2013 September UGC NET in Library Science Paper III

Solved paper III of 2013 September UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Which one of the following is not the feature of H-index ?

(A) Mathematically simple index

(B) Applied to any level of aggregation

(C) Publication that are hardly ever cited don’t influence it.

(D) Sensitive to performance change.

Answer: (D)

 

2. An Application Program Interface (API) language is used for

(A) Network Management

(B) Graphical user Interface

(C) Relational Interface in Data Base Management

(D) Database Management System

Answer: (B)

 

3. The correlational coefficient is

(A) A strength of relationship between two variables.

(B) A typical relationship between two variables.

(C) A linear relationship between two variables.

(D) Non-linear relationship between two variables.

Answer: (A)

 

4. The following is a collaborative network of Reference Librarians

(A) Worldcat

(B) INDEST

(C) Question point

(D) Global scholar

Answer: (C)

 

5. Which of the following is not a synchronous virtual reference service ?

(A) Chat

(B) E-mail

(C) Video-conferencing

(D) Voice over IP

Answer: (B)

 

6. Which of the bibliometric law describes the frequency of publications by author ?

(A) Zipf’s law

(B) Bradford’s law

(C) Lotka’s law

(D) None of the above

Answer: (C)

 

7. Indian patents on all areas are published in

(A) India : A reference annual

(B) Indian chemical patent index

(C) Gazette of India, Part-III

(D) None of the above

Answer: (C)

 

8. Which of the following does not protect intellectual property ?

(A) Encryption of data

(B) Digital watermark

(C) Uniquely encoded licences

(D) Plug-ins

Answer: (D)

 

9. “World directory of sources of Patents” is published by

(A) Bowker-Saur, U.S.A.

(B) WIPO

(C) Patent Information System, India

(D) Derwent, London

Answer: (B)

 

10. ‘Web of Science’ covers

(A) Sciences

(B) Social Sciences

(C) Arts of Humanities

(D) All the above

Answer: (D)

 

11. What does encrypting a file mean ?

(A) Set the read only property

(B) Hiding the file

(C) Set a password

(D) Scrambling the contents

Answer: (D)

 

12. Which of the following identifies user by a login permission to a licensed site.

(A) Authorization

(B) Authentication

(C) Digital signature

(D) All of the above

Answer: (B)

 

13. Papyras was used as a writing material by

(A) Summarians

(B) Italians

(C) Egyptians

(D) Assyrians

Answer: (C)

 

14. The intrinsic value of information lies in its

(A) Procurement

(B) Processing and Storage

(C) Communication and Retrieval

(D) Usage

Answer: (D)

 

15. Identification of an e-article and paying for full-text is known as

(A) Pay-per-view

(B) Consortium

(C) Campus license

(D) E-subscription

Answer: (A)

 

16. Which of the following web resource for LIS has been compiled by academic librarians of universities of California ?

(A) Infomine

(B) Internet Public Library

(C) Internet Library for Librarians

(D) Current Informed Librarian

Answer: (A)

 

17. Who said, “Public Library is the responsibility of Local and National Authorities. It must be supported by specific legislation and financed by National and Local Govnerments” ?

(A) S.R. Ranganathan

(B) Gopala Rao Ekbote

(C) Sinha Committee

(D) UNESCO Manifesto

Answer: (D)

 

18. The formula K(S) + ΔI = K(S + ΔS) for summation of information is propounded by

(A) Claude Shannon

(B) George Gerbner

(C) Charles Osgood

(D) Mandy Brooks

Answer: (D)

 

19. ‘Library Technology Project (LTP) Reports’ are published by ________.

(A) ILA

(B) ALA

(C) CILIP

(D) SLA

Answer: (B)

 

20. Which Education Commission observed “Nothing can be more damaging to a growing department than to neglect its library or give it a low priority” ?

(A) Kothari Education Commission

(B) Radhakrishnan Education Commission

(C) Calcutta University Commission

(D) Mudaliar Commission on Secondary Education

Answer: (A)


21. International Advisory Committee on Documentation, Libraries and Archives (UNESCO) was established in

(A) 1966

(B) 1967

(C) 1968

(D) 1969

Answer: (B)

 

22. Which law of Library Science states that information is basic input to human growth and development ?

(A) Fourth Law

(B) Third Law

(C) Second Law

(D) Fifth Law

Answer: (B)

 

23. “Pro Quest” is ________.

(A) Traditional Commercial Publisher

(B) Scholarly Society Publisher

(C) Electronic Aggregator

(D) Publisher of Higher Learning Institutions

Answer: (C)

 

24. Which of the following is/are part(s) of classified catalogue ?

(A) An author-title file

(B) Subject file arranged by library classification

(C) An alphabetical index to the subject file

(D) All of the above

Answer: (D)

 

25. The main components of an RFID system include

(A) Handheld Reader, RFID label printer, server and External book return

(B) RFID tags, readers or sensors, Antenna and server

(C) RFID label printer, sensors, antenna and server

(D) RFID tags, server, external book return, sensors

Answer: (B)

 

26. Which of the following is not the component of a search engine ?

(A) Spider

(B) Index

(C) Search of retrieval mechanism

(D) Natural language technique

Answer: (D)

 

27. ‘Communities’ is a component of following digital library software

(A) GSDL

(B) D space

(C) Fedora

(D) i-core

Answer: (B)

 

28. Which one of the following is not an operation involved in quality circles ?

(A) Problem identification

(B) Problem selection

(C) Solution recommendation

(D) Problem shifting

Answer: (D)

 

29. In a database table, the category of information is called _______.

(A) Tuple

(B) Field

(C) Record

(D) All the above

Answer: (B)

 

30. The web address that acts as permanent identifier is ______.

(A) URL

(B) DOI

(C) PURL

(D) UDI

Answer: (C)

 

31. Who developed the sense making approach for human information behaviour which is implemented in terms of four constituent elements ?

(A) T.D. Wilson

(B) B. Dervin

(C) D. Ellis

(D) C.C. Kuhlthau

Answer: (B)

 

32. MARC records contain

(i) Description of library materials

(ii) Searchable headings

(iii) Elements to organize collection

(iv) List of index terms

Codes :

(A) (i), (ii), (iii) are correct.

(B) (ii), (iii), (iv) are correct.

(C) (iii), (iv), (i) are correct.

(D) (iv), (i), (ii) are correct.

Answer: (A)

 

33. RDBMs are advantageous as they :

(i) Manage and Maintain

(ii) Represent data in the form of tables

(iii) Facilitate handling of objects rather than records

(iv) Are developed with mathematic theory of relations

Codes :

(A) (i), (iv) are correct.

(B) (ii), (iii) are correct.

(C) (ii), (iv) are correct.

(D) (iii), (iv) are correct.

Answer: (C)

 

34. When a library is planning for a new building project, which of the following technique|(s) is|are applicable to the plan and control the complex, long-term project ?

(i) PERT

(ii) TQM

(iii) CPM

(iv) MBO

Codes :

(A) (i) and (iii) are correct.

(B) (ii) and (iii) are correct.

(C) (i) and (iv) are correct.

(D) (ii) is correct.

Answer: (A)

 

35. Which of the following leadership style(s) are suitable for change management with persuation and inclusiveness ?

(i) Authority

(ii) Systems of Management

(iii) Contingency

(iv) Management

Codes :

(A) (i), (ii) are correct.

(B) (ii), (iii) are correct.

(C) (ii), (iv) are correct.

(D) (ii) is correct.

Answer: (C)

 

36. Arrange in sequence, the steps in programming :

(i) Program code

(ii) Program Documentation

(iii) Program test

(iv) Program design

Codes :

(A) iii ii i iv

(B) iv i iii ii

(C) iv iii ii i

(D) ii iv i iii

Answer: (B)

 

37. Which of the following is/are the major activities/services of a library and networks in India ?

(i) Consortium purchase

(ii) Indexing of Internet resources

(iii) Document delivery

(iv) Staff training

Codes :

(A) (i), (iii), (iv) are correct.

(B) (ii), (iii), (iv) are correct.

(C) (i), (ii), (iii) are correct.

(D) (i), (ii), (iii), (iv) are correct.

Answer: (A)

 

38. The normal curve in a distribution is

(i) Symmetrical, bell shaped continuously curve

(ii) Asymmetrical, bell shaped continuously curve

(iii) Symmetrical, bell shaped curve which does not touch the ‘X’ axis

(iv) Bell shaped curve

Codes :

(A) (i) and (iv) are correct.

(B) (i) and (iii) are correct.

(C) (ii) and (iv) are correct.

(D) (i) is correct.

Answer: (B)

 

39. Arrange the following MARC formats in order of year of their emergence :

(i) CAN MARC

(ii) US MARC

(iii) LC MARC

(iv) MARC 21

Codes :

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii i ii iv

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

40. Arrange in sequence the following committees in order of that year of commencement :

(i) Library Committee

(ii) Committee on national network system for university libraries

(iii) Review committee on Library Science

(iv) Curriculum Development Committee on Library and Information Science

Codes :

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii i

(C) iii ii i iv

(D) i iii ii iv

Answer: (D)


41. Match the following :

List – I List – II

a. Every unit of population has equal chance of being selected i. Systematic sampling

b. Every nth case is selected from the list of population ii. Cluster sampling

c. Units are randomly selected from the subgroups iii. Random sampling

d. Geographic area based units iv. Stratified sampling

Codes :

      a b c d

(A) i iv iii ii

(B) iv ii i iii

(C) iii i iv ii

(D) ii iii iv i

Answer: (C)

 

42. Match the following :

List – I List – II

a. Approach of measuring two opposite sets of items i. Semanticdifferential scale

b. Approach of measurement yielding a single score ii. Cumulative scale

c. Approach of measurement adopting bipolar objective rating to study a social phenomenon iii. Sociometric scale

d. Approach to measure interaction pattern among close associates in a variety of groups iv. Summated scale

Codes :

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii i iv ii

(C) i ii iv iii

(D) iv ii i iii

Answer: (D)

 

43. Match the following :

List – I List – II

 

UGC NET Guide in Library and Information Science

Codes :

       a b c d

(A) iv i iii ii

(B) iv iii i ii

(C) iii i ii iv

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

44. Match the following :

List – I List – II

a. Algorith i. Instruction to the computer http://www.netugc.com/

b. Flow charts ii. Debugging

c. Program code iii. Pictorially represented direction lines

d. Program test iv. Set of explicit and finite steps

Codes :

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii i iv ii

(C) iv iii i ii

(D) i ii iv iii

Answer: (C)

 

45. Match the following :

List – I List – II

a. Cumulative Book Index i. D.K. Publishers & Distributors

b. Publisher’s weekly ii. Whitaker

c. Publishing in India iii. Wilson

d. Book seller iv. R.R. Bowker

Codes :

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii iv i ii

(C) i iii ii iv

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

46. Match the following :

List – I List – II

a. INDEST AICTE i. Centrally funded

b. CSIR consortia ii. Open

c. UGC Infonet iii. Shared Budget

d. IIM consortia iv. Closed group

Codes :

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) i iii ii iv

(C) iii ii iv i

(D) iv iii i ii

Answer: (A)

 

47. Match the following :

List – I List – II

a. Special library i. Provides bibliographical services

b. Public library ii. Conservation of knowledge

c. National library iii. Popularisation of Govt. information

d. Academic library iv. Critical compilation

Codes :

      a b c d

(A) i iii iv ii

(B) ii iv i iii

(C) iii iv i ii

(D) iv iii i ii

 

Answer: (D)

 

48. Match the following language and their function :

List – I List – II

a. Procedural i. Scan arbitrary files and extra information

b. Special purpose ii. Manipulate data and change memory

c. Practical extraction report iii. Create documents to view with web server

d. Hyper text mark up iv. Data base queries

Codes :

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) i iii ii iv

(C) iii iv i ii

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

49. Match the following :

List – I List – II

a. Information over load i. Indexing and abstracting

b. Variation in quality and reliability ii. Translation

c. Multiplicity of language iii. Reviews and digests

d. Information scatter iv. Alert services

Codes :

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) ii iv iii i

(D) iii i ii iv

Answer: (B)

 

50. Match the following :

List – I List – II

a. Coding i. Received signal not the one transmitted

b. Noise ii. Measure of closeness of relationship

c. Entropy iii. Message to a signal

d. Equivocation iv. Measure of uncertainty

Codes :

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) ii iii iv i

(C) i ii iii iv

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

51. Match the following :

List – I List – II

a. Information Theory i. Ogden and Richards

b. Theory of Signs ii. Locke

c. Triadic Relationships iii. Shannon

d. Doctrine of Signs iv. Morris

Codes :

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) i iii iv ii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

52. Match the following :

List – I List – II

a. Intra-Facet Relation i. S : 5210t3

b. Intra-Array Phase Relation ii. Q 20 m4

c. Intra-Facet Phase Relation iii. SO b2

d. Inter-Subject Phase Relation iv. X.440j56

Codes :

       a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iv ii iii i

(C) ii iii i iv

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

 

53. Match the following :

List – I List – II

a. Organisational chart i. Identification of responsibility for specific tasks

b. Flow charts ii. Examine specific detailed procedure

c. Activity charts iii. Division of responsibility & functions

d. Decision table iv. Diagrams composed of symbols and directional lines

Codes :

      a b c d

(A) i iv ii iii

(B) ii iii iv i

(C) iii iv i ii

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

54. Match the following :

List – I List – II

a. Information should be as accurate as possible i. Broadus

b. Get the best title on any subject but add midiocres that are well read. ii. Haines

c. Know the community’s character and interest iii. McColvin

d. Consider the duration as well as intensity of the demand iv. Drury

Codes :

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) ii iii i iv

(C) i ii iv iii

(D) iv i iii ii

 

Answer: (A)

 

55. Match the functions performed by different layers of OSI model :

List – I List – II

a. Delivery of Packets from source of destination i. Application layer

b. Data transmission rate ii. Data link layer

c. Access to network resources iii. Network layer

d. Provide hop-topop delivery iv. Physical layer

Codes :

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) ii iv i iii

(C) iii iv i ii

(D) iii i iv ii

Answer: (C)

 

56. Match the following :

List – I List – II

a. Gender i. Dependent variable

b. Information Technology ii. Variable

c. Usership in libraries iii. Binomial variable

d. Logical set of attributes iv. Independent variable

Codes :

      a b c d

(A) i iv ii iii

(B) iii iv i ii

(C) ii i iv iii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

57. Match the following :

List – I List – II

a. The assessment device that appears to measure the subject matter it purports to i. Content validity

b. The assessment device in which individual’s test score predicts the probable behavior on a second variable ii. Construct validity

c. The assessment device which adequately measures the major dimensions of the behavior under consideration iii. Criterionrelated validity

d. The assessment device which appears to measure the general elements it purports to measure iv. Face validity

Codes :

      a b c d

(A) i ii iv iii

(B) ii i iii iv

(C) iv iii i ii

(D) iii i ii iv

Answer: (C)

 

58. Match the following :

List – I List – II

a. Behaviour studies i. Extent of use of facilities/services

b. Use studies ii. Pattern of Science communication

c. User studies iii. Interaction of user with communication system

d. Information flow studies

iv. Use of communication medium

Codes :

      a b c d

(A) i iv ii iii

(B) iii iv i ii

(C) ii iii i iv

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

59. Match the following :

List – I List – II

a. National Library of the World i. Wilfred Ashworth

b. Special Libraries ii. L.J. Strauss

c. Scientific and Technical Libraries iii. A. Esdaile

d. Handbook of Special Libraries iv. C.M. Lewis

Codes :

      a b c d

(A) i iv iii ii

(B) ii iii iv i

(C) iii iv ii i

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

60. Match the following :

List – I List – II

a. Halftone i. Translate instructions from original software to new platforms

b. Threshold ii. Imaging with varying densities

c. Emulation iii. Transfer of digital materials

d. Migration iv. Minimum level to detect a signal

Codes :

      a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iii ii iv i

(C) ii iv i iii

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

 

61. Assertion (A) : Colon classification is the most successful classification schemes in India.

Reason (R) : The most important factor behind the success of any classification scheme is the revision and publication of different editions at regular intervals.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

62. Assertion (A) : Proliferation of LIS schools in India produced mediocre professionals.

Reason (R) : Curriculum and teaching techniques have not been upgraded at university level.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are partially true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

63. Assertion (A) : Several Library Science departments in India have shifted to integrated MLIS program.

Reason (R) : MLIS Program (integrated) is a right solution to knowledge explosion in the field.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

64. Assertion (A) : UGC is financially supporting all academic libraries.

Reason (R) : UGC is primarily responsible for the overall development of libraries of higher education in India.

Codes :

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

65. Assertion (A) : The entire scholarly publishing system is in danger of eroding due to increasing influence of predatory publishing.

Reason (R) : Many prey on Junior researchers and graduate students with personalized messages praising their earlier work and inviting them to submit a new manuscript.

Codes :

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

66. Assertion (A) : Metrics based evaluation is not suitable for assessing research performance of individual.

Reason (R) : Construction of citation profiles depend upon the databases used.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

 

 

Answer: (A)

 

67. Assertion (A) : Effective methods of communicating in H.R. Management of libraries still remains elusive.

Reason (R) : The management do not have the needed direction of approach, precision of thoughts and their expression and empathy.

Codes :

(A) (A) is true, (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is partially true.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

68. Assertion (A) : UDC is used in subject gateways for resource discovery with high recall.

Reason (R) : In online environment, a faceted scheme has a distinct advantage over an enumerative one.

Codes :

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is true, (R) is partially true.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) (A) is partially true, (R) is true.

Answer: (A)

 

69. Assertion (A) : MARC should never be used outside the context of the cataloguing rules.

Reason (R) : MARC is simply a coding scheme for entering bibliographic information into computer records.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

70. Assertion (A) : Library Associations in India striving hard for the enactment of Library Acts.

Reason (R) : Library Acts help in systematic development of libraries.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (D)

 

71. Assertion (A) : It is a time to separate the copyright issues for scholarly works from entertainment works.

Reason (R) : The scholarly works are public funded fact based, collaborative and intellectual heritage of the institution.

Codes :

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true but

(R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: (B)

 

72. Assertion (A) : With quick and comprehensive availability of informative through internet resources, need for reference service with a human touch is decreasing.

Reason (R) : Internet resources can satisfy all types of information needs of information seekers.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) (A) and (R) are true.

Answer: (A)

 

73. Assertion (A) : Scholar frequency to visit academic libraries has decreased tremendously over the period of last two decades.

Reason (R) : E-scholarly resources are easily accessible to everyone from anywhere anytime.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

74. Assertion (A) : H-index lacks sensitivity to performance changes.

Reason (R) : It can never decrease and is insensitive to number of citations received.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

75. Assertion (A) : Z 39.50 standard protocol enables communication among networked computers through a single search interface.

Reason (R) : Z 39.50 application in library consortia environment can enhance resource sharing.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)


Comments