2013 June UGC NET Solved Question Paper in Anthropology, Paper II

1. Who, among the following, offers a gender perspective of kinship studies in India?

(A) Kathleen Gough

(B) Luis Dumont

(C) Irawati Karve

(D) Leela Dube

Answer: (D)

 

2. Who, among the following, has propounded a ‘descent’ theory of kinship?

(A) Rodney Needham

(B) A.R. Radcliffe Brown

(C) Claude Levi-Strauss

(D) David Scheider

Answer: (B)

 

3. Who among the following is associated with Diffusionism?

(A) Fritz Graebnet

(B) Lewis H. Morgan

(C) Marvin Harris

(D) Gordon Childe

Answer: (A)

 

4. Anthropology as an academic discipline had its beginning during

(A) The Early Nineteenth Century

(B) The Late Nineteenth Century

(C) The Early Twentieth Century

(D) The Late Twentieth Century

Answer: (B)

 

5. Which of these is not part of the anthropological perspective?

(A) Cross-cultural study

(B) Ethnocentrism

(C) Holism

(D) Cultural relativism

Answer: (B)

 

6. Marriage between one of the following pairs may cause haemolytic disease of the new born

(A) Rh– Man and Rh+ Woman

(B) Rh+ Man and Rh+ Woman

(C) Rh– Man and Rh– Woman

(D) Rh+ Man and Rh– Woman

Answer: (D)

 

7. ‘Statement on Race’ was given by

(A) WHO

(B) UNESCO

(C) UNICEF

(D) NIH

Answer: (B)

 

8. Skin colour in human is an example of

(A) Sex-linked trait

(B) Polygenic trait

(C) Monogenic trait

(D) Sex-influenced trail

Answer: (B)

 

9. The book “The Rise of Indian Civilization” was authored by

(A) L.S.B. Leakey and Mary Leakey

(B) L.R. Binford and S.R. Binford

(C) Raymond Allchin and Bridget Allchin

(D) Henry de Lumley and Mary de Lumley

Answer: (C)

 

10. The typical and characteristic ware of Megalithic culture in South India is

(A) Red and Coarse ware

(B) Black and Buff ware

(C) Buff and Painted ware

(D) Black and Red ware

Answer: (D)

11. Which of the following statements apply to cultural ecology?

I. Cultural ecology is a doctrine about cultural evolution.

II. Cultural ecology creates a system of social hierarchy.

III. Cultural ecology is the analysis of the relationship between a culture and its environment.

IV. Cultural ecology is an expression of cultural symbolism.

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) III and IV are correct.

(C) II, III and IV are correct.

(D) I and III are correct.

Answer: (D)

 

12. Which of the following statements apply to descent groups?

I. Descent groups are corporate groups.

II. A descent group may form a kindred recruited on the basis of the degree of relationship of its members to a common ego rather than a common ancestor.

III. A descent group can be formed on the basis of ‘complementary filiation’.

IV. A descent group is a non-kin group.

Codes:

(A) I, II are correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) III, IV are correct.

(D) I, II and III are correct.

Answer: (D)

 

13. Which of the following features define ‘Tribe’ as an ideal construct?

I. Economic specialization

II. Egalitarianism

III. Integrated characterwww.netugc.com

IV. Class formation

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (B)

 

14. Which of the following are the examples of achieved status?

I. Prime Minister

II. Lawyer

III. Poet

IV. Son-in-law

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) I, II, III and IV are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) I, II and IV are correct.

Answer: (B)

 

15. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Man in India – Hyderabad

(B) Journal of Human Ecology – Delhi

(C) Journal of Indian Anthropological Society – Calcutta

(D) Eastern Anthropologist – Lucknow

Answer: (A)

 

16. Which of the following characteristics distinguish primates from other mammals?

(A) A large complex brain in which the area devoted to smell is quite large.

(B) The development of more teeth of a highly specialized nature.

(C) Increased visual acuity because of stereoscopic and colour vision.

(D) The development of a specific breeding season & increased number of offspring.

Answer: (C)

 

17. Which of the following can affect the make-up of the gene pool within a population?

(A) Natural selection

(B) Mutation

(C) Migration of individuals into or out of a population

(D) All of the above

Answer: (D)

 

18. Which of the following is not true in case of sickle-cell trait?

(A) They are heterozygous for the sickle-cell allele.

(B) All their haemoglobins is Haemoglobin-S.

(C) They have both normal and haemoglobin-S.

(D) They have greater resistance to malaria than with people with only normal haemoglobins.

Answer: (B)

 

19. KARST Geomorphology is associated with the study of

(A) Moraine deposits

(B) Sea-level changes

(C) Cave sediments

(D) Terraces

Answer: (C)

 

20. The Three-Age system of prehistoric cultures was proposed by

(A) Henry Morgan

(B) Cockburn

(C) Medows Tylor

(D) Thompsen

Answer: (D)

21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Community now represents a type of political solidarity.

Reason (R): It is no longer defined in terms of locality.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): In a patrilineal society, the son does not have special relationships with his maternal uncle.

Reason (R): The alliance view is that he is his mother’s brother.

In the context of the above statements, which of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

23. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Trobriand Islanders exchange valued shell ornaments.

Reason (R): The custom of ceremonial Kula ring is practised among the Trobriand Islanders.

In the context of the above statements, which of the following is correct?

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

24. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): There is much in common between race and ethnicity.

Reason (R): Both are culturally constructed.

In the context of the above statements, which of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

25. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Anthropologists today are not in favour of the term ‘Race’.

Reason (R): It has created misconception and misgivings in the minds of the people.

In the context of the above statements, which of the following is correct?

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

26. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Malnutrition causes obesity among human populations.

Reason (R): The prevalence of obesity is more common among males.www.netugc.com

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (R) is true, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

27. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Mutations are the fundamental source of variation.

Reason (R): Mutations are rare in human population.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (R) is correct, but (A) is incorrect.

Answer: (A)

 

28. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Short term physiological adaptation occurring over a period of several days or hours is called acclimation.

Reason (R): The level of haemoglobin is not affected when we stay at a high altitude for one month or so.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (R) is true, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

29. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Rock-Art is the evidence of the earliest human cognition expressed in aesthetic and abstract form.

Reason (R): The upper Palaeolithic art found on the walls and ceilings of caves in Europe were the basis to conceive the idea of early expression of human art.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Geomorphology is crucial in estimating relative dating of a cultural layer.

Reason (R): The study of stratigraphic sequence of layers is integral in understanding geochronology.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

31. Identify the correct sequence of the following:

(A) Vanaprasthashram – Brahmacharyashram – Gruhasthashram – Sanyashashram.

(B) Gruhasthashram – Vanaprasthashram – Brahmacharyashram – Sanyashashram.

(C) Brahmacharyashram – Gruhasthashram – Vanaprasthashram – Sanyashashram.

(D) Brahmacharyashram – Gruhasthashram – Sanyashashram – Vanaprasthashram.

Answer: (C)

 

32. Workout an evolutionary order of the following belief systems:

(A) Ancestor worship – Animism – Polytheism – Monotheism.

(B) Ancestor worship – Animism – Monotheism – Polytheism.

(C) Animism – Ancestor worship – Monotheism – Polytheism.

(D) Animism – Monotheism – Ancestor worship – Polytheism.

Answer: (No option is correct)

 

33. Give the correct sequence of the following:

(A) Tribe – Band – Chiefdom – State

(B) Tribe – Chiefdom – Band – State

(C) Band – Chiefdom – State – Tribe

(D) Band – Tribe – Chiefdom – State

Answer: (D)

 

34. Identify the order in which the following anthropologists made their appearance in the academic field.

(A) Evans-Pritchard – Malinowski – Sol Tax – Edward Tylor.

(B) Edward Tylor – Malinowski – Evans-Pritchard – Sol Tax.

(C) Malinowski – Edward Tylor – Evans-Pritchard – Sol Tax.

(D) Edward Tylor – Evans-Pritchard – Malinowski – Sol Tax.

Answer: (B)

 

35. Identify the correct sequence of the following epochs of the Cenozoic era:

(A) Palaeocene – Eocene – Oligocene – Miocene.

(B) Eocene – Oligocene – Palaeocene – Miocene.

(C) Miocene – Eocene – Palaeocene – Oligocene.

(D) Oligocene – Miocene – Eocene – Palaeocene.

Answer: (A)

 

36. Identify the correct sequence in terms of advancement in the primate locomotion:

(A) Knuckle walking – Brachiation – Quadrupedal – Bipedal.

(B) Brachiation – Knuckle walking – Quadrupedal – Bipedal.

(C) Quadrupedal – Brachiation – Bipedal – Knuckle walking.

(D) Quadrupedal – Brachiation – Knuckle walking – Bipedal.

Answer: (D)

 

37. Arrange the following in the correct sequence in terms of chronology of classification of Indian people:

(A) Risley – Sarkar – Guha – Roychoudhury.

(B) Risley – Guha – Sarkar – Roychoudhury.

(C) Guha – Risley – Sarkar – Roychoudhury.

(D) Sarkar – Risley – Guha – Roychoudhury.

Answer: (B)

 

38. Identify the sequence of Mitosis cell division in correct order:

(A) Prophase – Interphase – Anaphase – Metaphase – Telophase.

(B) Interphase – Prophase – Metaphase – Anaphase – Telophase.

(C) Anaphase – Prophase – Metaphase – Interphase – Telophase.

(D) Prophase – Anaphase – Telophase – Metaphase – Interphase.

Answer: (B)

 

39. Which one of the following is the correct sequence of glacial episodes of Europe?

(A) Gunz – Riss – Mindel – Wurm

(B) Gunz – Mindel – Riss – Wurm

(C) Gunz – Wurm – Mindel – Riss

(D) Mindel – Riss – Wurm – Gunz

Answer: (B)

 

40. Which one of the following is the correct sequence of cultural stages in prehistoric period?

(A) Acheulean – Mousterian – Solutrean – Magdalenian.

(B) Mousterian – Solutrean –Acheulean – Magdalenian.

(C) Acheulean – Magdalenian – Mousterian – Solutrean.

(D) Magdalenian – Solutrean –Mousterian – Acheulean.

Answer: (A)

 

41. Match an item of List-I with an item of List-II and answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

(a) The Nayars                         (i) P.R.T. Gurdon

(b) The Jafna Tamils                (ii) M.N. Srinivas

(c) The Khasis                         (iii) Kathleen Gough

(d) The Coorgs                        (iv) Kenneth David

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

42. Match an item of List-I with that of List-II. Use the codes given below:

List – I                        List – II

(a) Merida                   (i) City

(b) Dzita                      (ii) Town

(c) Chankom               (iii) Peasant village

(d) Tusik                      (iv) Tribal village

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (B)

 

43. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

List – I                        List – II

(a) M.N. Srinivas         (i) Culture of Poverty

(b) Mc Kim Marriot    (ii) Dominant Caste

(c) L.P. Vidyarthi        (iii) Universalization and Parochialization

(d) Oscar Lewis          (iv) The Sacred Complex

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

44. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

List – I                                    List – II

(a) Ralph Linton                      (i) The Andaman Islanders

(b) M. J. Herskovits                (ii) Coral Gardens and their Magic

(c) Radcliffe- Brown              (iii) The Science of Man in the World Crisis.

(d) B. Malinowski                   (iv) Man and his works: The Science of Cultural Anthropology

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

45. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

List – I                                    List – II

(a) Karyotype                          (i) PTC taste ability

(b) Qualitative character         (ii) Finger pattern types

(c) Complex disease                (iii) Set of chromosome

(d) Monogenic trait                 (iv) Diabetes

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (C)

 

46. Match an item in List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

List – I                                    List – II

(a) Up from the Ape               (i) J.M. Tanner

(b) Origin of Race                   (ii) Race and Sanger

(c) Blood Groups in Man        (iii) A.E. Hooton

(d) Growth at Adolescence    (iv) C. Coon

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

47. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

List – I                                                List – II

(a) Sitting height vertex                      (i) spreading calliper

(b) Maximum cranial breadth (ii) Anthropometer

(c) Facial angle                                    (iii) Sliding calliper

(d) Nasal length                                  (iv) Goniometer

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (A)

 

48. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

List – I                        List – II

(a) Age                        (i) Pelvis

(b) Stature                   (ii) Skull

(c) Sex                         (iii) Dentitionwww.netugc.com

(d) Race                      (iv) Long bones

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

49. Match an item in List-I (the dating method) with an item in List-II (the pioneering person(s)). Use the codes given below:

List – I                                    List – II

(a) Carbon-14                          (i) Ferrington Daniel

(b) Dendrochronology            (ii) Evernden and Curtis

(c) Potassium- Argon              (iii) Willard F. Libby

(d) Thermo luminescence        (iv) A.E. Douglass

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

 

50. Match an item of List-I (the tool type) with an item in List-II (the tool technique). Use the codes given below:

List – I                        List – II

(a) Hand Axe              (i) Block-on-block technique

(b) Pebble Tool            (ii) Cylinder hammer technique

(c) Celt                        (iii) Fluting technique

(d) Lunate                   (iv) Grinding &Polishing technique

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (A)

Comments