2006 December UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2006 December UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Herzberg’s is two factor theory deals with :
(A) Staff recruitment

(B) Leadership
(C) Decision making

(D) Motivation
Answer: (D)

2. Raja Rammohan Roy Library Foundation :
(i) Promotes public libraries
(ii) Located at Mumbai
(iii) Promotes school libraries
(iv) Located at Kolkata
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (B)

 

3. The “Principle of Literary Warrant” was propounded by :
(A) S.R. Ranganathan

(B) W. Hulme
(C) Melvil Dewey

(D) Derek De Solla Price
Answer: (B)

 

4. Pre-natal Cataloguing means :
(A) Simplified Cataloguing

(B) Pre-Publication Cataloguing
(C) Selective Cataloguing

(D) Shared Cataloguing
Answer: (B)

 

5. The author who defined Reference Service as the “Process of establishing contact
between a reader and his documents in a personal way” is :
(A) WA. Katz

(B) L. Shores
(C) M. Hutchins

(D) S. R. Ranganathan
Answer: (A)

 

6. Identify the odd one :
(A) LISA

(B) Psychological Abstracts
(C) Index Medicus

(D) World of Learning

Answer: (D)

 

7. WIPO stands for :
(A) World Information and Patents Organisation

(B) World Intellectual Property Organisation

(C) World International Property Organisation

(D) World Information Protection Organisation
Answer: (B)

 

8. Which of the following is not correctly matched ?
(A) DELNET - Telecommunication Network

(B) Digital Library - Print Material

(C) Thesaurus - List of Descriptors

(D) ISBN - Serial Number
Answer: (B)

 

9. An entry in an Abstracting Journal consists of :
(A) Bibliographic citation

(B) An abstract and bibliographic citation

(C) Annotation

(D) Bibliographic citation, an abstract and initials of the abstractor
Answer: (B)

 

10. Technological Gatekeeper is :
(i) An informal channel (ii) A term coined by T.J. Allen (iii) A formal channel (iv) A term coined by Derek De J. Solla Price

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (A)

 

11. The National Library for the visually handicapped is located at :
(A) Allahabad

(B) Indore

(C) Dehradun

(D) Nainital
Answer: (C)

 

12. In which of the following network topologies, all the computers are connected to a
central computer :

(A) Ring

(B) Star

(C) Bus

(D) Peer to Peer
Answer: (B)

 

13. If the size of the study population is very small, the following sampling method will
give better results :

(A) Purposive

(B) Stratified

(C) Random

(D) Census

Answer: (A)

 

14. Formatting a document in Computer means :
(A) Editing the content

(B) Changing the appearance

(C) Adding new content

(D) Changing the font size only
Answer: (A)

 

15. Which of the following search devices will lead to an increase in the Recall output ?
(A) Boolean ‘And’

(B) Boolean ‘Not’

(C) Proximity Operators

(D) Truncation
Answer: (D)


16. Orientation of library users is a kind of :

(A) Reference Service

(B) Referral Service

(C) Current Awareness Service

(D) Selective Dissemination of Information Service
Answer: (A)

 

17. Informal Communication among knowledgeable persons is known as :
(A) Invisible College

(B) Information Gatekeeper

(C) Communication Gatekeeper

(D) Knowledge Management
Answer: (A)

 

18. Which of the following are produced by Institute of Scientific Information :
(i) Science Citation Index (ii) Current Contents (iii) Index Medicus (iv) Atom Index

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (i) and (ii) only

(C) (ii) and (iii) only

(D) (i) and (iv) only
Answer: (B)

 

19. The term ‘Precision’to measure the performance of Information Retrieval Systems, was
suggested by :

(A) S.R. Ranganathan

(B) F.W. Lancastere

(C) Cyril Cleverdon

(D) H.P. Luhn
Answer: (B)

 

20. The GMD in a catalogue entry according to AACR-II revised edition is given :
(A) After the title proper

(B) Before the title

(C) After the statement of responsibility

(D) Before the statement of responsibility

Answer: (A)

 

21. Assertion (A) : Computerisation of Public Libraries in India is slow.

Reason (R) : Non-availability of resources.

Codes
(A) (A) is true but (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

22. Assertion (A) : Reference service is the hub of all library activities.

Reason (R) : It is provided in the shortest possible time.

Codes
(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (R) is true, but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the right explanation of (A)

(D) Both (A) and (R) are true, and (R) is the right explanation

Answer: (C)

 

23. Assertion (A) : Systems analysis identifies the flow of work.

Reason (R) : Systems analysis is not necessary if the library is to be automated.

Codes
(A) Both (A) and (R) are correct

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true and (R) is false

(D) (R) is true and (A) is false

Answer: (C)

 

24. Assertion (A) : Users can have access to large number of E-journals through consortia.

Reason (R) : Users are not aware of using web-resources.

Codes
(A) (A) is false and (R) is true

(B) (A) is true and (R) is false

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the right explanation of (A)

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

25. Assertion (A) : Historical, Descriptive and Experimental Methods are scientific

Methods.

Reason (R) : A scientific method is one that adopts a logical and systematic procedure.

Codes
(A) (A) is true but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are true

(C) (A) is false but (R) is true

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation

Answer: (C)

 

26. The chronological sequence of the technology is :

(A) Telephone, Television, Satellite Communication, INTERNET

(B) Telephone, Satellite Communication, Television, INTERNET

(C) Telephone, Television, INTERNET, Satellite Communication

(D) Telephone, INTERNET, Television, Satellite Communication

Answer: (A)

 

27. Identify the correct order of the evolution of the following storage devices :

(A) DVD, Magnetic tape, Floppy, CD

(B) CD, DVD, Magnetic tape, Floppy

(C) Floppy, CD, DVD, Magnetic tape

(D) Magnetic tape, Floppy, CD, DVD

Answer: (D)

 

28. Identify the correct order of evolution of computers :

(A) PC-XT, PC-AT, Main frame, Micro

(B) PC-AT, PC-XT, Main frame, Micro

(C) Micro, PC-AT, PC-XT, Main frame

(D) Main frame, Micro, PC-AT, PC-XT

Answer: (D)

 

29. Identify the correct order of evolution of the following storage order.

(A) Paper, Micro card, Magnetic tape, Clay tablet

(B) Clay tablet, Paper, Micro card, Magnetic tape

(C) Micro card, Magnetic tape, Clay tablet, Paper

(D) Magnetic tape, Clay tablet, Paper, Micro card

Answer: (B)

 

30. Identify the correct chronological order in which the following were established :
(A) National Library of India (Kolkata), Delhi Public Library, Documentation Research

and Training Centre, Raja Ram Mohan Roy Library Foundation

(B) Delhi Public Library, Documentation Research and Training Centre, Raja Ram

Mohan Roy Library Foundation, National Library of India (Kolkata)

(C) Documentation Research and Training Centre, Raja Ram Mohan Roy Library

Foundation, National Library of India (Kolkata), Delhi Public Library

(D) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation, National Library of India (Kolkata),

Delhi Public Library, Documentation Research and Training Centre
Answer: (A)

 

31. Which one of the sequences is in ascending order ?

(A) Bytes, Gigabytes, Megabytes, Terrabytes

(B) Bytes, Megabytes, Gigabytes, Terrabytes

(C) Bytes, Terrabytes, Megabytes, Gigabytes

(D) Megabytes, Bytes, Terrabytes, Gigabytes

Answer: (B)

 

32. Which of the following would be the correct chronological sequence ?

(A) Bibliometrics, Informetrics, Librametry, Webometrics

(B) Librametry, Bibliometrics, Informetrics, Webometrics

(C) Librametry, Informetrics, Bibliometrics, Webometrics

(D) Bibliometrics, Informetrics, Webometrics, Librametry

Answer: (B)

 

33. Arrange the physical forms of catalogue in the chronological sequence :

(A) Register, Sheaf Catalogue, Card Catalogue, OPAC

(B) Sheaf Catalogue, Register, Card Catalogue, OPAC

(C) Card Catalogue, Sheaf Catalogue, Register, OPAC

(D) Sheaf Catalogue, Card Catalogue, Register, OPAC

Answer: (A)

 

34. Match the following:

            List-I                           List-II

            (Term)                        (Forms of Communication)  

(a) Invisible College                 (i) Physical Carrier

(b) Noise                                  (ii) Formal Carrier

(c) Medium                              (iii) Barrier

(d) Document                          (iv) Informal Channel

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(i)

(ii)

(iii)

(ii)

(B)

(i)

(iii)

(iv)

(ii)

(C)

(iii)

(iv)

(i)

(ii)

(D)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (D)

 

35. Match the following:

            List-I                           List-II

            (Work)                        (Author)         

(a) Subject Classification                     (i) J. Atchinson

(b) Thesaurofacet                                (ii) C. A. Cutter

(c) Classified Catalogue Code  (iii) J. D. Brown

(d) Rules of Dictionary Catalogue       (iv) S. R. Ranganathan

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(i)

(iv)

(ii)

(B)

(ii)

(iii)

(i)

(iv)

(C)

(iv)

(ii)

(iii)

(i)

(D)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (A)

 

36. Match the following:

            List-I                                       List-II

            (Research Methods)               (Type)

(a) Content Analysis                (i) Data Collection Tool

(b) Questionnaire                     (ii) Qualitative Methods of Analysis

(c) Observation                        (iii) Methods of Research

(d) Case Study                         (iv) Direct Method

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(i)

(iv)

(iii)

(ii)

(B)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

(C)

(iii)

(ii)

(i)

(iv)

(D)

(iv)

(iii)

(ii)

(i)

Answer: (B)

 

37. Match the following:

            List-I                           List-II

(a) Maharastra Public Library Act        (i) 2004

(b) Gujarat Public Library Act (ii) 2005

(c) Orissa Public Library Act               (iii) 1967

(d) West Bengal Public Library Act     (iv) 1988

                                                            (v)1979

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(i)

(iii)

(ii)

(iv)

(B)

(ii)

(v)

(iv)

(iii)

(C)

(iii)

(i)

(ii)

(v)

(D)

(v)

(ii)

(iv)

(iii)

Answer: (C)

 

38. Match the following:

            List-I                                        List-II

(a) Scientific Management                   (i) Espirit de crops

(b) Unity of Command                        (ii) Peter Drucker

(c) Management by Objectives            (iii) Factor of Planning

(d) Forecasting                         (iv) Efficiency and waste Prevention

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iv)

(i)

(ii)

(iii)

(B)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(C)

(ii)

(iii)

(i)

(iv)

(D)

(iii)

(i)

(iv)

(ii)

Answer: (A)

 

39. Match the following:

            List-I                                       List-II

(a) Search Engine                     (i) Internet Explorer

(b) Subject Gateway                (ii) Dogpile

(c) Net Browser                       (iii) FTP

(d) Meta Search Engine            (iv) SOSIG

                                                (v) Altavista

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iv)

(iii)

(ii)

(i)

(B)

(v)

(iv)

(i)

(ii)

(C)

(v)

(i)

(ii)

(iii)

(D)

(v)

(i)

(iv)

(ii)

Answer: (B)

 

40. Match the following:

            List-I                                       List-II

(a) ERNET                   (i) Japan

(b) JANET                   (ii) Global

(c) RLIN                      (iii) India

(d) OCLC                     (iv) United Kingdom

                                    (v) USA

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(v)

(iv)

(i)

(ii)

(B)

(iv)

(v)

(i)

(ii)

(C)

(iii)

(iv)

(v)

(ii)

(D)

(iii)

(ii)

(iv)

(v)

Answer: (C)

 

41. Match the following:

            List-I                                       List-II

(a) Origin of a word                             (i) World of Learning

(b) Synonyms of a word                      (ii) Dictionary of Etymology

(c) How to install a gadget                   (iii) Encyclopedia

(d) Address of Oxford University        (iv) Manual

                                                            (v) Theasaurus

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(ii)

(v)

(v)

(iii)

(B)

(v)

(iii)

(iv)

(i)

(C)

(v)

(iv)

(i)

(iii)

(D)

(ii)

(v)

(iv)

(i)

Answer: (D)

 

42. Match the following:

            List-I                                                                           List-II

(a) Nehru Memorial Museum Library              (i) Chennai

(b) Connemara Public Library                         (ii) Pune

(c) Bhandarkar Oriental Research Institute Library      (iii) Patna

(d) Khudabaksh oriental Library                                  (iv) Delhi

                                                                                    (v) Allahabad                          

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(v)

(iv)

(ii)

(B)

(v)

(iv)

(i)

(ii)

(C)

(v)

(ii)

(i)

(i)

(D)

(iv)

(i)

(ii)

(iii)

Answer: (D)

 

43. Match the following:

            List-I                           List-II

(a) IFLA                       (i) Science Citation Index

(b) Unesco                   (ii) First Search

(c) OCLC                     (iii) Patent Information

(d) ISI                          (iv) Public Library Manifesto

                                    (v) Universal Availability of Publications

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iii)

(iv)

(ii)

(i)

(B)

(iv)

(iii)

(i)

(ii)

(C)

(v)

(iv)

(ii)

(i)

(D)

(v)

(i)

(iv)

(ii)

 

 

 

 

 

Answer: (C)

 

44. Match the following:

            List-I                                       List-II

(a) Email                                  (i) Bulletin Board

(b) FTP                                    (ii) Remote Log In

(c) TELNET                             (iii) Library Network

(d) USENET                            (iv) Moving/ Downloading Files

                                                (v) Exchanging Message

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iv)

(iii)

(v)

(i)

(B)

(v)

(iv)

(ii)

(i)

(C)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

(D)

(v)

(i)

(iv)

(iii)

Answer: (B)

 

45. Match the following:

            List-I                                       List-II

(a) MS-DOS                             (i) Multi- User Operating system

(b) UNIX                                 (ii) DTP Software

(c) Excel                                  (iii) DBMS

(d) Pagemaker                          (iv) Single User Operating System

                                                (v) Spreadsheet Software

Code:

 

(a)

(b)

(C)

(d)

(A)

(iv)

(v)

(i)

(ii)

(B)

(v)

(i)

(ii)

(iii)

(C)

(iii)

(i)

(ii)

(v)

(D)

(iv)

(i)

(v)

(ii)

Answer: (D)

 

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage.

Digital devices measure and display discrete quantities. Most clocks, for example are analog in nature and have hands that sweep along a continuous scale as do the needles on speedometers Digital clocks, however, display discrete numbers standing for the time. The numbers are either there or they are not, and they click into position virtually instantaneously. In fact, speed and accuracy are distinguishing features of most digital devices, because analog equipment comes in a poor second on both counts. A valid comparison can be made between slide rules, which are analog, and pocket calculators, which are digital.

Accepts information in a unitary form, i.e., letters, symbols and numbers. These may represent anything the computer user wishes. All calculations and processing of the incoming data are done on the digital computer. Thus, all the mathematical rules and functions may be applied and the results are printed out in conventional letters, symbols or numbers. Thus, these are general purpose computers suitable for information processing in general.

“Hybrid” computers have been developed to take advantage of the strength of both analog and digital devices. Typically, analog computers will measure physical quantities such as temperature or pressure and then relay the data to digital computers, which, because of their greater speed and accuracy, can perform statistical computations on the data easily. The output is then displayed in a convenient form for the human beings responsible for conducting or monitoring the operation in question.

Because of their unique capabilities for symbol manipulation, digital computers loom for more important in applied information science than the other types, and it is to them that we shall be referring when we speak of computers from now on.

 

46. The distinguishing features of digital devices are :
(i) Speed (ii) Accuracy (iii) Timeliness (iv) Easy to Carry
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iv)
(C) (iv), (iii) and (i)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: (A)

 

47. Digital clocks are analog in nature because :
(A) they have two hands
(B) their hands sweep along on a continuous scale
(C) they show time
(D) display discrete numbers standing for time
Answer: (D)

 

48. Hybrid computers are developed to take advantage of :
(A) strength of analog devices
(B) strength of digital devices
(C) strength of both analog and digital devices
(D) strength of none of the above
Answer: (C)

 

49. Analog computers measure physical quantities because of :
(A) the temperature and accuracy
(B) their greater speed and accuracy
(C) the human beings
(D) the complexities in operations
Answer: (A)

 

50. Digital computers assume more importance in applied information science because
of :
(A) the lack of capabilities for symbol manipulation
(B) the capabilities for symbol manipulation
(C) the capabilities for digital manipulation
(D) the lack of capabilities for digital manipulation

Answer: (B)


Comments