2009 June UGC NET in Library Science Paper II


Solved paper II of 2009 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. An Invisible college is a typical example of:

(A) Informal channels of communication

(B) Formal channels of communication

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (A)

 

2. Berne convention was adopted in the year:

(A) 1911

(B) 1886

(C) 1900

(D) 1947

Answer: (B)

 

3. FID was dissolved in the year:

(A) 2002

(B) 2005

(C) 2000

(D) 2003

Answer: (A)

 

4. The use of CD-ROMs in the library significantly relates to which of the following Laws?

(A) First Law of Library Science

(B) Second Law of Library Science

(C) Fourth Law of Library Science

(D) Fifth Law of Library Science

Answer: (D)

 

5. Which Source would you consult to get the latest information on controversies about the venue for Tata's 'Nano'?

(A) New Encyclopedia Britannica

(B) Asian Recorder

(C) India: A reference annual

(D) Whitekar's Almanac

Answer: (C)

 

6. Bubl link is a:

(A) Data base

(B) OPAC

(C) Subject gateway

(D) Portal

Answer: (C)

 

7. Who had given the Minimal, Middling and Maximum theories of reference service?

(A) C. M. Winchell

(B) S. R. Ranganathan

(C) James I Wyer

(D) Samuel Rothstein

Answer: (D)

 

8.'Compaction' is an important feature of:

(A) Reviews

(B) Indexes

(C) Bibliographies

(D) Market Report

Answer: (A)

 

9. 'Geophysics' has been formed as a result of:

(A) Lamination

(B) Fusion

(C) Fission

(D) Agglomeration

Answer: (B)

 

10. Which one is not a canon (as given Ranganathan):

(A) Canon of Comprehensiveness

(B) Canon of Consistence

(C) Canon of Context

(D) Canon of Currency

Answer: (A)

 

11. ZBB was developed by:

(A) R. D. Stuart

(B) S. R. Ranganathan

(C) Peter A Pyhrr

(D) C. V. Good

Answer: (C)

 

12. PERT was developed by:

(A) The Navy special project office

(B) Booz Allen Hamelton

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (A)

 

13. The term hyper text was coined by :

(A) Ted Nelson

(B) Charles Babbage

(C) Tim Berner Lee

(D) Tay Vaughan

Answer: (A)

 

14. The 12 rules for relational database were given by:

(A) Larvy Page

(B) Linus Tolward

(C) J. Bill Gates

(D) Edgar. F. Codd

Answer: (D)

 

15. The complete bibliographic details in MARC are available in:

(A) Leader

(B) Control fields

(C) Variable fields

(D) Record directing

Answer: (C)

 

16. Conversion of barcode into electrical signals id done by:

(A) Scanners

(B) CRT

(C) Photo sensor

(D) UNICODE

Answer: (A)

 

17. Bibliographic coupling was first advocated by:

(A) B. K. Sen

(B) M. M. Kessler

(C) S. C. Bradford

(D) S. R. Ranganathan

Answer: (B)

 

18. External and Internal Criticism implies in:

(A) Historical Research

(B) Survey Research

(C) Experimental Research

(D) Applied Research

Answer: (A)

 

19. Granthana is an official publication of:

(A) ILA

(B) IASLIC

(C) RRRLF

(D) APLA

Answer: (C)

 

20. Million Book Project was initiated by:

(A) Pittsburg University

(B) Carnegie Mellon University

(C) MIT, USA

(D) Michigan University

Answer: (B)

 

21. Assertion (A): Making information available using GSDL is effective than just putting it on the web.
Reason (R): The information available in digital form can be archived.
Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (B)

 

22. Assertion (A) : Migration is the primary strategy used by most organisations for digital archiving.
Reason (R) : Migration preserves the physical presence, content, functionality and context of the digital object.
Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): In Library classification, an empty digit helps in enterpolation between two consecutive ordinal numbers.
Reason (R): An empty digit is a digit with ordinal value but no semantic value.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not a correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (B)

 

24. Assertion (A) : In Colon classification, ‘2’ represents mother country and ‘44’ represents India. A given library in India can use ‘2’ or ‘44’ for India. But, the rules allow for a choice.
Reason (R) : The above is a case of violation of Canon of homonyms.
Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (A)

 

25. Assertion (A) : Present day libraries need to develop social networking tools for their library websites.
Reason (R) : It helps to reach out the patrons where they live and provide service at the point of need.
Codes:

(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (A)

 

26. Assertion (A) : Library Science has been called Science because it has good application of scientific tools and techniques as is applicable in natural science and physical science.

Reason (R) : Experimental method of research has good scope in library science.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is false but (R) is true
(D) (A) is true but (R) is false

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Hypothesis are essential in all types of research.
Reason (R): Objectives can fulfil the purpose of hypothesis.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is false but (R) is true
(C) (A) is true and (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

28. Assertion (A): Skillful use of research procedures is an art, their appropriate
application is research.

Reason (R): Systematically conducted research leads to generalisation.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true but (A) is not a correct explanation
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (A)

 

29. Assertion (A) : Like other scientists, the social scientists can obtain relevant information by conducting experiments, interviewing people, observing people and reviewing relevant literature.

Reason (R): Social Scientists can’t be so rigorous as can be of natural scientists.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

30. Assertion (A) : Research results lead to propound new laws, theories and principles.
Reason (R): Laws, principles and theories are the result of scientific research.
Codes:

 (A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true but (A) is not a correct explanation.
(C) (A) is false and (R) is true
(D) (A) is true and (R) is false

Answer: (D)

 

31. The British library movement include the following major reports. Identify the correct chronological order of these reports.

(i) Mc Colvin Report

(ii) Kenyen Reoprt

(iii) Adams Report

(iv) Select Committee Report

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

 

32. Arrange the following library automation software according to their date of origin:

(i) SOUL

(ii) KOHA

(iii) New GENLIB

(iv) LIBSYS

Codes:

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

33. Arrange the following Online Systems in the order of their origin:

(i) ERIC

(ii) MEDLINE

(iii) OCLC

(iv) MARC

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

34. Arrange the following Indexing System in the order of their origin:

(i) POPSI

(ii) PRECIS

(iii) Chain Indexing

(iv) KWIC

Codes:

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

35.Gotam's book 'Nyasutra' has given the following four steps of scientific research. Arrange them in proper order.

(i) Aptavakshya (Verification/ Testing)

(ii) Upaman (Camparsion)

(iii) Anuman (Inference)

(iv) Pratyaksha (Preception)

Codes:

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (C)

 

36. Arrange the following librarians of the National library in chronological order of their service:

(i) D. R. Kalia

(ii)  Y. M. Mulay

(iii) B. S. Kesevan

(iv) K. M. Asadullah

Codes:

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

37. Arrange the following Library Association according to their year of their establishment:

(i) ILA

(ii) IASLIC

(iii) IFLA

(iv) ALA

Codes:

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

 

38. Arrange the following reference sources according to their date of publication:

(i)Encyclopedia of Library and Information Science

(ii) Mc Graw Hill Encyclopedia of Science and Technology

(iii) Encyclopedia Americana

(iv) Encyclopedia Britannica

Codes:

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

39. Arrange the following sources according to their date of origin:

(i) Social Science Index

(ii) Library Literature 

(iii) Indian Library and Information Abstracts

(iv) Library and Information Science Abstracts

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (D)

 

40. Arrange the following committees/commissions according to their year of formation:

(i) National Library Review Committee

(ii) Library Advisory Commission

(iii) Sinha Committee on Public Libraries

(iv) Working group on libraries (Planning Commission)

Codes:

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (D)

 

41. Match the following:

List – I

List – II

(a) Zipf’s Law

(i) Law of Scattering

(b) Eugene Garfield

(ii) Measurement of word frequency

(c) Bradford’s Law

(iii) Measurement of Author Productivity

(d) Lotka’s Law

(iv) Impact Factor

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(i)

(iii)

(iv)

(ii)

(B)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(C)

(i)

(iv)

(ii)

(iii)

(D)

(iv)

(iii)

(i)

(ii)

Answer: (B)

 

42. Match the following:

 

List – I

List – II

(a) The Electronic Library

(i) USA

(b) Library Herald

(ii) Germany

(c) Library Trends

(iii) United Kingdom

(d) International Classification

(iv) India

Codes:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(iv)

(i)

(ii)

(B)

(i)

(iv)

(iii)

(ii)

(C)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

(D)

(iv)

(ii)

(iii)

(i)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

List – I

List – II

(a) Principles of Management 

(i) F. W. Taylor

(b) Functions of Management 

(ii) Abraham Maslow

(c) Theory of Hierarchy of needs

(iii) Luther Gullick

(d) System school of Management

(iv) Henry Fayol  

Codes:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(i)

(iii)

(iv)

(ii)

(B)

(iii)

(ii)

(i)

(iv)

(C)

(iv)

(iii)

(ii)

(i)

(D)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

Answer: (C)

 

44. Mach the following:

List – I

List – II

(a) Dewey Decimal Classification

(i) 1933

(b) Colon Classification

(ii) 1876

(c) Rider’s International Classification

(iii) 1905

(d) Universal Decimal classification

(iv) 1961

Codes:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(i)

(iii)

(iv)

(ii)

(B)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(C)

(iv)

(i)

(iii)

(ii)

(D)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

Answer: (D)

 

45. Match the following:

List – I

List – II

(a) Search Engine

(i) Pascal

(b) Browser

(ii) UNIX

(c) Operating System

(iii) Yahoo

(d) Programming Language

(iv) Netscape

Codes:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(iv)

(ii)

(i)

(B)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

(C)

(i)

(iii)

(iv)

(ii)

(D)

(iv)

(ii)

(i)

(iii)

Answer: (A)

 

          After almost 10 years of more liberal policies, there have been increasing concerns among policymakers, academics, and industry analysts about the impacts of liberalization on IT use and production. While the former “market reserve policy” has been widely studied, the impacts of more recent policy have not yet been fully analyzed3. This article is a further contribution to the evaluation of this policy from the point of view of IT diffusion, the development Local industry, technological capabilities, and foreign trade4. It argues that despite the fact that Brazil did not become an international player in global IT markets, continued state involvement has produces substantial fruits. It has revealed local capabilities in areas that require highly skilled professionals rather than unskilled labor, as the conventional international product cycle in the international division of labor would suggest. Greenhouse policy in the past led the Brazilian IT sector to invest “significantly in the accumulation of technological capabilities and develop important backward linkages”. The use-supplier relations established by local firms in areas like banking automation still engender important research and development (R & D) efforts, contributing to the diffusion of IT in line with local needs. Also, the previous existence of both industrial capacity and a skilled workforce has become a driving force in attracting new foreign direct investment in IT production in Brazil to serve the Latin American market.

 

46. The policy makers of Brazil are primarily concerned with:

(A) Liberalisation and computer Industry.

(B) Brazil’s failure in becoming international player in IT

(C) Impact of liberalizations an IT use and product.

(D) Instability of Brazilian Politics.

Answer: (C)

 

47. What are the professional skills required to meet the global market?

(A) Un skilled, suitable to local labor needs

(B) Semi skilled suitable to global needs

(C) Skilled suitable to global needs

(D) Highly skilled suitable to local needs

Answer: (D)

 

48. What was the significance of “Green House Policy” of Brazil?

(A) Investment in R and D sector

(B) Investment in IT sector

(C) Investment in banking sector

(D) Investment in global market

Answer: (B)

 

49. Effects of customization in different sectors of Brazilian industry are:

(A) Wide study of “Market reserve policy”

(B) Development of local industry

(C) Diffusion of IT in line with local needs

(D) Attracting new foreign direct investment

Answer: (C)

 

50. What is the driving force that attracted foreign investment in Brazil?

(A) Organised and automated Banking Sector

(B) Industrial capacity and skilled work force

(C) Importance development in R and D sector

(D) Adoption of Green House policy

Answer: (B)

Comments