2012 June UGC NET in Library Science Paper III

Solved paper III of 2012 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. The initiation, selection, exploration, formulation, collection and presentation are two stages of which model of information seeking behaviour

(A) Ellis Model

(B) Krikelas Model

(C) Kuhlthou Model

(D) Wilson Model

Answer: (C)

 

2. Jubilee Project is associated with what?

(A) Evaluation of electronic information services

(B) Public library survey

(C) Strategic management of libraries

(D) Scale development

Answer: (A)

 

3. The publisher of “Information Power: Building Partnership for Learning” is

(A) AASL (B) AECT

(C) ALA (D) ILA

Answer: (C)

 

4. In 1974, Zurkowski used for the first time which of the following term?

(A) Digital Literacy

(B) Media Literacy

(C) Computer Literacy

(D) Information Literacy

Answer: (D)

 

5. Inference Engine is a part of which information system?

(A) Management information System

(B) Decision Support System

(C) Expert System

(D) Open System

Answer: (C)

 

6. Which of the following is not related to case study approach in a research design ?

(A) Indepth Study

(B) Study of one/limited cases

(C) General study

(D) Little concern about generalisation to a large population

Answer: (C)

 

7. “Students’ visit to Library is influenced by the availability of Internet”. State “Students’ visit to library” is which kind of variable?

(A) Independent Variable

(B) Intervening Variable

(C) Dependent Variable

(D) Intercept Variable

Answer: (C)

 

8. Idiographic hypothesis is directed towards predicting the behaviour of

(A) An Individual

(B) Group of People

(C) Masses

(D) People from same school of thought

Answer: (A)

 

9. In the process of reasoning when we start with a specific statement, and conclude to a general statement, it is called

(A) Deductive Reasoning

(B) Inductive Reasoning

(C) Abnormal Reasoning

(D) Transcendental Reasoning

Answer: (B)

 

10. Solomon Four group design is related to

(A) Field studies

(B) Pretest-post test control group design

(C) Data Analysis Model

(D) Statistical Technique

Answer: (B)

 

11. The information network that connects Universities and Colleges in United Kingdom :

(A) JANET (B) SERCNET

(C) OCLC (D) BONET

Answer: (A)

 

12. Internet filtering is

(A) A form of censorship

(B) Acceptable user policy

(C) Access to inappropriate material

(D) Blocking internet facility

Answer: (A)

 

13. Which one of the following is a Bulletin Board Service on Internet?

(A) Picaso (B) Google talk

(C) Blog (D) Oovoo

Answer: (C)

 

14. Virus is a software which can

(A) Manipulate data

(B) Replicate itself

(C) Damage computer

(D) All the above

Answer: (D)

 

15. Which one of the following protocol is used in file transfer over internet ?

(A) FTP (B) SMTP

(C) POP (D) TCP/IP

Answer: (A)

 

16. Scaler chain shows

(A) Authority structure

(B) Scale of performance of staff

(C) Chain for locating racks

(D) A link in the chain

Answer: (A)

 

17. Blair and Maron evaluation study on retrieval effectiveness of full text search is called

(A) SMART Retrieval Experiment

(B) MEDLARS evaluation study

(C) STAIRS project

(D) Cranefield – II Project

Answer: (C)

 

18. In cataloguing, the square brackets [ ] are used

(A) to enclose information taken from outside

(B) to enclose the details of printed / manufacturer

(C) to enclose series statements

(D) to enclose statement of accompanying material

Answer: (A)

 

19. Which Section of AACR – II (R) deals with serial publications ?

(A) Part – A, Section – 3

(B) Part – B, Section – 3

(C) Part – A, Section – 12

(D) Part – B, Section – 12

Answer: (C)

 

20. When two or more basic subjects having same relational approach form a specific subject, the relation is termed as

(A) Speciater relation

(B) Co-ordinate relation

(C) Phase relation

(D) Hierarchical relation

Answer: (C)

 

21. The concept of ‘Stopword’ list is relevant in the context of

(A) Uniform Indexing

(B) Citation Indexing

(C) Chain Indexing

(D) Keyword Indexing

Answer: (D)

 

22. A version of KWIC augmented with author/name is called

(A) WADEX (B) KWOC

(C) KWAC (D) KWIC

Answer: (A)

 

23. ‘Segmentation’ is associated with

(A) Reference Service

(B) Market Survey Report

(C) Digest Service

(D) Indexing Service

Answer: (B)

 

24. State of the art report generally highlights

(A) General Aspects

(B) Technical Aspects

(C) Administrative Aspects

(D) All of the above

Answer: (B)

 

25. Who propounded “Minimum, Middling and Maximum Theories” of reference service ?

(A) C.M. Winchell

(B) James I. Wyer

(C) Samuel Rothstein

(D) D.W. Lewis

Answer: (C)

 

26. Even though ‘Xerography’ is a photocopying method, but it is called

(A) Diazographic

(B) Thermographic

(C) Electrofax

(D) Electrostatic

Answer: (D)

 

27. ‘CODEN’ is connected with

(A) Books

(B) Serials

(C) Reports

(D) Gray Literature

Answer: (B)

 

28. Roget’s International Thesaurus is a

(A) Classified List of Words

(B) Book of Synonyms

(C) List of Standard Terms

(D) List of Scientific Terms

Answer: (A)

 

29. Information about scale and projection can be found in

(A) Encyclopaedias

(B) Hand books of Manuals

(C) Geographical sources

(D) Directories

Answer: (C)

 

30. Who of the following is not the author of any reference book ?

(A) C.M. Winchell

(B) William A Katz

(C) Louis Shores

(D) Maurice B. Line

Answer: (D)

 

31. Identify the odd one out.

(A) ANSI (B) BIS

(C) BSI (D) ESPN

Answer: (D)

 

32. Which of the following is not a part of word treatment in language dictionaries?

(A) Gloss

(B) Vernacular

(C) Etymology

(D) Grammatical information

Answer: (A)

 

33. Where the first M. Phil programme in Library and Information Science was started in India ?

(A) University of Madras

(B) University of Delhi

(C) University of Mysore

(D) University of Bombay

Answer: (B)

 

34. Corollary for Second Law of Library Science is

(A) Books for all

(B) Free Books Service

(C) Free Library Service

(D) Books every where

Answer: (A)

 

35. Which of the following is not the prerequisite for a National Information Policy?

(A) Legislative Frame work

(B) Production of National Bibliography

(C) Advisory and Administrative body

(D) ICT infrastructure facilities

Answer: (B)

 

36. World Intellectual Property Organization is related to

(A) UNESCO

(B) United Nations

(C) U.S. Organization

(D) International Law Organization

Answer: (B)

 

37. Redundancy of information is

(A) Unnecessary and should be eliminated

(B) Unnecessary but cannot be avoided

(C) Necessary and some times useful

(D) Necessary and always desirable

Answer: (A)

 

38. Which sources would you consult to know the “Impact Factor” of Journal publications ?

(i) Web of Science

(ii) Science Direct

(iii) SCOPUS

(iv) EBSCO

Codes :

(A) (i) and (iv)

(B) (ii) and (iii)

(C) (i) and (iii)

(D) (iii) and (iv)

Answer: (C)

 

39. Research is conducted to :

(i) Generate new knowledge

(ii) Develop a theory

(iii) Develop communication skills

(iv) Re-interpret existing knowledge

Codes :

(A) (i), (iii) and (ii) are correct

(B) (iii), (ii) and (i) are correct

(C) (i), (ii) and (iv) are correct

(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

40. Radio Frequency Identification is used in library for :

(i) Circulation of Documents

(ii) Cataloguing of Documents

(iii) Security of Documents

(iv) Acquisition of Documents

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iv) are correct

(C) (iii) and (ii) are correct

(D) (i) and (iii) are correct

Answer: (D)

 

41. BIOS contain:

(i) Operating System Program

(ii) Bootstrap Program

(iii) Application System Program

(iv) Convert Character to Code Program

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct

Answer: (D)

 

42. Science Citation Index is published by

(A) Thomson Reuters

(B) H.W. Wilson

(C) Whitaker

(D) R.R. Bowker

Answer: (A)

 

43. In the information transfer cycles, internet is acting as

(i) Primary Publisher

(ii) Secondary Publisher

(iii) Tertiary Publisher

(iv) Primary Distributor

Codes :

(A) (i), (iii) and (iv) are correct.

(B) (i), (ii) and (iv) are correct.

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (ii) and (iii) are correct.

Answer: (B)

 

44. Methods and Techniques of Human Resource Planning includes

(i) Selection and Recruitment

(ii) Induction and Placement

(iii) Quality Management

(iv) Performance Evaluation

Codes :

(A) (i), (iv) & (ii) are correct.

(B) (iv), (iii) & (i) are correct.

(C) (i), (ii) & (iv) are correct.

(D) (iii) and (i) are correct.

Answer: (C)

 

45. Assertion (A) : Netiquette mandates that you do your best to act within the laws of cyberspace and society.

Reason (R) : Failing to respect other people’s privacy is bad Netiquette.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

46. Assertion (A) : Modern Integrated Library Management Softwares offer user friendly Graphical User Interfaces (GUI) on the web.

Reason (R) : Almost every module of modern Integrated Library Management Software is accessible through the internet.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: (A)

 

47. Assertion (A) : Open Systems Interconnection allows connectivity of ICT components.

Reason (R) : Network Printer goes slow if it is OSI compatible.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

48. Assertion (A) : Many libraries have no written collection development policy and yet have sound collection.

Reason (R) : Demand driven collection plays a strong role in having a sound collection.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

49. Assertion (A) : Browne charging system is simple and less time consuming.

Reason (R) : There is permanent issue record available.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

50. Assertion (A) : Collection of audio materials is less used in Academic Libraries.

Reason (R) : People consider these materials intellectually less sound and fit only for recreation purpose.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is true and (R) is partially true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

51. Assertion (A) : Introduction of TQM in libraries is not possible.

Reason (R) : It requires open, cooperative culture and employees responsiveness for customer satisfaction.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

52. Assertion (A) : An indexing language is an artificial language and it uses controlled vocabulary.

Reason (R) : Controlled vocabulary provides relation between and among terms.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

53. Assertion (A) : Marketing of Information products is the need of the day.

Reason (R) : Information is a resource which consumes lot of time and money.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

54. Assertion (A) : Colan classification is an enumerative classification scheme.

Reason (R) : Colan classification has adopted analytico-synthetic approach for the construction of class number

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

55. Assertion (A) : INFLIBNET provides document delivery service to all types of libraries in India.

Reason (R) : Modern technologies made it possible for electronic transmission of required documents.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is correct and (R) is wrong.

Answer: (B)

 

56. Assertion (A) : LIS Education in India achieved a landmark of 100 years but quality is compromised.

Reason (R) : Unplanned proliferation of LIS schools and open learning programmes.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) are (R) are false.

(C) (A) is false (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: (A)

 

57. Assertion (A) : LIS education is not uniform throughout India.

Reason (R) : Adoption of UGC model syllabus is not mandatory, Local LIS requirements varies.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

58. Assertion (A) : There is need for Library Legislation in all States of India.

Reason (R) : To make Public Library System independent and without political influence.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

59. Assertion (A) : Though information is considered as a commodity, Libraries are not sound in finances.

Reason (R) : All types of Libraries have failed in promoting information as a commodity.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

60. Match the following:

List-I List-II

(a) Konnemara Public Library (i) Patna

(b) Khudabaksha Oriental Public Library (ii) Kolkata

(c) Asiatic Society Library (iii) Chennai

(d) National Library (India) (iv) Mumbai

Code :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (D)

 

61. Match the following:

List-I List-II

(a) ibid (i) see

(b) loc.cit (ii) previously cited

(c) op.cit (iii) same reference cited immediately above

(d) vide (iv) the same place cited

Code :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (C)

 

62. Match the following:

List-I List-II

(a) Cole and Eales (i) Statistical Bibliography

(b) Hume (ii) Scientometrics

(c) Pritchard (iii) Statistical Analysis

(d) T. Braun (iv) Bibliometrics

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

63. Match the following:

List-I List-II

(a) Thurston scale (i) Sharing individual preference in a group

(b) Semantic Differential Scale (ii) Group of Judges

(c) Likert Scale (iii) Selection from two opposite position

(d) Sociometric scale (iv) Intensity structure

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

64. Match the following:

List-I List-II

(a) Vidyanidhi (i) Institutional Repository

(b) TKDL (ii) Electronic Theses & Dissertations

(c) DOAJ (iii) Digital Library of Journals

(d) E-Prints @ IISc (iv) Digital Archive

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

 

65. Match the following:

List-I List-II

(a) HTML File (i) Text Format

(b) PDF File (ii) Film Format

(c) JPG File (iii) Web Format

(d) AVI File (iv) Image Format

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (B)

 

66. Match the following:

List-I List-II

(a) DRUPAL (i) Integrated Library Management Software

(b) Moodle (ii) Digital Library Software

(c) D space (iii) Content Management Software

(d) New Gen Lib (iv) Learning Management Software

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

67. Match the following:

List-I List-II

(a) Face Book (i) Video Networking site

(b) Research Gate (ii) Social Networking site

(c) Oovoo (iii) Academic Networking site

(d) Flicker (iv) Photo Networking site

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (C)

 

68. Match the following:

List-I List-II

(a) Small set of dependent activities that form longest path of activity network

(i) PERT (b) Delighting the customer by fully meeting their needs

(ii) CPM (c) Interconnecting networks depicting tasks, duration and dependency

(iii) Delphi (d) Making better forecasts, judgements and advice

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (B)

 

69. Match the following:

List-I List-II

(a) Transaction Processing (i) Lower Level Managers

(b) Operational control (ii) Clerical Staff

(c) Management control (iii) Top Level Managers

(d) Strategic Planning (iv) Middle Level Managers

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

70. Match the following:

List-I List-II

(a) Classical School (i) John cotton Danna

(b) X & Y Theory (ii) Henry Fayol

(c) Newark Charging System (iii) Peter Drucker

(d) MBO (iv) Douglas McGregor

Code :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)

 

71. Match the following:

List-I List-II

(a) C.A. Catter (i) Selective Listing

(b) Kaiser (ii) Thing-partmaterial-action

(c) J.R. Sharp (iii) Concrete and process

(d) D.J. Coates (iv) Syndetic cataloguing

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

72. Match the following:

List-I List-II

(a) Guidance to use RTI Act (i) Documentation service

(b) Orientation in use of multimedia (ii) Referral service

(c) Providing user with list of information sources

(iii) Informative Literacy (d) Directing the user of INFLIBNET to seek needed information

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

 

73. Match the following:

List-I List-II

(a) Whitaker’s Almanack (i) Year of starting ‘Publishers Weekly’

(b) Ulrich’s International Periodicals Directory (ii) Availability of V 50 of ‘Library Journal’

(c) National Union Catalogue of Scientific Serials in India (iii) Information on discontinuation of New Encyclopaedia Britannica

(d) Data India (iv) Astronomical information

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

74. Match the following:

List-I List-II

(a) J. Thompson (i) Basic Statistics for Libraries

(b) S. Halkett of J Laing (ii) Planning of Academic and Research Buildings

(c) William A Katz (iii) Dictionary of anonymous and pseudonymous literature

(d) K.D. Metcalf (iv) Introduction to reference work

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (B)

 

75. Match the following:

List-I List-II

(a) Budget prepared using previous period budget (i) Formula Budget

(b) Budget based on norms and standards (ii) Zero-based budget

(c) Budget planned integrating number of techniques (iii) Incremental Budget

(d) Budget prepared identifying current tasks independent of previous year (iv) Planning programming budgeting system

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)


Comments