2010 December UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2010 December UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Linear model of communication in knowledge based on Aristotles’ model of communication was proposed by

(A) Juger Heberman

(B) A.J. Wells

(C) C.E. Shannon & W. Weaver

(D) G. Gerbner

Answer: (C)

 

2. ISBN changed from 10 digits to 13 from

(A) January, 2007

(B) January, 2008

(C) January, 2006

(D) January, 2005

Answer: (A)

 

3. Library Legislation refers to the development of

(A) Academic Libraries

(B) Special Libraries

(C) Public Libraries

(D) None of the above

Answer: (C)

 

4. IASLIC was founded in the year

(A) 1955

(B) 1965

(C) 1975

(D) 1985

Answer: (A)

 

5. Which Bibliometrics Law describes the frequency of publication by authors in a given field ?

(A) Lotka’s Law

(B) Zipf’s Law

(C) Bradford’s Law

(D) None of the above

Answer: (A)

 

6. Which one of the following protocols is used in transferring file over internet?

(A) POP (B) FTP

(C) SMTP (D) TCP/IP

Answer: (B)

 

7. Transistors were used in which generation of computers?

(A) First generation

(B) Second generation

(C) Third generation

(D) None of the above

Answer: (B)

 

8. Linux is an example of

(A) Application software

(B) System software

(C) Library software

(D) All of the above

Answer: (B)

 

9. UNIMARC was developed under the umbrella of

(A) OCLC

(B) IFLA

(C) UNESCO

(D) None of the above

Answer: (B)

 

10. How different nodes in a network are connected and how they communicate are determined ?

(A) By Network Connectivity

(B) By Network Topology

(C) By Network Compatibility

(D) None of the above

Answer: (B)

 

11. WorldCat is maintained by

(A) Library of Congress

(B) Online Computer Library Center

(C) American Library Association

(D) None of the above

Answer: (B)

 

12. Number of States in India which have enacted Public Library Legislation till date is

(A) Seven

(B) Ten

(C) Thirteen

(D) Sixteen

Answer: (D)

 

13. When a source referred to once in the footnote is referred to again and between them no other reference (i.e. citation) intervenes, then the footnote uses the abbreviation

(A) Ibid

(B) Id

(C) Op.Cit

(D) None of the above

Answer: (A)

 

14. Indexing system in which the coordination of terms is done at the search stage was first introduced by

(A) S.R. Ranganathan

(B) Derek Austin

(C) Morfiner Taube

(D) H.P. Luhn

Answer: (C)

 

15. Index Medicus is brought out as printed publication

(A) Quarterly

(B) Monthly

(C) Weekly

(D) Has ceased publication

Answer: (B)

 

16. Which publication was not authored by S.R. Ranaganathan?

(A) Prolegomena to library classification

(B) Reference Service

(C) Ramanujan : The man and the Mathematician

(D) Living with Books

Answer: (D)

 

17. JSTOR is an online system for archiving and accessing academic journals. It is located in

(A) Germany

(B) UK

(C) USA

(D) Budapest

Answer: (C)

 

18. 260 tag in MARC format marks

(A) The edition

(B) The publication information

(C) The physical description

(D) A topical subject heading

Answer: (B)

 

19. Mean, Median and Mode are

(A) Measure of Central tendency

(B) Measure of deviation

(C) Measure of Information System

(D) Measure of Sampling

Answer: (A)

 

20. ‘Five Laws of Library Science’ was first published in

(A) 1925 (B) 1930

(C) 1931 (D) 1933

Answer: (C)

 

21. Assertion (A) : ISBDs were devised by UNESCO.

Reason (R) : They are the standards for all types of bibliographic activities.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A) : Web OPAC is a computerised library catalogue available to the patrons online.

Reason (R) : It can be searched by the users within the four walls of the library only.

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

23. Assertion (A): A sample is the representation of a whole.

Reason (R): The sample is subjected to observation and analysis.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

24. Assertion (A) : Electronic access to information is becoming easy day by day.

Reason (R) : The printed materials pouring out of the world presses do not show any decline.

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A).

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Use of microfilming is becoming obsolete day by day.

Reason (R): ICT has developed digital technologies, which are quick, cheap and easy to handle.

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

26. Assertion (A) : Libraries are changing in the wake of emerging ICT environment.

Reason (R) : Libraries are adopting new competencies to operate services in the environment of information super highways.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A) : In fifth law, the word used in ‘organism’ not ‘organisation’.

Reason (R) : Libraries grow in collection size, human resources, physical facilities and services from time to time.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A) : Primary source is one in which information is original.

Reason (R) : Secondary sources repack the original information.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

29. Assertion (A) : Loose Assemblage is the process of linking together different classes.

Reason (R) : This mode was formerly known as subject bundle.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (D)

 

30. Assertion (A) : Provision of services outside the library regular service centre or outlet is essential to reach more and more patrons.

Reason (R) : Library extension services help libraries to cover larger population of patrons.

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

31. Arrange the following in chronological sequence :

(I) Digital Millennium Copyright Act (II) Right to Information Act. (India)

(III) Information Technology Act (India) (IV) Indian Copyright Act

Codes :

(A) (IV), (I), (III), (II)

(B) (IV), (II), (III), (I)

(C) (I), (IV), (II), (III)

(D) (II), (III), (I), (IV)

Answer: (A)

 

32. Arrange the following States according to the year of enactment of library legislation :

(I) Pondicherry

(II) Orissa

(III) Rajasthan

(IV) Karnataka

Codes :

(A) (IV), (I), (III), (II)

(B) (IV), (II), (III), (I)

(C) (IV), (III), (I), (II)

(D) (I), (III), (II), (IV)

Answer: (B)

 

33. Arrange the following softwares according to their development:

(I) E-Print

(II) D-space

(III) Greenstone

(IV) Koha

Codes :

(A) (IV), (III), (II), (I)

(B) (III), (II), (I), (IV)

(C) (I), (II), (III), (IV)

(D) (II), (III), (IV), (I)

Answer: (B)

 

34. Arrange the following steps in research in the sequence of their occurrence:

(I) Report writing

(II) Research design

(III) Collection of data

(IV) Analysis of data

Codes :

(A) (III), (IV), (II), (I)

(B) (I), (III), (IV), (II)

(C) (II), (III), (IV), (I)

(D) (IV), (II), (III), (I)

Answer: (C)

 

35. Arrange the following chronologically according to their year of Birth :

(I) S.R. Ranganathan

(II) Melvil Dewey

(III) C.A. Cutter

(IV) B.S. Kesvan

Codes :

(A) (II), (I), (IV), (III)

(B) (I), (III), (IV), (II)

(C) (III), (II), (I), (IV)

(D) (IV), (I), (II), (III)

Answer: (C)

 

36. Arrange the following chronologically according to their development :

(I) Punched Card

(II) Floppy Disc

(III) Magnetic Disc

(IV) Optical Disc

Codes :

(A) (II), (III), (I), (IV)

(B) (I), (III), (II), (IV)

(C) (I), (II), (III), (IV)

(D) (IV), (I), (II), (III)

Answer: (C)

 

37. Arrange the following according to their development :

(I) CCC

(II) ISBD

(III) CCF

(IV) MARC II

Codes :

(A) (I), (IV), (II), (III)

(B) (I), (II), (IV), (III)

(C) (I), (IV), (III), (II)

(D) (IV), (II), (III), (I)

Answer: (A)

 

38. The spiral of scientific method involves the following steps in correct sequence :

(I) Zenith

(II) Ascendant

(III) Nadir

(IV) Descendant

Codes:

(A) (I), (III), (II), (IV)

(B) (II), (III), (I), (IV)

(C) (III), (II), (I), (IV)

(D) (I), (IV), (III), (II)

Answer: (C)

 

39. Match the following:

List – I List – II

(a) AACR-1 (i) 1978

(b) AACR-2 (ii) 1967

(c) ALA code (iii) 1934

(d) CCC (iv) 1949

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

40. Match the following:

List – I List – II

(a) Books in print (i) Bibliography of periodicals

(b) Ulrich International Periodical Directory (ii) Trade Bibliography

(c) World of Learning (iii) Biographical source

(d) Who’s Who in India (iv) Directory

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

41. Match the following:

List – I List – II

(a) Henry Fayol (i) Hierarchy Needs

(b) F.W. Taylor (ii) Theory X and Theory Y

(c) Abraham Maslow (iii) Classical Theory

(d) Douglas McGregor (iv) Scientific Management

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

42. Match the following:

List – I List – II

(a) E.J. Coates (i) KWIC

(b) H.P. Luhn (ii) Things, Property, Material, Action

(c) Derek Austin (iii) Concrete and process

(d) J. Kaiser (iv) PRECIS

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

43. Match the following:

List – I List – II

(a) NTC (i) UK

(b) ITC (ii) India

(c) BLDSC (iii) Netherlands

(d) NISCAIR (iv) USA

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

44. Match the following:

List – I (Subjects) List – II (Modes of Formation)

(a) India (i) Agglomeration

(b) Agriculture of wheat (ii) Lamination

(c) Biochemistry (iii) Fusion

(d) Biological Sciences (iv) Denudation

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (A)

 

45. Match the following:

List – I List – II

(a) Elements of Library Classification (i) D.J. Desolla Price

(b) Little Science Big Science (ii) S.R. Ranganathan

(c) Documentation (iii) D.J. Fosket

(d) Subject Approach to Information (iv) S.C. Bradford

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

                Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)

                In the late 1990s the publishing world launched a new system into the information and publishing world called Digital Object Identifiers (DOIs). DOIs are alphanumeric character strings that identify objects in an electronic environment.

                DOIs are universal, unique and permanent identification tags for online content that is registered in an online directory. DOIs can cover any form of digital files such as text, image, video, audio or even software. DOIs can also cover many levels of content. For example, it might tag an entire book, a chapter in the book, illustrations, individual sentences, or perhaps the book’s index. It is a system that identifies creation endeavours and uniquely marks the content of these items. It is intended to individualize information units on the Web.

                DOIs can be placed in a variety of places, such as in the object itself, in an information structure that contains the object, on a Web page that describes the element, in a database or as an entry in an indexing system.

                The identifier tags have no intrinsic meaning, as a classification code does. They are content labels, each being unique and without duplicates. The identifiers are stored in a directory that allows the lookup of the current Internet address of the copyright owner and where the information now resides. The author, publisher or current owner is responsible for maintaining the response page, which presents data about the information item and the conditions of its use.

                The directory of DOIs routes inquiries to the up-to-date sites on the Internet for accessing the content of the object. When addresses change, the directory will route the query to where the content is currently located or to where information is given concerning how to obtain it. Over time, when objects move around or change ownership, the directory keeps tabs on these changes.

                Although the major purpose of the DOI system is the management of intellectual property, indexing and abstracting services, as well as document delivery services will find DOIs a useful tool.

 

46. What are DOIs ?

(A) DOIs are numbers which identify object in traditional environment

(B) DOIs are identifiers consisting of alphanumeric character strings for printed materials.

(C) DOIs are alphanumeric character strings for electronic serials.

(D) DOIs are alphanumeric character strings for electronic sources of information available on-line.

Answer: (D)

 

47. What are the materials covered by DOIs ?

(A) DOIs cover books and journals.

(B) DOIs cover texts, images, audio visual materials in digital form.

(C) DOIs cover electronically available S & T information.

(D) DOIs cover digital format in US and Europe only.

Answer: (B)

 

48. Do DOIs play any role in grouping of information sources?

(A) DOIs constitute the eclassification scheme to group sources of information.

(B) DOIs are not class numbers as such and have nothing to do with arrangement.

(C) DOIs play the dual role of identifying and grouping.

(D) DOIs are only like traditional class numbers in e-form.

Answer: (A)

 

49. What is the major purpose of DOI system?

(A) To organise e-resources on the Net.

(B) To manage intellectual property.

(C) To provide bibliographic description of digitized resources.

(D) To control free access to eresources

Answer: (B)

 

50. How does DOI system operate?

(A) Routes inquiries to designated Document Supply Libraries.

(B) Routes inquires to up to date sites of digital libraries.

(C) Routes inquiries to national e-resources depositories

(D) Routes inquiries to relevant sites on the Net.

Answer: (D)


Comments