2013 September UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2013 September UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. WIPO is located at

(A) New York

(B) London

(C) Geneva

(D) Paris

Answer: (C)

 

2. The National Mission on Libraries, India was established in which year ?

(A) 2009

(B) 2010

(C) 2011

(D) 2012

Answer: (D)

 

3. The production of mental reflection and imagination is known as

(A) Information

(B) Idea

(C) Data

(D) Knowledge

Answer: (B)

 

4. Who is the propounder of the term ‘Information Transfer’ ?

(A) Ranganathan

(B) J. Martin

(C) Calvin Moores

(D) Beesman

Answer: (D)

 

5. Which organisation was joined with ‘Library Association’ to form CILIP in 2007 ?

(A) Institute of Bibliography

(B) Institute of Information Scientists

(C) Institute of Documentation

(D) Institute of Librarianship

Answer: (B)

 

6. Dictionary of National Biography (DNB) contains biography of prominent people of

(A) All nations

(B) Europeans

(C) Americans

(D) Britishers

Answer: (D)

 

7. The “citation indexes” are now available online as

(A) Web of Science

(B) JCCC

(C) Scopus

(D) EBSCO

Answer: (A)

 

8. Which among the following is free Audio book site ?

(A) Ebrary

(B) Virtua

(C) Librivox

(D) Google Books

Answer: (C)

 

9. The online version of ‘McGraw Hill Encyclopaedia of Science and Technology’ is

(A) Access Science

(B) McGraw Hill Online

(C) Online Encyclopaedia of Science and Technology

(D) Science online

Answer: (A)

 

10. ‘Indian National Bibliography’ is arranged under two parts, General Publication and _____ Publications.

(A) Private

(B) Electronic

(C) Governmental

(D) Non-book

Answer: (C)

 

11. The concept of ‘Reference Service’ is given by

(A) J.H. Shera

(B) A. Strauss

(C) S.R. Ranganathan

(D) Samuel Green

Answer: (D)

 

12. Which of the following is not an alerting service ?

(A) CAS

(B) SDI

(C) Document Delivery Service

(D) Electronic Clipping Service

Answer: (C)

 

13. The concept of ‘Ask Library Anything’ was originally initiated by

(A) Indian Library Association

(B) ASLIB

(C) Special Library Association

(D) American Library Association

Answer: (D)

 

14. In C.C. the title ‘Medical Jurisprudence’ can be classified and sharpened with the help of

(A) Subject Device

(B) Alphabetical Device

(C) Classic Device

(D) Enumerative Device

Answer: (A)

 

15. Template is a

(A) Structured specification

(B) Recursive routine

(C) Assembler program

(D) I/O measure

Answer: (A)

 

16. ‘Research-in-progress’ database in India is________.

(A) Vidyanidhi

(B) Shodhganga

(C) Shodhgangotri

(D) Indian National Depository Library

Answer: (C)

 

17. ‘Open Journal Access System’ in India is mainly managed by

(A) NIC

(B) CSIR

(C) ICSSR

(D) INFLIBNET

Answer: (D)

 

18. In the world wide web, name the acronym that describes the internet address of a file

(A) ULA

(B) RELUR

(C) URI

(D) URL

Answer: (D)

 

19. TKDL is developed and managed by

(A) National Library and RRRLF

(B) CSIR and RRRLF

(C) CSIR and AYUSH

(D) AYUSH and National Library

Answer: (C)

 

20. Web impact factor is developed by

(A) P. Ingwersen

(B) L. Bornebora

(C) M. Thelwall

(D) R. Rousseau

Answer: (A)


21. Which of the following guides are used in maintenance section of the library ?

(i) Gangway guides

(ii) Shelf guides

(iii) Tier guides

(iv) User guides

Codes :

(A) (i), (ii) and (iv) are correct.

(B) (i), (ii) and (iii) are correct.

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (B)

 

22. Which of the following are ‘TQM’ tools ?

(i) Fishbone Diagram

(ii) Histogram

(iii) Pie Chart

(iv) Run Charts

Codes :

(A) (i), (iii) and (iv) are correct.

(B) (i), (ii), (iii) and (iv) are correct.

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (ii) and (iv) are correct.

Answer: (D)

 

23. Library Ethics is a combination of what ?

(i) Responsibility

(ii) Accountability

(iii) Commitment

(iv) Decision Making

Codes :

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(C) (i), (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (ii) and (iv) are correct.

Answer: (A)

 

24. Which of the following is/are related to open access initiatives ?

(i) Creative Commons

(ii) DOAJ

(iii) FOSS

(iv) GNU

Codes :

(A) (i), (iii) and (iv) are correct.

(B) (i), (ii) and (iii) are correct.

(C) (ii) and (iii) are correct.

(D) (i) and (ii) are correct.

Answer: (D)

 

25. User-friendly interface caters to

(i) Human-computer Interaction

(ii) Individual users with customisation

(iii) Simplify execution of operations

(iv) Basis for computer-computer interface

Codes :

(A) (i), (ii) and (iv) are correct.

(B) (i) and (iii) are correct.

(C) (ii) and (iii) are correct.

(D) (i), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (B)

 

26. As per Voigt’s study, which are the approaches of the scientists towards information ?

(i) Current

(ii) Everybody

(iii) Exhaustive

(iv) Browsing

Codes :

(A) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(B) (i), (iii) and (iv) are correct.

(C) (i), (ii) and (iii) are correct.

(D) (i), (ii) and (iv) are correct.

Answer: (C)

 

27. Why to cite ?

(i) Acknowledging the source

(ii) Crediting the original ideas

(iii) Substantiate findings

(iv) For popularising cited sources

Codes :

(A) (i), (ii) and (iv) are correct.

(B) (i), (ii) and (iii) are correct.

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(D) All are correct.

Answer: (B)

 

28. Match the following :

List – I List – II

a. DCMES i. Defined Functional Requirements of Records

b. MARC ii. Rules for Bibliographic Records

c. RDA iii. Retrieval and Data Exchange

d. FRBR iv. Coding Scheme for computerized Bibliographic Records

Codes :

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv ii iii i

(C) i ii iii iv

(D) ii iv i iii

Answer: (A)

 

29. Match the following dialogue systems :

List – I List – II

a. Menu i. Computer recognizable dialogues

b. Icons ii. Communicating with computers with everyday language

c. Natural language iii. List of options available

d. Common language iv. Pictorial representation of objects

Codes :

      a b c d

(A) i iii iv ii

(B) ii iv iii i

(C) iii iv ii i

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

30. Match the following :

List – I List – II

a. POSDCORB i. Robert McNamara

b. TQM ii. Peter Phyrr

c. ZBB iii. Gulick F. Urwick

d. PPBS iv. Edward Deming

Codes :

       a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii iv ii i

(C) iii i ii iv

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

31. Match the following :

List – I List – II

a. Remote resource sensing satellite i. Processing data

b. Memory chips ii. Transportation of data

c. VLSI chips iii. Capture data

d. Optical fibre iv. Storage data

Codes :

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) ii iii iv i

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

 

32. Match the following :

List – I List – II

a. f(r) = K/r i. Bradford

b. xny = C ii. Zipf’s

c. L : n : n2 iii. Pareto

d. 80 – 20 iv. Lotka

Codes :

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) ii iii iv i

(C) ii iv i iii

(D) i iii ii iv

Answer: (C)

 

33. Match the following :

List – I List – II

a. Scientific Management i. Max Weber

b. System School ii. Mary Follett

c. Human Behaviour School iii. Henry Fayol

d. Classical School iv. Louis Brandeis

Codes :

      a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iv ii i iii

(C) ii i iii iv

(D) i iv ii iii

Answer: (A)

 

34. Match the following as per Ranganathan’s Staff formula recommended for a university library :

List – I List – II

a. Acquisition Section i. 1 person for 1500 readers

b. Reference Section ii. 1 person for 500 titles

c. Periodical Section iii. 1 person for 6000 titles

d. Circulation Section iv. 1 person for 50 readers

Codes :

      a b c d

(A) i iv iii ii

(B) iii iv ii i

(C) iv i iii ii

(D) ii iii i iv

Answer: (B)

 

35. Match the following standard subdivisions from DDC :

List – I List – II

a. Philosophy & Theory i. 07

b. Serial Publications ii. 05

c. Collections iii. 01

d. Study and Teaching iv. 08

Codes :

      a b c d

(A) i ii iv iii

(B) iii iv ii i

(C) iii ii iv i

(D) ii iv i iii

Answer: (C)

 

36. Arrange the following in chronological order of their establishment :

(i) ARPANET

(ii) DARPA

(iii) SPUTNIK

(iv) ICCB (Internet Configuration Control Board)

Codes :

(A) iv i iii ii

(B) iii ii i iv

(C) ii iii iv i

(D) i ii iv iii

Answer: (B)

 

37. Arrange the following according to their year of origin :

(i) APA

(ii) MLA

(iii) Chicago

(iv) Turbian

Codes :

(A) ii iii i iv

(B) i iv ii iii

(C) iii ii iv i

(D) iv iii i ii

Answer: No one is correct.

 

38. Arrange the following State Library Acts according to their year of establishment :

(i) Goa

(ii) West Bengal

(iii) Orissa

(iv) Karnataka

Codes :

(A) iv ii iii i

(B) iv ii i iii

(C) ii i iii iv

(D) iii ii i iv

Answer: (B)

 

39. Give the following in sequence according to the year of their first publication :

(i) Bibliographic Classification

(ii) Universal Decimal Classification

(iii) Library of Congress Classification

(iv) Colon Classification

Codes :

(A) ii iii i iv

(B) iv ii iii i

(C) i iii ii iv

(D) iii ii iv i

Answer: (D)

 

40. Assertion (A) : All research require hypotheses to be proposed and tested.

Reason (R) : No research is complete without testing of hypotheses.

Codes :

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)


41. Assertion (A) : Historical Research has been regarded to be truly scientific by many authorities.

Reason (R) : Historical evidences can be replicated.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is partially true, but (R) is true.

Answer: No one is correct.

 

42. Assertion (A) : There is a dismal scene relating to the development of public libraries especially rural libraries in India.

Reason (R) : Majority of the states do not have library legislation.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

43. Assertion (A) : It would be logical to replace catalogue with metadata.

Reason (R) : Metadata is useful for organising and managing information resources.

Codes :

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) (A) and (R) are true.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

44. Assertion (A) : The use of the symbol ‘double colon’ (: :) in UDC allows fixed order of component numbers in a compound subject.

Reason (R) : The fixed order facilitates easy access in computer based information retrieval.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

45. Assertion (A) : There is criticism by academicians and scientists on the use of impact factor as a measure of importance.

Reason (R) : Impact factor is a journal metrics and can not be used to assess quality of individual research.

Codes :

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: (B)

 

Read the following passage and answer the questions 46-50 :

Computing is in nature a problemdriven science and therefore PBL approaches have been applied to teach various subjects. Kay et al. (2000) describe

PBL in foundation courses in computer science. The course is driven by specific problems related to programming skills and the instructors have set specific criteria to measure the success of their approach at the end of each problem. Having applied the approach for three years the authors of the study conclude that the PBL approach promoted the collaboration among students and their problem solving abilities.

A problem-based approach is used in a software development project (O’Kelly and Gibson, 2006). The authors claim that, with this approach, students are provided with the freedom to think for themselves, activate their prior knowledge and acquire new knowledge in an explorative and creative way. Another study supports that lecture based approaches are not stimulating and the computer skills learnt are not transferable to other situations (Lai, 2005). The author applied PBL in teaching pre-school teachers popular computer applications such as Microsoft Office.

Based on their evaluation of the activities, the author concludes that the course was motivational and also promotes higher order thinking skills.

Ellis et al. (1998) refer to the full problem-based learning and the guided problem-based learning approaches. In full problem-based learning, the nature of the problem guides and drives the entire learning experience. There are no formal expositions of knowledge from the “expert”, and the students develop resources based on requirements they determine. In guided problem-based learning, students have a problem to solve as a group.

 

46. What was the result of problem based learning approach ?

(A) Improved peer coordination

(B) Promoted collaboration among students

(C) Applied to teach subjects

(D) Applied to teach only computer science

Answer: (B)

 

47. What are the advantages of PBL application in teaching ?

(A) Self study

(B) Exploration of literature

(C) Acquire soft skills

(D) Freedom to think

Answer: (D)

 

48. What are the limitations of lecture based approach ?

(A) Stimulating

(B) Not stimulating

(C) Not repetitive

(D) Transferable to others

Answer: (B)

 

49. Which types of approaches are described by Ellis ?

(A) Group based

(B) Expert based

(C) Lecture based

(D) Guided problem based

Answer: (D)

 

50. Which approach has no formal exposition of knowledge from experts ?

(A) Full problem based

(B) Guided problem based

(C) Expert based

(D) Both (A) and (B)

Answer: (D)


Comments