2012 December UGC NET Solved Question Paper in Adult Education, Paper III

1. Which of the following attributes of the innovation has close relationship with adoption?

(A) Observability

(B) Trialability

(C) Compatibility

(D) Complexity

Answer: (D)

 

2. Which of the following is the characteristic of Adult Learner?

(A) Category

(B) Aptitude

(C) Experience

(D) Skill

Answer: (C)

 

3. In which equipment a principle of direct projection works?

(A) Overhead projector

(B) Opaque projector

(C) Slide projector

(D) None of the above

Answer: (C)

 

4. The term ‘management’ is derived from French word ‘manage’ meaning

(A) Shop keeping

(B) House keeping

(C) Store keeping

(D) None

Answer: (B)

 

5. Curriculum designing for adult learner should not be based on

(A) Learning needs

(B) Lifelong learning

(C) Improving living standard

(D) Venue of learning

Answer: (D)

 

6. The philosophy which emphasizes the need for clarifying concepts, arguments, and policy statements used in adult education is known as

(A) Radical Philosophy

(B) Humanist Philosophy

(C) Progressive Philosophy

(D) Analytic Philosophy

Answer: (D)

 

7. Rapid literacy strategy was adopted with the new approach of which program?

(A) IPC

(B) IPCL

(C) ICPL

(D) BPL

Answer: (C)

 

8. ‘APPEAL’ was a programme of which agency?

(A) UGC

(B) UNICEF

(C) UNESCO

(D) UNFPA

Answer: (C)

 

9. Folk High School concept was developed by which thinker?

(A) Grundt Wig

(B) Maslow

(C) Bhola

(D) Jarvis

Answer: (A)

 

10. ‘Deschooling Society’ book was written by which writer?

(A) Paulo Friere

(B) S B Merriam

(C) M S Knowles

(D) Ivan Illich

Answer: (D)

11. National Rural Reconstruction Center was established in early 20th Century at

(A) Nilokheri

(B) Gurgaon

(C) Sri Niketan

(D) Idukkiwww.netugc.com

Answer: (C)

 

12. The three ‘R’s includes

(A) Reading, Drawing and Painting

(B) Reading, Writing and Arithmetic

(C) Reading, Writing and Corresponding

(D) Reading, Writing and Listening

Answer: (B)

 

13. A pioneering effort in adult literacy was made in state of Mysore in 19th Century. His name was

(A) William Adams

(B) Malcolm Adijseshaiyah

(C) Raja MartandVarma

(D) M. Visweswaraya

Answer: (D)

 

14. The central element in an effective learning situation is

(A) Teacher

(B) Subject matter

(C) Learner

(D) Teaching aids

Answer: (C)

 

15. Conferring of specified authority by a higher authority is called

(A) Delegation

(B) Representation

(C) Responsibility

(D) Regulation

Answer: (A)

 

16. The adults tend to learn more effectively if

(A) Teacher takes the central role

(B) Learners are passively engaged

(C) Teacher commands authority

(D) Learners are actively engaged

Answer: (D)

 

17. Lok Shikshan Kendra, is a unit of programme implementation of

(A) Total Literacy Campaign

(B) National Adult Education Programme

(C) Agricultural Technology Transfer Programme

(D) Saakshar Bharat Programme

Answer: (D)

 

18. Which one of the following Act of USA is considered as the foundation stone of cooperative extension work in USA?

(A) Morril Act

(B) Diffusion Act

(C) Smith-Lever Act

(D) Smith-Huge Act

Answer: (C)

 

19. Experimental World Literacy Programme was launched by UNESCO in

(A) 1954

(B) 1964

(C) 1974

(D) 1984

Answer: (B)

 

20. The term ‘andragogy’ was coined by

(A) Plato

(B) Alexander Kapp

(C) Paulo Friere

(D) Ivan Illich

Answer: (B)

21. Convergence a journal of Adult Education is published by which institute?

(A) ICAE

(B) IAEA

(C) IUACE

(D) DVV

Answer: (A)

 

22. The ‘modern practice of Adult Education’ book was contributed by which author in 1970?

(A) John L. Elias

(B) Sharan B. Merriam

(C) Peter Jarvis

(D) Malcolm S. Knowles

Answer: (D)

 

23. UNESCO’s report “Learning to Be”, first mooted the idea of ‘Learning Society’ was published in the year

(A) 1970

(B) 1971

(C) 1972

(D) 1973

Answer: (C)

 

24. Which one is not the identified function of Continuing Education Center?

(A) Promoting Sports and Cultural Activities

(B) Serve as a Community Centre

(C) Serve as a Political Centre

(D) A Composite Information Window

Answer: (C)

 

25. Who is the chairperson of Zilla Lok Shiksha Samiti under Saakshar Bharat Programme?

(A) District Collector

(B) District Panchayat President

(C) Chief Medical Officer

(D) District Judge

Answer: (B)

 

26. “Equivalency Programme’ is part of which National Programme?

(A) Total Literacy Programme

(B) Post Literacy Programme

(C) Continuing Education Programme

(D) Adult Literacy Programme

Answer: (C)

 

27. Which in a film in promotion of Literacy Programme?

(A) Khilti Kaliyan

(B) Chauraha

(C) Pehla Kadam

(D) Aakhiri Rasta

Answer: (B)

 

28. Which one of the following is an Audio-Visual aid in teaching process?

(A) OHP

(B) Slide Projector

(C) LCD

(D) Black board

Answer: (C)

 

29. Which is the 3rd dimension of Indian Unversity’s function?

(A) Extension

(B) Training

(C) Teaching

(D) Research

Answer: (A)

 

30. Theory of ‘human knowing’ or ‘consciousness’ is a contribution from

(A) Ivan Illich

(B) Paulo Friere

(C) A.S Neill

(D) John Dewey

Answer: (B)

 

31. ‘Nehru Literacy Award’ and ‘Tagore Literacy Award’ are given by which organization?

(A) ICAR

(B) IAEA

(C) IUACE

(D) NCERT

Answer: (B)

 

32. Assertion (A): Literacy creates demand.

Reason (R): Literacy promotes problem solving.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is not correct explanation.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (A)

 

33. Assertion (A): Population Education can develop an understanding about population problems.

Reason (R): A common man is not much aware regarding these problems.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is not correct explaining.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

34. Assertion (A): Extension is focused on the Community development and other matters.

Reason (R): Extension has to play towards the development of the community.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is the correct explaining.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

35. Assertion (A): Communication is a process of sharing the ideas and experiences with each other.

Reason (R): Communication can develop, an better understanding with each other.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both are (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

36. Assertion (A): Level of literacy is an important indicator of development.

Reason (R): Literacy level should be higher for the overall development of the society.

Codes:

(A) (A) is not correct, but (R) is correct.

(B) (A) & (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) & (R) are not correct.

Answer: (B)

 

37. Assertion (A): Primary Education and Adult Education should be given equal priority for increasing the literacy rate in India.

Reason (R): SSA is a significant step towards achieving the universalization of Primary Education.

Codes:

(A) (A) is not correct, but (R) is correct.

(B) (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

38. Assertion (A): For any social Science Research, identification of problem and formulation of objectives are very essential.

Reason (R): Without proper reasonable problem and objectives, we should not operate a research study in Social Sciences.

Codes:

(A) (A) and (R) are true.

(B) (A) is not true but (R) is a true.

(C) (A) and (R) are not true.

(D) (A) is true, but (R) is not true.

Answer: (A)

 

39. Assertion (A): Adult Education is the most important and most noble of human endeavors.

Reason (R): Adult Education enables humans to achieve their fullest Personal, Spiritual, Mental, Social and Physical Potentials.

Codes:

(A) (A) is not true but (R) is true.

(B) (A) and (R) are not true.

(C) (A) and (R) are true.

(D) (A) is true, but (R) is not true.

Answer: (C)

 

40. Assertion (A): Vocational education should aim at developing attitude, knowledge and skills for self-employment.

Reason (R): The Human Resource Development depends on imparting of Vocational Education.

Codes:

(A) (A) is not correct, but (R) is correct.

(B) (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

41. Assertion (A): Adult Education should promote population consciousness among the adult learners.

Reason (R): Population Education components forms part of the Adult Education curriculum.

Codes:

(A) (A) is not true, but (R) is true.

(B) (A) and (R) are true.

(C) (A) and (R) are not true.

(D) (A) is true, but (R) is not true.

Answer: (B)

 

42. Assertion (A): Adult Education Dept’s should co-ordinate between the university and the community for empowering the community.

Reason (R): Extension was treated as third dimension of the university.

Codes:

(A) (A) and (R) are correct.

(B) (A) is not correct, but (R) is correct.

(C) (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is correct, but (R) is not correct.

Answer: (A)

 

43. Assertion (A): The review of Adult Education Programmes under NLM revealed that the training aspect of the programme was found to be weak.

Reason (R): The training programmes have not been organized as per the guidelines of NLM at the field level.

Codes:

(A) (A) is not true, but (R) is true.

(B) (A) and (R) are not true.

(C) (A) and (R) are true.

(D) (A) is true, but (R) is not true.

Answer: (C)

 

44. Assertion (A): Extension activities of the university will accelerate the pace of agricultural production.

Reason (R): Outreach activities of the university are not providing benefit to the community.

Codes:

(A) (A) and (R) are false.

(B) (A) and (R) are true.

(C) (A) is not true, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

45. Assertion (A): The participation of the Socially Backward Community is found to be low in Development Programmes.

Reason (R): The Adult Education programmes provide awareness on Developmental programmes.

Codes:

(A) (A) is not true, but (R) is true.

(B) (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is not true.

(D) (A) and (R) are not true.

Answer: (B)

 

46. Arrange the following states in descending order of literacy rate in which they appeared. Use the code given below:

(i) Punjab

(ii) Manipur

(iii) Sikkim

(iv) Himachal Pradesh

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (i), (iii), (iv), (ii)

Answer: (C)

 

47. Arrange the stages of extension in order in which they appeared. Use the code given below:

(i) Evaluation

(ii) Execution

(iii) Feedback

(iv) Planning

Codes:

(A) (iv), (ii), (i), (iii)

(B) (ii), (iv), (iii), (i)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Answer: (A)

 

48. Arrange the stages involved in ‘change’ in order which they happen. Use the code given below:

(i) Coordination and integration of the change.

(ii) Awareness of a need to change.

(iii) Instruments of change.

(iv) Dealing with the need to change in positive ways.

Codes:

(A) (iii), (ii), (iv), (i)

(B) (i), (iv), (ii), (iii)

(C) (iv), (iii), (i), (ii)

(D) (ii), (iii), (iv), (i)

Answer: (D)

 

49. Arrange the following stages in order they occur in human being. Use the code given below:

(i) Change in behaviour

(ii) Acquisition of knowledge

(iii) Change in attitude

(iv) Exposure to information

Codes:

(A) (iv), (ii), (i), (iii)

(B) (iv), (ii), (iii), (i)

(C) (i), (iii), (iv), (ii)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)

Answer: (B)

 

50. Arrange the following programmes as they were introduced in Adult Education in ascending order. Use the codes given below:www.netugc.com

(i) National Adult Education Programme

(ii) Total Literacy campaign

(iii) Mass Programme of Functional Literacy

(iv) Post Literacy

Codes:

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iii), (i), (iv), (ii)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (B)

 

51. Arrange the following models of Adult Literacy ascending to the year of their launch. Use the code given below:

(i) Centre model

(ii) Area Development Approach Model

(iii)Each one teach one model

(iv) Functional Literacy model

Codes :

(A) (iv), (i), (iii), (ii)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Answer: (A)

 

52. Arrange the following agencies of Adult Education in respect of their work responsibility from higher to lower. Use the code given below:

(i) SRC

(ii) DAE

(iii) ZSS

(iv) VEC

Codes:

(A) (iv), (i), (iii), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (C)

 

53. Arrange the following Open Universities according to year of establishment in ascending order. Use the code given below:

(i) Kota Open University

(ii) Bhoj Open University

(iii) Indira Gandhi National Open University

(iv) Nalanda State Open University

Codes:

(A) (iii), (i), (iv), (ii)

(B) (i), (iii), (ii), (iv)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (ii), (iv), (iii), (i)

Answer: (A)

 

54. Arrange the following strategies of entry into community in order of their happening. Use the code given below:

(i) Rapport building

(ii) Teaching adults

(iii) Planning

(iv) Survey

Codes:

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iii), (i), (ii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (iii), (iv), (i), (ii)

Answer: (D)

 

55. Arrange the steps of activities of field work management in order to proper functioning in ascending order. Use the code given below:

(i) Monitoring and Evaluation

(ii) Resource mobilisation

(iii) Budgeting

(iv) Setting target

Codes:

(A) (iii), (iv), (ii), (i)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (ii), (iv), (iii), (i)

(D) (iii), (ii), (iv), (i)

Answer: (B)

 

56. Arrange the stages of Research in which they are performed. Use the code given below:

(i) Tabulation and classification of data

(ii) Problem Identification

(iii) Analysis

(iv) Tool preparation

Codes:

(A) (ii), (i), (iii), (iv)

(B) (ii), (iv), (iii), (i)

(C) (ii), (iv), (i), (iii)

(D) (ii), (iii), (iv), (i)

Answer: (C)

 

57. Arrange the stages in report writing steps in descending order. Use the code given below:

(i) Hypothesis

(ii) Objectives

(iii) Interpretation of data

(iv) Sampling technique

Codes :

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (ii), (i), (iv), (iii)

(C) (ii), (iv), (i), (iii)

(D) (ii), (i), (iii), (iv)

Answer: (B)

 

58. Arrange the following teaching aid in use in Adult Education according to their effectiveness from lower to higher. Use the code given below:

(i) Leaflets

(ii) Video films

(iii) Overhead projector

(iv) Chart

Codes :

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (D)

 

59. Arrange the following steps of motivation in order of their use in the process of motivation. Use the code given below:

(i) Situation analysis

(ii) Conviction

(iii) Psychological treatment

(iv) Action

Codes:

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (i), (iv), (iii), (ii)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (A)

 

60. Arrange the following stages of Research design in the social survey in order of their formulation in Research design. Use the code given below:

(i) Selection of Area

(ii) Conclusion

(iii) Bibliography

(iv) Data collection

Codes:

(A) (iv), (i), (ii), (iii)

(B) (iii), (ii), (iv), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (C)

 

61. Match the items given under List – I with the under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                List – II (Establishment Year)

a. Press Trust of India                         1. 1878

b. Press Association of India              2. 1988

c. Vernacular Press Act                       3. 1915

d. NLM was launched                        4. 1949

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 4 3 1 2

(D) 2 1 3 4

Answer: (C)

 

62. Match the Items given under List – I with under the Items given List – II with the help of codes given below:

List – I                                                List – II

a. Hypothesis                                      1. Training

b. Skill                                                 2. Research

c. Attitude                                           3. Levels

d. Progress                                          4. Behaviour

Codes:

      a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 2 1 4 3

(C) 1 3 4 2

(D) 2 4 3 1

Answer: (B)

 

63. Match the item given under List – I with Item given under List – II with the help of code given below:

List – I                                                I List – II

a. Teaching Methods               1. Charts

b. Teaching Aid                      2. Books

c. Teaching Material                3. Extension

d. Home & Farm visit             4. Discussion

Codes:

      a b c d

(A) 4 1 2 3

(B) 3 1 2 4

(C) 1 2 3 4

(D) 4 2 1 3

Answer: (A)

 

64. Match the items given under List – I with the item given under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                List – II

a. Participatory approach                    1. Social Movement

b. Participatory Development             2. Ready to learn

c. Psychological participation 3. Ready to do

d. Active participation                        4. Mutual benefit

Codes:

      a b c d

(A) 4 1 2 3

(B) 3 2 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (A)

 

65. Match the items given under the List – I with items under List – II with the help of code given below:

List – I                                                List – II

a. Report writing                                 1. Research Design

b. Objective formulation                     2. Survey

c. Data collection                                3. Sampling

d. Resource                                         4. Monetization

Codes:

      a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 2 1 3 4

(C) 1 3 4 2

(D) 4 1 2 3

Answer: (B)

 

66. Match the items given under List – I with item given under List – II with the help of given codes:

List – I                                                            List – II

a. Improvement of Literacy Rate                    1. Functional training

b. Improvement of Skill                                  2. T.L.C.

c. Improvement of Economic Status              3. P.L.C.

d. Improvement of Post Literacy                    4. Vocational training

Codes:

      a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 2 1 3 4

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (D)

 

67. Match the items given under List – I with the List – II.

List – I                                    List – II

a. Third dimension                  1. Learning society

b. Lifelong learning                 2. Evaluation

c. Academic credit                  3. Extension

d. Open learning                     4. IGNOU

Codes:

      a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 3 1 2 4

(C) 1 2 3 4

(D) 4 2 1 3

Answer: (B)

 

68. Match the items given under List – Iwith item given under List – II.

List – I                                                List – II

a. Extension worker                            1. Professional Advocacy

b. Extension communication               2. Professional training

c. Legal support extension                  3. Professional Motivation

d. Skill extension education                4. Professional leaders

Codes:

      a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 3 2 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 1 4

Answer: (A)

 

69. Match the items given under List – I with items given List – II with the help of codes given:

List – I                                    List – II

a. Problem solving                   1. Learning practices

b. Promoting learning              2. Learning centre

c. Promoting experience          3. Learning situation

d. Structure development       4. Learning style

Codes:

      a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 4 1 2 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)

 

70. Match the items given under List – I with List – II.

List – I                                    List – II

a. Social Audit                        1. Impact of changing position

b. Social Change                     2. Impact of policies

c. Social Ethics                        3. Impact of practices

d. Social Mobilites                  4. Impact of value systems

Codes:

      a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 3 2 1 4

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 1 4

Answer: (A)

 

Direction (Q. No. 71-75): Read the passage below and answer the question based on your understanding of the passage.

 www.netugc.com

The functions of local learners in extension programmes vary from place to place and in accordance with the nature and scope of the job to be performed. In a country like India, where a majority of the population is not educated, the local leader has to function as a medium of education for others. The overall function of local leaders is to lead in different ways under a variety of situations. The functions of local leaders are varied, and depend upon specific group functions and the personal abilities they possess. Their role and functions are highly related to each other, and are sometimes mixed so much together that it becomes difficult to differentiate between the two.

The major functions of local leaders are to set an example for others to follow. Local leaders are those who show special interest and initiative in a local programme. They are the people who catch new ideas first. They serve the community without a profit motive. The satisfaction they get from their own action is their only reward and incentive. They do have other motives for taking initiative, but those are part of the psychological aspect of motivation. Groups are dependent on leaders and without them they are helpless; leadership is associated with responsibility, what the leader does or fails to do directly affects the welfare of the group. The action of the group also affects the leader. The group usually helps him by according him respect and power. Mutual confidence permits the leader to have wide discretion and broad powers. What a local leader can easily do may require considerable time and effort for another.

 

71. Which concern is primary in nature to the writer of this paragraph?

(A) Local leaders are those who show special interest and initiate local programme.

(B) Leadership is associated with responsibility.

(C) Local leaders are to lead in different ways order variety of situation.

(D) Role and functions of local leaders.

Answer: (D)

 

72. The writer emphasizes on:

(A) In India majority of the population is not educated.

(B) The major functions of local leaders are to set an example for others to follow.

(C) They serve the community without profit motive.

(D) The action of the group also affects the leader.

Answer: (B)

 

73. The writer wish to give which message

(A) Groups are dependent on leaders and without them they are helpless.

(B) The local leaders has to function as a medium of education.

(C) The leaders are people who catch new ideas first.

(D) Leaders directly affect the welfare of the group.

Answer: (A)

 

74. The writer in this paragraph characterises the primary feature of community leaders as:

(A) Catch the idea first

(B) Satisfaction from their own action

(C) Leads in different way

(D) Mutual confidence

Answer: (A)

 

75. According to the author motive of the community leaders

(A) To serve the community for a profit motive.

(B) To work for psychological motives.

(C) To work for a special interest motive.

(D) To serve the community for gaining proper motive.

Answer: (C)

Comments