2007 December UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2007 December UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. These documents are not primary sources :
(A) Thesis

(B) Patents
(C) Conference Papers

(D) Reference Books
Answer: (D)

 

2. World of Learning is :
(A) A Bibliography

(B) An Abstract
(C) An Encyclopaedia

(D) A Directory
Answer: (D)

 

3. Headquarters of IFLA is located in :
(A) Paris

(B) Washington
(C) London

(D) The Hague
Answer: (D)

 

4. National Library for Visual handicapped is situated in :
(A) Mumbai

(B) Mysore
(C) New Delhi

(D) Dehradun
Answer: (D)

 

5. The first page of Website is known as :
(A) Cover Page

(B) Home Page
(C) Title Page

(D) Half Title Page
Answer: (B)

 

6. Blog is a :
(A) Off-line Journal

(B) Internet Journal
(C) Web Directory

(D) Search Engine
Answer: (B)

 

7. This literature is not published and not available through normal book selling channels.
(A) Grey Literature

(B) Text Books
(C) Journals

(D) None of the above

Answer: (A)

 

8. The owner of Internet is :
(A) American Mathematical Society
(B) Department of Science and Technology, Government of India
(C) British Standard Institute
(D) None of the above
Answer: (D)

 

9. Library as a living system “takes a new matter, casts off old matter, changes in size and takes new shapes and term”. Whose quotation is this ?
(A) B.S. Kesavan

(B) Melvil Dewey
(C) S.R. Ranganathan

(D) W.C.B. Sayers
Answer: (C)

 

10. Handling of Information in the sense of production is called :
(A) Information Marketing

(B) Information Industry
(C) Information Production

(D) Information Revolution
Answer: (B)

 

11. SCOPUS is a :
(A) Full Text Database

(B) Abstracts and Citation Database
(C) Numerical Database

(D) None of the above
Answer: (B)

 

12. “Choice of books is an unending work” whose quotation is this?
(A) Melvil Dewey

(B) W.C.B. Sayers
(C) C.A. Cutter

(D) H.E. Bliss
Answer: (C)

 

13. Which of the following is not an Open Source Software ?
(A) Green Stone

(B) D-Space
(C) Plone

(D) Delmark
Answer: (D)

 

14. NACLIN is sponsored by :
(A) INFLIBNET

(B) DELNET
(C) AGRINET

(D) CALIBNET
Answer: (B)

 

15. The latest State, which enacted Public Libraries Act is :
(A) Bihar

(B) Uttaranchal
(C) Uttar Pradesh

(D) Orissa

Answer: (A)

 

16. UNISIST, a project of UNESCO was launched in this year :
(A) 1994

(B) 1972

(C) 1958

(D) 2001
Answer: (B)

 

17. The term “Information Science” came into existence in this year :
(A) 1988

(B) 1959

(C) 1961

(D) 1975
Answer: (B)

 

18. “Dublin Core Metadata” consists of :
(A) 11 elements

(B) 13 elements

(C) 10 elements

(D) 15 elements
Answer: (D)

 

19. System school of Management is based on the contribution of :
(A) Taylor

(B) Gilberts

(C) Fayol

(D) Urwick
Answer: (D)

 

20. “The high purpose of Book Selection is to provide the right book to the right reader at
the right time”. Whose quotation is this?

(A) Francis Drury

(B) H.E. Bliss

(C) Melvil Dewey

(D) C.A. Cutter
Answer: (A)

 

21. “The Wheat loan Educational Exchange Programme” was initiated in :
(A) 1951

(B) 1972

(C) 1981

(D) 1999
Answer: (A)

 

22. Weeding of unuseful books from the library is emphasized by this law of library
science :

(A) Second

(B) Third

(C) Fourth

(D) Fifth
Answer: (D)

 

23. Assertion (A) : In survey research, the commonly used techniques for gathering data are questionnaire, the interview and the observational techniques.

Reason (R) : These are least effective for collecting data about perceptions, beliefs, attitudes, etc. of persons.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (A) is false and (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

24. Assertion (A) : Information is a resource whose generation consumes time and money.

Reason (R) : Information is a resource where we consume time and money.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (C)

 

25. Assertion (A) : Information Literacy is necessary for the users.
Reason (R) : It promotes the use of libraries and information centres.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (A)

 

26. Assertion (A) : Evaluation of information is necessary.
Reason (R) : Anybody can write on internet.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (B)

 

27. Assertion (A) : Libraries have no scope for the growth and development in future.
Reason (R) : E-resources can be used anywhere anytime.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is false but (R) is true
(D) (A) is true but (R) is false

Answer: (C)

 

28. Assertion (A) : Several methods can be devised for assisting librarians to keep abreast
of developments in his field to maintain efficiency.
Reason (R) : Seminars, conferences, workshops can solve the purpose.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (A)

 

29. Assertion (A) : Stock verification is essential in the collection development for libraries.
Reason (R) : It is a time consuming process.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

30. Assertion (A) : Organization chart can be a useful management tool.
Reason (R) : It gives clear picture of the formal lines of communication within the
library.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

31. Assertion (A) : ISBD (S) is concerned with the serial publications.
Reason (R) : It is not used for the serials which have ceased their publication.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

32. Arrange the following research steps according to the sequence of their occurrence.
(i) Formulation of hypothesis of research
(ii) Designing of data and analysis plan
(iii) Selection of data gathering method
(iv) Report writing
Codes :
(A) (iii), (ii), (i), (iv)

(B) (i), (iii), (ii), (iv)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (B)

 

33. Identify the development in the following library softwares in correct chronological
sequence.
Codes :
(A) CDS/ISIS, SOUL, Green Stone, D-Space
(B) D-Space, SOUL, CDS/ISIS, Green Stone
(C) Green Stone, CDS/ISIS, D-Space, SOUL
(D) SOUL, D-Space, Green Stone, CDS/ISIS
Answer: (A)

 

34. Identify the chronological order of the following Public Libraries Acts.
(i) Andhra Pradesh Public Libraries Act
(ii) Karnataka Public Libraries Act
(iii) Haryana Public Libraries Act
(iv) Maharashtra Public Libraries Act
Codes :
(A) (ii), (iv), (iii), (i)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (B)

 

35. Identify the chronological order of the following Cataloguing Codes :
(i) AACR II
(ii) CCC
(iii) AA Code
(iv) ALA Code
Codes :
(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (ii), (iv), (iii), (i)
(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (iv), (i), (ii), (iii)

Answer: (C)

 

36. Arrange the following in chronological order of their origin :
(i) Unix
(ii) Ms-Dos
(iii) Linux
(iv) Windows
Codes :
(A) (iv), (ii), (iii), (i)

(B) (ii), (i), (iv), (iii)
(C) (i), (iii), (iv), (ii)

(D) (iii), (i), (iv), (ii)
Answer: (B)

 

37. Identify the correct chronological order in which the following networks were launched.
(i) NICNET
(ii) ERNET
(iii) DELNET
(iv) INDONET
Codes :
(A) (iii), (iv), (ii), (i)

(B) (i), (iii), (iv), (ii)
(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (C)

 

38. Arrange the following management developments chronologically :
(i) Synthesis Period
(ii) Scientific Period
(iii) Human Relation
(iv) Pre-Scientific Period
Codes :
(A) (iii), (i), (ii), (iv)

(B) (iv), (ii), (iii), (i)
(C) (i), (iv), (ii), (iii)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (B)

 

39. Match the following :
List - I List - II
(a) Simplex (i) Communication channel is used in both the
directions but only in one direction at a time.
(b) Half Duplex (ii) Communication channel is used in one direction
(c) Full Duplex (iii) Bits of information are transmitted continuously
(d) Asynchronous
transmission (iv) The communication channel is used in both the
directions at the same time
(v) Information is sent at random intervals with start
and stop bits for each batch of information
Codes :
      (a) (b) (c) (d)
(A) (ii), (i), (iv), (v)
(B) (i), (iv), (iii), (ii)
(C) (v), (ii), (i), (iii)
(D) (iv), (v), (iii), (ii)
Answer: (C)

 

40. Match the following :
List - I List - II
(a) Taylor (i) Theory of Motivation
(b) Maslow (ii) X and Y Theory
(c) McGregor (iii) Scientific Management
(d) Argyris (iv) Immaturity / Maturity Theory
(v) Leadership Style
Codes :
      (a) (b) (c) (d)
(A) (iii), (iv), (ii), (i)
(B) (iv), (i), (v), (iii)
(C) (iii), (i), (ii), (iv)
(D) (v), (iv), (iii), (i)

Answer: (C)

 

41. Match the following :

List - I List - II

(a) SOUL (i) INFOTEK

(b) LIBSYS (ii) ALGORITHM

(c) SLIM (iii) UNESCO

(d) WINISIS (iv) INFLIBNET

                        (v) DESIDOC Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii), (v), (iv), (i)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (v), (iv), (i), (iii)

(D) (i), (iii), (v), (ii)

Answer: (B)

 

42. Match the following :

List - I List - II

(a) Fyzee Committee (i) Library Budget

(b) Knowledge Commission (ii) Status and Payscales of librarians

(c) Mahrotra Committee (iii) Public Libraries

(d) Kothari Commission (iv) Knowledge Society

                                                (v) Importance of Library in academic institutions Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i), (iv), (iii), (v)

(B) (iv), (ii), (v), (iii)

(C) (v), (ii), (iv), (iii)

(D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer: (D)

 

43. Match the following :

List - I List - II

(a) Protocol (i) Java

(b) Language (ii) Internet Explorer

(c) Browser (iii) Altavista

(d) Search Engine (iv) Dos

                                    (v) HTTP Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv), (v), (i), (iii)

(B) (v), (i), (ii), (iii)

(C) (ii), (iv), (v), (i)

(D) (i), (v), (iv), (ii)

Answer: (B)

 

44. Match the following :

List - I List - II

(a) INIS (i) Institute of Electrical Engineering, UK

(b) AGRIS (ii) International Atomic Energy Agency, Vienna

(c) MEDLINE (iii) Agricultural Organization of UN, Rome

(d) INSPEC (iv) National Library of Medicine, USA

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii), (ii), (i), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (iv), (ii), (iii), (i)

(D) (ii), (i), (iii), (iv)

Answer: (B)

 

45. Match the following :

List - I List - II

(a) Paul Otlet (i) List of subject heading

(b) Fermont Rider (ii) Role operators

(c) George Boole (iii) National Library

(d) Minie Sears (iv) International Classification

(v) Universal Decimal Classification

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii), (i), (v), (iv)

(B) (v), (iv), (ii), (i)

(C) (iv), (v), (i), (ii)

(D) (i), (iv), (iii), (v)

Answer: (B)

 

Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage :

Information is a resource whose generation consumes time and money and whose use conserves time and money. The industrial environment in India is making a quantum jump in the field of technology absorption and innovation. New companies, both in the public and private sector, have been started in the past two years and most of the monopoly business is coming to an end. In other words, the industrial environment is becoming more and more competitive. Information is one of the major resources which will help the company win a competitive edge. Electronics industry is both an important and competitive industry. It has grown 514% from 1970, with an average growth rate of 15% per annum. It is hoped that by 1990 the computer industry would be a Rs. 665 crore sector. There are more than 100 companies in India now manufacturing computers. The survival in this industry by a company largely depends on its openness to adopt new technologies, introduce state-of-the art products, new marketing strategies etc. For this the company needs information on the technology, environment and competition. The types of information generally sought by a company include economic information, legal information, information on personnel relations, public relations, technology trends, market trends etc.

 

46. Industrial environment in India is making a quantum jump because :
(A) Information is a resource whose generation consumes time

(B) Information is a resource whose generation is money

(C) Information is a resource that consumes money and time

(D) Information absorptions and innovation in the field of the technology
Answer: (D)

 

47. Monopoly in business is coming to an end because of a :
(A) Information

(B) Money flow

(C) Competitiveness

(D) Lack of information
Answer: (C)

 

48. Information is a major resource which :
(A) helps company to lose money

(B) helps company to achieve popularity

(C) helps company to have an edge in competition

(D) helps company to gain better manpower
Answer: (B)

 

49. Electronics industry is both an important and competent industry as it :
(A) is growing at the rate of fifteen percent

(B) is growing at the rate of five hundred percent

(C) is growing at the rate of fourteen percent

(D) is not growing at all
Answer: (B)

 

50. The types of information usually sought by companies are :
(A) economic and legal information

(B) information on personnel relation

(C) information on technology and market trends

(D) all the above

Answer: (D)


Comments