2008 December UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2008 December UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Who is the Chairman of National Knowledge Commission?

(A) Harsha Parekh

(B) P. B. Mangla

(C) Kalpana Dasgupta

(D)Sam Pitroda

Answer: (D)

 

2. Which is the primary source for finding out Indian periodicals in Agriculture?

(A) Ulrich International Periodical Directory

(B) Reference Asia

(C) Press in India

(D) INFA Yearbook

Answer: (A)

 

3. Which of the following indexes only paper presented in the conferences?

(A) LISA

(B) Current Research Abstracts

(C) Research-in-Progress

(D) ISTP

 Answer: (D)

 

4. Appropriate communication media for CD-Net is:

(A) Twisted wires

(B) Optical fibre

(C) Co-axial cables

(D) Ethernet cables

Answer: (B)

 

5. IATLIS is an association of:

(A) Library Science Faculty

(B) Special Librarians

(C) Librarians of Public Libraries

(D) Librarians of Teachers’ Training Colleges

Answer: (A)

 

6. Identify the association that has changed its original name :

(A) ILA

(B) SLA

(C) LA

(D) ALA

Answer: (C)

 

7. Recall and Precision ratios are used in the evaluation of:

(A) Reference service

(B) Information retrieval

(C) Bibliographic service

(D) Document delivery service

Answer: (B)

 

8. Number of digits in ISBN now are:

(A) 10 digits

(B) 11 digits

(C) 12 digits

(D) 13 digits

Answer: (D)

 

9. ‘Emerald’ is the database of:

(A) Gems and Jewelary literature

(B) Material Science literature

(C) Library and Information Science literature

(D) Earth Science literature

Answer: (C)

 

10. TQM was promulgamated by:

(A) Deming and Juran

(B) Maslow

(C) Drucker

(D) Taylor

Answer: (A)

 

11. MeSH is the name of a

(A) Medical Library

(B) Controlled Vocabulary

(C) Online Database

(D) CSIR Unit

Answer: (B)

 

12. ‘Rules for dictionary catalogue’ was devised by:

(A) A. Panizzi

(B) C. C. Jewet

(C) S. Lubetzky

(D) C. A. Cutter

Answer: (D)

 

13. A gazette gives information about:

(A) Places of tourist interest

(B) History of places

(C) Official announcement and notification

(D) Old records

Answer: (C)

 

14. Glossary is a:

(A) List of technical words with definitions

(B) List of words in a language

(C) List of thematically arranged words

(D) Alphabetical index to passages of work

Answer: (A)

 

15. National Library for Blind and Handicapped of India is located at:

(A) Madras

(B) Tanjore

(C) Dehradun

(D) Delhi

Answer: (C)

 

16. The term ‘Information Retrieval’ was coined by:

(A) H. P. Luhn

(B) Calvin Mooers

(C) Mortimer Taube

(D) Derek Austin

Answer: (B)

 

17. The term “Hypertext” was coined by

(A) Vannever Bush

(B) John Brown

(C) M. C. Kith

(D) Ted Nelson

Answer: (D)

 

18. With which agency did UNESCO collaborate to establish UNISIST?

(A) ICSU

(B) FID

(C) IFLA

(D) ILA

Answer: (A)

 

19. Which university appointed the first full time university librarian?

(A) Delhi University

(B) Punjab University

(C) Madras University

(D) Calcutta University

Answer: (C)

 

20. Assertion (A): Classification and indexing have always been of central intellectual interest in IR.

Reason (R): Conceptual analysis of the content of the queries and documents are essential input to an IR system.

Code:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) (A) and (R) both are partially true

Answer: (C)

 

21. Assertion (A): Any change in the environment of the subject can not affect the state of the subject.

Reason (R): A subject can be viewed as a system consisting of a set of interacting component ideas.

Code:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

22. Assertion (A): Action research is a form of interpretive research to study human actions and social practices for immediate application.

Reason (R): Action research is an applied research, which is focused on the solution to local problems, not to develop any theory for general application.

Code:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

23. Assertion (A): Information systems support promotion of research, development and innovation relating to the national development of a country.

Reason (R): Information is the basic input to the development.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (B)

 

24. Assertion (A): Many projects and initiatives are taken to create digital libraries.

Reason (R): Digital library improves the professional status of librarians.

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): IFLA’s UBC programme encourages the use and exchange of standardized bibliographic description.

Reason (R): Use of standard enables to bring uniformity in bibliographic description and interchange of bibliographic data.

Code:

(A) Both (A) and (R) are false

(B) Both (A) and (R) are true

(C) (R) is true but (A) is false

(D) (A) is true but (R) is false

Answer: (B)

 

26. Assertion (A): UNESCO championed the cause of public library movement.

Reason (R): UNESCO’s concert for public library movement is reflected in its “Public Library Manifesto”.

Code:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (A) is false but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

27. Assertion (A): PRECIS is not based upon any particular system of classification.

Reason (R): PRECIS is not build around any theoretical ideas on classification.

Code:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (A) is false but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

28. Arrange according to year of establishment.

(A) Chemical Abstracts, Biological Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts.

(B) Chemical Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts, Biological Abstracts.

(C) Biological Abstracts, Chemical Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts.

(D) Chemical Abstracts, Biological Abstracts, Indian Science Abstracts, Science Citation Index.

Answer: (A)

 

29. The correct sequence of information flow is:

(A) Message -> Source -> Channel -> Receiver

(B) Source -> Message -> Channel -> Receiver

(C) Message -> Channel -> Source -> Receiver

(D) Message -> Channel -> Receiver -> Source

Answer: (B)

 

30. Arrange the following classification schemes in the order of year of origin.

(A) UDC, Expansive classification, DDC, CC

(B) Expansive classification, UDC, CC, DDC

(C) DDC, CC, Expansive classification, UDC

(D) DDC, Expansive classification, UDC, CC

Answer: (D)

 

31. Arrange the following Public Library Acts according to the year of enactment:

(A) Manipur Public Libraries Act, West Bengal Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act

(B) West Bengal Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act

(C) West Bengal Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act

(D) West Bengal Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act

Answer: (B)

 

32. Arrange the following Associations according to the year of establishment.

(A) ALA, CILIP (LA), Special Library Association, ASLIB

(B) CILIP (LA), ALA, Special Library Association, ASLIB

(C) ALA, Special Library Association, CILIP (LA), ASLIB

(D) ASLIB, ALA, CILIP (LA), Special Library Association

Answer: (A)

 

33. Arrange the following Standards according to the year of their introduction.

(A) ISBN, ICCP, CCF, ISDS

(B) CCF, ICCP, ISBN, ISDS

(C) ICCP, ISBN, ISDS, CCF

(D) ISDS, ISBN, ICCP, CCF

Answer: (C)

 

34. Math the following items given in List – I and List – II.

List – I   List – II

(a) Principles of librarianship (i) Berwick Sayers

(b) Practical guidelines for classification (ii) S. R. Ranganathan

(c) Rules for Dictionary cataloguing (iii) D. J. Urquart

(d) Five Laws of library science (iv) C. A. Cutter

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

35. Match the following items give in List – I and List – II

List – I   List –II

(a) Informatique (i) English

(b) Informatik (ii) Italian

(c) Informatica (iii) French

(d) Informatics (iv) German

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

36. Match the following items give in List – I and List – II

List – I   List – II

(a) Bibliographic description (i) Current Awareness Service

(b) Short-range reference service (ii) Post Cordinating Indexing

(c) SDI (iii) Abstract

(d) Uniterm (iv) Ready Refer Source

Code:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (A)

 

37. Arrange the following according to their increasing storage capacity.

(i) Cartridge

(ii) CD-ROM

(iii) Floppy disks

(iv) DVD

Code:

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (D)

 

38. Match the following items given in List – I and List – II:

List – I   List – II

(a) DDC 19th edition (i) John Camaroni

(b) DDC 20th edition (ii) Melvil Dewey

(c) DDC 21st edition (iii) John Mitchell

(d) DDC 22nd edition (iv) Benjamin Custer

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

39. Match the following items given in List – II and List – II

List – I   List – II

(a) Nascent Micro thought (i) Colon classification

(b) Access points (ii) Motivation

(c) Physiological needs (iii) Documentation

(d) Analytic – synthetic classification (iv) AACR II

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

40 Match the following:

List – I   List – II

(a) SHE (i) Nuclear energy

(b) MESH (ii) Education

(c) ERIC (iii) Medicine

(d) INIS (iv) Engineering

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

41. Match the following:

List – I   List – II

(a) Five Laws of Library Science (i) C. D. Needham

(b) Subject approach to Information (ii) S. R. Ranganathan

(c) Organising Knowledge in Libraries (iii) B. C. Vickery and A. Vickery

(d) Information Science in theory and practice (iv) A. C. Fastet

Code:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (A)

 

42. Match the following:

List – I   List – II

(a) Melvil Dewey (i) Belgium

(b) Berwick Sayers (ii) USA

(c) B. S. Kesavan (iii) Britain

(d) Paul Otlet (iv) India

Code:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

43. Match the following:

List – I   List II

(a) UBC (i) FID

(b) UDC (ii) IFLA

(c)MARC (iii) ASTINFO

(d) Document Supply System (iv) Library of Congress

Code:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

44. Match the following:

List – I   List – II

(a) Bradford’s law (i) Author’s production

(b) Lotkas’ law (ii) Citation indexing

(c)Eugene Garfield (iii) Word frequency

(d) Zipf’s Law (iv) Scattering

Code:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (D)

 

45. Match the following:

List – I   List – II

(Types of document / inf. Centre)            (institution)

(a) Mission Oriented (i) Patent Information System

(b) Social Science Oriented (ii) DESIDOC

(c) Science Subject Oriented (iii) NISSAT

(d) Material Oriented (iv) NASSDOC

Code:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (A)

 

Note: Read the passage gien below, and answer the question based on your understanding of the passage.

                One of the major drawbacks of the legacy systems was that it did not have an integrated approach. There would be an accounting system for the finance department, a production planning system for the manufacturing department, an inventory management system for the stores department, and so on. All these systems would perform in isolation. So if a person wanted some information which had to be derived from any of these tow systems, he had to get the necessary reports from both systems and then correlate and combine the data.

                But in reality, an organization cannot function as islands of different departments. The production planning data is required for the purchasing department. The purchasing details are required for the finance department and so on. So if all the information islands, which were functioning in isolation, were integrated into a single system, then the impact of that would be dramatic, For example, if the purchase department can see the production planning details, it can make the purchasing schedule, if the finance department can see the details of the purchase as soon as it is entered in the system, it can plan of the cash flow that will be necessary for the purchases.

                Because the systems work in isolation, collecting and analyzing the data needed for the functioning departments, as well as getting information about some aspect that is dependent on more than one department, becomes a difficult task. But no business executive or decision maker can take good decisions with the isolated data that he will get from the various reports produced by each department. Even if he collates the data and produces the information that he requires, he would have lost valuable time that would have been better spent in decision-making for that process.

 

46. The following system can survive in isolation:

(A) Accounting system

(B) Planning system

(C)Inventory management system

(D) No system

Answer: (D)

 

47. If anyone wants information from two systems, he must get the information:

(A) from each system and correlate

(B) from one system at a time for correlation

(C) from two systems and need not correlate

(D) from a many systems as possible and correlate

Answer: (A)

 

48. All the systems must be integrated for:

(A) isolation

(B) proper planning

(C) dramatic impact

(D) huge profit

Answer: (C)

 

49. Collecting and arranging data is:

(A) needed for library personnel

(B)needed for functioning department

(C) needed for production planning

(D) nedded for purchase department only

Answer: (B)

 

50. The executives and managers cannot make good decisions:

(A) with the isolated data

(B) only when they collage the data them-self.

(C) only when they were produced with the required information.

(D) when they have lost valuable time.

Answer: (A)


Comments