2013 February M SET in Library Science Paper III

Solved paper III of 2013 February Maharashtra State Eligibility Test for Lectureship (SET) / State Level Eligibility Test (SLET) / M SET Examination in Library and Information Science conducted by University of Pune is given below.

1. Which of the following cannot be measured using an ordinal scale ?

(A) Age

(B) Annual income

(C) Grade point average

(D) Religion

Answer: (D)


2. Database management system that provides more flexible, albeit, more complex, logical data models is :

(A) Hierarchical Database Management System

(B) Network Database Management System

(C) Relational Database Management System

(D) Subject Oriented Database Management System

Answer: (B)


3. Match the following :

List I                           List II

(a) CDS/ISIS              (i) NISCAIR

(b) Sanjay                    (ii) CMC

(c) Granthalaya           (iii) UNESCO

(d) Maitrayee              (iv) DESIDOC

            (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)


4. In Binary Number System digit 4 is represented by :

(A) 10

(B) 11

(C) 100

(D) 101

Answer: (C)


5. Open System Interconnection was an effort to :

(A) Standardise networking

(B) Provide Internet Connectivity

(C) Provide e-mails

(D) Standardise bibliographic description

Answer: (A)


6. What is not true about spamming ?

(A) It is the abuse of electronic messaging system

(B) The most widely recognized form of spam is e-mail spam

(C) Spamming is expensive to advertise

(D) Spamming costs huge in terms of loss of productivity

Answer: (C)


7. CPM is an effective :

(A) Method of Knowledge Organization

(B) Project Management Technique

(C) Budgeting Technique

(D) Data Collection Technique

Answer: (B)


8. Herzberg’s “two factor theory” deals with :

(A) Staff recruitment

(B) Leadership

(C) Decision Making

(D) Motivation

Answer: (D)


9. ‘Cranfield Studies’ are an example of :

(A) Survey research

(B) Experimental research

(C) Historical research

(D) Case study

Answer: (B)


10. The group which is manipulated by an independent variable is known as :

(A) Experimental group

(B) Informal group

(C) Multiple group

(D) Controlled group

Answer: (A)


11. People who are available, volunteer or can be easily recruited are used in the sampling method called :

(A) Simple random sampling

(B) Convenience sampling

(C) Cluster sampling

(D) Systematic sampling

Answer: (B)


12. A question that directs participants to different follow-up questions depending on their response is called :

(A) Response set

(B) Probe

(C) Semantic differential

(D) Contingency question

Answer: (D)


13. As per rules laid down in AACR-II, the entry element “Ministry of Finance, Government of India” will be rendered as :

(A) India. Ministry of Finance

(B) Finance, India, Ministry of .......

(C) Ministry of Finance, India

(D) India, Ministry of Finance

Answer: (A)


14. Arrange the following in correct order :

(i) Deductive phase

(ii) Empirical phase

(iii) Verification phase

(iv) Hypothesizing phase

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (D)


15. “Annual Review of Information Science and Technology” was first published in 1966 by :

(A) Institute for Scientific Information

(B) American Society of Information Science (ASIS)


(D) Canadian Association of Information Science

Answer: (B)


16. Hypertext uses .......................... to present text and static graphics.

(A) Hyperline

(B) Infoline

(C) Hyperlinks

(D) Dataline

Answer: (C)


17. A router :

(A) Receives a signal and retransmit it at a higher level

(B) Helps to interface with another network

(C) Essentially translates protocols

(D) Forwards data packets between telecommunication networks

Answer: (D)


18. ............................. is not an open source library software.

(A) Greenstone

(B) NewGenLib

(C) Drupal

(D) Libsuit

Answer: (D)


19. POP stands for :

(A) Print Office Protocol

(B) Post Offer Protocol

(C) Pre Office Protocol

(D) Post Office Protocol

Answer: (D)


20. An open access source for research reports on life sciences is :

(A) PubMed

(B) Biosis


(D) World Patent Index

Answer: (A)

21. Which of the following key combinations when pressed, restarts the computer ?

(A) Ctrl+Alt+V

(B) Ctrl+Alt+Z

(C) Ctrl+Alt+Del

(D) Ctrl+Alt+C

Answer: (C)


22. One step that is not included in planning a research study is :

(A) Identifying a researchable problem

(B) Statement of the research problem

(C) Developing a research plan

(D) Conducting a meta analysis

Answer: (D)


23. Delphi technique is associated with :

(A) Statistics

(B) Budgeting

(C) Forecasting

(D) Quality control technique

Answer: (C)


24. The early work on modeling of information communication was based on :

(A) Lasswell model

(B) Shannon and Weaver model

(C) Bradford and Prince model

(D) Goode and Hatt model

Answer: (A)


25. The process of flow of Information from the generator to the user is :

(A) Information search

(B) Information transfer

(C) Information need

(D) Information system

Answer: (B)


26. “Information is piecemeal, fragmented and particular.” Who said ?

(A) Daniel Bell

(B) Fritz Machlup

(C) Brookers

(D) Belkin

Answer: (B)


27. Match the following :

List I                                       List II

(i) Aslib Proceedings               (a) Science Direct

(ii) DOAJ                                (b) Web of Science

(iii) Thomson Reuters (c) Open Access Journals

(iv) Elsevier                             (d) Emerald

            (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (d) (c) (b) (a)

(B) (c) (d) (b) (a)

(C) (a) (c) (d) (b)

(D) (c) (a) (b) (d)

Answer: (A)


28. The function of shelf list becomes very fuzzy when :

(A) The library also has an author catalogue

(B) The library also has a title catalogue

(C) e-books are added to a catalogue

(D) Library also acquires print serials

Answer: (C)


29. Identify the MARC tag that is used for variable fields containing data related to subject access to the document :

(A) 7XX

(B) 6XX

(C) 5XX

(D) 2XX

Answer: (B)


30. The generic tasks for which users use a database described in the FRBR model are :

(A) ‘to find’, ‘to identify’, ‘to select’ and ‘to acquire or obtain’

(B) ‘to browse’, ‘to identify’, ‘to select’ and ‘to acquire or obtain’

(C) ‘to find’, ‘to select’, ‘to acquire’ and ‘to read’

(D) ‘to discover’, ‘to categorize’, ‘to select’ and ‘to acquire’

Answer: (A)


31. In the context of the structure, the second component of the MARC record is :

(A) Variable fields

(B) Fixed fields

(C) Directory

(D) Leader

Answer: (C)


32. Match the following :

List I                           List II

(i) Fusion                     (a) Metaphysics

(ii) Fission                   (b) Astrophysics

(iii) Cluster                  (c) Humanities

(iv) Agglomeration      (d) Indology

            (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (b) (c) (d) (a)

(B) (c) (d) (b) (a)

(C) (d) (a) (b) (c)

(D) (b) (a) (d) (c)

Answer: (D)


33. WordNet is :

(A) A Thesaurus

(B) A Classification Scheme

(C) A Library Network

(D) An Ontology

Answer: (D)


34. Arrange the following according to their year of origin :

(i) Rules for Dictionary Catalogue

(ii) ALA Code

(iii) FRBR

(iv) AACR-I

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (i), (ii), (iv), (iii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (C)


35. We cannot use the characteristics ‘date of first publication’ and ‘the date of first edition’ one after the other to decide a universe of books.

Identify the canon that directs us to this guideline :

(A) Canon of Differentiation

(B) Canon of Concomitance

(C) Canon of Ascertainability

(D) Canon of Permanence

Answer: (B)


36. Match the following :

List I                                       List II

(i) Chain Indexing                   (a) Bhattacharya

(ii) PRECIS                             (b) Taube

(iii) POPSI                              (c) Ranganathan

(iv) Uniterm Indexing             (d) Austin

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (b) (a) (d) (c)

(B) (a) (c) (b) (d)

(C) (c) (d) (a) (b)

(D) (d) (c) (b) (a)

Answer: (C)


37. The three core processes i.e. opening, orientation and consolidation have been explained in which information seeking behavior model ?

(A) Kuhlthou’s Model

(B) Wilson’s Model

(C) Foster’s Non-linear Model

(D) Krikela’s Model

Answer: (C)


38. String of which indexing system has fixed citation order of discipline, entity, parts, properties and processes ?





Answer: (B)


39. The search strategy that takes you from high precision to high recall is :

(A) Building Block

(B) Citation Pearl Growing

(C) Successive Fractions

(D) Boolean Search

Answer: (B)


40. Who is the author of ‘Systematic Indexing’ ?

(A) E.J. Coates

(B) J. Kaiser

(C) C.A. Cutter

(D) J.W. Metcalf

Answer: (B)

41. Hierarchical relation in a Thesaurus is a relation between :

(A) BT and RT

(B) RT and UF

(C) NT and RT

(D) BT and NT

Answer: (D)


42. Which Information Retrieval Model studies the properties of the languages as well as artificial language ?

(A) Mathematical Model

(B) Economic Model

(C) Psychological Model

(D) Linguistics Model

Answer: (D)


43. The ‘Web of Knowledge’ is the service offered by :


(B) Pergamon

(C) Elsevier

(D) Thomson, I.S.I.

Answer: (D)


44. Which of the following is not a bibliographic network ?




(D) A-G Canada

Answer: (B)


45. The edition statement is given in parenthesis immediately after the title of the documents in :

(A) Chicago Manual of Style

(B) Modern Language Associate

(C) American Psychological Association

(D) Scientific Style and Format

Answer: (C)


46. Match the following :

List I                                                                           List II

(i) Introduction to Reference Work                            (a) B. Guha

 (ii) Documentationand Information                          (b) W.A. Katz

 (iii) University Libraries for Developing Countries   (c) S.R. Ranganathan

 (iv) Documentation and its facets                              (d) M.A. Gelfand

             (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (b) (a) (d) (c)

(B) (c) (b) (a) (d)

(C) (a) (c) (b) (d)

(D) (b) (d) (c) (a)

Answer: (A)


47. Second group of entities in FRBR consist of :

(A) Author and Conference proceedings

(B) Person and Corporate body

(C) Publisher and Corporate body

(D) Author and Publisher

Answer: (B)


48. Match the following :

List I                           List II

(i) INDEST                 (a) Engineering Sciences

(ii) FORSA                 (b) Nuclear Physics

(iii) INIS                     (c) Education

(iv) ERIC                    (d) Astrophysics

            (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (a) (c) (d) (b)

(B) (c) (a) (b) (d)

(C) (a) (d) (b) (c)

(D) (d) (a) (c) (b)

Answer: (C)


49. According to AACR-II, the statement of responsibility in case of sound recordings “Texas country by Willie Nelson and others” will be rendered as :

(A) Texas Country/Willie Nelson and others

(B) Texas Country/Willie Nelson ........ [et al.]

(C) Texas Country/Willie Nelson (et al.)

(D) Texas Country/Willie Nelson ........ (et al.)

Answer: (B)


50. Telescoping of arrays satisfies :

(A) Law of Symmetry

(B) Law of Osmosis

(C) Law of Parsimony

(D) Law of Impartiality

Answer: (C)


51. A regression curve is :

(A) A model of a mathematical relationship between two variables

(B) A model of a direct relationship between two variables

(C) A model of an inverse relationship between two variables

(D) A model to depict central tendency

Answer: (A)


52. Which of the following is not the use of devices in classification schemes ?

(A) To avoid enumeration

(B) To provide autonomy to a classifier

(C) To satisfy the library users

(D) To satisfy the canon of helpful sequence

Answer: (C)


53. Which of the following is a primary document ?

(A) Nature

(B) Current contents

(C) Science citation index

(D) Chemical abstracts

Answer: (A)


54. Assertion (A) : Primary sources provide most authentic information.

Reason (R) : Primary sources are highly unorganised as far as access is concerned.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)


55. The term ‘Lexicography’ is associated with :

(A) Compilation of dictionaries

(B) Compilation of directory

(C) Compilation of encyclopedia

(D) Compilation of yearbook

Answer: (A)


56. When each member of a population has an equal chance of being selected, the sampling is called :

(A) Probability sampling

(B) Quota sampling

(C) Snowball sampling

(D) Purposive sampling

Answer: (A)


57. ‘Universities Handbook : India’ is published by :





Answer: (C)


58. Match the following :

List I                                                   List II

(i) NISSAT                                         (a) Indian Science Abstracts

(ii) NISCAIR                                      (b) State-of-the-Art Reports

(iii) DESIDOC                                    (c) Information today and tomorrow

(iv) Information Consolidation           (d) DJLIT

             (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (c) (a) (d) (b)

(B) (a) (d) (c) (b)

(C) (d) (a) (c) (b)

(D) (b) (c) (d) (a)

Answer: (A)


59. Division into two is called :

(A) Dichotomy

(B) Decachotomy

(C) Polychotomy

(D) Monochotomy

Answer: (A)


60. NISCAIR was formed by the amalgamation of :





Answer: (A)


61. Which organisation is working on intellectual property rights at international level ?





Answer: (A)


62. Which of the following principles of management corroborates the statement, “Library administration should create environment which leads to harmony and unity” ?

(A) Initiative

(B) Equity

(C) Espirit de Corps

(D) Order

Answer: (C)


63. Biotechnology is an example of :

(A) Fission

(B) Fusion

(C) Cluster

(D) Lamination

Answer: (B)


64. Who looks after DDC ?





Answer: (C)


65. Identify the right sequence :

(A) Theory, Law, Hypothesis, Axiom

(B) Axiom, Hypothesis, Law, Theory

(C) Hypothesis, Axiom, Law, Theory

(D) Law, Hypothesis, Theory, Axiom

Answer: (C)


66. ‘Annals of Library and Information Studies’ journal is published by :





Answer: (C)


67. The concept of ‘invisible college’ was first used by :

(A) Derek Desola Price

(B) F.W. Lancaster

(C) Eugene Garfield

(D) S.R. Ranganathan

Answer: (A)


68. In web 2.0 tagging is called :

(A) Economy

(B) Taxonomy

(C) Synonymy

(D) Folksonomy

Answer: (D)


69. According to the Maharashtra Universities Act, 1994 ......................... is the Member Secretary of University Library Committee.

(A) BCUD Director

(B) Librarian

(C) Dy. Librarian

(D) Registrar

Answer: (B)


70. ............................. is not an indexing tool ?


(B) Roget’s Thesaurus

(C) Macrothesaurus


Answer: (B)


71. The first Ph.D. in India in Library Science was awarded to :

(A) B.S. Keshvan

(B) D.B. Krishna Rao

(C) P.N. Kaula

(D) S.R. Ranganathan

Answer: (B)


72. Which service consists of feedback mechanism ?

(A) Translation service



(D) Reprography

Answer: (C)


73. A glossary consists of :

(A) List of common words in specific language

(B) List of thematically arranged words

(C) List of words arranged in alphabetical order

(D) List of technical words with definitions

Answer: (D)


74. Who proposed the ‘Demand Theory’ of book selection ?

(A) Lionel McColvin

(B) Melvil Dewey

(C) S.R. Ranganathan

(D) F.K.W. Drury

Answer: (A)


75. Which of the following is the correct evolutionary sequence of classification schemes ?





Answer: (B)