2007 June UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2007 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Fundamental facts of research are available in :
(A) Primary sources

(B) Secondary sources

(C) Tertiary sources

(D) None of the above
Answer: (A)

 

2. POSDCORB coined by :
(A) Fayol

(B) Maslow

(C) Gulic

(D) Ranganathan
Answer: (C)

 

3. OCLC Project, MARC Project are the examples of :
(A) Co-operative storage of materials

(B) Co-operative Acquisition of materials

(C) Co-operative processing of materials

(D) Co-operative sharing of materials
Answer: (C)

 

4. Peter Phyrr developed this technique :
(A) PPBS

(B) Line by Line Budget

(C) Zero Based Budgeting

(D) Performance Budget
Answer: (C)

 

5. The unit for measuring the speed of the transmission of the data is called :
(A) Baud

(B) Protocol

(C) HTTP

(D) RAM
Answer: (A)

 

6. Dublin core is related to :
(A) Metadata

(B) MARC

(C) ISBD

(D) CCF
Answer: (A)

 

7.  “God has chosen me as an instrument, the honour done to me should act as an incentive to the younger generation to devote their lives whole heartedly to library science and service”. Whose quotation is this?

(A) B. S. Kesavan

(B) Melvil Dewey

(C) S. R. Ranganathan

(D) W. C. B Sayers

Answer: (C)

 

8. Routing of periodicals is considered as :
(A) CAS

(B) SDI

(C) Translation service

(D) Indexing and Abstracting service
Answer: (A)

 

9. A statement that is to be tested in research is called :
(A) Problem

(B) Assumption

(C) Hypothesis

(D) All the above
Answer: (C)

 

10. ISDN stands for :
(A) International Standard Digital Network

(B) International Standard Distributed Network

(C) Integrated Services Digital Network

(D) Integrated Services Distributed Network
Answer: (C)

 

11. The following is the search engine for scientific information only :
(A) Google

(B) SCIRUS

(C) Yahoo

(D) Alta Vista
Answer: (B)

 

12. One of the following has designed models of communication :
(A) Shannon and Weaver

(B) Ranganathan and Neelmeghan

(C) Losswell and Gerbher

(D) Blake and Mouton
Answer: (A)

 

13. OAI stands for :
(A) Open Access Initiatives

(B) Open Archives Initiatives

(C) On-line Archives Initiatives

(D) On-line Access Initiatives
Answer: (B)

 

14. Maslow’s theory is related to :
(A) Motivation

(B) Leadership

(C) Maturity

(D) Scientific Management
Answer: (A)

 

15. CALIBER is sponsored by :
(A) INFLIBNET

(B) DELNET

(C) AGRINET

(D) CALIBNET
Answer: (A)

 

16. Headquarters of UNESCO is :
(A) Washington

(B) Paris

(C) London

(D) The Hague

Answer: (B)

 

17. “Search strategy is the mirror in the dark”. Whose quotation is this ?
(A) Kartz

(B) Ranganathan
(C) Bliss

(D) Cutter
Answer: (A)

 

18. INDEST is a
(A) Bibliography

(B) Consortium
(C) Directory

(D) Dictionary
Answer: (B)

 

19. ISBN now consists of
(A) 10 digits

(B) 13 digits

(C) 15 digits

(D) 8 digits
Answer: (B)

 

20. Which Association was established in 1876 ?
(A) LA

(B) ALA

(C) ILA

(D) IASLIC
Answer: (B)

 

21. Encycloapedia of library and Information Science is published by :
(A) H. W. Wilson

(B) R. R. Bowker
(C) Marcel Dekker

(D) Andrew Deutsch
Answer: (C)

 

22. This particular law of library science gives emphasis on the delegation of the government
to enact library legislation in their respective states :
(A) First Law

(B) Second Law
(C) Third Law

(D) Fourth Law

Answer: (B)

 

23. Assertion (A) : Research is a total process consisting of a series of steps.
Reason(R) : Sometimes, several steps are carried out simultaneously.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True
(B) Both (A) and (R) are False
(C) (A) is True and (R) is False
(D) (R) is True and (A) is False

Answer: (B)

 

24. Assertion (A) : Now a days marketing of information products is necessity.
Reason(R) : Information is an important source.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True
(B) (A) is True but (R) is False
(C) (A) is False but (R) is True
(D) Both (A) and (R) are False

Answer: (A)

 

25. Assertion (A) : Internet is an important tool for the dissemination of information.
Reason (R) : Large number of open sources are available
Codes :
(A) (A) is True but (R) is False
(B) (A) is False but (R) is True
(C) Both (A) and (R) are True
(D) Both (A) and (R) are False

Answer: (A)

 

26. Assertion (A) : Libraries of tomorrow will become more information service oriented centres.
Reason(R) : They would require more powerful tools for storage and retrieval of
information.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are True but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is True but (R) is False
(D) (A) is False but (R) is True

Answer: (A)

 

27. Assertion (A) : Training programme for library and information professionals can be developed on the lines of proportional education and continuing education.

Reason(R) : Continuing education programme must take care of information demands of the clientele of the parent organisation from time to time.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True, but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are False
(C) (A) is False and (R) is True
(D) (A) is True and (R) is False

Answer: (D)

 

28. Assertion (A) : Dewey Decimal classification is popularly used in libraries with large
collections.
Reason(R) : It is being regularly updated
Codes :
(A) (A) is True but (R) is False
(B) (A) is False but (R) is True
(C) Both (A) and (R) are False
(D) Both (A) and (R) are True

Answer: (B)

 

29. Assertion (A) : Book selection must be done judiciously.
Reason(R) : Resource sharing is the need of the day.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are False
(C) Both (A) and (R) are True but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is False but (R) is True

Answer: (C)

 

30. Arrange the following in the chronological sequence of their development.

(i) Pascal

(ii) Cobol

(iii) Fortran

(iv) Basic

Codes:

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

31. Arrange the following catalogue codes according to the year of publication.

(i) Classified catalogue code

(ii) AA code

(iii) AACR II

(iv) RDC

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (B)

 

32. Arrange the following according to the work flow:

(A) Dissemination, Selection, Processing, Acquisition

(B) Selection, Processing, Acquisition, Dissemination

(C) Selection, Acquisition, Processing, Dissemination

(D) Processing, Acquisition, Dissemination, Selection

Answer: (C)

 

33. Arrange the following according to the preferred order of sources for information.

(i) Colophon

(ii) Outside the issue

(iii) Title Page

(iv) Preface

Codes:

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

34. Identify the correct chronological order in which they were set up :
(A) ILA, IASLIC, APLA, IATLIS
(B) APLA, ILA, IASLIC, IATLIS
(C) IASLIC, ILA, IATLIS, APLA
(D) IATLIS, IASLIC, ILA, APLA

Answer: (A)

 

35. Match the following:

List- I                                                                           List- II

(a)    Pre-scientific Period                            (i) Pre 1927

(b)   Scientific Period                                 (ii) Pre 1880

(c)    Human relations                                 (iii) 1880-1927

(d)   Synthesis                                             (iv) 1927-1950

(v) 1950-2007

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(i)

(iii)

(iv)

(v)

(B)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(C)

(iii)

(iv)

(v)

(ii)

(D)

(ii)

(iii)

(v)

(iv)

Answer: (B)

 

36. Match the following:

List- I                                                                           List- II

(a)    OCLC                                                 (i) City

(b)   INLIBNET                                         (ii) International

(c)    CALIBNET                                       (iii) Regional

(d)   ASTINFO                                           (iv) National

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

(B)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(C)

(iii)

(ii)

(iv)

(i)

(D)

(iii)

(i)

(ii)

(iv)

Answer: (B)

 

37. Match the following:

              List- I                                                 List- II

(a)    Biological abstract                                          (i) H. W. Willson

(b)   Statesman Yearbook                           (ii) NISCAIR

(c)    Indian Science Abstract                                  (iii) Institute of Scientific Information

(d)   Cumulative Book List                         (iv) U N Statistical office

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(i)

(iii)

(iv)

(ii)

(B)

(iii)

(iv)

(ii)

(i)

(C)

(iv)

(ii)

(iii)

(i)

(D)

(ii)

(iii)

(i)

(iv)

Answer: (B)

 

38. Match the following:

List- I                                                                           List- II

(a)    B. S. Kesavan                                     (i) Catalouging Rules

(b)   W. C. B Sayers                                               (ii) National Library

(c)    C. A. Cutter                                                    (iii) School of librarianship

(d)   J. D. Brown                                                     (iv) List of subject heading

                                                               (v)  Subject Classification

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

(B)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(C)

(iii)

(ii)

(iv)

(i)

(D)

(iii)

(i)

(ii)

(iv)

Answer: (C)

 

39. Match the following:

List- I                                                                           List- II

(a)    NISCAIR                                           (i) MINISIS

(b)   DESIDOC                                          (ii) Libsys

(c)    IDRC                                                (iii) Granthalaya

(d)   INFOTEK                                           (iv) Sanjay

(v) SLIM

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(ii)

(v)

(iii)

(iv)

(B)

(i)

(ii)

(v)

(iv)

(C)

(iii)

(ii)

(i)

(v)

(D)

(iii)

(v)

(i)

(ii)

Answer: (D)

 

40. Match the following:

List- I                                                                           List- II

(a)    Journal of Librarianship                      (i) Delhi

(b)   Herald of Library Science                  (ii) London

(c)    Library Herald                                    (iii) New York

(d)   Library Literature                                (iv) Lucknow

                                                             (v) Canada

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(B)

(iv)

(iii)

(i)

(v)

(C)

(iii)

(ii)

(v)

(iv)

(D)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

Answer: (D)

 

41. Match the following:

List- I                                                                           List- II

(a)    Blake                                                  (i) Chart technique

(b)   Gantt                                       (ii) Leadership style

(c)    Maslow                                  (iii) Maturity Immaturity Theory

(d)   Mc Gregor                                           (iv) Theory X and Y

(v) Motivation Theory

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(ii)

(iii)

(v)

(iv)

(B)

(ii)

(i)

(iv)

(v)

(C)

(iii)

(iv)

(ii)

(i)

(D)

(i)

(iv)

(iii)

(ii)

Answer: (B)

 

42. Match the following:

List- I                                                                           List- II

(a)    INIS                                                 (i) 1950

(b)   AGRIS                                                (ii) 1970

(c)    INPADOC                                         (iii) 1972

(d)   OCLC                                                 (iv) 1974

(v) 1967

Codes:

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(ii)

(iii)

(v)

(iv)

(B)

(ii)

(i)

(iv)

(v)

(C)

(iii)

(iv)

(ii)

(i)

(D)

(i)

(iv)

(iii)

(ii)

Answer: (B)

 

43. Match the following :

List - I List – II

(a) Search Engine (i) PASCAL

(b) Browser (ii) UNIX

(c) Operating System (iii) Yahoo

(d) Programming Language (iv) Netscape

                                                (v) HTTP Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (v) (ii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (i) (v)

Answer: (C)

 

44. Match the following :

List - I List - II

(a) Pre-natal Cataloguing (i) Shared Cataloguing Programme

(b) NPAC (ii) Library of Congress

(c) CIP (iii) NUCSSI

(d) Union Catalogue (iv) S. R. Ranganathan Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

45. Match the following :
List - I List - II
(a) Subject indexing (i) P. M. Rogget
(b) Keyboard indexing (ii) H. P. Luhn
(c) Automated indexing (iii) H. Ohlman
(d) SLIC indexing (iv) M. E. Sears
(v) S. L. Mc Nold
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (iv) (ii)
(B) (iv) (i) (ii) (iii)
(C) (ii) (i) (v) (iv)
(D) (v) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

Read the passage given below , and answer the question based on your understanding of the passage.

To meet the challenge of change, much thought is currently being given to information studies, curricula and the requirement of a more broad-based education for the information scientist of the present. A developing country like India cannot afford to neglect these aspects of manpower training which is crucial to the success of development efforts. In the context of proliferation of literature, the information professional can hardly keep track of the information requirements of his clientele, unless he is well versed in modern information handling methods. Manpower for our libraries and information centres is presently drawn from library schools run by the universities and two specialised information science programmes offered by the DRTC and NISCAIR. Certain studies have revealed that “professionals trained by special institutes are far better in the information fields than their colleagues, the products of the University Departments.” It is pertinent at this point to design and formulate curricula in respect of the various levels of training to be imparted. Any consideration of the system of training to be meted out has to be at par with the present set up, function and purpose of the existing information centres.

 

46. Now a days much thought is given for :
(A) Curriculum requirements

(B) Broad based education
(C) Information scientists

(D) All the above

Answer: (D)

 

47. India cannot afford to neglect the aspects of manpower training because :
(A) of proliferation of library schools
(B) of in-sufficient provision of library schools
(C) they are crucial to the success of development
(D) they are not crucial for the success of development
Answer: (C)

 

48. Specialized information science education institutes produce better professionals as:
(A) library schools fail to produce good professionals
(B) library schools are unable to meet the demands of the society
(C) they have better curricula and infrastructure
(D) they do not have good curricula
Answer: (C)

 

49. LIS education is now pertinent to :
(A) design curricula (B) follow existing curricula
(C) have status quo in curricula (D) reduce the curricula
Answer: (A)

 

50. Training for librarianship must be at par :
(A) with the old set up (B) with the future set up
(C) with the present set up (D) with the previous set up

Answer: (C)


Comments