2008 June UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2008 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Who is the chairman of National Knowledge Commission?

(A) Dr. Sukhadeo Thorat

(B) Dr. M.S. Swaminathan

(C) Dr. Bhalchandra Mungekar

(D) Sam Pitroda

Answer: (D)

 

2. Who has not changed its name?

(A) Library Association, U.K

(B) ALA

(C) ASLIB

(D) IFLA

Answer: (B)

 

3. Which of the following is not correct?

(A) Maslow’s need analysis is useful for understanding motivation of employees.

(B) Theory Z is the contribution of Japenese style of Management.

(C) Money is the most powerful motivating agent.

(D) Mission of an organisation is essentially abstract.

Answer: (C)

 

4. NISCAIRE is a Part of:

(A) DST

(B) ISRO

(C) DSIR

(D) CSIR

Answer: (D)

 

5. Use of Microfilming is considerably reduced due to:

(A) High cost involved in it.

(B) Need for use microfilm reader.

(C) Availability of better Technology in the form of digitization.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

6. Opaque paper is a:

(A) Ultra-white paper

(B) Ultra-white thin paper

(C) Transparent paper

(D) Non-Transparent paper

Answer: (D)

 

7. Which of the following is a public domain database?

(A) INIS

(B) AGRIS

(C) Chemical Abstracts

(D) MEDLINE

Answer: (B)

 

8. In which Library Service barcode technology is used:

(A) Stock verification

(B) Library Security

(C) Circulation

(D) Reference Service

Answer: (C)

 

9. One of the following journal is published in U.K:

(A) Library Quarterly

(B) Program

(C) Libri

(D) Herald of Library Science

Answer: (B)

 

10. Fair use is a term most relevant to:

(A) Intellectual Property Rights

(B) Books borrowed for home reading

(C) Copy right

(D) Use of reference books

Answer: (C)

 

11. Which of the following does not fall into the category of pre-coordinate indexing?

(A) Chain indexing

(B) Uniform indexing

(C) LCSH   

(D) Sear’s List of Subject Headings

Answer: (B)

 

12. Dublin core is:

(A) A set of core activities of a National library

(B) Collection of metadata elements

(C) Network for the city of Dublin

(D) Revised version of MARC

Answer: (B)

 

13. ‘Best is the enemy of the Good is said by:

(A) Drury

(B) Urquart

(C) Foskett

(D) Shera

Answer: (B)

 

14. Which of the following is not associated with communication system?

(A) Receiver

(B) Sender

(C) Channel

(D) Entropy

Answer: (D)

 

15. One of the following is not an open source software:

(A) D space

(B) Windows

(C) Green-stone

(D) Linux

Answer: (B)

 

16. DESIDOC is documentation centre for:

(A) Indigenous Knowledge

(B) Defence Science

(C) Rural Development

(D) Khadi & Village Industries

Answer: (B)

 

17. Questionnaire is a:

(A) Research method

(B) Measurement Technique

(C) Tool for data collection

(D) All the above

Answer: (C)

 

18. Mean, Median and mode are:

(A) Measures of deviation

(B) Ways of sampling

(C) Measures of control tendency

(D) None of the above

Answer: (C)

 

19. Cranfield Studies are an example of:

(A) Survey Research

(B) Experimental Research

(C) Historical Research

(D) Case Study

Answer: (B)

 

20. Assertion (A): As the level of recall increases, precision tends to decrease.

Reason (R) : Recall and precision tend to vary inversely

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) Both are partially true

(D) (R) is true but (A) is false

Answer: (A)

 

21. Assertion (A) : Operators using ‘AND’, ‘OR’ and ‘NOT’ are mostly used in online IR.

Reason (R) : User interfaces cannot transform the natural language input into Boolean search Query

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) (R) is true but (A) is false

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): Maximization of the use of documents is the motto of the library.

Reason (R): Maximization of the use of documents in the library satisfies the Fifth Law of library Science.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (R) is true but (A) is false

Answer: (C)

 

23. Assertion (A): User profile is an essential component of SDI service.

Reason (R): SDI is a personalized current awareness service.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) Both are partially true

(D) (A) is true but (R) is false

Answer: (A)

 

24. Assertion (A): AACR 2 like CCC can satisfy all approaches of the users.

Reason (R): Both AACR 2 and CCC are comprehensive cataloguing codes.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): Document transfer and information transfer are not the same.

Reason (R): Assimilation of the content of the document by the user constitutes information transfer.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): ISO 9000 is a quality framework which calls for documentation to adopt TQM in a Library.

Reason (R): ISO 9000 is a valuable component of TQM

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

27. Assertion (A): Consortia cannot provide an effective strategy to increase the buying power of individual libraries.

Reason (R): Consortia arrangement saves the funds of the libraries in developing their information sources.

Codes:

(A) (A) is false but (R) is true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (A)

 

28. Arrange the following in the order of computer generations:

(i) Integrated circuit (ii) Transistor (iii) Vacuum Tube (iv) Chip Codes:

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

29. Match the following:

List-I                                       List-II

(a) BLAISE project               (i) Library of congress

(b) MARC project                 (ii) Intel

(c) Union Catalogue project (iii) Insdoc

(d) Microchip                        (iv) British Library

Codes :

       (a)  (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (i)   (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (i)  (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (i)  (iv)

Answer: (C)

 

30. Which is the correct logical sequence of the following:

(A) Information, knowledge, data, wisdom

(B) Knowledge, Information, wisdom, data

(C) Data, knowledge, information, wisdom

(D) Data, information, knowledge, wisdom

Answer: (D)

 

31. Subject indexing systems were developed in the order as:

(A) Chain indexing, Systematic indexing, PRECIS, COMPASS

(B) Systematic indexing, Chain indexing, PRECIS, COMPASS

(C) Systematic indexing, PRECIS, Chain indexing, COMPASS

(D) Systematic indexing, COMPASS, Chain indexing, PRECIS

Answer: (B)

 

32. Arrange the following associations in the order of year of establishment:

(A) SIS, IASLIC, IATLIS, ILA

(B) IASLIC, ILA, SIS, IATLIS

(C) ILA, SIS, IASLIC, IATLIS

(D) ILA, IASLIC, IATLIS, SIS

Answer: (D)

 

33. Arrange the following Act according to year of enactment:

(A) Copyright Act, The patent Act, information Tech. Act, IPR Act

(B) The patent Act, copyright Act, information Tech. Act, IPR Act

(C) Copyright Act, IPR Act, The patent Act, information Tech. Act

(D) Copyright Act, The patent Act, IPR Act, information Tech. Act

Answer: (D)

 

34. Arrange different codes according to year of origin:

(A) Anthony Pannizi code, cutter’s rules for dictionary catalogue, classified catalogue code, Anglo American cat. Rules-II

(B) Anthony Pannizi code, classified catalogue code, cutter’s rules of dictionary catalogue, Anglo American cat. Rules-II

(C) Anthony Pannizi code, Anglo American cat. Rules-II, classified catalogue code, cutter’s rules for dictionary catalogue

(D) Anthony Pannizi code, cutter’s rules of dictionary catalogue Anglo American cat. Rules-II, classified catalogue code

Answer: (A)

 

35. Arrange the following according to the year of publication:

(A) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia Americana Encyclopaedia of Library & information science, McGraw-Hill Encyclopedia of science & Technology

(B) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia of Library & information science, McGraw-Hill Encyclopaedia of science & Technology, Encyclopaedia Americana

(C) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia Americana, McGraw-Hill Encyclopaedia of Science & Technology Encyclopaedia of Library & Information science

(D) Encyclopaedia Britannica, McGraw-Hill Encyclopedia of science & Technology, Encyclopaedia Americana Encyclopaedia of Library & information science

Answer: (C)

 

36. Match the following:

  List-I                  List-II

(a) Conventional            (i) Patents

(b) Neo-conventional    (ii) Printed Books              

(c) Non-conventional    (iii) Satellite imageries

(d) Meta documents      (iv) Audio-visual material

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

 

37. Match the following:

      List-I                                                            List-II

(a) Library is a people’s University               (i) Kothari

(b) Library is a growing organisation            (ii) Urquart

(c) Library can be useful to society               (iii) Ranganathan

(d) Library is the heart of the University       (iv) Sayajirao Gayakwad

Codes :

        (a) (b)  (c)  (d)

(A) (iv) (iii) (ii)  (i)

(B) (iv) (i)  (iii)  (ii)

(C) (ii) (iv) (iii)  (i)

(D) (iv) (ii) (i)  (iii)

Answer: (A)

 

38. Match the following :

List-I                                 List-II

(a) P. Wassermann        (i) Line of thinking

(b) P. Atherton             (ii) Foundation of Education for Librarianship

(c) J.H. Shera                (iii) New Librarianship

(d) Maurice B. Line      (iv) Putting knowledge to work

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

39. Match the following:

                 List-I                        List-II

(a) Theory of X & Y             (i) Frederic Taylor

(b) Scientific management    (ii) Ouchi

(c) Need hierarchy                (iii) A. Maslow

(d) Theory Z                          (iv) D. Mc Grager

 Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (D)

 

40. Match the following:

List-I                                              List-II

(a) UDC                                (i) H.E. Bliss

(b) DDC                                (ii) C.A. Cutter

(c) Expansive classification  (iii) Otlat and La Fontane

(d) Bibliographic classification (iv) M. Dewey

 Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

41. Match the following:

              List-I                         List-II

(a) British Library              (i) Russia

(b) Bibliotheque National   (ii) USA

(c) Lenin Library                (iii) UK

(d) Library of Congress      (iv) France

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (C)

 

42. Match the following:

           List-I                                 List-II

(a) Windows             (i) A revolving disc on which data is stored

(b) Microprocessor   (ii) It is used for processing of text

(c) Wordprocessor    (iii) Collection of programmes for computer system

 (d) Software             (iv) A graphical user interface working as DOS

 Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

List-I(Library Act)   List-II (Year of Enactment)

(a) Orissa                 (i) 2006

(b) Goa                    (ii) 2005

(c) Uttaranchal        (iii) 2001

(d) Uttar Pradesh    (iv) 1994

Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i)  (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii)  (i) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

44. Match the following:

             List-I    List-II

(a) Software            (i) Key board

(b) Hardware          (ii) CD

(c) Storage Device (iii) SOUL

(d) I/O Device        (iv) CPU

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C)  (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

45. Match the following:

         List-I                List-II

(a) Planning          (i) Delegation of authority

(b) Staffing           (ii) Audit

(c) Control           (iii) Promotion

(d) Organising      (iv) Resource management

 Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

Read the passage given below, and answer the question based on your understanding of the passage:

            To survive, thrive and beat the competition in today’s brutally competitive world, one has to manage the future. Managing the future means managing the information. In order to manage the information, in order to deliver high quality information to the decision makers at the right time, in order to automate the process of data collection, collation and refinement, organizations have to make Information Technology (IT) an ally, harness its full potential and use it in the best way possible.

            We have seen that in today’s competitive business environment, the key resource of every organization is information. If the organization does not have an efficient and effective mechanism that enables it to give the decision-makers the right information at the right time, then the chances of that organization succeeding in the next millennium are very remote.

            The three fundamental characteristics of information are accuracy, relevancy and timeliness. The information has to be accurate, it must be relevant for the decision- maker and it must be available to the decision-maker when he needs it. Any organization that has the mechanism to collect, collate, analyse and present high quality information to its employees, ‘thus enabling them to make better decisions, will always be one step ahead of the competition. Today, the time available for an organization to react to the changing market trends is very short. To survive, the organization must always be on its toes, gathering and analysing the data-both internal and external. Any mechanism that will automate this information gathering and analysis process will enhance the chances of the organization to beat the competition.

 

46. Which factors force organization to use IT to harness information?

(A) Explosion of sources of information

(B) Availability of latest information on real time basis

(C) Time, volume and complex nature of information on real time basis

(D) Information needs of users are inter-disciplinary in nature

Answer: (A)

 

47. Major obstacle in taking accurate futuristic decisions is:

(A) Availability of more information

(B) cut-throat completion

(C) Ever-changing socio-economic and political situations

(D) Globalization

Answer: (A)

 

48. Which is the most appropriate tool to make better use of information?

(A) Well qualified and experienced information professional

(B) Depth classification and indexing

(C) Experts in domain knowledge

(D) Information technology

Answer: (D)

 

49. What is the critical characteristic of information delivery system for making its use effective?

(A) Efficient channels of communication system

(B) Ability to develop appropriate information products

(C) Right information, delivered at right time

(D) Developing quality photocopying and fax facility

Answer: (C)

 

50. What is the crucial decision for an organization to take to beat the competition?

(A) To create a mechanism to access, organize and process information within an organization

(B) To establish a separate department for acquiring and processing information

(C) To strengthen the libraries already existing in the organization

(D) To collaborate with university and national and international information systems.

Answer: (A)


Comments