2012 December UGC NET Solved Question Paper in Anthropology, Paper III

1. Indian Mesolithic is best represented at which of the following sites?

(A) Giddalur

(B) Nevasa

(C) Teri group

(D) Bagor

Answer: (D)

 

2. Subsistance activity of the past and its reconstruction is aimed by which of the following branches?

(A) Typo - Technology

(B) Geo - Chronology

(C) New Archaeology

(D) Action Archaeology

Answer: (C)

 

3. Which one of the following sites is situated in Rajasthan?

(A) Killi Ghul Mohammad

(B) Kayatha

(C) Ahar

(D) Navdatolli

Answer: (C)

 

4. Ash mounds with Neolithic culture are found in which of the following sites?

(A) Harappa

(B) Mitathal

(C) Jorwe

(D) Utnur

Answer: (D)

 

5. The Culture Bound Syndrome as a temporary state of physically aggressive insanity relatively common in Malay population is named as:

(A) Susto

(B) Koro

(C) Amok

(D) Latah

Answer: (C)

 

6. The book Politics of Untouchability was written by:

(A) B.R. Ambedkar

(B) M.N. Srinivas

(C) Owen Lynch

(D) Marvin Harris

Answer: (C)

 

7. Who among the following describes religion as social behaviour and magic as individual behaviour?

(A) E. Durkheim

(B) E.R. Leach

(C) B.R. Malinowski

(D) James Frazer

Answer: (A)

 

8. Unilinear evolution of culture propounded by:

(A) B. Malinowski

(B) Jullian Steward

(C) L.H. Morgan

(D) Leslie White

Answer: (C)

 

9. Who among the following was/were associated with British School of Diffusion?

(A) G.E. Smith

(B) W.J. Perry

(C) W.H.R. Rivers

(D) All the above

Answer: (D)

 

10. Who among the following anthropologists explained bipolar model of “Great and Little Tradition”?

(A) Robert Redfield

(B) Mckim Marriott

(C) M.N. Srinivas

(D) S.C. Dube

Answer: (D)

11. Kwashiorkor is a condition associated with

(A) Zinc deficiency

(B) Protein – energy malnutrition

(C) Iron deficiency

(D) Protein deficiency

Answer: (B)

 

12. Age – related deterioration process is known as

(A) Senescence

(B) Dementia

(C) Spurt

(D) Maturation

Answer: (A)

 

13. Factors which tend to change gene frequencies are:

(A) Natural selection and mutation

(B) Random mating and non consanguineous mating

(C) Migration and genetic drift

(D) Both (A) and (C)

Answer: (D)

 

14. Migration can change gene frequencies and alter selection by

(A) Introducing new genes into population.

(B) Removing genes from population.

(C) Replacing genes removed by selection.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

15. An advantage of polymorphic trait is that it

(A) Allows separate species to coexist in a given territory.

(B) Produces variation in a trait

(C) confers greater vigor in cross breed progeny.

(D) All of the above.

Answer: (B)

 

16. Most prolific rock art evidence in Europe is found in which of the following sites?

(A) Laugerie – Haute

(B) La Ferrassie

(C) Lascaux

(D) Fonte Gaum

Answer: (C)

 

17. Earliest evidence of artificial construction of habitation structure is present in which of the following sites?

(A) Kostijenki

(B) Torralba and Ambrona

(C) Terra Amata

(D) Molodova

Answer: (C)

 

18. Which one of the following statements does NOT reflect Franz Uri Boas’s ideas?

(A) All human species have equal capacity.

(B) Unilineal sequence of human progress is not universal.

(C) Culture originates due to needs.

(D) Cultures are whole and distinct.

Answer: (C)

 

19. Positive marriage rules according to Levi-Strauss is

(A) Preferential

(B) Probablistic

(C) Prescriptive

(D) Prohibitive

Answer: (C)

 

20. Who among the following is the author of book Traditional Societies and Technological Change?

(A) G.M. Foster

(B) Sol Tax

(C) Margaret Mead

(D) Edward Spicer

Answer: (A)

21. Which of the following ‘rules of residence’ is least common in human societies?

(A) Bilocal

(B) Matrilocal

(C) Neolocal

(D) Avanculocal

Answer: (D)

 

22. Which one of the following books is NOT written by Verrier Elwin?

(A) The Baiga

(B) The Muria and their Ghotul

(C) Bondo Highlanders

(D) The Nacked Naga

Answer: (D)

 

23. Which one of the following best describe ‘syncretism’?

(A) Cultural blends (including religious blends) that emerge from acculturation.

(B) Cultural distinctions that maintain ethnic boundary.

(C) Cultural variations across time and space.

(D) Cultural homogenisation resulting due to globalization.

Answer: (A)

 

24. Who among the following believed that species changes were influenced by environmental change?

(A) E. Darwin

(B) J.B. Lamarck

(C) T. Malthus

(D) C. Lyell

Answer: (B)

 

25. Which of the following is Furuhata’s index?

UGC NET Solved Paper

Answer: (A)

 

26. Earliest evidence of human violence is known from which of the following sites?

(A) Tilwara

(B) Birbhanpur

(C) Sarai – Nahar – Rai

(D) Adamgarh

Answer: (C)

 

27. Which one of the following is correct about ethnicity?

(A) Ethnicity can be said to exist when people claim certain identity for themselves.www.netugc.com

(B) The basis of ethnicity can be language, religion, history, geography, kinship.

(C) Ethnicity can be expressed in peaceful multiculturalism, or indiscrimination or violent confrontation.

(D) All the above

Answer: (D)

 

28. “Arboreal” means:

(A) forest-dwelling

(B) tree-dwelling

(C) city-dwelling

(D) water-dwelling

Answer: (B)

 

29. The normal distribution for a trait existing in a large population reveals that

(A)All individuals are homozygous for that trait.

(B)More individuals are closer to the average value.

(C) Fewer individuals possess the extreme genotype.

(D) Both (B) and (C).

Answer: (D)

 

30. Who was the first person to introduce the term “Genetics”?

(A) A. Marshall

(B) W. Bateson

(C) J.F. Crow

(D) D. Falconer

Answer: (B)

 

31. Who among the following discovered the Taung child?

(A) R. Clarke

(B) T. White

(C) J. Walker

(D) R. Dart

Answer: (D)

 

32. Identify the correct sequence in descending order:

(A) Species – Sub-species – Population - Individuals

(B) Species – Populations – Subspecies- Individuals

(C) Individuals – Species – Subspecies - Populations

(D) Populations – Sub-species – Species - Individuals

Answer: (A)

 

33. Identify the correct sequence of teeth in dental arc:

(A) Canine – Incisors – Premolar - Molar

(B) Premolar – Canine – Molar - Incisor

(C) Incisor – Canine – Premolar - Molar

(D) Incisor – Premolar – Canine - Molar

Answer: (C)

 

34. 

UGC NET Examination

Answer: (C)

 

35. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Burzahom shows a unique form of Neolithic culture of India.

Reason (R): It shows pit dwellings.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) (A) is correct and (R) is incorrect

(C) (A) is incorrect and (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (A)

 

36. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Inamgaon shows a continuous occupation of Jorwe culture.

Reason (R): There are more than one occupational level.

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) (A) is correct, and (R) is incorrect

(C) (A) is incorrect and (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (A)

 

37. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): With contagious magic, whatever is done to an object is believed to affect a person who once had contact with it.

Reason (R): The magical spell performed on the body product is believed to reach the person eventually and work the desired result.

Based on the above statements, choose the correct answer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) (A) is correct, and (R) is wrong

(C) (A) is wrong and (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are wrong

Answer: (A)

 

38. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Diarrhea is a leading cause of mortality to under five children.

Reason (R): Oral Rehydration Therapy (ORT) does not significantly contribute to diarrheal deaths.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) (A) is correct, (R) is wrong

(C) (A) is wrong, (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are wrong

Answer: (B)

 

39. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Food gathering society possesses one of the salient features of equigeniture.

Reason (R): The members of a food gathering society belong to one kindred group, usually live with limited food resources.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is false

(B) (A) is false, (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

40. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Traditionally a tribe is defined as an endogamous social group having strong kinship tie, common territory, common language and common culture.

Reason (R): The above definition is no longer valid in an ever changing tribal society due to impact of several external forces.

Based on the above statements, choose the correct answer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) (A) is correct and (R) is wrong

(C) (A) is wrong and (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are wrong

Answer: (A)

 

41. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Albinism is determined by single recessive trait.

Reason (R): Albinism is characterized by the presence of melanin pigment.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

 

42. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): MN blood groups are characterized by three phenotypes and three genotypes.

Reason (R): MN blood group system is determined by three codominantalleles.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are true

(C) Both (A) and (R) are false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

 

43. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Sub-Saharan Africans show decreased surface area in relation to mass.

Reason (R): Sub-Saharan region is characterized by hot climate.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is false, but (R) is correct

(D) (A) is correct, but (R) is false

Answer: (C)

 

44. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Weight increase for age indicates better physical growth.

Reason (R): Good nutrition increases body weight.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is correct, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is correct

Answer: (A)

 

45. Identify the correct sequence of evolution of religion in ascending order:

(A) Theism-Shamanism-Idolatory- Fetishism

(B) Fetishism-Theism-Shamanism- Idolatory

(C) Shamanism-Fetishism-Theism- Idolatory

(D) Fetishism-Shamanism-Idolatory- Theism

Answer: (D)

 

46. Identify the correct sequence in descending order of early hominius from Africa:

(A) Sahelanthropus tchadensis- Ardipithecus-ramidus – Australopithecus anamensis – Australopithecus afarensis

(B) Australopitheus afarensis – Australopithecus anamensis – Sahelanthropus tchadensis –

Australopithecus ramidus

(C) Sahelanthropus tchadensis – Australopithecus anamensis – Australopithecus ramidus – Australopithecus afarensis

(D) Australopithecus ramidus – Sahelanthropus tchadensis – Australopithecus afarensis – Australopithecus anamensis

Answer: (A)

 

47. Identify the correct sequence in ascending order:

(A) Sarai Nahar Rai – Baghore II - Chirand

(B) Chirand – Sarai Nahar Rai – Baghore II

(C) Baghore II – Sarai Nahar Rai - Chirand

(D) Sarai Nahar Rai – Chirand – Baghore II

Answer: (C)

 

48. Identify the correct sequence in ascending order :

(A) Chattelpersonean – Solutrean – Aurignacian

(B) Aurignacian – Solutrean –Chatterpersonean

(C) Solutrean – Aurignacian – Chattelpersonean

(D) Chattelpersonean – Aurignacian – Solutrean

Answer: (D)

 

49. Identify the correct sequence of evolution of family is given by L.H. Morgan.

(A) Syndyasmian – Punuluan – Monogamian – Consanguine

(B) Punuluan – Consanguine – Syndyasmian – Monogamian

(C) Consanguine – Syndyasmian – Punuluan – Monogamian

(D) Consanguine – Punuluan – Syndyasmian – Monogamian

Answer: (D)

 

50. Identify the correct sequence according to Robert Redfield.

(A) Village – Community – Region – State

(B) Community – Village – State – Region

(C) Region – State – Community – Village

(D) State – Region – Community – Village

Answer: (D)

 

51. Identify the correct sequence of contributors of British School of Structural-Functionalism:

(A) Radcliffe Brown, Nadel, Leach, Firth.

(B) Nadel, Radcliffe Brown, Firth, Leach.

(C) Leach, Nadel, Firth, Radcliffe Brown.

(D) Firth, Leach, Radchiffe Brown, Nadel.

Answer: (A)

 

52. Identify the correct sequence of climatic mode of plio-pliestocene hominid evolution:

(A) Subtropical forest – Savana grass lands – Severe cold – Forest disappears

(B) Subtropical forest – Forest disappears – Savana grass lands – Severe cold

(C) Forest disappears – Savana grass lands – Severe cold – Sub tropical forest

(D) Savana grass lands – Severe cold – Forest disappears – Sub tropical forest

Answer: (A)

 

53. Identify the correct sequence in the process of communication:

(A) Sender – Message – Channel – Receiver

(B) Sender – Channel – Message – Receiver

(C) Message – Sender – Channel – Receiver

(D) Channel – Receiver – Message – Sender

Answer: (A)

 

54. Arrange the following in descending chronological sequence:

(A) Applied Anthropology – Action Anthropology – Salvage Ethnology

(B) Salvage Ethnology – Applied Anthropology – Action Anthropology

(C) Action Anthropology – Applied Anthropology – Salvage Ethnology

(D) Salvage Ethnology – Action Anthropology – Applied Anthropology

Answer: (C)

 

55. Identify the correct chronological sequence from oldest to the recent for the following earthquake disasters:

(A) Bhuj – Latur – Kashmir – Sikkim

(B) Latur – Bhuj – Kashmir – Sikkim

(C) Kashmir – Latur – Sikkim – Bhuj

(D) Latur – Kashmir – Sikkim – Bhuj

Answer: (B)

 

56. Which one of the following sequence of ‘Rinas’ for Shatpath Brahmana is correct?

(A) Rinas to fellow beings - Rinas to ancestors - Rinas to seers – Rinas to gods.

(B) Rinas to seers - Rinas to gods -Rinas to fellow beings - Rinas toancestors.

(C) Rinas to gods - Rinas to seers - Rinas to ancestors - Rinas to fellow beings.

(D) Rinas to ancestors - Rinas to fellow beings - Rinas to gods - Rinas to seers.

Answer: (C)

 

57. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I (Author)                                             List – II (Books)

a. Ruth Benedict                                             i. The Nature of Culture

b. Clifford Geertz                                           ii. Primitive Culture

c. E.B. Tylor                                                    iii. The Interpretation of Culture

d A.L. Krober                                                             iv. Patterns of Culture

Codes:

      a b c d

(A) iv i iii ii

(B) iii iv ii i

(C) iv iii ii i

(D) iv ii i iii

Answer: (C)

 

58. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                                List – II

a. Coefficient of variation                   i. Tests the null hypothesis

b. Standard deviation                                     ii. Average

c. Mean                                               iii. Absolute measure of variation

d. Chi – square                                    iv. Relative measure of variation

Codes:

      a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii i ii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii iii i iv

Answer: (C)

 

59. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Canine                                 i. Ulna

b. Linea aspera                        ii. Alveolar Arch

c. Olecranon Process               iii. Femur

d. Diastema                             iv. Mandible

Codes:

      a b c d

(A) iv i iii ii

(B) iii i ii iv

(C) ii iii i iv

(D) iv iii i ii

Answer: (D)

 

60. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                                List – II

a. Polymorphic trait                             i. Rheumatoid arthritis

b. Auto immune disease                      ii. Intelligence measure

c. I.Q. Test                                          iii. Inborn error of metabolism

d. Alcaptonuria                                   iv. Genetic variation

Codes:

      a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv i ii iii

(C) i iii ii iv

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

61. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Paleolithic period                i. Civilization

b. Neolithic period                  ii. Higher Barbarism

c. Copper age                         iii. Savagery

d. Early Bronze age                iv. Barbarism

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv ii i

(D) ii i iv iii

Answer: (C)

 

62. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                                List – II

a. Structuralism                                   i. Kroebar

b. Functionalism                                  ii. E.R. Leach

c. Diffusionism                                   iii. Malinowski

d. Super organic theory of culture      iv. Boas

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iv iii ii i

(C) ii iv i iii

(D) iii i iv ii

Answer: (A)

 

63. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Epidemiology                      i. Triglycerides

b. Fat                                       ii. Rickets

c. Retinol                                 iii. Distribution and etiology of disease

d. Calceferol                           iv. Blindness

Codes:

      a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii i iv ii

(C) i iv iii ii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

64. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                        List – II

a. Narmada                  i. Indonesia

b. Sangiran                  ii. Tanzania

c. Zhoukoudien           iii. India

d. Olduvai Gorge        iv. China

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i iii iv ii

(C) ii iv iii i

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

65. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:www.netugc.com

List – I                                    List – II

a. Main line index                   i. Pigmentation

b. Colour blindness                 ii. Land Steiner and Weiner

c. Skin colour                          iii. Sex linked trait

d. The Rhesus system                         iv. Dermatoglyphics

Codes:

      a b c d

(A) iv i iii ii

(B) iv iii i ii

(C) i iv ii iii

(D) ii iii i iv

Answer: (B)

 

66. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Aneuploidy                                     i. Fusion of homologous chromosomes

b. Compound Chromosome    ii. Triplication of one of the chromosome

c. Trisomy                               iii. Chromosome segment flipped by 180

d. Inversion                             iv. Numerical change in part of genome

Codes:

      a b c d

(A) iv i ii iii

(B) i iv iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii i iii iv

Answer: (A)

 

67. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Height vertex                      i. Sliding caliper

b. Hand length                        ii. Tape

c. Calf circumference              iii. Spreading caliper

d. Head breadth                      iv.Anthropometer

Codes:

      a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iii ii i iv

(C) ii iii iv i

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

 

68. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Sangankallu                         i. Mesolithic

b. Chirkhi-Nevasa                   ii. Harappan

c. Kalibangan                          iii. Lower Palaeolithic

d. Langhnaj                             iv. Deccan Neolithic

Codes:

      a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii iv i

(C) iv iii i ii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

69. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Sangoan                               i. East African upper Palaeolithic

b. Natufian                              ii. Late Acheulian in East Africa

c. Fauresmith                           iii. Mesolithic in West Asia

d. Ibero- Mauritian                  iv. Mesolithic in East Africa

Codes:

      a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iii ii iv

(C) iii ii i iv

(D) iv iii i ii

Answer: (B)

 

70. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

List – I                                    List – II

a. Caste                                   i. Economic group

b. Class                                    ii. Endogamous group

c. Gotra                                   iii. Primary social group

d. Family                                 iv. Exogamous group

Codes:

      a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iv ii i iii

(C) ii i iv iii

(D) iv i iii ii

Answer: (C)

 

Read the following text and choose/pick the correct answer in each of the following questions: (Question Nos. 71 to 75)

The comparative consideration of the question, “Is the village a community?” is more complex than it seems, for there are numerous dimensions of “community,” such as the ecological, physical, social, economic, political, religious, and psychological. To what extent do the physical limits of the village define the limits for these dimensions? Or to what extent do these aspects of community spill over into other villages so that the community might better be defined in terms of units larger than the single village? As we might expect, not all aspects of community have the same spatial distribution, so that a village may be a clearly self-contained unit for some purposes and not for others. There is yet another aspect of the problem, namely, what is the quality of social relations, of mutual interdependence of persons or social groups within each village? We must be ready to deal with the possibility that, although Village A does not define the physical area of social, economic, and other relations as clearly as does Village B, yet the quality of such relations in A or subgroups within it may be so much more cohesive as to justify our saying that there is more community within A (as well as the villages into which this spills over) than there is in B. With these observations in mind, let us first consider those aspects of community which Rani Khera and Tepoz-tlan share and then go on to consider some of the more important differences. Both Tepoztlan and Rani Khera are corporate bodies which enjoy legal status and can take suits to law courts.Both are units of taxation for the respective revenue departments. In both cases the greater part of the social, economic, and religious activities takes place within the village. The village is home and there is relatively little out-migration, but more in Tepoztlan than in Rani Khera. Of Tepoztlan it can be said that most villagers are born there, live and work there, and die there. This cannot be said of Rani Khera, for the married women were not born there, and the daughters of the village will not die there. Yet the very designation “daughter of the village” speaks eloquently for the sense of village consciousness.www.netugc.com

In both villages, despite the existence of schisms and factions, there are occasions when the villagers act together as a unit for some common goal such as the building of a road or a school, drainage of a pond, or the defense of the village against attack from the outside. In the case of Tepoztlan the defense of the village last occurred in the twenties, when it was attacked by the Cristeros. In the case of Rani Khera one must go back almost a hundred years for a comparable occasion.

 

71. How does village Rani Khera differ from village Tepoztlan?s

(A) Married women are not born in Rani Khera.

(B) The daughter of the village Rani Khera will not die there.

(C) There is relatively more outmigration in Rani Khera village.

(D) All of the above matters.

Answer: (D)

 

72. Which one of the following statements about both Rani Khera and Tepoztlan is NOT true?

(A) Both are corporate bodies

(B) Both have legal status

(C) In both cases, the greater part of social activities takes place within the villages.

(D) In both cases, the defence of the village by the inhabitants last occurred in the same year.

Answer: (D)

 

73. Which one of the following statements about both Rani khera and Tepoztlan is true?

(A) Existence of schisms and factions.

(B) Total self-sufficiency in all aspects of community life.

(C) No out-migration or inmigration.

(D) All of the above

Answer: (A)

 

74. The most important distinction between Rani Khera and Tepoztlan is

(A) Rani Khera is exogamous and Tepoztlan is endogamous.

(B) Rani Khera is more selfsufficient compared to Tepoztlan.

(C) People of Rani Khera are more cooperative compared to Tepoztlan.

(D) Sense of belongingness through a common identity is more visible in Rani Khera compared to Tepoztlan.

Answer: (A)

 

75. Village Tepoztlan was attacked in the twenties by the

(A) Cristeros

(B) Inhabitants of a neighbouring village.

(C) King of Mexico

(D) Indigenous people of mountain village.

Answer: (A)

Comments