaznavids

(D) Ottomans

Answer: (D)

 

39. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Ibn Qutaibah – Tawq al- Hamamah

(B) Ibn Hazm – Al-Qanun

(C) Ibn ‘Abd Rabbih– Al-‘Iqd al-Farid

(D) Ibn Khaldun – Kitab al- Hayawan

Answer: (C)

 

40. Hisab al-Jabrwa al-Muqābalah was written by

(A) Jabir bin Hayyan

(B) Al-Khwarizmi

(C) Al-Farabi

(D) Umar Khayyam

Answer: (B)

 

41. Arrange the following personalities in chronological order

Use the code given below:

(i) Ibn Sina

(ii) Al-Razi

(iii) Nasir al-Din al-Tusi

(iv) Al-Kindi

Codes:

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (B)

 

42. Al-Tabari is associated with

(A) History

(B) Astronomy

(C) Mathematics

(D) Painting

Answer: (A)

 

43. The Great Mosque of Samarra was built during the reign of

(A) Al-Mamun

(B) Al-Mutawakkil

(C) Al-Muktafi

(D) Al-Saffah

Answer: (B)

 

44. The subject matter of Kitab al- Nagham is

(A) Music

(B) Pottery

(C) Architecture

(D) Painting

Answer: (A)

 

45. Armughan-e-Hijaz is written by

(A) Sir Syed Ahmad Khan

(B) Shah Waliullah

(C) Altaf Husain Hali

(D) Muhammad Iqbalwww.netugc.com

Answer: (D)

 

46. Arrange the following books in chronological order. Use the code given below:

(i) Bal-e-Jibril

(ii) Athar al-Sanadid

(iii) Muqaddamah

(iv) Hujjatullah al-Balighah

Codes:

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

47. Syed Qutub Shaheed was

(A) An Iraqi

(B) An Egyptian

(C) A Syrain

(D) A Libyan

Answer: (B)

 

48. Ikhwan al-Muslimeen was established in the year

(A) 1920 A.D.

(B) 1924 A.D.

(C) 1928 A.D.

(D) 1941 A.D.

Answer: (C)

 

49. Bidāya al-Mujtahid deals with

(A) Theory of historical development

(B) Islamic jurisprudence

(C) Legal interpretation

(D) Literary criticism

Answer: (B)

 

50. Al-Hambra was built by

(A) al-Murabitun

(B) al-Muwahhidun

(C) Banu Jawhar

(D) The rulers of Granada

Answer: (D)

Comments