2012 June UGC NET Solved Question Paper in Adult Education, Paper II

1. The national legal literacy day is celebrated on

(A) 9th November

(B) 8th November

(C) 10th November

(D) 5th November

Answers: (A)

 

2. Right to free and compulsory elementary education for all children in the age group of 14 in India was implemented in the year.

(A) 2007

(B) 2010

(C) 2008

(D) 2009

Answers: (B)

 

3. Which of the following programmes was launched in 1994 with the objective of Universalization of primary education?

(A) National Adult Education Programme (NAEP)

(B) District Primary Education Programme (DPEP)

(C) Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)

(D) National Literacy Mission (NLM)

Answers: (B)

 

4. Which of the following programme was designed to develop effective linkage between literacy and primary education?

(A) Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)

(B) National Adult Education Programme (NAEP)

(C) Jeevanshala

(D) Lokshala

Answers: (A)

 

5. Kalajathas campaign conducted in all corners of India since 1992 was organized by

(A) B G V S

(B) I A E A

(C) I U A C E

(D) None of the above

Answers: (A)

 

6. NEEM stands for

(A) National Extension Education Movement

(B) National Elementary Education Mission

(C) National Elementary Education Movement

(D) None of the above

Answers: (B)

 

7. The first International Conference on Adult Education organised by UNESCO was held in

(A) Tehran

(B) Hamburg

(C) Rio de Jenerio

(D) Kualalampur

Answers: (A)

 

8. The state which has the lowest literacy rate in India, as per 2001 census is

(A) Bihar

(B) Madhya Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Orissa

Answers: (A)

 

9. Interpersonal communication is also known as

(A) Mass communication

(B) Face to face communication

(C) Dyadic communication

(D) Virtual communication

Answers: (B)

 

10. Who distinguished ‘andragogy’ with ‘pedagogy’?

(A) Lindeman

(B) Malcolm Knowles

(C) Alaxanderkapp

(D) Richard A. Swanson

Answers: (B)www.netugc.com

11. Who coined the term ‘extension’?

(A) Charles McCarthy

(B) William Sewell

(C) Jensen

(D) Nelson

Answers: (A)

 

12. Which one of the following is not a component of effective organization?

(A) Balanced organizational structure

(B) Adequate delegation of authority

(C) Clear line of authority

(D) An individual reporting to many superiors

Answers: (D)

 

13. The term ‘Extension’ is equated with extra-moral lectures of which University?

(A) Cambridge University

(B) Nalanda University

(C) Lisbon University

(D) Harvard University

Answers: (A)

 

14. In a constructive approach teachers should see themselves as ____ and co-learners.

(A) Facilitators

(B) Motivators

(C) Promoters

(D) Developers

Answers: (A)

 

15. Kothari Commission (1964-66) emphasized on

(A) Expansion of Universal schooling

(B) Non-formal and continuing education

(C) Vocational education

(D) Reading materials

Answers: (A)

 

16. The programme aimed at enabling illiterate women to acquire functional skills, better awareness of health, hygiene and child care is

(A) National Female Literacy Mission

(B) Functional Literacy for Adult Women

(C) Female Farmers Functional Literacy and Training

(D) Total Literary Programme

Answers: (B)

 

17. The institutions established by the Ministry of Human Resource Development, Government of India in1989 to provide education in expensively to remote areas is

(A) JSS

(B) NIOS

(C) SSA

(D) DIET

Answers: (B)

 

18. In 1952 an important institution was created in India for furthering the curve of high education

(A) NCERT

(B) AICTE

(C) NCTE

(D) UGC

Answers: (D)

 

19. Which of the following leader has a natural ability to attract and inspire people?

(A) Visionary leader

(B) Spot leader

(C) Transformational leader

(D) Charismatic leader

Answers: (D)

 

20. Who is identified as the champion of ‘Radical Adult Education’?

(A) Maslow

(B) Peter Jarvis

(C) Paulo Friere

(D) John Dewey

Answers: (C)

21. Assertion (A): Non-formal education is out of school education.

Reason (R): Non-formal education is deliberate, planned, staffed financially supported like formal education and it has valid claim to reality.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answers: (A)

 

22. Assertion (A): Saakshar Bharat (2009) has been devised as the new variant of National literacy Mission.

Reason (R): A considerable demand for female literacy is reported by different stake holder.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answers: (A)

 

23. Assertion (A): Friere’s view of social reality is decidedly non-marxist.

Reason (R): Friere’s analysis of social reality is both abstract and theoretical.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answers: (D)

 

24. Assertion (A): Jana Shikshana Sansthan are engaged in promotion of skills of neo literates and others.

Reason (R): Skill development is one of the key objectives of Saakshar Bharat Mission.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answers: (A)

 

25. Assertion (A): Non-formal education improves the participation of women in development.

Reason (R): All educational efforts improves the competency of individuals.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answers: (A)

 

26. Assertion (A): Population education is intended to develop rational and responsible altitudes and behaviours towards population situation.

Reason (R): Population studies is related to family planning programme.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answers: (C)

 

27. Assertion (A): Planning, organising, motivating and controlling are all functions of management.

Reason (R): Each function of management is non-interating in nature.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answers: (C)

 

28. Assertion (A): Agricultural extension grew because of it’s close linkage of community with technology.

Reason (R): University extension grew because it is a replica of the agricultural extension.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answers: (C)

 

29. Assertion (A): Gross enrolment ratio in higher education is 40% of total population.

Reason (R): Census report 2001reports India’s population structure as having 69% of it’s people below the age of 35 years.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answers: (D)

 

30. Arrange the following in order they appeared

(i) Non-formal education

(ii) Social education

(iii) Extension education

(iv) Continuing education Codes:

(A)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(B)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)

(C)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)

(D)       (i)         (iv)       (iii)       (ii)

Answers: (B)

 

31. Arrange the stages of communication in order of best sequence

(i) Encoding

(ii) Decoding

(iii) Source

(iv) Receiver

Codes:

(A)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(B)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)

Answers: (C)

 

32. Arrange the following tasks of the Department of Adult Continuing education in order in which these were implemented in Indian Universities

(i) Erradication of illiterary

(ii) Field out reach

(iii) Population education

(iv) Continuing education

Codes:

(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(B)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)

(C)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)

(D)       (i)         (iv)       (iii)       (ii)

Answers: (D)

 

33. Arrange the following in correct order of their implementationwww.netugc.com

(i) IRDP

(ii) MNP

(iii) Community Development

(iv) Total Literacy Campaign

Codes:

(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)

(B)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

(C)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

(D)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

Answers: (B)

 

34. Pick the correct sequence of implementation of the following programme :

(i) Mahila Samakhya

(ii) Kasturba Balika Vidyalaya

(iii) Chipko movement

(iv) Green Revolution

Codes:

(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(B)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)

(C)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)

(D)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

Answers: (D)

 

35. Choose the correct sequence of Hierarchial theory of needs:

(i) Self actualization

(ii) Basic need

(iii) Physiological needs

(iv) Social needs

Codes:

(A)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

(C)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)

(D)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)

Answers: (C)

 

36. Arrange the specific objectives of concurrent evaluation in order

(i) To identify the strengths and weaknesses of the project

(ii) To suggest corrective and remedial measures

(iii) To examine the operational strategies and implementation

(iv) To identify the factors responsible for improving the programme

Codes:

(A)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)

(B)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

(D)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

Answers: (A)

 

37. Pick the correct sequence of growth of educational and communication technologies.

(i) Interactive

(ii) Visual

(iii) Audio

(iv) Audio-visual

Codes:

(A)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(B)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

(C)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(D)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)

Answers: (D)

 

38. Arrange the following list of media in order in which they are popularly used in Adult education. Use the codes given below:

(i) Television

(ii) Print media

(iii) Radio

(iv) Folk arts, kalajatha

Codes:

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answers: (B)

 

39. Match the terms given in List-I with terms given in List-II. Use the codes given below:

List – I                                                                                                List – II

(a) Traditional method                                    (i) Simple charts representing a phrase, a word and the first letters of the same are used by the instructor.

(b) Alphabetic method                                    (ii) Grouping of letters according to similarity of their shapes.

(c) Lauback method                                        (iii) Letters are taught individually and then they are combined into words to form sentences.

(d) Synthetic method                                      (iv) Letters having similar structure are grouped on each page of the primer.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)

(B)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)

(C)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)

(D)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

Answers: (B)

 

40. Match the items given under List-I (programme) with those in List-II (year of launching):

List – I (Programme)                                       List – II (Year of launching)

(i) Gurgaon Experiment                                              (1) 1976

(ii) Etawah pilot project                                              (2) 1978

(iii) National Adult Education Programme                 (3) 1920

(iv) Firka Development Scheme                                 (4) 1947

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (2)        (3)        (1)        (4)

(B)       (1)        (2)        (4)        (3)

(C)       (3)        (4)        (2)        (1)

(D)       (4)        (1)        (3)        (2)

Answers: (C)

 

41. Match the items given under List-I (Programme) with those in List-II (Associated with) and select the correct answer using the codes given below the list:

List – I (Programme)                                       `           List – II (Associated with)

(i) Jan Shikshan Nilyam                                              1. All children

(ii) Continuing Education Center                               2. Dropout

(iii) National Institute of Open Schooling                  3. Literate adults

(iv) Sarva Shiksha Abhiyan                                        4. Neo-literate adults

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       2          4          1          3

(B)       1          3          2          1

(C)       3          1          4          2

(D)       4          3          2          1

Answers: (B)

 

42. The theories and their pro founders are given in List-I and List-II respectively match them:

List – I                                                            List – II

(a) Abraham Maslow                                                  (i) Theory of achievement motivation

(b) C.L. Hull                                                               (ii) Theory of hierarcy of needs

(c) E. L. Thorndite                                                      (iii) Needs Reduction theory of learning

(d) Maceland                                                               (iv) Theory of connectivism

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(B)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)

(C)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

(D)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

Answers :(B)

 

43. Match the items given under List-I (Country) with those under List-II (year of literacy campaign) and select the right answer using the codes given below the items:

List – I                                                                                    List – II

(i) China                                                                                  1. 1945-77

(ii) Vietnam                                                                             2. 1950-80

(iii) Burma                                                                               3. 1967-80

(iv) Brazil                                                                                4. 1960-80

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       1          2          4          3

(B)       3          2          1          4

(C)       4          1          3          2

(D)       2          3          1          4

Answers: (A)

 

44. Match the items given under List-I (States) with those in List-II (Literacy ranking) according to 2001 census and select the correct answer using the codes given below the list:

List – I (States)                                                           List – II (Literacy rank)

(i) Goa                                                                                     1

(ii) Mizoram                                                                            2

(iii) Kerala                                                                               3

(iv) Delhi                                                                                 4

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       1          3          4          2

(B)       3          2          1          4

(C)       4          1          3          2

(D)       3          1          2          4

Answers: (B)

 

45. Match the items given under List-I (Training) with those under List-II (activity under taken) and select the right answer using the codes given below the items:

List – I (Training phase)                                                          List – II (Activity)

(i) Need                                                                                   1. Follow up

(ii) Pre training                                                                        2. Planning

(iii) Training                                                                            3. Implementing

(iv) Post Training                                                                    4. Assessment

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       3          1          2          4

(B)       1          2          3          4

(C)       4          2          3          1

(D)       2          3          1          4

Answers: (C)

 

Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage (Q. 46-50):

Education of the adults can be of different kind. For those who did not or could not get themselves educated while they were young and who now realise the need for education to joint adult education centers. There was a time when only a few who belonged to the higher strata of the society were allowed to attend schools. Many dropped out of the schools due to condition beyond their control and relapsed into illiteracy in due course; some others were pushed out by the faulty methods adopted by the teachers. They too became illiterates as time passed. These adults need education, rather literacy to begin with and if necessary continue education to keep abreast of the times. This is adult education in India.

 

46. The author of the paragraph is presenting

(A) A very coherent argumentwww.netugc.com

(B) A very convoluted argument

(C) A very inconsistent argument

(D) An unwarranted argument

Answers: (A)

 

47. Students dropped out of the schools in India because of

(A) The conditions unfamiliar to them

(B) Methodology alien to them

(C) All of the above

(D) None of the above

Answers: (C)

 

48. The writer focussed and stressed on the target groups of

(A) School children

(B) Adult learner

(C) Out of school youth

(D) Rural youth

Answers: (B)

 

49. The whole passage emphasises the importance of

(A) Educating the adults

(B) Education the school drop-outs

(C) Educating the pushed out

(D) All the above

Answers: (D)

 

50. According to author who ‘become illiterates’ as time passed:

(A) Adult learner

(B) Learners pushed out

(C) No one

(D) People from higher strata of society

Answers: (B)

Comments