2011 December UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2011 December UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. National Knowledge Commission was launched under the chairmanship of

(A) Nandan Nilekani

(B) Deepak Nayar

(C) Sam Pitroda

(D) Ashok Ganguli

Answer: (C)

 

2. Amendment to ‘Delivery of Books (Public Libraries) and Newspapers Act’ was enacted in India in the year

(A) 1952 (B) 1954

(C) 1956 (D) 1962

Answer: (C)

 

3. ‘Quality Circles’ in organization is used in

(A) Personnel Estimation

(B) Personnel Evaluation

(C) Management Control

(D) Participative Management

Answer: (D)

 

4. In PRECIS, role operator Zero (0) is allotted for

(A) Action (B) Object

(C) Agent (D) Location

Answer: (A)

 

5. The idea of Thesaurofacet was developed by

(A) G. Bhattacharya

(B) S. R. Ranganathan

(C) Jean Aitchison

(D) Derek Austin

Answer: (C)

 

6. Which of the model is not based on the analysis of the subject?

(A) Citation Indexing

(B) PRECIS

(C) Chain Indexing

(D) Uniterm Indexing

Answer: (C)

 

7. ‘Scalar Chain’ shows

(A) Authority Structure

(B) Scale of Performance of Staff

(C) Chain for locating racks

(D) A link in the chain

Answer: (A)

 

8. The Principle of Canonical Sequence is one of the principles of

(A) Facet Sequence

(B) Fundamental Categories

(C) Helpful Sequence

(D) Basic laws

Answer: (C)

 

9. Gazetteer of India was first published by

(A) Ministry of Education and Social Welfare

(B) Ministry of Information and Broadcasting

(C) Ministry of Home Affairs

(D) Controller of Publications

Answer: (D)

 

10. The Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is

(A) United States Copyright Law

(B) British Copyright Law

(C) European Copyright Law

(D) Russian Copyright Law

Answer: (A)

 

11. Who is the author of ‘Systematic Indexing’?

(A) E.J. Coates

(B) J. Kaiser

(C) C.A. Cutter

(D) J.W. Metcalfe

Answer: (B)

 

12. Public Library Manifesto was developed by

(A) Delhi Public Library

(B) UNESCO

(C) RRRLF

(D) IFLA

Answer: (B)

 

13. NACLIN is sponsored by

(A) INFLIBNET

(B) MALIBNET

(C) DELNET

(D) NICNET

Answer: (C)

 

14. Douglas McGregor is known for the

(A) Theory X & Theory Y

(B) Two Factor Theory

(C) Management grid

(D) Theory of Leadership

Answer: (A)

 

15. SCOPUS is a/an

(A) Indexing Database

(B) Numerical Database

(C) Full Text Database

(D) Abstract and Citation Database

Answer: (D)

 

16. Which national agency in India is assigning the ISSN?

(A) BIS

(B) RRRLF

(C) NISCAIR

(D) National Library, Kolkata

Answer: (C)

 

17. Library Herald is published from

(A) Kolkata

(B) Bangalore

(C) Delhi

(D) Lucknow

Answer: (C)

 

18. INFROSS is an important study frequently quoted in

(A) Historical Research

(B) Survey Research

(C) Experimental Research

(D) Case Study

Answer: (A)

 

19. Zipf’s Law deals with

(A) Scattering of articles in a subject

(B) Productivity of authors in terms of scientific papers

(C) Frequency of occurrence of words in a text

(D) Law of book selection

Answer: (C)

 

20. Identify the odd one

(A) Louis Shores

(B) William A. Katz

(C) Samuel Rothstein

(D) Michael Gorman

Answer: (B)

 

21. Assertion (A) : Information Society is one where all citizens are educated.

Reason (R) : Society of which more than 50% population is involved in information activities.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A) : Information Science has emerged from Information Technology.

Reason (R) : Information Science has emerged with the agglomeration of many subjects, including information technology.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A) : Primary Sources provide most authentic information for research.

Reason (R) : Primary sources are highly unorganized as far as access is concerned.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

24. Assertion (A) : Present decade has  accepted E-journals as channels of scholarly communications.

Reason (R) : E-publications have added enormous quantity of literature but affected the Quality of research.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

25. Assertion (A) :Encyclopaedia is the queen of all reference sources’.

Reason (R) : Encyclopaedias are more suitable for finding trend information.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

26. Assertion (A) : Online services incur heavy investment at the initial stage.

Reason (R) : Online services are costlier than print services.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A) : CC and UDC are most suitable classification schemes for special libraries.

Reason (R) : Most of the special libraries are using either CC or UDC for collection organization.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) (A) true, but (R) is false.

Answer: (B)

 

28. Assertion (A) : Historical research cannot be regarded scientific as it lacks replication and reliability.

Reason (R) : Historical research is truly scientific as it is based on criticism.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A) : Hypotheses are essential in all types of research.

Reason (R) : Research can be conducted without hypotheses.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

30. Assertion (A) : All research results lead to propounding of new laws, theories and principles.

Reason (R) : Laws, Principles and Theories are the result of Scientific Research.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

31. Arrange the following according to their year of first publication :

(i) Colon Classification

(ii) Prolegomena to Library Classification.

(iii) Five Laws of Library Science.

(iv) Classified Catalogue Code

Codes :

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (C)

 

32. Arrange the following in correct order :

(i) Deductive phase

(ii) Empirical phase

(iii) Verification phase

(iv) Hypothesizing phase

Codes :

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (D)

 

33. Arrange the following according to their year of publication

(i) New Encyclopaedia Britannica

(ii) Encyclopaedia Americana

(iii) Encyclopaedia of Library & Information Science

(iv) McGraw Hill Encyclopaedia of Science & Technology

Codes :

(A) (ii), (i), (iv), (iii)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (B)

 

34. What will be the correct sequence of books on the shelves bearing the following class numbers ?

(i) 2 : 8’N4

(ii) 2 : 8a

(iii) 2 : 81

(iv) 2 : 81a

Codes :

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (B)

 

35. Arrange the following according to their year of emergence :

(i) RDC (ii) ALA Code

(iii) FRBR (iv) AACR1

Codes :

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (i), (ii), (iv), (iii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (A)

 

36. Arrange the following according to their year of enactment :

(i) Information Technology Act

(ii) Copyright Act

(iii) RTI Act

(iv) Digital Millennium Copyright Act

Codes :

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (B)

 

37. Arrange the following in order as given in Colon Classification:

(i)

(ii) X

(iii)  

(iv) 4

Codes :

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (iv), (i), (iii), (ii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (A)

 

38. Arrange the following according to their year of development.

(i) Java

(ii) Visual Basic

(iii) C++

(iv) COBOL

Codes :

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (B)

 

39. Arrange the following according to their year of development

(i) Zipf’s Law

(ii) Lotka’s Law

(iii) Bradford’s Law

(iv) Five Laws of Library Science

Codes :

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (iv), (ii), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (B)

 

40. Arrange the following in ascending order according to DDC numbers :

(i) Rajput Painting

(ii) Ophthalmology

(iii) Microeconomics

(iv) Elections

Codes :

(A) (iv), (iii), (ii), (i)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (A)

 

41. Match the following:

List – I List – II

(a) Tamil Nadu Public Libraries Act (i) 1948

(b) Maharashtra Public Libraries Act (ii) 1989

(c) Kerala Public Libraries Act (iii) 1967

(d) Orissa Public Libraries Act (iv) 2002

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

 

42. Match the following:

List – I List – II

(a) Ibid (i) in the work cited

(b) Op.cit (ii) same as above

(c) Loc.cit (iii) in the same pages

(d) Vide (iv) see

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

43. Match the following:

List – I List – II

(a) ALA (i) 1927

(b) ILA (ii) 1876

(c) ASLIB (iii) 1933

(d) IFLA (iv) 1924

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

44. Match the following :

List – I List – II

(a) CDS/ISIS (i) INSDOC

(b) Sanjay (ii) CMC

(c) Granthalya (iii) UNESCO

(d) Maitrayee (iv) DESIDOC

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

45. Match the following:

List – I List – II

(a) Bibliography (i) Persons

(b) Yearbook (ii) Words

(c) Dictionary (iii) Current information

(d) Biography (iv) Books

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

 

Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)

                One of the problems with automatic classification techniques is that they normally involve processing the whole collection in response to every request; this is inefficient, because we know in advance that a substantial part of the collection will not be relevant to the request. One of the major objectives of an information retrieval system is to allow the user to discard with the minimum of effort any items not relevant to an enquiry. Classification schemes set out to achieve this by grouping items according to specified characteristics; provided that our specification meets the user’s needs, this grouping will be helpful, but if it does not, our organization of information may prove to be a positive hindrance instead of a help. There has been a substantial amount of research into computer techniques which would achieve the same end, by reducing the size of the collection to be searched in response to any given request. The classical Aristotelian definition of classification states that a class consists of a set of objects having a given characteristic in common, possession of that characteristic being a necessary and sufficient condition for class membership. A document may be described by a number of terms, derived or assigned, and that we expect to retrieve in answer to a request a set of documents which match the request closely but rarely exactly. This arises because the terms used to describe documents fall into a number of classes, and we can never be exhaustive in our characterization. In other words, we hope to retrieve a set of documents which maximizes the match between the query and the description of the classes into which the desired documents fall, without expecting the match to be exact in classical terms. Aristotelian classification assumes a single essential element; documentary classification assumes that related document will share a number of elements, without necessarily having all of those specified in a particular query.

 

46. One of the problems of automatic classification is that :

(A) It does not process the whole collection to answer a query.

(B) It processes the part collection to answer a query.

(C) It processes the whole collection to answer a query.

(D) The substantial part of the processed collection will be relevant.

Answer: (C)

 

47. One of the major objectives of an IR system is

(A) To help the user to express their actual need.

(B) To help the user to discard irrelevant items with the minimum effort.

(C) To help the user not to discard irrelevant items with the minimum effort.

(D) To help the user to maximize their effort to locate an irrelevant item.

Answer: (B)

 

48. What does the research in computer techniques aim at?

(A) To increase the size of the collection to be searched not in response to any given request.

(B) To increase the size of the collection to be searched in response to any given request.

(C) To reduce the size of the collection to be searched in response to any given request.

(D) To reduce the size of the collection to be searched not in response to any given request.

Answer: (C)

 

49. Aristotelian definition of classification states that :

(A) No class should have common characteristics.

(B) A class should consist of a set of common terms.

(C) A class should consist of related common characteristics.

(D) A class should consist of a set of objects having a given characteristic in common.

Answer: (D)

 

50. Documentary classification assumes that

(A) A single element is essential.

(B) Related documents will share a number of elements having all those specified in a particular query.

(C) Related documents will share a number of elements, without necessarily having all those specified in a particular query.

(D) Documents should have a number of elements.

Answer: (C)


Comments