2010 June UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2010 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Who expressed knowledge in a simple mathematical equation k(s) +  v 1 = k (s +   v s)?

(A) Fritz Machlup

(B) B.C. Brooks

(C) N.J. Belkin

(D) C.E. Shannon

Answer: (B)

 

2. Which is not a near synonym term to information?

(A) Ideas (B) Data

(C) Catalogue (D) Facts

Answer: (C)

 

3. CCF stands for

(A) Common Communication Format

(B) Centre for Communication Format

(C) Committee for Communication Format

(D) Common Curriculum Format

Answer: (A)

 

4. Resources sharing among libraries was prompted by the factors

(A) Price escalation

(B) Information explosion

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

5. The Library Association (UK) is now the component of

(A) ASLIB

(B) CILIP

(C) ALA

(D) None of the above

Answer: (B)

 

6. Which of the following professional Associations does not exist now?

(A) IFLA (B) FID

(C) ALA (D) IASLIC

Answer: (B)

 

7. Real Time Access refers to

(A) Access in advance

(B) Access after some time

(C) Access when searched for

(D) None of the above

Answer: (C)

 

8. Theory X and Theory Y relate to

(A) Planning

(B) Motivation

(C) Innovation

(D) None of the above

Answer: (B)

 

9. Dewey Decimal Classification (DDC) is now looked after by?

(A) UNESCO

(B) CILIP

(C) OCLC

(D) ALA

Answer: (C)

 

10. INSDOC has been merged with NISCOM and is now known as

(A) DELNET

(B) NISCAIR

(C) DESIDOC

(D) NASSDOC

Answer: (B)

 

11. World Wide Web was first designed by

(A) Charles Babbage

(B) F.W. Lancaster

(C) Ted Nelson

(D) Tim Berner’s Lee

Answer: (D)

 

12. ISBN consists of

(A) 6 digits

(B) 8 digits

(C) 13 digits

(D) 15 digits

Answer: (C)

 

13. Bibliographical coupling is related to

(A) Bibliometric studies

(B) Bibliography compilation

(C) Modes of subject formation

(D) Vocabulary control

Answer: (A)

 

14. The simple Dublin Core Metadata Element Set (DCMES) consists of

(A) 15 elements

(B) 10 elements

(C) 14 elements

(D) 18 elements

Answer: (A)

 

15. A type of indexing where terms are coordinated prior to searching

(A) Post coordinate indexing

(B) Pre coordinate indexing

(C) Uniterm indexing

(D) None of the above

Answer: (B)

 

16. Use of integrated circuits was made in

(A) First Generation Computers

(B) Second Generation Computers

(C) Third Generation Computer

(D) Fourth Generation Computers

Answer: (C)

 

17. The Network Topology in which nodes are connected to a central hub is known as

(A) Ring Topology

(B) Bus Topology

(C) Star Topology

(D) Mesh Topology

Answer: (C)

 

18. Which of the following is a term used for working assumption of a solution to a problem?

(A) Research (B) Hypothesis

(C) Bibliography (D) Thesis

Answer: (B)

 

19. Computer Memory is measured in

(A) Bytes

(B) Kilobytes

(C) Megabytes

(D) All of the above

Answer: (D)

 

20. DELNET stands for

(A) Developing Library Network

(B) Department of Electronics Library Network

(C) Distance Education Library Network

(D) Delhi Library Network

Answer: (A)

 

21. Assertion (A) : Demand is the only governing factor in Book selection.

Reason (R) : Patrons’ requirements govern building library collections.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) (A) and (R) both are true.

(D) (A) and (R) both are false.

Answer: (B)

 

22. Assertion (A) : An indexing language is much more than a list of index terms that are acceptable to users.

Reason (R) : An indexing language helps users discriminate between terms and reduces ambiguity in the language.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A) : Libraries are facing a threat and are bound to disappear soon.

Reason (R) : Internet and WWW provide access to Oceans of information Worldwide.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

24. Assertion (A) : Deacidification is a measure to preserve documents in any medium.

Reason (R) : Digital preservation needs a different preservation care.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A) : SDI is a user oriented current information service.

Reason (R) : It is an alerting service directed towards groups.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

26. Assertion (A) : Indexing periodical retrieves information, which includes brief summary of the article.

Reason (R) : It provides list of articles along with the title, authors and other bibliographic details.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) are true.

Answer: (D)

 

27. Assertion (A) : Median is simply the middle value when the data have been arranged in ascending or descending order.

Reason (R) : Median refers to the middle value in a distribution.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A) : Data base is a collection of interrelated data stored together.

Reason (R): It is an organised, integrated collection of data.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Dewey Decimal is an enumerative scheme of classification.

Reason (R): The scheme has developed several devices and is no more an enumerative scheme of classification.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is not true, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): A Library legislation provides proper governance and management.

Reason (R): It ensures free public library service to all irrespective of caste, creed and sex.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

31. Arrange the following in the chronological sequence of their development.

(i) ISBD (ii) CCF

(iii) FRBR (iv) MARC

Codes :

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (B)

 

32. Arrange the following secondary publications according to the beginning of their publication in chronological order.

(i) Biological Abstracts

(ii) Chemical Abstracts

(iii) LISA

(iv) Index Medicus

Codes :

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (iii), (ii), (iv)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (iii), (i), (iv), (ii)

Answer: (C)

 

33. Arrange the following States chronologically according to year of enactment of Library Legislation.

(i) Tamil Nadu (ii) U.P.

(iii) Gujarat (iv) Mizoram

Codes :

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (ii), (iv), (iii), (i)

(C) (i), (iv), (iii), (ii)

(D) (i), (ii), (iv), (iii)

Answer: (C)

 

34. Arrange the following chronologically according to their use in computers :

(i) Vacuum tube

(ii) Microchip

(iii) Integrated circuits

(iv) Transistors

Codes :

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (i), (iv), (iii), (ii)

(D) (ii), (iv), (iii), (i)

Answer: (C)

 

35. Arrange the following professional Associations according to the year of their establishment :

(i) ILA (ii) IASLIC

(iii) ALA (iv) ASLIB

Codes :

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iii), (iv), (i), (ii)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Answer: (B)

 

36. Arrange the following according to chronological order :

(i) Universal Copyright convention

(ii) Berne Convention

(iii) Indian Copyright Act

(iv) WIPO Copyright Act

Codes :

(A) (ii), (iv), (iii), (i)

(B) (iii), (ii), (iv), (i)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (ii), (i), (iii), (iv)

Answer: (D)

 

37. Arrange the structure of the Research report in correct order :

(i) Table of contents

(ii) Appendices

(iii) Text

(iv) Title page

Codes :

(A) (iii), (i), (iv), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (D)

 

38. Arrange the following schemes of classification according to their year of publication:

(i) CC (ii) DDC

(iii) LC (iv) UDC

Codes :

(A) (ii), (i), (iii), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (i), (ii), (iv), (iii)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (B)

 

39. Match the following:

List – I List – II

(a) The Right to Information Act of India (i) 2000

(b) Universal Declaration of Human Rights (ii) 2005

(c) Information Technology Act. (India) (iii) 1948

(d) Digital Millennium Act (iv) 1998

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

40. Match the following:

List – I List – II

(a) Father of Scientific Management (i) Henry Fayol

(b) Father of Administration (ii) Elton Mayo

(c) Father of Human Relations School (iii) F. Hertzberg

(d) Father of Corporate Strategy (iv) F.W. Taylor

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

41. Match the following:

List – I List – II

(a) C.A. Cutter (i) Bibliographic classification

(b) H.E. Bliss (ii) Expansive classification

(c) J.D. Brown (iii) Universal classification

(d) Paul Otlet & Henry LaFontaine (iv) Subject classification

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)

 

42. Match the following:

List – I List – II

(a) International Conference on Cataloguing Principles (i) 1969

(b) International Meeting of Cataloguing Experts (ii) 1961

(c) International Symposium of Bibliographic Exchange format (iii) 1990

(d) First CCF Users meeting (iv) 1978

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

List – I List – II

(a) NASSDOC (i) Defence Science

(b) DEVSIS (ii) Social Sciences

(c) INIS (iii) Development Science

(d) DESIDOC (iv) Nuclear Science

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

44. Match the following:

List – I List – II

(a) CLRI (i) Hyderabad

(b) SENDOC (ii) New Delhi

(c) NASSDOC (iii) Mumbai

(d) BARC (iv) Chennai

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

45. Match the following:

List – I List – II

(a) Fumigation (i) Acquisition

(b) Building library collection (ii) Preservation

(c) Kardex (iii) Reference service

(d) Information Desk (iv) Registration of Periodicals

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

                Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)

                Invention is the creation of an idea that can be translated to practice. It is also the process of bringing new technology into being. Invention is goal directed, the process is orderly, and it is essentially an intellectual process. An inventor is generally not a big reservoir of existing knowledge or of past failures. A substantial part of a scientist’s time is spent in collecting facts. The greater a scientist’s familiarity with the great scientific works, the greater will be his own power of invention. Ingenuity is the younger brother of imagination. Theoretical creation is an intermediate step  between invention and discovery. A scientist, who is familiar with a number of methods attached to a problem, is most likely to solve the greatest number of problems.

                Invention is the basic ingredient of innovation. Innovation is of two kinds, i.e., in product and service. It is a slow process. Innovations which started several years ago may bear fruit now. Innovation involves the bringing of an invention into commercial use. In some cases, invention and innovation merge into one another. Invention and innovation have been the foundations of industrial development in most advanced countries. Innovation brings about competition and competition brings about efficiency. Of the total innovation process, research is only a part. Research may invent, but invention can only be utilized by the complicated and complex process of innovation. Innovation is more often the result of recognizing and adapting an idea than of invention a new one. Utilization of technical information including research outputs can result in an industrial innovation.

                Innovators achieve success, but not imitations. In the past, innovation came from individual scientists. Individual inventors were responsible for innovation. In modern industry it is rarely the case, teams of scientists are really responsible for inventions and innovations. Success in invention and innovation depends not only on originality and imagination but also on knowing what and how to invent and innovate.

 

46. What is an invention?

(A) It is the idea that has the characteristics of application.

(B) A theoretical idea regardless of application.

(C) A discovery that does not lead to new technology.

(D) A process bereft of use.

Answer: (A)

 

47. An invention involves

(A) Collection & application of past data.

(B) Simply an effort to explore past knowledge.

(C) Redefining knowledge of the past.

(D) Exploiting past knowledge and newly collected facts.

Answer: (D)

 

48. Industrial development and competitive environment are possible when

(A) Invention follows innovation

(B) Invention leads to innovation

(C) Invention prevents innovation

(D) Invention has little practical use

Answer: (A)

 

49. Invention is carried out at present

(A) by an individual researcher with little originality and imagination.

(B) by an individual researcher with high level imagination.

(C) by a group of researchers with adequate originality and imagination.

(D) by industrialists to achieve success in business.

Answer: (D)

 

50. What is innovation?

(A) Innovation is a theoretical process.

(B) Innovation conceals invention.

(C) Innovation is a process of application of invention.

(D) Innovation provides data for invention.

Answer: (D)


Comments