2014 June UGC NET in Library Science Paper III

Solved paper III of 2014 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Damodaran Committee was appointed in 1971 to review working of

(A) Medical College Libraries

(B) National Science Libraries

(C) Agriculture Libraries

(D) Polytechnic Libraries

Answer: (D)

 

2. Which form of reasoning is the process of drawing a specific conclusion from a set of premises?

(A) Rationalism

(B) Deductive reasoning

(C) Inductive reasoning

(D) Probabilistic

Answer: (B)

 

3. A non-linear model of information seeking behaviour was presented by

(A) T.D. Wilson

(B) Ellis

(C) Kulthou

(D) Allen Foster

Answer: (D)

 

4. Which of the following programming language is exclusively used for Artificial Intelligence?

(A) C

(B) J2EE

(C) Prolog

(D) JAVA

Answer: (C)

 

5. To make a program safe, one should take care of

(A) Strong authentication and access controls

(B) Error checking controls

(C) Do risk analysis

(D) Vendor’s credibility

Answer: (A)

 

6. In CDS/ISIS ‘delimiters’ means

(A) Field address

(B) Field repeatability

(C) Field format

(D) Subfield indicators

Answer: (D)

 

7. A systematic method and process of studying and evaluating whether the expenditure for products, materials, or services is justified by the benefits is

(A) Break Even Analysis

(B) Cost-Effective Analysis

(C) System Analysis

(D) Administrative Analysis

Answer: (B)

 

8. What is the relationship between ISBD and cataloguing codes?

(A) They are not related to each other

(B) ISBD includes cataloguing rules

(C) ISBD can replace cataloguing rules

(D) Anglo-American codes include bibliographic description

Answer: (D)

 

9. Who first used the phrase ‘Bibliographical Control’?

(A) Paul Otlet

(B) Henry La Fontaine

(C) Luther Evans

(D) Konrad Gesner

Answer: (C)

 

10. Cost recovery and profit making aspects in relation to gathering information, organization, services and usage, etc. refer to

(A) Economy evaluation

(B) Coverage evaluation

(C) Workforce evaluation

(D) User evaluation

Answer: (A)

11. Joseph W Lippincott Award is presented to the librarians for

(A) promoting love for books and reading.

(B) advanced study in the field of children’s library.

(C) achievements in classification and cataloguing.

(D) outstanding participation in professional library associations.

Answer: (D)

 

12. LIPHIS (Linked Phrase Indexing System) was developed by

(A) T.C. Craven

(B) J. Farradane

(C) J.C.R. Yeats

(D) P. Ekern

Answer: (A)

 

13. Which of the following gives complete control over the cross references of an index to the Indexer?

(A) See also cross reference

(B) Check also cross reference

(C) See cross reference

(D) Inverted cross reference

Answer: (D)

 

14. LIS Gateway is maintained by

(A) ILA

(B) IASLIC

(C) SIS

(D) IATLIS

Answer: (A)

 

15. A situation where a digital resource is no longer readable is called

(A) Digital Divide

(B) Digital Representation

(C) Digital Rendering

(D) Digital Obsolescence

Answer: (D)

 

16. What type of bibliography is ‘Indian National Bibliography’?

(A) Enumerative

(B) Analytical

(C) Descriptive

(D) Textual

Answer: (A)

 

17. EUAL stands for

(A) E-monitoring library for Academics

(B) End User Logistics Association

(C) Electronic Usage of Library Acquisitions

(D) End User License Agreement

Answer: (D)

 

18. WIPO Academy deals with

(A) Patent Cooperation Treaty

(B) Courses on Intellectual Property

(C) Trademarks Gateway

(D) All of the above

Answer: (B)

 

19. Public Library Association (PLA) is a division of

(A) ALA

(B) ILA

(C) IFLA

(D) IASLIC

Answer: (A)

 

20. Which of the following are the characteristic features of Post coordinate indexing system?

i. Index terms are pre-determined

ii. Coordination of terms done by users

iii. No fixed citation order

iv. Multiple entries prepared for each document

Codes:

(A) i and ii are correct.

(B) ii and iii are correct.

(C) i and iii are correct.

(D) ii and iv are correct.

Answer: (B)

21. The three leadership styles identified by Koontz and others are

i. Autocratic

ii. Democratic

iii. Trait approach

iv. Free-reign

Codes:

(A) i, ii and iii are correct.

(B) ii, iii and iv are correct.

(C) iii, iv and i are correct.

(D) i, ii and iv are correct.

Answer: (D)

 

22. Which of the following are not the features of ISDN?

i. Simultaneous Digital Transmission

ii. Set of communication standards

iii. Creates and combines packets

iv. Program to visit web pages

Codes:

(A) i & ii are correct.

(B) ii & iii are correct.

(C) iii & iv are correct.

(D) i & iv are correct.

Answer: (C)

 

23. Which of the following facilitate formal communication on the web?

i. Wikis

ii. Chat

iii. RSS feeds

iv. Split screens

Codes:

(A) i & ii are correct.

(B) ii &iii are correct.

(C) i & iii are correct.

(D) iii & iv are correct.

Answer: (C)

 

24. Semantic Web is based on which of the following:

i. RDF

ii. Ontologies

iii. URL

iv. Cloud seeding

Codes:

(A) i, ii & iii are correct.

(B) ii, iii & iv are correct.

(C) i, iii & iv are correct.

(D) i, ii & iv are correct.

Answer: (A)

 

25. Which of the following are not web 2.0 Tools?

i. Ontologies

ii. Facebook

iii. Intelligent Web

iv. RSS Feeds

Codes:

(A) i & ii are correct.

(B) i & iii are correct.

(C) ii & iii are correct.

(D) iii & iv are correct.

Answer: (B)

 

26. Who are associated with the development of OSI Model?

i. Charles Buchman

ii. ISO

iii. MIT, USA

iv. UCLA, California

Codes:

(A) i and iv are correct.

(B) i and iii are correct.

(C) i and ii are correct.

(D) ii and iii are correct.

Answer: (C)

 

27. Which of the following source(s) you refer to get information on old name for ‘Zaire’?

i. Encyclopaedias

ii. Yearbooks

iii. Gazetteers

iv. Directories

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (i), (ii) and (iii) are correct.

(C) (i) and (iii) are correct.

(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (C)

 

28. The objectives of Empowered Committee under the chairmanship of D.P. Chattopadhyay submitted in 1986 were

i. To find out the implications of recommendations of NIP 1986.

ii. To recommend decision points for Government regarding libraries.

iii. To initiate a national commission on libraries.

iv. To develop a system of national libraries.

Codes:

(A) i and ii

(B) i, ii and iii

(C) ii and iv

(D) iii and iv

Answer: (Wrong Question)

 

29. Which of the following are plagiarism detection software?

(i) Turnitin

(ii) Ithenticate

(iii) Tulips

(iv) Veri Guide

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (i), (ii) and (iii)

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (C)

 

30. Which of the following methods are adopted for offering information literacy?

i. Stand alone course

ii. Integrated with curriculum

iii. Online course

iv. Internship

Codes:

(A) i and ii

(B) i, ii and iii

(C) ii and iv

(D) i, ii and iv

Answer: (B)

 

31. Which of the following are direct methods of user study?

i. Reading habits

ii. Analysis of library records

iii. Service preferences

iv. User needs

Codes:

(A) ii & iii

(B) ii & iv

(C) i & iv

(D) iii & iv

Answer: (C)

 

32. Which of the following are the steps in operational research process?

i. Construction of mathematical model

ii. Deriving solution from the model.

iii. Graphic representation of work on a time scale.

iv. Developing network diagram showing interrelationships.

Codes:

(A) i and ii are correct.

(B) ii and iii are correct.

(C) iii and iv are correct.

(D) iv and i are correct.

Answer: (A)

 

33. Which of the following are statistical programming software?

i. GAUSS

ii. SAS

iii. SPSS

iv. SLIM

Codes:

(A) i, iii and iv

(B) i, ii and iii

(C) i, ii and iv

(D) ii, iii and iv

Answer: (B)

 

34. Which of the following organizations are involved in providing translation services in India?

i. NISCAIR

ii. National Library of India

iii. IASLIC

iv IATLIS

Codes:

(A) ii and iv are correct.

(B) ii and iii are correct.

(C) i and iv are correct.

(D) i and iii are correct.

Answer: (D)

 

35. Which of the following are International Referral Centres for Scholarly Information?

i. DARE

ii. INFOTERRA

iii. International Referral Network

iv. Information Referral

Codes:

(A) ii & iv are correct.

(B) i & iv are correct.

(C) i & ii are correct.

(D) ii & iii are correct.

Answer: (C)

 

36. Which of the following are the works related to IFLA’s Committee on Freedom of Access to Information and Freedom of Expression (FAIFE)?

i. Publish reports, participate in national and international conferences and organize workshops.

ii. Monitor the state of intellectual freedom within the library community world-wide and publish newsletters and online news.

iii. Respond to violations of free access to information and freedom of expression and make press releases.

iv. Cross-association activities, to bring participants together.

Codes:

(A) i, iii and iv are correct.

(B) ii, iii and iv are correct.

(C) i, ii and iv are correct.

(D) i, ii and iii are correct.

Answer: (D)

 

37. Shannon’s model of information theory is criticized for which of the following reasons?

i. Concern on semantic issues

ii. Engineering bias

iii. Concern for technical transmission

iv. Emphasis on effectiveness

Codes:

(A) i and ii are correct.

(B) ii and iii are correct.

(C) iii and iv are correct.

(D) i and iii are correct.

Answer: (B)

 

38. Arrange the following Library Acts according to their year of enactment:

i. Uttarakhand

ii. Orissa

iii. Manipur

iv. Goa

Codes:

(A) iv, i, ii, iii

(B) i, ii, iii, iv

(C) iii, iv, ii, i

(D) ii, iii, i, iv

Answer: (C)

 

39. Arrange the following stages of knowledge representation in order:

i. Gather data

ii. Knowledge database

iii. Codification

iv. Content mapping

Codes:

(A) iv, iii, i, ii

(B) iii, i, iv, ii

(C) ii, iv, i, iii

(D) i, iii, ii, iv

Answer: (D)

 

40. Arrange the following according to their year of emergence:

i. ERNET

ii. NICNET

iii. C-DOT

iv. C-DAC

Codes:

(A) ii, iii, i, iv

(B) iii, ii, iv, i

(C) iv, ii, iii, i

(D) i, iv, iii, ii

Answer: (A)

 

41. Arrange the following steps in Flow- Chart in order:

i. Modularity

ii. Data Structure

iii. Identifying problems into sub problems

iv. Loops and Termination of loops

Codes:

(A) iii, iv, i, ii

(B) iii, ii, iv, i

(C) ii, iii, iv, i

(D) iv, ii, i, iii

Answer: (B)

 

42. Arrange the following libraries according to their year of origin:

i. Asiatic Society Library, Bombay

ii. Connemara Public Library, Madras

iii. Delhi Public Library, Delhi

iv. National Library of India, Calcutta

Codes:

(A) i, ii, iv, iii

(B) i, iii, iv, ii

(C) ii, iv, iii, i

(D) iv, iii, ii, i

Answer: (A)

 

43. Arrange the following according to their year of origin:

i. Bowker Annual

ii. Europa World Yearbook

iii. India; a reference annual

iv. Stateman’s yearbook

Codes:

(A) iv, i, ii, iii

(B) i, ii, iv, iii

(C) iv, iii, i, ii

(D) ii, i, iv, iii

Answer: (A)

 

44. Arrange the following in the order of development:

i. GML

ii. Hypermedia

iii. SGML

iv. Memex

Codes:

(A) i, ii, iii, iv

(B) iv, ii, i, iii

(C) ii, iii, iv, i

(D) iii, ii, i, iv

Answer: (B)

 

45. Arrange in sequence the following committees workshop in order of their year of constitution:

i. UGC Committee for Development of University and College Libraries (S.R. Ranganathan)

ii. UGC Committee on National Network System for University Libraries (Dr. Yashpal)

iii. UGC Review Committee on Library Science (S.R. Ranganathan)

iv. UGC Workshop on Standards for College Libraries

Codes:

(A) iii, iv, i, ii

(B) iii, ii, i, iv

(C) i, iii, iv, ii

(D) i, ii, iv, iii

Answer: (C)

 

46. Match the following tools used in Total Quality Management:

List – I                                                            List – II

a. Statistical Quality Control                          i. Conformance and Maintain sticks

b. Check Sheets                                              ii. To identify relationship between problem and cause

c. Pareto Charts                                               iii. Checking variables

d. Fishbone diagram                                       iv. To identify intensity of problem

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iv         iii

(B)       iii         i           iv         ii

(C)       i           iii         ii          iv

(D)       iv         i           iii         ii

Answer: (B)

 

47. Match the following:

List – I (Hypothesis)                                       List – II (Characteristics)

a. Null                                                                         i. Statement of expectations

b. Working (Directional)                                 ii. Relational propositions

c. Explanatory                                                 iii. No relation between variables

d. Descriptive                                                  iv. Existence of variables

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iv         ii          iii

(B)       iii         iv         ii          i

(C)       iii         ii          i           iv

(D)       iii         i           ii          iv

Answer: (D)

 

48. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Theory of Hygiene & Motivation                           i. Likerts

b. Maturity Theory                                                      ii. Vroom and Lawler

c. Expectancy Theory                                                             iii. Herzberg

d. Analysis Theory                                                      iv. Argyris

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iii         iv         i

(B)       iii         iv         ii          i

(C)       ii          i           iii         iv

(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (B)

 

49. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Harrold Koontz                                           i. MBO

b. Rensis Likert                                               ii. Three leadership styles

c. Peter Drucker                                              iii. Four systems management

d. George Haber                                             iv. Problem solving Vs. Decision making

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iii         iv         i           ii

(C)       iv         iii         ii          i

(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (D)

 

50. Match the following:

List – I                                                                                                            List – II

a. Information Literacy Competency Standards for Higher Education         i. IFLA

b. Seven Pillars of Information literacy                                                          ii. CAUL

c. Guidelines on Information Literacy for Life Long Learning                     iii. ACRL

d. Information Literacy Working Group                                                        iv. SCONUL

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         iv         i           ii

(B)       iv         ii          iii         i

(C)       iii         i           ii          iv

(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (A)

 

51. Match the following theories with the respectively profounders:

List – I                                                                                    List – II

a. Cybernetics                                                                                     i. Charles Osgood (1916)

b. Human information processing                                           ii. Marshal C. Yovits

c. Psychological approach to message transmission                iii. Nobert Wiener (1894 – 1964)

d. General Information System                                              iv. R.L. Ackoff

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iii         ii          iv

(B)       i           ii          iv         iii

(C)       iii         i           iv         ii

(D)       iii         ii          i           iv

Answer: (C)

 

52. Match the following:

List – I                                    List – II

a. N. Grogan                           i. Scientific & Technical Libraries

b. J. Saha                                 ii. Scientific & technical libraries; an introduction to literature

c. Nilfred Ashworth                iii. Handbook of special librarianship & information work

d. L.J. Strauss                                     iv. Special libraries and information services in India & USA

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iv         iii         i

(B)       i           ii          iv         iii

(C)       ii          i           iii         iv

(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (A)

 

53. Match the following:

List – I                                                List – II

a. Behaviour Science                           i. Cognitive Process of Information

b. Philosophi cal Studies                     ii. Studies on Epistomology

c. Ontology                                         iii. Information Processing in living things

d. Biological Science                          iv. Study of nature of existence

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         iii         i           ii

(B)       iii         ii          iv         i

(C)       ii          i           iii         iv

(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (D)

 

54. Match the following implications with the respective laws of library science:

List – I                                                            List – II

a. Location of the library                                i. Second Law

b. Obligation of the State                               ii. Third Law

c. Publicity                                                      iii. Fifth Law

d. Strength of Library Staff                            iv. First Law

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         ii          i           iii

(B)       iv         i           ii          iii

(C)       ii          i           iii         iv

(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (B)

 

55. Match the following biographical publications from India with the respective compilers:

List – I                                                                        List – II

a. India, Who’s Who                                                   i. S.P. Sen

b. Who’s Who in India                                               ii. J.S. Sharma

c. Dictionary of Indian Biography                              iii. Business Press, Mumbai

d. National Biographical Dictionary of India             iv. INFA Pub., New Delhi

Codes :

a          b          c          d

(A)       iii         iv         ii          i

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       ii          iii         i           iv

(D)       iv         iii         i           ii

Answer: (D)

 

56. Match the following for locating the information:

List – I                                                                                    List – II

a. Information on recent Nobel Prize winners                        i. Bibliographic Service

b. Current developments in Library & Information Science  ii. Indexing Services

c. Books on Economic Policies of India                                 iii. Trend Sources

d. Articles on Cloud Computing                                            iv. Digest Services

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         iii         i           ii

(B)       iii         i           iv         ii

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       i           ii          iii         iv

Answer: (A)

 

57. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Principle of Osmosis                                               i. Security

b. Theory of Literary Warrants                                   ii. Sinha Committee

c. Public Libraries are stagnating pools of books        iii. Reclassification

d. Firewall                                                                   iv. Dr. S.R. Ranganathan

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         ii          iii         i

(B)       iii         iv         ii          i

(C)       iv         iii         i           ii

(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (B)

 

58. Match the following:

List – I                                                List – II

a. Referral                                           i. Support

b. SDI                                                             ii. Reaching out

c. Extension                                        iii. Directing

d. Reprography                                   iv. Anticipating

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         iv         ii          i

(B)       iv         ii          iii         i

(C)       i           iv         ii          iii

(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (A)

 

59. Match the following:

List – I                                                                                    List – II

a. Similar activities are grouped                                              i. Bureaucratic System

b. Grouping activities into divisions                                       ii. Functional System

c. Integration of projects into functional system                    iii. Departmentalisation

d. Control and Supervision through hierarchy of positions    iv. Matrix structure

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       iii         ii          iv         i

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (D)

 

60. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Virtua                                                          i. Veeru Technologies\ (KIIKM)

b. Alice                                                            ii. Infotech Consultants Pvt. Ltd.

c. Libsys                                                          iii. Softlink, Australia

d. New            Genlib                                                             iv. VTLS, Virginia

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iii         ii          iv

(B)       ii          iv         i           iii

(C)       iv         ii          iii         i

(D)       iv         iii         ii          i

Answer: (D)

 

61. Match the following file formats with the creators:

List – I                                                List – II

a. RTF                                                 i. Sun Micro System

b. PDF                                                 ii. Aldus

c. TIFF                                                iii. Microsoft

d. AU                                                  iv. Adobe

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         iii         ii          i

(B)       iii         iv         ii          i

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (B)

 

62. Match the following MARC 21 tags with respective fields:

List – I                                                            List – II

a. 020                                                              i. Publication and Distribution

b. 100                                                              ii. Series Statement

c. 260                                                              iii. ISBN

d. 440                                                              iv. Personal name

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          iv         iii         i

(C)       iii         ii          iv         i

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

63. Assertion (A): Social networking tools are very effective for marketing of Library products and services.

Reason (R): They help to reach out the patrons anywhere and at any time.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

64. Assertion (A): There is no need for libraries to invest on reference collection.

Reason (R): Web is a treasure of all types of information that can replace reference desk.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

65. Assertion (A): UGC has devised performance indicators for the promotion of faculty and librarians.

Reason (R): Performance Appraisal is an important tool for merit rating.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

66. Assertion (A): All unabridged dictionaries provide word meaning, antonyms, synonyms and places, etc.

Reason (R): All dictionaries provide information on antonyms and homonym, etc.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

67. Assertion (A): Information Literacy is a technique and skill known by the information literate for utilizing the wide range of information sources and tools.

Reason (R): It discourages the use of libraries and information centres and makes the patron independent in identifying, locating and using information sources without depending upon an intermediary.

Codes:

(A) Both (A) and (R) true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

68. Assertion (A): Inverse document frequency is the logarithm of the reciprocal of the number of documents in a collection that contains a given term.

Reason (R): Inverse document frequency measure is computed from term frequency and inverse document frequency.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

69. Assertion (A): Subject gateways are suitable for all types of users for finding their information.

Reason (R): Subject gateways are developed by subject and computer experts.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) & (R) are true.

(D) Both (A) & (R) are false.

Answer: (B)

 

70. Assertion (A): The principle of canonical sequence states when subjects in a array of subjects are traditionally referred to in a specific sequence, it will be convenient to conform to this traditional sequence.

Reason (R): In classification scheme, the principle of canonical sequence is mainly followed to arrange the array of subjects.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

71. Assertion (A): Acceptance of First

Law of library Science “Books are for Use” has brought forth far reaching change in the present digital environment.

Reason (R): Online access, open access, virtual reference are the results of this acceptance.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

72. Assertion (A): PANDEX is a indexing system which sometimes allows changing the lead term to a standard form in order to provide better collocation of terms.

Reason (R): It facilitates the first input string to be truncated after 18 characters and second after 11 characters.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

73. Assertion (A): SGML is an international standard that describes the relationship between a document’s content and its structure.

Reason (R): Its primary purpose is to facilitate the sharing of data\ across different information systems particularly via Internet.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

74. Assertion (A): In the digital environment, the users expect from the library the ability to connect broad range of information resources in a variety of formats with a single point access.

Reason (R): Libraries already have much of what is required in the digital environment.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

75. Assertion (A): The diary technique enables the researcher to keep record of information activities of the users for a specified period of time.

Reason (R): The diary technique is the most suitable technique of user studies over other techniques.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false, but (R) is tru

Answer: (B)

Comments