2013 June UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2013 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. The distinct characteristic(s) of digital objects are

(A) Physical Medium

(B) Logical process

(C) Conceptual recognition and transaction

(D) All the above

Answer: (D)

 

2. ‘Who’s who in India’, an irregular publication is published by

(A) Business Press, Bombay

(B) Sterling, New Delhi

(C) Tradesman & Men Asia, Delhi

(D) Sahitya Samsad, Calcutta

Answer: (A)

 

3. Which department of the Government of India deals with Public Libraries?

(A) Department of Archaeology

(B) Department of Culture

(C) Department of Primary Education

(D) Department of Science and Technology

Answer: (B)

 

4. Information on Prime Minister of Bangladesh can be found in

(A) International Who’s Who

(B) Who’s Who in Bangladesh

(C) Current Biography

(D) Statesman’s Yearbook

Answer: (D)

 

5. ‘Eradication of Malaria in India 190-1999’ – a report can be categorized under

(A) Trend Report

(B) Review Report

(C) State of the Art Report

(D) Research Report

Answer: (A)

 

6. Which is not a reprographic service?

(A) Micro Copying

(B) Blue Printing

(C) Paper Printing

(D) Thermo Copying

Answer: (C)

 

7. ERIC is sponsored by

(A)             US National Health Institute

(B)              Health and Rehabilitation Services Division, A LA

(C)              Department of Health Education & Welfare, Government of USA

(D)             Health Science Information Centre, USA

Answer: No one is correct. The correct answer is: Institute of Education Sciences of the United States Department of Education

 

8. In the library hierarchy which level of management is responsible for execution of policies?

(A)             Middle level

(B)              Operational level

(C)              Top level

(D)             Lower level

Answer: (A)

 

9. METS stands for

(A)             Machine Encoded Transmission System

(B)              Metadata Encoded for Textual Standard

(C)              Metadata Encoding Transmission Standard

Answer: (D)

 

10. Sector Device is an extension of

(A)             Gap Device

(B)              Empty Device

(C)              Octave Device

(D)             Group Notation Device

Answer: (C)

 

11. “Control, Disease, Malaria, Brain” indicates that it is

(A)             Raw Title

(B)              Expressive Title

(C)              Kernel Title

(D)             Transformed Title

Answer: (C)

 

12. A graphical representation using symbols to represent operations, data, flow, etc. is

(A)             Logical Chart

(B)              Flow Chart

(C)              System Flow Chart

(D)             Network Chart

Answer: (B)

 

13. The 12 rules for relational database were given by

(A)             E.F. Codd

(B)              Charles Babbage

(C)              James Weyer

(D)             Tim Berners Lee

Answer: (A)

 

14. A technique displaying graphic information on screen, pixel by pixel with bits held in main memory is

(A)             Bit handling

(B)              Bit mapping

(C)              Bit pattern

(D)             Bit matrix

Answer: (B)

 

15. ZOTERO is a –

(A)             Content Management System

(B)              Reference Management System

(C)              Serials Management System

(D)             Bibliographic Reference Management System

Answer: (D)

 

16. A network in which the host computer controls different nodes which further control other nodes, is known as

(A)             Star Network

(B)              Ring Network

(C)              Hierarchical Network

(D)             Multipoint Network

Answer: (C)

 

17. Impact factor is devised by

(A)             Eugene Garfield

(B)              Alan Pritchard

(C)              David Hume

(D)             Louis Brandeis

Answer: (A)

 

18. A skillful method of providing means, mechanism and structural elements to streamline organizational work is known as

(A)             Role Analysis

(B)              Strategic Planning

(C)              Work Culture

(D)             Autonomous Planning

Answer: (B)

 

19. Financial allocation made to a library for purchase of furniture and equipment’s usually comes under the budget head

(A)             Recurring grant

(B)              Endowments

(C)              Non-recurring grant

(D)             Annual grant

Answer: (C)

 

20. Historical/Government records related to an organization are maintained in

(i)                 Achieves

(ii)               Museums

(iii)             Repositories

(iv)             Government libraries

Codes:

(A)             (i) and (ii) are correct

(B)              (ii) and (iii) are correct

(C)              (i) and (iii) are correct

(D)             (ii) and (iv) are correct

Answer: (C)


21. Major elements of a profession are

(i)                 Philosophy

(ii)               Body of knowledge

(iii)             Publicity

(iv)             Status

Codes:

(A)             (i), (ii), (iv) are correct

(B)              (i), (ii), (iii) are correct

(C)              (ii), (iii), (iv) are correct

(D)             (i), (iii), (iv) are correct

Answer: (A)

 

22. Which of the following states don’t have library legislation?

(i)                 Haryana

(ii)               Delhi

(iii)             J & K

(iv)             Manipur

Codes:

(A)             (i) and (ii) are correct

(B)              (ii) and (iii) are correct

(C)              (i) and (iv) are correct

(D)             (ii) and (iii) are correct

Answer: (B) and (D) Both

 

23. Which of the following principles are associated with library building planning?

(i)                 Principle of Uniformity

(ii)               Principle of Comfort ability

(iii)             Principle of Simplicity

(iv)             Principle of Continuity

Codes:

(A)             (i), (ii) and (iii) are correct

(B)              (ii), (iii) and (iv) are correct

(C)              (i), (ii) and (iv) are correct

(D)             (iii), (iv) and (i) are correct

Answer: (B)

 

24. ETD database in India is maintained by

(i)                 Shodhgangotri

(ii)               Vidyanidhi

(iii)             Shodhganga

(iv)             INDEST-AICTE consortium

Codes:

(A)             (i) and (iii) are correct

(B)              (ii), (iii) and (iv) are correct

(C)              (ii) and (iii) are correct

(D)             (iii) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

25. Vocabulary in a database is controlled by

(i)                 Thesaurus files

(ii)               Dictionary files

(iii)             Standard files

(iv)             Authority files

Codes:

(A)             (i) and (ii) are correct

(B)              (iii) and (iv) are correct

(C)              (i) and (iii) are correct

(D)             (i) and (iv) are correct

Answer: (B)

 

26. Limitations of Bibliometrics is/are

(i)                 Analyzing research and development trends

(ii)               Describing text, not necessarily meaning and context

(iii)             Identifying the active areas of research

(iv)             Citation bias

Codes:

(A)             (ii) and (iv) are correct

(B)              (i) and (iii) are correct

(C)              (i), (ii) and (iv) are correct

(D)             (ii) and (iii) are correct

Answer: (A)

 

27. Identify the technique(s) to collect the data regarding the number of persons visited the periodical section of the library at different hours of the day.

(i)                 Questionnaire

(ii)               Interview

(iii)             Observation

(iv)             Library records

Codes:

(A)             (i) and (ii) are correct

(B)              (ii) and (iii) are correct

(C)              (iii) and (iv) are correct

(D)             (ii) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

28. Which of the following are prohibited under copyright?

(i)                 Downloading a document, printing multiple copies

(ii)               Placing a copyright protected document on web-server

(iii)             Downloading a document and save it in folder

(iv)             Downloading a document with license to use and E-mailing it

Codes:

(A)             (i), (iii) and (iv) are correct

(B)              (i), (ii) and (iii) are correct

(C)              (iii), (iv) and (ii) are correct

(D)             (i), (ii) and (iv) are correct

Answer: (D)

 

29. The professional ethics help to –

(i)                 Get the right direction

(ii)               Enhance image

(iii)             Get more salaries

(iv)             Resolve day to day issues

Codes:

(A)             (ii) and (iii) are correct

(B)              (i) and (iv) are correct

(C)              (i) and (ii) are correct

(D)             (ii) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

30. Match the following

a.                   Systematic Bibliography                     i) List of macro/micro ideas of articles

b.                  Analytical or Critical                           ii) Investigation of physical nature of books

c.                   Historical Bibliography                       iii) Listing of items with minimum details

d.                  Documentary Bibliography                 iv) Concerned with art of writing, printing and binding

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           iv         iii         ii

(B)       ii          I           iv         iii

(C)       iii         ii          iv         i

(D)       ii          iv         iii         i

Answer: (C)

 

31. Match the following queries with their appropriate category of reference source:

a.                   Enrolment of students in a university             i) Yearbook

b.                  Weather of Denmark                                      ii) Statistical source

c.                   No. of foreigners visited World Book Fair in 2011    iii) Directory

d.                  No. of hospitals in China                                            iv) Geographical Source

Codes:

            a          b          c          d

(A)       iv         iii         i           ii

(B)       i           iii         ii          iv

(C)       ii          iv         i           iii

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

32. Match the following :

a.                   Last law of Library Science                            i) Real time access

b.                  2nd Law of Library Science                             ii) Search engine & subject gateways

c.                   3rd Law of Library Science                             iii) Web access to resources

d.                  4th Law of Library Science                             iv) Open access initiatives

Codes:

            a          b          c          d

(A)       iii         iv         ii          i

(B)       iv         i           ii          iii

(C)       ii          iii         ii          iv

(D)       ii          iv         i           iii

Answer: (A)

 

33. Match the following :

a.                   Douglas McGregor                                         i) Scientific Management School

b.                  Abraham Maslow                                            ii) Theory of Authority Structure

c.                   F.W. Taylor                                                     iii) Self Actualization Needs

d.                  Max Weber                                                     iv) Theory X and Theory Y

Codes:

            a          b          c          d

(A)       iv         iii         i           ii

(B)       ii          iii         i           iv

(C)       iii         iv         ii          i

(D)       i           iv         ii          iii

Answer: (A)

 

34. Match the following  DDC numbers :

a.                   Education                                                        i) 770

b.                  Medicine                                                         ii) 370

c.                   Photography                                        iii) 610

d.                  Astronomy                                                      iv) 520

Codes:

            a          b          c          d

(A)       iii         i           iv         ii

(B)       ii          iii         i           iv

(C)       i           iv         iii         ii

(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (B)

 

35. Match the following  :

a.                   Key to a given collection                                i) Abstract

b.                  Key to literary sources on a subject                ii) Index

c.                   Representation of subject concept                  iii) Catalogue

d.                  Condensation of a document              iv) Bibliography

Codes:

            a          b          c          d

(A)       iii         iv         ii          i

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (A)

 

36. Match the following  :

a.                   Unity of command                                          i) Specialization

b.                  Unity of direction                                           ii) strength in unity

c.                   Esprit de corps                                                iii) Orders from only one person

d.                  Division of work                                             iv) One boss, one plan

Codes:

            a          b          c          d

(A)       iv         iii         ii          i

(B)       ii          iv         iii         i

(C)       iii         iv         ii          i

(D)       i           iv         iii         ii

Answer: (C)

 

37. Give in sequence, the following in order of their origin :

i.                    National  Library

ii.                  Calcutta Public Library

iii.                Imperial Library Act

iv.                 Imperial Library

Codes:

(A)       ii          iii         iv         i

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iii         i           iv         ii

(D)       ii          iv         iii         i

Answer: (D)

 

38. Arrange the following according to year of publication :

i.                    Colon Classification

ii.                  Prolegomena to Classification

iii.                Five Laws of Library Science

iv.                Classified Catalogue Code

Codes:

(A)       iii         iv         i           ii

(B)       iv         ii          i           iii

(C)       iii         i           iv         ii

(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (C)

 

39. Assertion (A): Digitization has proved to be possible for every format and medium held by library.

Reason (R): All libraries are making their text and visual collections digitized.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (A) is false, but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

40. Assertion (A): In spite of political, economic and technological support, the growth of Public Library System is lopsided.

Reason (R): The public libraries are totally depending on cess/tax amounts.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)



41. Assertion (A): ‘Pay and Use’ concept has not been accepted in libraries of India.

Reason (R): Library staff does not possess the essential skills required for product development and promotion.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) (A) is true but (R) are false

(C) (R) is true, but (A) is false

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

42. Assertion (A): Library Science profession in India enjoys the status at par with medical, legal and management professions.

Reason (R): S.R. Ranganathan’s contributions and teachings for Indian librarianship secured a status to the profession.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

43. Assertion (A): In conducting research, Social Sciences are not considered at par with natural sciences.

Reason (R): Research in Social Sciences can’t be performed so rigorously as can be in Natural Sciences.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

44. Assertion (A): Research starts in mind first and then in laboratories.

Reason (R): Systematically conducted research leas to generalization.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

45. Assertion (A): Systematic and efficient use of statistical tools in research helps in precise interpretation of research results.

Reason (R): Statistical tools cannot give specific explanations of the data.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

Read the following passage and answer the questions 46-50:

While Boyd allows that some people consider email or discussion lists to be Social Software, he makes an important distinction between traditional communication software and Social Software. He explains that traditional software places people into groups with a top-down approach; in other words, it assigns membership. However, Social Software takes a bottom-up approach, which enables people to organize themselves into a network based on their preferences. Therefore, with a bottom-up approach, people can sign up for a system and build communities using their personal preferences (Marenzi et al., 2008). In contrast, traditional communication software uses a top-down approach where people are assigned into a specific organization or groups. Social Software based on supporting individuals who interact socially with people who have similar interests (Marenzi et al., 2008). In addition, users typically enjoy Social Software itself and work with various Social Software applications voluntarily. For example, the authors of social media enjoy content that they have created themselves, content that is copied from other media, and mash-ups that contain a mix of content that could possibly be from several authors (Ahonen and Lietsala, 2007). The popularity of social technologies is attributed to the increase in low-cost tools and the critical mass of millions of people who are now connected to the Internet and to the people’s need to feel like part of a community (Avram, 2006). These users tend to rely more on their own personal social networks than on traditional business structures. (vinson 2005) describes additional features of Social Software tools: they allow people to easily participate (by both contributing and reading) in the activities; they provide opportunity for networking and allow for the self-forming of networks since people are usually both consumers and producers; and each individual can be a member on several networks simultaneously (Avram, 2006).

 

46. People are assigned into specific organization or groups in ----------- approach.

(A) Top-down approach

(B) Down-top approach

(C) Top-bottom system approach

(D) Down-top system approach

Answer: (A)

 

47. The basic feature(s) of social software is/are:

(A) Social interaction

(B) Personal interaction

(C) Enjoying social software

(D) (A) and (C) are correct.

Answer: (D)

 

48. Authors of social media enjoy ---------of contents.

(A) Self-created contents

(B) Contents from magazines

(C) Contents from many formats

(D) Contents from many languages

Answer: (A)

 

49. The reason/s attributed to the popularity of social networking is/are:

(A) Masses have started using internet.

(B) All have free access to internet.

(C) All are technology literates.

(D) Stimulation of on-line communities over the traditional communities.

Answer: (A)

 

50. The social software tools allow.

(A) Easy participation

(B) Quick networking

(C) Consumer networking

(D) Both (A) & (B)

Answer: (D)



Comments