2006 June UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2006 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Which among the following is considered as an informal channel of Information Communication?

(A) Journals

(B) Textbooks

(C) Invisible Colleges

(D) Technical Reports

Answer: (C)


2. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Books in Print - Trade Bibliography

(B) Cummulative Book Index - Books published in English language

(C) British Books in Print - R. R. Bowker

(D) National Bibliography - INB
Answer: (B)

 

3. URL stands for :
(A) Uniform Resource Locator

(B) Universal Resource Locator

(C) Unified Resource Locator

(D) Uniform Reference Locator
Answer: (A)

 

4. Zero Based Budgeting system was propounded by :
(A) Peter Drucker

(B) Edward Evans

(C) Allen Kent

(D) Peter Phyrr
Answer: (D)

 

5. A series of interconnected documents stored on the Internet is called :
(A) Websites

(B) Domain Name

(C) Home Page

(D) Web Page
Answer: (A)

 

6. The first All India Conference of Librarians in 1918 was held at :
(A) Baroda

(B) Calcutta

(C) Madras

(D) Lahore
Answer: (D)

 

7. If two citations are cited together, it is known as :
(A) Double citation

(B) Twin citation

(C) Co-citation

(D) Controlled citation
Answer: (C)

 

8. Grey Literature means :
(A) The literature published by a publisher named as “Grey Publisher”

(B) The literature which is not published and is not available through normal book selling channels

(C) The literature published and made available in Grey shades

(D) The literature which is published and made available through special publishers

Answer: (B)

 

9. The smallest unit of data in a database is :
(A) Record

(B) File

(C) Field

(D) Table
Answer: (C)

 

10. The term “Bandwidth” refers to :
(A) The amount of data that can be sent through communication media

(B) The amount of data in a multimedia file

(C) The speed of transmission of data

(D) Number of bands available in a computer
Answer: (C)

 

11. Which of the following factors is not considered in the making of a library budget?
(A) The size of the organization

(B) The type of users

(C) The collection

(D) The age of library employees
Answer: (D)

 

12. OCLC is :
(i) Online Computer Library Centre (ii) At Dublin (Ohio) (iii) At New York (iv) Ohio College Library Centre

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (A)

 

13. Pre-coordinate indexing system is followed in :
(i) Chain Indexing (ii) POPSI (iii) UNITERM (iv) PRECIS

(A) (i) and (iv) are correct

(B) (i) (ii) and (iii) are correct

(C) (i) (ii) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

 

14. ADONIS is a :
(i) Bibliographic database only (ii) Numerical database only (iii) Full text database (iv) None of the above

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (iii) is correct

(D) (iv) is correct

Answer: (C)

 

15. Hypothesis is a :
(i) Solution to the problems (ii) Statements of assumption (iii) Statement to be tested (iv) Fact

(A) (i) and (iii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (i) and (ii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)

 

16. The first library science school in the world was started
(i) By Melvil Dewey (ii) At Columbia University, New York (USA) (iii) By W.C. Berwick Sayers (iv) At London University, London (UK)

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (i) and (iv) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (A)

 

17. Primary sources include :
(i) Thesis (ii) Patent (iii) Abstracting Periodical (iv) Periodical article

(A) (i), (ii) and (iii) are correct

(B) (i), (iii) and (iv) are correct

(C) (i), (ii) and (iv) are correct

(D) (ii), (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

 

18. Shannon and Weaver are associated with :
(i) Mathematical theory of communication (ii) Models of communication (iii) Theories of Management (iv) Library software packages

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (A)

 

19. The decision to make or not to make an entry under a subject term is governed by the
(A) Canon of Ascertainability

(B) Canon of Prepotence

(C) Canon of Sought Heading

(D) Canon of Context

Answer: (A)

 

20. “Span of control” refers to :
(A) The numbers of subordinates to be supervised

(B) Exercise strict control staff

(C) Duration over which the control is to be exercised

(D) The area which is to be controlled

Answer: (A)

 

21. Assertion (A): Classification as a tool for organization of knowledge will continue to persist.
Reason (R): In the age of e-documents classification is redundant. Codes :
Codes

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is correct and (R) is false.

(C) (R) is correct (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

22. Assertion (A): Collection development should be judiciously done.
Reason (R): Almost all libraries have limited resources.

Codes
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)

 

23. Assertion (A) : No single library connect all the demands of the users
Reason (R) : Resource sharing is the need of the day.

Codes
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are correct
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) (R) is false, but (A) is true

Answer: (B)

 

24. Assertion (A): Library catalogues meet most of the approaches of the users.
Reason (R): Catalogues include all the details of the document.
Codes
(A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is true but (R) are false
(C) Both are partially true
(D) (R) is true, and (A) is false

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Information can be obtained from several sources other than the libraries.
Reason (R): Library science is narrower in scope than information science Codes :
Codes
(A) (A) is false and (R) are true
(B) (R) is false and (A) is true
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

26. The catalogue codes were developed in the order as :

(A) Anglo American Code (Joint Code), Rules for Dictionary catalogue, ALA rules

for author and title entries, AACRI

(B) Rules for Dictionary catalogue, ALA Rules for author and title entries, AACRI,

Anglo American Code (Joint Code)

(C) Rules for dictionary catalogue, Anglo American Code (Joint Code) ALA rules for

author and title entries, AACRI

(D) ALA rules for author and title entries, AACRI, Rules for Dictionary catalogue,

Anglo American Code
Answer: (C)

 

27. Which is the correct sequence of the following in the chronological order of publication

(A) 14th edition of D.D.C., 1st edition of C.C., Rider’s International Classification, Broad

System of Ordering.

(B) 1st edition of C.C., 14th edition of D.D.C., Broad System of Ordering, Rider’s

International Classification

(C) Rider’s International classification, 1st edition of C.C., Broad System of Ordering,

14th edition of D.D.C.

(D) 1st edition of C.C., Rider’s International Classification, 14th edition of D.D.C., Broad

System of Ordering
Answer: (D)

 

28. Identify the development in following Library Software in correct chronological
sequence

(A) Sanjaya, Libsys, SLIM, SOUL

(B) SLIM, Libsys, SOUL, Sanjaya

(C) Libsys, Sanjaya, SOUL, SLIM

(D) Sanjaya, SOUL, SLIM, Libsys
Answer: (C)

 

29. Select the right chronological sequence of information systems, as per their year of
establishment

(A) INIS, AGRIS, NISSAT, Patent Information System (India)

(B) AGRIS, NISSAT, INIS, Patent Information System (India)

(C) Patent Information System (India), INIS, AGRIS, NISSAT

(D) NISSAT, AGRIS, INIS, Patent Information System (India)

Answer: (C)

 

30. Select the right sequence of the following devices according to their storage capacity in descending order :

(A) CD, DVD, Floppy Disc, Punched Card

(B) Floppy Disc, Punched Card, CD, DVD

(C) Punched Card, Floppy Disc, CD, DVD

(D) DVD, CD, Floppy Disc, Punched Card
Answer: (D)

 

31. Select the right sequence of contribution of classificationists in the chronological order

(A) Francis Bacon, W.T. Harris, Melvil Dewey, J. D. Brown

(B) W.T. Harris, Francis Bacon, Melvil Dewey, J. D. Brown

(C) Francis Bacon, Melvil Dewey, J. D. Brown, W.T. Harris

(D) Francis Bacon, J. D. Brown, W.T. Harris, Melvil Dewey

Answer: (A)

 

32. Arrange the contributors in management in the proper chronological order :
(i) Peter Drucker (ii) Henry Gantt (iii) Ishikawa (iv) Juran

Code :

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) Peter Drucker, Henry Gantt, Juran, Ishikawa

(B) Henry Gantt, Peter Drucker, Juran, Ishikawa

(C) Henry Gantt, Juran, Ishikawa, Peter Drucker,

(D) Ishikawa, Henry Gantt, Juran, Peter Drucker

Answer: (A)

 

33. Arrange the following in the chronological sequence :
(i) CCF (ii) Metadata (iii) ISBD (iv) MARC Code :

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

34. Match the following :

List A

List B

(a) Zip’s Law

(i) Impact Factor

(b) Lotkas Law

(ii) Circulation Statistics

(c) Bradford’s Law

(iii) Authors Productivity

(d) Eugene Garfield

(iv) Word frequency

 

(v) Scattering

Codes :

 

(a)

(b)

(c)

(d)

(A)

(ii)

(iv)

(v)

(i)

(B)

(v)

(i)

(iv)

(ii)

(C)

(iv)

(iii)

(v)

(i)

(D)

(iii)

(iv)

(v)

(ii)

Answer: (C)

 

35. Match the following:

(a) Soul                                                            (a) DESIDOC

(b) WINISIS                                         (b) ALGORITHM

(c) SANJAY                                        (c) Informatics (India)

(d) SLIM                                              (d) INFLIBNET

                                                            (e) UNESCO

Code:

 

 

(a)

(b)

(c)

(d)

A

iv

v

i

ii

B

v

iii

iv

i

C

iv

v

ii

iii

D

v

iv

i

ii

Answer: (A)

 

36. Match the following:

 

                        List- I                           List- II

 

 

(A) Kothari Commission                      (i) Status and pay scales of librarian

(B) Radhakrishnan Commission          (ii) Public Library System

(C) Mehrotra Commission                   (iii) library budget as a percentage of organization budget

(D) Fyzee Commission                        (IV) Importance of library in Academic Institutions

                                                            (v) Specials Libraries

  Code:

 

 

 

(a)

b

c

d

A

iii

i

v

ii

B

iii

iv

i

ii

C

ii

iii

i

v

D

iv

iii

ii

i

Answer: (B)

 

37. Match the following:

                        List-I                                       List-II

(a) Translation Service                         (i) BLDSC

(b) Information repackaging Service                (ii) DELNET

(c) Document Delivery Service                        (ii) ITC

(d) Library Networking                                    (iv) Information Analysis Centre                                                                     (v) DRTC

Code:

 

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(B)

(iii)

(iv)

(i)

(ii)

(C)

(v)

(iv)

(ii)

(i)

(D)

(iii)

(v)

(iv)

(ii)

Answer: (B)

 

38. Match the following:

            List-I                           List-II

 

(a) Z39.50                                (i) Standard for Document Description

(b) ISO 9000                            (ii) Standard for Library Building

(c) ISO 2709                            (iii) Information Retrieval

(d) ISBD                                  (iv) Quality Related Standards

                                                (v) Bibliographic Record Structure

 

Code:

 

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(iv)

(v)

(i)

(B)

(iv)

(v)

(ii)

(iii)

(C)

(v)

(iv)

(ii)

(i)

(D)

(iv)

(iii)

(v)

(ii)

 

Answer: (A)

 

39. Match the following:

 

            List-I                                       List-II

 

(a) Classarus                                        (i) Jean Aitchison

(b) Relative Index                                (ii) J. L. Ferradane

(c) Thesauro facet                                (iii) S. R. Ranganathan

(d) Relational Inbdexing                      (iv) G. Bhattacharya

                                                            (v) Melvil Dewey Structure

 

 

Code:

 

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(i)

(ii)

(v)

(B)

(iv)

(v)

(i)

(ii)

(C)

(ii)

(v)

(i)

(iii)

(D)

(iii)

(ii)

(i)

(iv)

Answer: (B)

 

40. Match the following:

            List-I                           List-II

 

(a) CCF                                    (i) OCLC

(b) UNIMARC             (ii) American Library Association

(c) DUBLIN CORE      (iii) Library of Congress

(d) USMARC               (iv) Unesco

                                    (v) IFLA

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(v)

(iv)

(i)

(iii)

(B)

(iv)

(v)

(i)

(iii)

(C)

(iii)

(v)

(iv)

(ii)

(D)

(ii)

(iv)

(v)

(i)

Answer: (B)

 

41. Match the following:

            List-I                           List-II

 

(a) Management Service          (i) Fission

(b) Biophysics                         (ii) Distillation

(c) Gandhiana                          (iii) Agglomeration

(d) Life Sciences                      (iv) Clustering

                                                (v) Fusion

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(ii)

(v)

(iv)

(iii)

(B)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(C)

(iv)

(v)

(ii)

(i)

(D)

(iii)

(v)

(i)

(ii)

Answer: (A)

 

42. Match the following:

            List-I                                                               List-II

(a) Madras Public Library Act              (i) 1. 1965

(b) West Bengal Public Library Act                 (ii) 2. 1960

(c) Andhra Pradesh Public Library Act            (iii) 3. 1948

(d) Karnataka Public Library Act                     (iv) 4.1979

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(iv)

(ii)

(i)

(B)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(C)

(iii)

(ii)

(iv)

(i)

(D)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

            List-I                           List-II

            (Publication)               (Institution/System)   

 

(a) AGRINDEX                       (i) INSPEC

(b) ATOMINDEXt                   (ii) National Library of Medicine

(c) Physics Index                     (iii) AGRIS

(d) Index MEDICUS                (iv) INIS

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iv)

(i)

(iii)

(ii)

(B)

(i)

(iii)

(iv)

(ii)

(C)

(iii)

(iv)

(i)

(ii)

(D)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (C)

 

44. Match the following:

            List-I                                       List-II

            (Contributor)                          (Organisation)           

 

(a) Public Library Manifesto                (i) INSPEC

(b) POPSI                                             (ii) National Library of Medicine

(c) UDC                                               (iii) AGRIS

(d) MARC                                            (iv) INIS

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(B)

(ii)

(i)

(iii)

(iv)

(C)

(iii)

(i)

(iv)

(ii)

(D)

(iv)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (C)

 

45. Match the following:

            List-I                                                   List-II

(Medium/Connectivity)                      (Type)

(a) Fax                                                 (i) Optical Storage

(b) CD-ROM                                        (ii) Magnetic Storage

(c) Floppy Disc                                    (iii) Switching System

(d) Circuit                                            (iv) Image transmission

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iv)

(i)

(ii)

(iii)

(B)

(ii)

(iii)

(i)

(iv)

(C)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(D)

(iii)

(ii)

(i)

(iv)

Answer: (A)

 

Read the passage given below, and answer the question based on your understanding of the passage

Stock verification implies the physical check-up of the articles on record. It is a common practice in big business houses and government departments to resort to annual stock-taking in order to assess the profit or loss. They try to find out as to what has been sold out and what has been left behind so that a proper quantity of a particular item may be procured for future sale. There is a practice to differentiate between stock and store articles. More importance is attached to stock articles since these are of permanent value and are likely to remain longer in use whereas the store articles are consumable. An analogous example can be cited by referring to two kinds of leaves i.e. earned and casual leaves allowed to employees. The former can be cumulated whereas the latter cannot be cumulated since it is consumable and lapsable. Naturally, more importance is attached to the former one. Every employee tries to avail of the casual leave first before he requests for earned leave. The similar distinction is made between stock and store or stationery articles. A typewriter is a stock article while a pencil is a store article since the latter is likely to be used up soon. So little importance is attached to the store or stationery articles. The underlying idea behind this differentiation is the awareness of the sense of property which is a gift of the capitalist economy.

 

46. “Stock verification is a common practice in the following agencies only”. Choose the
correct answer to justify it :

(A) libraries, government offices and hospitals

(B) libraries, government offices and residences

(C) libraries, government offices and business houses

(D) government offices, business houses and hotels
Answer: (C)

 

47. “Annual stock taking is usually done in order to assess profit and loss”. Choose the
correct answer to justify it :

(A) The statement is false

(B) The statement is true

(C) The statement is partially true only

(D) None of the above statements are correct
Answer: (A)

 

48. Choose the correct answer from the following :
(A) Stock articles are consumables

(B) Stock articles remain no longer in use

(C) Stock articles are not permanent

(D) Stock articles are of permanent value
Answer: (D)

 

49. Choose the correct answer from the following :
(A) Casual leaves of employees are not consumable

(B) Casual leaves are subject to cumulation

(C) Casual leaves are not subject to cumulation

(D) Casual leaves are not lapsable
Answer: (C)

 

50. Choose the right answer from the following :
The type writer is a stock article because

(A) It is a consumable;

(B) Little importance is attached to it ;

(C) It is not a stationary article;

(D) It is to be used up soon.

Answer: (C)


Comments