2013 December WB SET in Library Science Paper III

Solved paper III of 2013 December West Bengal State Eligibility Test for Lectureship (SET) / State Level Eligibility Test (SLET) / WB SET Examination in Library and Information Science conducted by West Bengal College Service Commission is given below.

1. Which of the following Universities was the pioneer to appoint a Reference Librarian for the first time in India?

(A) Banaras Hindu University

(B) Delhi University

(C) Madras University

(D) Aligarh Muslim University

Answer: (C)


2. Which of the following organisations in India is responsible for assigning the thirteen digit International Standard Book Number?


(B) Raja Ram Mohun Roy National Agency for ISBN

(C) Raja Rammohun Roy Library Foundation

(D) The National Library, Kolkata

Answer: (B)


3. The word ‘hyper’ in hypertext means

(A) extension into broader dimensions

(B) extension into similar dimensions

(C) extension into other dimensions

(D) extension into narrower dimensions

Answer: (C)


4. Match the following:

List I                                                   List II

(i) Information Please Almanac          (w) Directory

(ii) Keasing’s Record of World          (x) Annual Events

(iii) Encyclopaedia of Associations    (y) Bibliography

(iv) Publisher’s Weekly                       (z) News Digest


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (w)       (z)        (x)        (y)

(B)       (x)        (z)        (w)       (y)

(C)       (x)        (z)        (y)        (w)

(D)       (x)        (y)        (z)        (w)

Answer: (B)


5. European Translation Centre is located at

(A) Delft, Netherlands

(B) Brussels, Belgium

(C) Paris, France

(D) Geneva, Switzerland

Answer: (A)


6. What is the full form of LED in Colon Classification?

(A) Latest Effective Decade

(B) Latest Energy Division

(C) Light Emitting Diode

(D) Latest Effective Division

Answer: (A)


7. Ranganathan’s modified rules of chain procedure for deriving subject headings of specific subject entry was modified by M M Job, who suggested to include

(A) Space isolate as a sought link term

(B) Time isolate as a sought link term

(C) ACI as a sought link term

(D) None of the above

Answer: (B)


8. “Report on the Testing and Analysis of an Investigation into the Comparative Efficiency of Indexing Systems” contains the findings of the project entitled


(B) Cranfield I



Answer: (B)


9. Match the following:

List I                                                   List II

(i) World of Learning                          (w) Alphabetical

(ii) Sears List of Subject Headings     (x) Classified

(iii) Data India                                    (y) Geographical

(iv) Indian National Bibliography       (z) Topical


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (w)       (y)        (x)        (z)

(B)       (x)        (z)        (w)       (y)

(C)       (y)        (w)       (z)        (x)

(D)       (y)        (z)        (x)        (w)

Answer: (C)


10. BABYLON is a computer software for

(A) digital library

(B) library management system

(C) translation

(D) statistical calculation

Answer: (C)


11. ‘User education’ and ‘Information literacy’ are semantically related as




(D) Use-UF

Answer: (B)


12. Match the following:

List I                                                   List II

(i) Term List                                        (w) Ontologies

(ii) Categories                                      (x) System software

(iii) Relationship List                          (y) Taxonomy

(iv) Emulators                                     (z) Glossaries


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (x)        (y)        (z)        (w)

(B)       (x)        (z)        (y)        (w)

(C)       (y)        (w)       (z)        (x)

(D)       (z)        (y)        (w)       (x)

Answer: (D)


13. The retrieval technique designed to find terms that are spelled incorrectly at data entry or query input is known as

(A) term masking

(B) case sensitive searching

(C) fuzzy searching

(D) proximity searching

Answer: (C)


14. The Principle of Later-in-Time is one of the principles of

(A) Fundamental Categories

(B) Helpful Sequence

(C) Facet Sequence

(D) None of the above

Answer: (B)


15. Who had referred to notation as a shorthand sign?

(A) P. N. Kaula

(B) H.E. Bliss

(C) E. C. Richardson

(D) E. W. Hulme

Answer: (C)


16. Who has written the book “Grammar of Classification”?

(A) W. C. B. Sayers

(B) J. D. Brown

(C) Palmer and Wells

(D) S. R. Ranganathan

Answer: (A)


17. Which of the following is the publisher of Dewey Decimal Classification 23rd edition

(A) Library of Congress

(B) Forest Press


(D) British Standards Institute

Answer: (C)


18. Arrange the following categories of controlled vocabularies in increasing order of flexibility for postcoordination

(i) classification schemes

(ii) ontologies

(iii) subject heading lists

(iv) thesauri


(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (i), (iii), (iv), (ii)

Answer: (D)


19. Match the following:

List I                                                                           List II

(i) SYNTagmatic Organisation                                   (w) Vannevar Bush Language (SYNTOL)

(ii) As We May Think                                                 (x) E. Sverconius

(iii) How to Do Research                                            (y) J. C. Gardin

(iv) The Intellectual Foundation                                 (z) Nick Moore of Information Organisation


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (w)       (x)        (y)        (z)

(B)       (x)        (w)       (z)        (y)

(C)       (y)        (w)       (z)        (x)

(D)       (z)        (y)        (w)       (x)

Answer: (C)


20. INFOTERRA is a global environmental information network of





Answer: (C)

21. From which edition the concept of Phoenix schedule was introduced in DDC?

(A) DDC 8th ed.

(B) DDC 13th ed.

(C) DDC 16th ed.

(D) DDC 19th ed.

Answer: (C)


22. ‘A digit with ordinal value but without semantic value’ is known as

(A) an empty digit

(B) an emptying digit

(C) an empty-emptying digit

(D) none of the above

Answer: (A)


23. According to IFLA’s FRBR, the objectives of an information system can be expressed by the following tasks:

(A) locate, select, obtain and collocate

(B) find, select, obtain and navigate

(C) identify, find, obtain and collocate

(D) find, identify, select and obtain

Answer: (D)


24. Match the following:

List I                                                                           List II

(i) Sense-Making Approach                                        (w) B. Dervin

(ii) Anomalous State of                                               (x) S. R. Ranganathan Knowledge

(iii) Spiral of Scientific Method                                  (y) Michael Casey

(iv) Library 2.0                                                            (z) N. J. Belkin


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (w)       (z)        (x)        (y)

(B)       (x)        (w)       (z)        (y)

(C)       (y)        (w)       (x)        (z)

(D)       (z)        (y)        (w)       (x)

Answer: (A)


25. Assertion (A): The copyright laws prevent unauthorised reproduction of any literary, musical, artistic work.

Reason (R): The copyright is not infringed by making or supplying a copy of a part of a work, if the copy is made or supplied by or on behalf of a librarian.


(A) A is true, but R is false

(B) A is true, but R is partially true

(C) Both A and R are true

(D) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

Answer: (D)


26. For which of the following subjects FORSA consortium is dedicated?

(A) Medical Sciences

(B) Forestry

(C) Physics

(D) Astronomy and Astrophysics

Answer: (D)


27. In Colon Classification 6th edition, which of the following symbols is used to represent phase relation?

(A) λ

(B) &

(C) 0

(D) Δ

Answer: (C)


28. The U.S. National Science Foundation has been funding a digital library programme called the NSDL. The name is a recursive acronym: NSDL is the National SMETE Digital Library, where SMETE stands for

(A) Science, Medicine, Engineering, Technology and Education

(B) Science, Management, Engineering and Technology Education

(C) Science, Medicine, Engineering and Technology Education

(D) Science, Mathematics, Engineering and Technology Education

Answer: (D)


29. Principles of Osmosis is concerned with

(A) Stock taking

(B) Classification

(C) Reclassification

(D) Preservation

Answer: (C)


30. The term ‘Librametry’ was first used by

(A) S. R. Ranganathan

(B) Alan Pritchard

(C) Allen Kent

(D) A. C. Foskett

Answer: (B)


31. Raja Rammohun Roy Library Foundation is basically responsible for development of

(A) Academic library

(B) National library

(C) Special library

(D) Public library

Answer: (D)


32. An invisible college is a typical example of

(A) informal channel of communication

(B) formal channels of communication

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

Answer: (A)


33. Match the following:

List I                                                                           List II

(i) Daniel J. Boorstin                                                   (w) National Library, India

(ii) Joseph Van Praet                                                   (x) British Library

(iii) Y. M. Mulay                                                         (y) Library of Congress

(iv) Antonio Panizzi                                                    (z) Bibliotheque Nationale


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (w)       (y)        (x)        (z)

(B)       (y)        (z)        (w)       (x)

(C)       (x)        (z)        (w)       (y)

(D)       (w)       (x)        (y)        (z)

Answer: (B)


34. ‘Universal Bibliographical Control’ is a programme of





Answer: (B)


35. The Cow-Calf Principle as enunciated by Dr. S. R. Ranganathan is useful to determine

(A) the sequence of isolates in an array

(B) the sequence of isolates in a chain

(C) the facet sequence

(D) none of the above

Answer: (C)


36. When did Shannon and Weaver put forth the mathematical model of communication?

(A) 1938

(B) 1942

(C) 1945

(D) 1949

Answer: (D)


37. Who has coined the term ‘blog’?

(A) John Berger

(B) Peter Merholz

(C) Micheal Zeinne

(D) David Weiner

Answer: (B)


38. h-index is an index that attempts to measure the productivity and impact of the published work of

(A) An Institution

(B) A Scientist

(C) A Journal

(D) An Article

Answer: (B)


39. If SRELS Journal of Information Management = Library Science with a Slant to Documentation = Library Science, then Journal of the American Society for Information Science and Technology = Journal of the American Society for Information Science =?

(A) Bulletin of the American Society for Information Science and Technology

(B) American Documentation

(C) Annual Review of Information Science and Technology

(D) American Libraries

Answer: (B)


40. The term ‘hypertext’ was coined by

(A) Ted Nelson

(B) Charles Babbage

(C) Tim Berners-Lee

(D) Tay Vaughan

Answer: (A)

41. Library legislation generally ensures smooth management of

(A) Academic libraries

(B) Documentation centres

(C) Public libraries

(D) Special libraries

Answer: (C)


42. Which digital library software was developed at Cornell University?


(B) EPrints


(D) DSpace

Answer: (A)


43. Which of the following is not a salient feature of Bibliographical Database Management System?

(A) Variable Field

(B) Fixed Field

(C) Repeatable Field

(D) None of the above

Answer: (B)


44. The latest revised ANSI/NISO standard forming the basis of MARC 21 is

(A) Z 39.2—1994 (R 2009)

(B) Z 39.19—2005 (R 2010)

(C) Z 39.84—2005 (R 2010)

(D) Z 39.50—2003 (R 2009)

Answer: (A)


45. Arrange the following steps of research according to the sequence of their occurrence

(i) formulation of hypothesis of research

(ii) designing of data and analysis plan

(iii) selection of data gathering method

(iv) report writing


(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (B)


46. Formal courses in Librarianship was started in

(A) University of Calcutta

(B) University of Dhaka

(C) Columbia University

(D) University of London

Answer: (C)


47. When DSpace was first released under the terms of the BSD open source license?

(A) 2000

(B) 2002

(C) 2004

(D) 1998

Answer: (B)


48. The first 3 digits of an International Standard Book Number (ISBN-978 8124706978) is representing EAN which refers to

(A) European Author Number

(B) European Accession Number

(C) International Abbreviation Number

(D) International Article Number

Answer: (D)


49. The title How to Build a Digital Library is jointly authored by Ian Witten and

(A) David Worthington

(B) David Rosenthal

(C) David Bainbridge

(D) David Hawking

Answer: (C)


50. Which one of the following is not a part of MARC record structure?

(A) Leader

(B) Directory

(C) Record terminator

(D) Check digit

Answer: (D)


51. The book entitled ‘Five laws of Library Science’ was first published in

(A) 1925

(B) 1930

(C) 1931

(D) 1933

Answer: (A)


52. Which of the following are library networks?



(iii) NICNET

(iv) OCLC


(A) (ii) and (i)

(B) (ii) and (iii)

(C) (ii) and (iv)

(D) All of the above

Answer: (C)


53. The arrangement of the ‘text’ part of the Roget’s Thesaurus is akin to that of

(A) a classification system

(B) an ontology

(C) a dictionary

(D) an index

Answer: (A)


54. Which one of the following is the formula for calculating recall ratio?

(A) (Retrieved relevant documents ÷ Total relevant documents) × 100

(B) (Total retrieved documents ÷ Retrieved relevant documents) × 100

(C) (Total retrieved documents ÷ Retrieved irrelevant documents) × 100

(D) None of the above

Answer: (A)


55. Index Medicus is brought out as printed publication

(A) Quarterly

(B) Monthly

(C) Weekly

(D) Has ceased publication

Answer: (B)


56. Which of the following organisations is not established under the aegis of the Ministry of Culture?

(A) National Mission of Manuscripts

(B) National Library of India

(C) India Office Library

(D) Raja Rammohun Roy Library Foundation

Answer: (C)


57. The RFID technology is used in the library to perform

(A) Information retrieval

(B) Serial management

(C) Circulation operations

(D) SDI service

Answer: (C)


58. A dictionary is a ________ source of information.

(A) primary

(B) tertiary

(C) secondary

(D) none of the above

Answer: (B)


59. Match the following:

List I                                                   List II

(i) La Gazette                                      (w) World’s oldest still published newspaper

(ii) Hicky’s Bengal                              (x) World’s first Sunday Gazette newspaper

(iii) The observer                                 (y) First newspaper in Asia

(iv) Ordinari Post                                (z) World’s first French Tijdender language newspaper


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (w)       (y)        (x)        (z)

(B)       (y)        (z)        (w)       (x)

(C)       (y)        (w)       (z)        (x)

(D)       (z)        (y)        (x)        (w)

Answer: (D)


60. Arrange the following technologies according to the year of their inventions in descending order:

(i) Internet

(ii) Satellite Communication

(iii) Telephone

(iv) Television


(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (iii), (iv), (ii), (i)

(D) none of the above

Answer: (A)


61. Match the President of IFLA with his/her tenure:

List I                                                                           List II

(i) Ingrid Parent                                                          (w) 2007-2009

(ii) Claudia Lux                                                           (x) 2009-2011

(iii) Sinikka Sipila                                                        (y) 2011-2013

(iv) Ellen Tise                                                  (z) 2013-2015


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (z)        (x)        (y)        (w)

(B)       (y)        (w)       (z)        (x)

(C)       (x)        (y)        (w)       (z)

(D)       (w)       (z)        (y)        (x)

Answer: (B)


62. ‘Dware-Dware Gyan Sampada’ is a

(A) Public Library Initiative

(B) Digital Library Initiative

(C) Virtual Library Initiative

(D) UNESCO Initiative

Answer: (B)


63. Arrange the following library management software according to their year of origin:

(i) Koha

(ii) NewGenLib

(iii) SOUL



(A) (iv), (i), (ii), (iii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (D)


64. Match the following:

List I                                                               List II

(i) DDC                                                           (w) 15th ed.

(ii) SLSH                                                         (x) 34th ed.

(iii) DDC, Abridged                                       (y) 23rd ed.

(iv) LCSH                                                       (z) 20th ed.


(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       (y)        (x)        (z)        (w)

(B)       (y)        (z)        (x)        (w)

(C)       (w)       (y)        (z)        (x)

(D)       (y)        (z)        (w)       (x)

Answer: (D)


65. The indexing techniques (0-3) as used in WINISIS will produce

(A) post coordinate index

(B) pre coordinate index

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

Answer: (B)


66. INSDOC has been merged with NISCOM and is now known as





Answer: (B)


67. Identify the correct order of the evolution of the following storage devices in descending order:

(A) DVD, Magnetic tape, Floppy, CD

(B) Magnetic tape, DVD, CD, Floppy

(C) DVD, CD, Floppy, Magnetic tape

(D) DVD, Floppy, Magnetic tape, CD

Answer: (C)


68. What is the new name of ISBD (S)?




(D) None of the above

Answer: (B)


69. The correct order of steps involved in digital conversion of print materials is

(A) encoding, scanning, searching, display

(B) scanning, encoding, searching, display

(C) scanning, encoding, display, searching

(D) encoding, scanning, display, searching

Answer: (B)


70. ‘Melvil Dewey Medal’ is an annual award given by

(A) IFLA Award Committee

(B) ALA Award Committee

(C) ILA Award Committee

(D) ASLIB Award Committee

Answer: (B)


71. Assertion (A): Historical research has been regarded to be truly scientific by a member of experts.

Reason (R): Historical evidences can be replicated.


(A) Both A and R are true

(B) A is false, but R is true

(C) Both A and R are false

(D) A is partially true, but R is true

Answer: (D)


72. What is the meaning of ‘Translation Pools’?

(A) Details about the names of translation experts

(B) Details about the addresses of the translators

(C) Agency of the names of translation experts

(D) None of the above

Answer: (C)


73. ‘Million Book Project’ was initiated by

(A) Pittsburg University


(C) Michigan University

(D) Carnegie Mellon University

Answer: (D)


74. A category-based systematic scheme of hierarchical classification incorporating hierarchical relationships among the terms, control of synonyms, quasi-synonyms and antonyms in extended sense is known as

(A) Thesaurus

(B) Thesaurofacet

(C) Classaurus

(D) None of the above

Answer: (C)


75. In Dublin Core Metadata Schema, which of the following elements does not have any qualifier?

(A) Title

(B) Creator

(C) Subject

(D) Descriptors

Answer: (B)