2013 June UGC NET Solved Question Paper in Adult Education, Paper II

1. Third important dimension of higher education is

(A) Sports

(B) Research

(C) Extension

(D) Teaching

Answer: (C)

 

2. Basic concept of extension education iswww.netugc.com

(A) Dissemination of useful information

(B) Development of positive attitude

(C) Development of life skills

(D) All the above

Answer: (D)

 

3. ZSS stands for

(A) Zila Sewa Samiti

(B) Zila Sadbhawna Samiti

(C) Zila Samanwaya Samiti

(D) Zila Saksharta Samiti

Answer: (D)

 

4. Sakshar Bharat Mission was launched on

(A) 8th March, 2008

(B) 2nd October, 2008

(C) 8th September, 2009

(D) 2nd October, 2009

Answer: (C)

 

5. According to 2011 Census, the literacy rate of India is now

(A) 62 percent

(B) 74 percent

(C) 80 percent

(D) 82 percent

Answer: (B)

 

6. Millennium Development Goals have

(A) 8 goals

(B) 10 goals

(C) 12 goals

(D) 20 goals

Answer: (A)

 

7. New name of Shramik Vidyapeeth is

(A) Labour Education Group

(B) Jana Shikshan Sansthan

(C) Vanasthali Vidyapeet

(D) None of the above

Answer: (B)

 

8. Folk High School were created on the concept of

(A) Piaget

(B) Paulo Friere

(C) John Dewey

(D) N.F.S. Grundtwig

Answer: (D)

 

9. ‘How Adults learn’ book was written by

(A) Alan Rogers

(B) Malcolm Knowles

(C) Roby Kidd

(D) Peter Jarvis

Answer: (C)

 

10. Sakshar Bharat programme have aimed to impart literacy to how many people?

(A) 40 million

(B) 50 million

(C) 60 million

(D) 70 million

Answer: (D)

11. Which of the following are more-closer to extension education?

I. Need based

II. Formal

III. Flexible

IV. Multidimensional

V. Teacher oriented

Codes:

(A) I, II & III

(B) I, II & IV

(C) I, III & IV

(D) II, IV & V

Answer: (C)

 

12. Adult Education includes

I. Functional Literacy

II. Social Awareness

III. Women Studies and Research

IV. Skill Development

Codes:

(A) I, II and IV are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (A)

 

13. The process of social research involves the following steps:

I. Collection of data

II. Statement of objectives

III. Selecting the problem

IV. Methodology

V. Analysis and interpretation of data

VI. Reporting the results

Codes:

(A) III, II, IV, I, V, VI

(B) I, III, II, V, VI, IV

(C) III, II, IV, I, VI, V

(D) III, II, V, I, VI, IV

Answer: (A)

 

14. Adults learn

I. From whole to part

II. From simple to complex

III. From direct to indirect

IV. From invisible to visible

Codes:

(A) I, II, IV are correct.

(B) I, II, III are correct.

(C) II, III, IV are correct.

(D) I, III, IV are correct.

Answer: (B)

 

15. Pilot Survey is conducted:

I. After finishing a research.

II. In the beginning of a research.

III. In the middle of a research.

IV. Before conducting a research.

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) II and IV

Answer: (D)

 

16. UNESCO World Adult Education Conference were held at

I. India

II. China

III. Brazil

IV. Germany

Codes:

(A) I and III

(B) II and III

(C) III and IV

(D) II and IV

Answer: (C)

 

17. Continuing Education Centre provides services:

I. Equivalency

II. Secondary School Services

III. Information Window

IV. Senior School Certificate

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) I and IV

(D) II and IV

Answer: (B)

 

18. A tentative answer to a proposed research enquiry is

I. Hypothesiswww.netugc.com

II. Inference

III. Generalisation

IV. Hunch

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and IV

(D) II and IV

Answer: (C)

 

19. The programme in the National Literacy Missions was:

I. Remedial Education

II. Para Legal Training

III. Human Rights Education

IV. Mopping up operation

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and IV

(D) II and IV

Answer: (C)

 

20. Alwyin Toffler wrote which of the books?

I. Pedagogy of the Oppressed

II. Deschooling Society

III. Third Wave

IV. Future Shock

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and III

(D) III and IV

Answer: (D)

21. Which agencies are providers of Non-formal Education?

I. NIOS

II. IGNOU

III. NICD

IV. IIMC

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and III

(D) II and IV

Answer: (A)

 

22. Factors of Learning are:

I. Engagement

II. Activity

III. Repulsion

IV. Withdrawl

Codes:

(A) I and III

(B) II and III

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: (D)

 

23. Characteristics of adult learner include:

I. Remediation

II. Motivation

III. Experience

IV. Indolence

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: (B)

 

24. Assertion (A): University Extension Services attempts to Link University with community.

Reason (R): Teaching and research in universities had a very low relevance to common people.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Leadership is the ability to exert interpersonal influence by means of communication towards the achievement of a goal.

Reason (R): Integration and direction create problem in leadership.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): Literacy demand is low in adult illiterates.

Reason (R): Environment building is done to increase awareness about literacy.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Effective communication is bringing out the desired change through information sharing.

Reason (R): Response to sharing of information is not a feedback.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): Literacy relapses in to illiteracy in absence of follow up activities.

Reason (R): Post literacy and continuing education programme has been started to continue and retain basic literacy skills of neo-literates.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (R) is true, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Extension has been included as third dimension of higher education in university system.

Reason (R): University should develop close and meaningful relations with the society.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

30. Assertion (A): Educated parents are more aware about the education of their children.

Reason (R): Increase in literacy rate has positive impact on primary education.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (R) is true, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

31. Match the following terms given in List – I with the terms given List – II:

List – I                                                                        List – II

a. HIV/AIDS is more                                                  i. Vienna

b. Environment conservation is part of                       ii. Population education

c. Incidence of bounded labour                                  iii. Agricultural labourers

d. World conference on Human Rights held on         iv. Socio-medical problem

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i ii iii iv

(C) iv ii iii i

(D) iii iv i ii

Answer: (C)

 

32. Match the following terms given in List – I with the terms given List – II:

List – I                                    List – II

a. Basic Literacy                     i. 15-35 age group

b. NAEP                                 ii. Income generating courses

c. Continuing Education         iii. 3 Rs

d. Non-formal Education        iv. 6-14 age group

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) iii i ii iv

(C) i ii iii iv

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

33. Match the items given under List – I with the under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Shriniketan Programme                               i. 1942www.netugc.com

b. Etawah Project                                            ii. 1952

c. Community Development Programme        iii. 1921

d. Grow more food campaign                         iv. 1947

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iii iv i ii

(C) iv iii ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

34. Match the items given under List – I with the under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                List – II

a. Chipko Movement                          i. Charu Majumdar

b. Naxal Movement                            ii. Medha Patkar

c. Narmada Bachao Movement          iii. Sunder Lal Bahuguna

d. Ganga Bachao Movement              iv. G.D. Agarwal

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i ii iv

(C) ii iii i iv

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

35. Match the items given under List – I with the under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                            List – II

a. New Education Policy                                i. 1988

b. Dowry Prohibition Amendment Act          ii. 1987

c. National Literacy Mission                           iii. 1984

d. Operation Black Board Scheme                 iv. 1986

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv ii iii i

(C) iii iv i ii

(D) iv iii i ii

Answer: (D)

 

36. List – I                              List – II

a. Youth Services                    i. NRHM

b. Agricultural Services           ii. NLM

c. Literacy Services                 iii. NYK

d. Health Services                   iv. KVK

Codes:

       a b c d

(A) iii i ii iv

(B) iii iv ii i

(C) iii iv i ii

(D) iii ii i iv

Answer: (B)

 

37. List – I                              List – II

a. Demonstration                     i. Campaign

b. Selective contact                 ii. Experimental section

c. Group Action                      iii. Farmer’s call

d. Individual contact              iv. New practices

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv i ii iii

(C) iv iii i ii

(D) iv ii i iii

Answer: (D)

 

38. List – I                  List – II

a. Andragogy              i. John Dewey

b. Praxis                      ii. Ivan Ellich

c. De-schooling           iii. Paulo Friere

d. Pragmatism             iv. M. Knowles

Codes:

      a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv ii i iii

(C) iv iii i ii

(D) iii iv i ii

Answer: (A)

 

39. Arrange the following stages of communication in order of the best sequence, use codes given below:

(a) Message

(b) Channel

(c) Source

(d) Receiver

Codes:

(A) (c) (a) (b) (d)

(B) (a) (c) (d) (b)

(C) (c) (a) (d) (b)

(D) (d) (a) (b) (c)

Answer: (A)

 

40. Arrange the following functionaries of total literacy campaign in respect of their role from lower to higher, use the codes given below:

(a) Resource Person

(b) Master Trainer

(c) Volunteer

(d) Key Resource Person

Codes:

(A) (d) (a) (b) (c)

(B) (a) (b) (c) (d)

(C) (c) (b) (a) (d)

(D) (b) (c) (d) (a)

Answer: (C)

 

41. Arrange the steps of extension programme planning in which they are performed. Use the codes given below:

(a) Collection of Data

(b) Analysis of Situation

(c) Determination of Objectives

(d) Identification of Problems

Codes:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (a) (b) (d) (c)

(C) (b) (a) (c) (d)

(D) (c) (a) (b) (d)

Answer: (B)

 

42. Arrange the following programmes/schemes according to the year of their launch, use codes given below:

(a) Jawahar Rojgar Yojna

(b) DPEP

(c) Revised 20 point programme

(d) MNREGA

Codes:

(A) (b) (c) (d) (a)

(B) (c) (a) (d) (b)

(C) (c) (a) (b) (d)

(D) (a) (c) (b) (d)

Answer: (C)

 

43. Arrange the stages of research in order of their being performed:

(a) Universe

(b) Statement of the problem

(c) Hypothesis testing

(d) Sampling

Codes:

(A) (a) (d) (c) (b)

(B) (a) (b) (d) (c)

(C) (b) (a) (c) (d)

(D) (b) (a) (d) (c)

Answer: (D)

 

44. Arrange the stages of communication in correct order:

(a) Noise

(b) Feedback

(c) Source

(d) Channel

Codes:

(A) (c) (d) (a) (b)

(B) (c) (d) (b) (a)

(C) (c) (b) (d) (a)

(D) (d) (c) (a) (b)

Answer: (A)

 

45. Arrange the following programme in order of their implementation:

(a) National Extension Service

(b) National Adult Education Program

(c) Mahila Samakhya

(d) National Literacy Mission

Codes:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (a) (c) (b) (d)

(C) (a) (d) (c) (b)

(D) (a) (c) (d) (b)

Answer: (A)

 

46. Arrange the popular hierarchies in behaviourist learning

(a) Insightful learning

(b) Social learning

(c) Trial and Error

(d) Conditioning

Codes:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (b) (c) (d) (a)

(C) (c) (a) (b) (d)

(D) (d) (c) (a) (b)

Answer: (D)

 

Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage (Q. 47-50):

Universities that had already created a structure to offer teaching programmes and research in ‘Adult Education’ found it easier to absorb the ‘extension’ function by incorporating activities like ‘extra-mural lecture’, literacy programme for illiterate adults and social awareness programmes through National Adult Education Program with the involvement of university community. To make the effects more sustainable non-credit, short term courses of awareness generation and skill up gradation were started. This provided a new dimension to university function.

 

47. The author is referring to the new courses popularly known as

(A) Population Education

(B) Popular Education

(C) Recurrent Education

(D) Continuing Education

Answer: (D)

 

48. Author is talking about how many sets of universities in reference of extension?

(A) 4

(B) 3

(C) 2

(D) 1

Answer: (C)

 

49. Reference to university community means

(A) Students

(B) Teachers

(C) Both

(D) None

Answer: (C)

 

50. According to author who provided a new dimension to university function?

(A) An interaction forum for university and community

(B) An interaction forum for university community

(C) An interaction forum for community.

(D) None of the above

Answer: (A)

Comments