2012 December UGC NET Solved Question Paper in Adult Education, Paper II

1. Androgogy means

(A) Arts and Science of helping adults to learn

(B) Teaching 3Rs

(C) Teaching Adult Education to school drop-outs

(D) None of the above

Answer: (A)

 

2. Population Education deals with

(A) Population Dynamics

(B) Population Explosion

(C) Population Growth &Development

(D) All the above

Answer: (D)

 

3. Sarva Shiksha Abhiyan was launched during the year

(A) 2010

(B) 2001

(C) 2011

(D) 2007

Answer: (B)

 

4. The target group for Non-formal Education is

(A) 6 – 14 Age group

(B) 10 – 14 Age group

(C) 7 – 14 Age group

(D) None of the above

Answer: (A)

 

5. Jan Shikshan Sansthan is a scheme sponsored by

(A) World Bank

(B) Govt. of India

(C) Respective State Govts.

(D) Local Self Govt.

Answer: (B)

 

6. The scheme of Continuing Education was launched in the year

(A) 1995

(B) 1996

(C) 1994

(D) 1997

Answer: (A)

 

7. Jana Shikshan Nilayams were established for promoting

(A) Continuing Education

(B) Formal Education

(C) Distance Education

(D) Incidental Education

Answer: (A)

 

8. Population Studies concerned with the study of

(A) Characteristics of population

(B) Territorial Distribution

(C) Morality

(D) All the above

Answer: (D)

 

9. PERCs were established in Indian Universities with the support of

(A) UNESCO

(B) ILO

(C) WHO

(D) UNFPA

Answer: (D)

 

10. Population Dynamics refers mainly on

(A) Trends of population

(B) Quality of life

(C) Poverty

(D) None of the above

Answer: (A)

11. The International Women’s Day is celebrated on

(A) 20th October

(B) 8th March

(C) 2nd October

(D) 15th October

Answer: (B)

 

12. NCLP stands for

(A) National Council for Literacy Promotion

(B) National Commission for Labour Project

(C) National Child Labour Programme

(D) National Child Labour Project

Answer: (D)

 

13. Formative Evaluation refers to

(A) Evaluation of the learning outcomes

(B) Evaluation at the end of the programme

(C) Evaluation of the institutions

(D) Evaluation at the initial stage of the programme

Answer: (D)

 

14. The NLM was launched on

(A) 1988

(B) 1986www.netugc.com

(C) 1985

(D) 1987

Answer: (A)

15. The first TLC was launched at

(A) Tiruchy

(B) Tirupathi

(C) Kottayam

(D) Kadapa

Answer: (C)

 

16. Human Rights Day is observed on

(A) 18th July

(B) 2nd October

(C) 8th July

(D) 10th December

Answer: (D)

 

17. MIS refers to

(A) Programme Efficiency

(B) Performance Appraisal

(C) Programme Content

(D) None of the above

Answer: (A)

 

18. Essential skills of a leader include

(A) Humanistic skills

(B) Technical skills

(C) Conceptual skills

(D) All the above

Answer: (D)

 

19. Which one of the following is not an element of communication?

(A) Response

(B) Fidelity

(C) Channel

(D) Message

Answer: (B)

 

20. IPCL refers to

(A) Improved Pace and Content of Learning

(B) Improved Pace and Curricular Learning

(C) Improved Pace and Content and Learning

(D) Improved Pace and Cognitive Learning

Answer: (A)

21. Assertion (A): Functional Literacy is to make learning relevant to living and working.

Reason (R): Functional literacy provides skill improvement leading to employment.

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are wrong.

Answer: (C)

22. Assertion (A): Zilla Saksharata Samithi is responsible for distribution of teaching / learning materials to Continuing Education Centres.

Reason (R): The selection of teaching / learning materials for Continuing Education Centres is made at national level.

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) (A) & (R) are false.

(D) (A) & (R) are true

Answer: (A)

 

23. Assertion (A): Level-I of equivalency programme is equal to class ¾ of formal system of education.

Reason (R): Neo-literates cannot be equated with the students of formal system of education.

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) (A) & (R) are correct.

(D) (A) & (R) are false.

Answer: (A)

 

24. Assertion (A): Population education is an effort to create awareness about population situation, its determinants and consequences.

Reason (R): Population study is concerned with size, structure and characteristics of population.

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) (A) & (R) are correct.

(D) (A) & (R) are false.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Concurrent evaluation focuses on process of implementation of the programme.

Reason (R): Concurrent evaluation aims to identify the deficiencies during the implementation of the programme.

(A) (A) & (R) are correct.

(B) (A) is true.

(C) (R) is wrong.

(D) (A) & (R) are wrong.

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): NAEP was aimed to eradicate illiteracy in the age group of 15 – 35 years.

Reason (R): The productive age group contributes for over all development of the country.

(A) (A) & (R) are not correct.

(B) (A) & (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): Communication process involves source and receiver.

Reason (R): Virtual learning does not require a computer.

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) (A) & (R) are correct.

(C) (A) & (R) are not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A): The University has to prepare the students to be lifelong learners.

Reason (R): Lifelong learning programme promotes knowledge based society.

(A) (A) is true, but (R) is not true.

(B) (A) & (R) are true.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) & (R) are false.

Answer: (B)

 

29. Arrange the following in the order in which they appeared. Use the code given below:

(i) Literate

(ii) Illiterate

(iii) Neo-literate

(iv) Semi-literate

Codes:

(A) (ii), (iii), (iv), (i)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (ii), (iv), (iii), (i)

Answer: (D)

 

30. Arrange the following programmes in order of their implementation:

(i) TLC

(ii) PLC

(iii) CEC

(iv) Saakshar Bharat

Codes:www.netugc.com

(A) (iv), (ii), (iii), (i)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (iii), (iv), (i)

Answer: (B)

 

31. Arrange the following in the order by using the code given below:

(i) Formal Education

(ii) Non-formal Education

(iii) Informal Education

(iv) Incidental Education

Codes:

(A) (ii), (iii), (iv), (i)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iii), (i), (iv), (ii)

Answer: (C)

 

32. Arrange the following in the order by using the code given below:

(i) Adult Literacy Centre

(ii) Post Literacy Centre

(iii) Continuing Education Centre

(iv) Open Schooling

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iii), (ii), (i), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (A)

 

33. Arrange the following in the order by using the code given below:

(i) MHRD

(ii) DAE

(iii) SRCS

(iv) DRUS

Codes:

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (iii), (ii), (i), (iv)

(C) (ii), (iv), (i), (iii)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (D)

 

34. Arrange the following in the order by using the code given below:

(i) Evaluation

(ii) Planning

(iii) Monitoring

(iv) Implementation

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (iii), (ii), (iv)

(C) (ii), (iv), (iii), (i)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (C)

 

35. Arrange the following in the order by using the code given below:

(i) NLM

(ii) NAEP

(iii) MPFL

(iv) FFLP

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (ii), (iii), (i)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (ii), (iii), (iv), (i)

Answer: (B)

 

36. Match the items given under the List – I (Programmes) with those in List – II (Year of launching).

List – I (Programme)                                       List – II (Year)

(i) Gurgaon Experiment                                  (1) 1976

(ii) Etawah Pilot Project                                  (2) 1978

(iii) NAEP                                                       (3) 1920

(iv) Firka Development Scheme                     (4) 1947

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (3) (1) (4)

(B) (1) (2) (4) (3)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (C)

 

37. Match the following List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(i) Illiterate                              (1) Continuing Education Centre

(ii) School Drop-outs              (2) Post literacy Centre

(iii) Neo-literate                       (3) Literacy Centre

(iv) Literate                             (4) Open Schooling

Codes :

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (4) (2) (1)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (4) (3) (2) (1)

(D) (2) (3) (4) (1)

Answer: (A)

 

38. Match the following List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(i) How Adult Learn?                                     (1) Malcom Knowles

(ii) Culture of Silence                          (2) UNESCO

(iii) Learning to be                              (3) Paulo Freire

(iv) Andragogy                                   (4) Roby Kid

Code :

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (1) (4)

(B) (1) (4) (3) (2)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (4) (3) (2) (1)

Answer: (D)

 

39. Match the following List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(i) Literacy                                          (1) Conservation

(ii) Environmental Education              (2) Demography

(iii) Population Studies                       (3) Development Indicator

(iv) Women’s Studies                         (4) Empowerment

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (3) (1) (2) (4)

(C) (4) (3) (2) (1)

(D) (2) (4) (1) (3)

Answer: (B)

 

40. Match the following List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(i) Vocational Education         (1) NLM

(ii) Distance Education           (2) IGNOU

(iii) Literacy                            (3) NGO

(iv) SEWA                              (4) JSS

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (4) (1) (3)

(C) (4) (2) (1) (3)

(D) (4) (3) (2) (1)

Answer: (C)

 

41. Match the following List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(i) 6 – 14 years                        (1) TLC

(ii) 15 – 35 years                     (2) NAEP

(iii) 6 – 60 + years                   (3) NFE

(iv) > 5 years                           (4) Primary school

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (1) (4)

(B) (3) (4) (2) (1)

(C) (1) (2) (4) (3)

(D) (4) (3) (2) (1)

Answer: (A)

 

42. Match the following List – I with List – II:

List – I                        List – II

(i) Radio                      (1) Audio-visual

(ii) TV                         (2) Visual

(iii) Newspaper            (3) Audio

(iv) Teleconference     (4) Interactive

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (3) (4) (1)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (3) (1) (2) (4)

(D) (4) (3) (1) (2)

Answer: (C)

 

43. Match the following List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(i) School Education               (1) NLM

(ii) Teacher Education             (2) UGC

(iii) Higher Education             (3) NCERT

(iv) Adult Education               (4) NCTE

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (1) (4) (2) (3)

(D) (3) (4) (2) (1)

Answer: (D)

 

 

44. Match the following List – I with List – II:

List – I (Country)                    List – II (Duration of the Literacy Campaign)

(i) China                                  (1) 1971 – 81

(ii) Vietnam                             (2) 1945 – 77

(iii) Tanzania                           (3) 1967 – 80

(iv) Brazil                                (4) 1950 – 80

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (4) (3) (2) (1)

(B) (4) (2) (1) (3)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (3) (4) (2) (1)

Answer: (B)

 

45. Match the following List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

(i) Literacy House                                           (1) New Delhi

(ii) Seva Mandir                                              (2) Gandhigram

(iii) Indian Adult Education Association       (3) Lucknow

(iv) Gandhigram Rural Institute                     (4) Udaipur

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (3) (4) (2) (1)

Answer: (A)

 

Read the passage below and answer the questions (46-50), that follow based on your understanding of the passage:

 

According to the view of the committee for Review of NPE 1986, almost half of the children in the age group of 6-14 either do not enter the school at all or drop-out at an early stage, since they find school either boring, irrelevant, or threatening. Almost another 40 to 45% of them have to stay away from school due to strong economic compulsions and the demands of home and family life. By non-formalising the school system, the rigidities of the formal school system may be removed, even when the quality of education in the school has thus improved, segments of child population may still remain outside the school system on account of economic compulsions or their special social situations. To cater their requirements non-formal education will have to be in operation.

The Non-formal Education (NFE) Programme, as an alternative and supportive system for formal education, was developed and introduced in 1979 – 80as a centrally assisted scheme in ten educationally backward States. Its main goal is to bring the unenrolled and drop-out children of age group 6 – 14 into the fold of primary education in order to achieve theuniversalization of elementary education. Even though this programme is being implemented throughout India the demand remains unfulfilled.

 

46. The writer in this paragraph is primary concerned withwww.netugc.com

(A) Drop-out problems

(B) Girls education

(C) Neo-literates

(D) Skill development programmes

Answer: (A)

 

47. The writer in this paragraph suggested for universalisation of elementary education because of

(A)Non-formal education will have to be in operation.

(B) School curriculum is boring.

(C)Almost half of the children in the age group of 6 – 14 not enter the school.

(D)For the improvement of quality of education.

Answer: (C)

 

48. The writer in this paragraph suggested that Non-formal Education (NFE) programme, as an alternative and supportive system for formal education because of

(A) It was developed and introduce in the year 1979-80.

(B) Centrally assisted scheme in ten educationally backward States.

(C) Special social situation of the country.

(D) Non-formal Education system increase the number of skilled and literate persons.

Answer: (D)

 

49. The writer in this paragraph try to give message for

(A) Government planner

(B) Parents

(C) School teachers and school system

(D) Students of outside the school

Answer: (B)

 

50. The writer in this paragraph agreed that this programme is being implemented throughout the India the demand remains unfulfilled because of

(A) Defect in planning level

(B) Short of funds

(C) Lack at the implementation level

(D) Lack of peoples participation

Answer: (D)

Comments