Stay Updated with UGC NET Examination

Section 1: About UGC NET Examination

Section 6: UGC NET/SET/SLET in Library and Information Science Paper II and III Write up

2005 June UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2005 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. The fundamental equation of Information Science has been put forward by :
(A) Michael Buckland

(B) Robert Brooks

(C) Marc Porat

(D) Wersig Gernot
Answer: (B)

 

2. Source, Message, Transmitter and receiver are the components of communication model developed by :

(A) Shannon - Weaver

(B) Schramm

(C) Lasswell

(D) George Gerbner
Answer: (A)

 

3. Who said that Knowledge is of two kinds. We know a subject ourselves or we know
where we can find information about it ?

(A) S.R. Ranganathan

(B) W.C.Berwick Sayers

(C) Samuel Johnson

(D) H.E.Bliss
Answer: (C)

 

4. The acronym for Association for Information Management is :
(A) IAMA

(B) AIM

(C) ASLIB

(D) IIM
Answer: (C)

 

5. Census Atlas National Volume is an example of _________ Atlas :
(A) Local

(B) Historical

(C) Demographic

(D) Anthropological
Answer: (C)

 

6. COMPENDEX is the on-line Database on the subject :
(A) Physics

(B) Commerce and Export

(C) Analytical Chemistry

(D) Engineering
Answer: (D)

 

7. Routing of periodicals is :
(A) CAS

(B) SDI

(C) Indexing Service

(D) Abstracting Service
Answer: (A)

 

8. The subject “Research Methodology” has been formed by which of the following modes ?
(A) Fusion

(B) Distillation

(C) Fission

(D) Loose Assemblage
Answer: (B)

 

9. Boolean Logic was propounded by :
(A) B.C.Wickery

(B) S.C.Bradford

(C) J. Buckland

(D) George Boole
Answer: (D)

 

10. “IMCE” Stands for :
(A) International Meeting of Cataloguing Experts

(B) International Meeting of Computer Experts

(C) International Meeting of Communication Experts

(D) International Meeting of Classification Experts
Answer: (A)

 

11. An indispensable function of Thesaurus is :
(A) Knowledge representation

(B) Problem Solving

(C) Representation of relationship between concepts

(D) Knowledge Engineering
Answer: (C)

 

12. “Book Number” helps in :
(A) Individualising the book within the same class number

(B) Individualising the book among the books with same authors

(C) Individualising among the books with same year of publication

(D) Knowing the subject of the book
Answer: (A)

 

13. The library budget prepared without considering the previous years budget is :
(A) Zerobased Budget

(B) Performance Budget

(C) Line item Budget

(D) Lumpsum Budget
Answer: (A)

 

14. The abbreviation MB to state the storage capacity refers to :
(A) Mega bytes

(B) Million bits

(C) Million bytes

(D) Mega bits
Answer: (A)

 

15. Data about data is known as :
(A) Micro Data

(B) Database

(C) Metadata

(D) Databank
Answer: (C)

 

16. The concept of Micro photography was developed by :
(A) Johan Gutenberg

(B) Chester Cardson

(C) John Benjimen Dancer

(D) Ohi Battle
Answer: (C)

 

17. Which among the following is a digital library software used in the creation of an inhouse digital library :

(A) LIBSYS

(B) Greenstone

(C) Alice for Windows

(D) Micro CDS / ISIS
Answer: (B)

 

18. SSDC referred to the National Documentation Centre now known as :
(A) DESIDOC

(B) SENDOC

(C) NISCOM

(D) NASSDOC
Answer: (D)

 

19. Annual Convention of INFLIBNET organised to discuss the progress of the library
automation and library services is known as :

(A) ISCON

(B) NACLIN

(C) CALIBER

(D) INFONET
Answer: (C)

 

20. Formulation of Research Hypothesis implies :
(A) Creating a legal basis for research

(B) Enunciation of Postulates

(C) Enumeration of Canons

(D) Formation of tentative generalization
Answer: (D)

 

21. The Study of Epistemology deals with :
I. Modes of formation of subjects II. Classification of Knowledge III. Cataloguing of composite books IV. Origin, Source and nature of Knowledge In the types of items, there may be more than one answer. Identity the correct combination :

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) I, II and III are correct

(D) II and IV are correct
Answer: (D)

 

22. The Compact Disk is conceptually referred to as :
I. Magnetic Storage II. Compact Storage III. Optical Storage IV. All the above In the type of items, there may be more than one answer. Identity the correct combination :

(A) I , II and III are correct

(B) II and III are correct

(C) I and III are correct

(D) II and IV are correct
Answer: (B)

 

23. Match the following :
List - 1 List - 2 Abbreviations Meaning

I. Ibid a. See

II. Loc. cit. b. Previously cited

III. Op. cit c. Same reference cited immediately above

IV. Vide d. The same place cited

Codes :

(A) I - a, II - b, III - c, IV - d

(B) I - b, II - a, III - d, IV - c

(C) I - c, II - d, III - b, IV - a

(D) I - d, II - c, III - a, IV - b
Answer: (C)

 

24. Match the following:
List - 1 List - 2 Types of users of information Purpose of use of information

I. Students a. Decision Making

II. Professionals b. To impart Knowledge

III. Government Officials c. To prepare for the course programme

IV. Teachers d. To pursue their respective vocation

Codes :

(A) I - c, II - d, III - a, IV - b

(B) I - d, II - a, III - b, IV - c

(C) I - c, II - c, III - d, IV - a

(D) I - b, II - b, III - c, IV - d
Answer: (A)

 

25. Match the following:
List - 1 List - 2 Writing Materials Place of Origin

I. Clay Tablet a. Algeria / Babylonia

II. Palm Leaves b. Egypt

III. Paper c. Ninveh

IV. Papyrus d. China

                        e. India

Codes:

(A) I - c , II - b , III - a , IV - c

(B) I - d , II - e , III - a , IV - c

(C) I - c , II - e , III - d , IV - b

(D) I - c , II - b , III - a , IV - d

Answer: (C)

 

26. Match the following:
List - 1 List - 2 Database Supplier

I. ERIC a. American Chemical Society, USA

II. C A Search b. Bowker & Saur London

III. Books in Print c. R R Bowker USA

IV. LISA d. National Institute of Education, USA

Codes :

(A) I - d, II - a, III -c, IV - b

(B) I - d, II - b, III - a, IV - c

(C) I - b, II - c, III - a, IV - d

(D) I - a, II - d, III - b, IV - b
Answer: (A)

 

27. Match the following :
List - 1 List - 2
I. ILRC (Inter Library Resource Centre) a. Science and Technology
II. NISSAT b. Indexing Service
III. Journal of Librarianship c. UK
IV. INIS Atomindex d. Delhi
Codes :
(A) I - a, II - b, III - b, IV - c
(B) I - b, II - c, III - a, IV - d
(C) I - d, II - a, III - c, IV - b
(D) I - c, II - d, III - d, IV - a
Answer: (C)

 

28. Match the following :
List - 1 List - 2
I. POPSI a. P M Roget
II. Citation Indexing b. H P Luhn
III. Key word Indexing c. Eugene Garfield
IV. Thesaurus d. G. Bhattacharyya
Codes :
(A) I - b, II - d, III - a, IV - c
(B) I - c, II - d, III - a, IV - b
(C) I - d, II - c, III - b, IV - a
(D) I - a, II - b, III - d, IV - c
Answer: (C)

 

29. Match the following:
List - 1 List - 2
I. DDC a. J.D. Brown
II. Expansive Classification b. H.E. Bliss
III. Subject Classification c. Melvil Dewey
IV. Bibliographic classification d. C.A. Cutter
Codes :
(A) I - b, II - d, III - c, IV - a
(B) I - c, II - b, III - a, IV - d
(C) I - a, II - b, III - d, IV - c
(D) I - c, II - d, III - a, IV - b
Answer: (D)

 

30. Match the following :

List - 1 List - 2 Technical Terms Meaning

I. Thesaurus a. Collection of programmes for the Computer System

II. Windows b. A revolving Disc on which data is stored

III. Microprocessors c. A graphical user interface created as DOS Extension by Microsoft

IV. Software d. A multi user Operating System

e. A classified dictionary of synonyms

Codes :

(A) I - b, II - d, III - c, IV - a

(B) I - c, II - e, III - a, IV - d

(C) I - e, II - c, III - b, IV - a

(D) I - c, II - d, III - a, IV - b

Answer: (C)

 

31. Match the following :

List - 1 List - 2

I. Browser a. Google

II. Operating System b. ‘ C ’

III. Programming Language c. Internet Explorer

IV. Search Engine d. Windows

Codes :

(A) I - a, II - c, III - b, IV - d

(B) I - c, II - b, III - d, IV - a

(C) I - c, II - d, III - b, IV - a

(D) I - d, II - b, III - c, IV - a

Answer: (C)

 

32. Match the following :

List - 1 List - 2

I. INIS a. Ohio

II. AGRIS b. Delhi

III. OCLC c. Vienna

IV. NICNET d. Rome

Codes :

(A) I - c, II - a, III - b, IV - d

(B) I - b, II - d, III - c, IV - a

(C) I - d, II - c, III - a, IV - b

(D) I - c, II - d, III - a, IV - b

Answer: (D)

 

33. Match the following :

List - 1 List - 2

I. Observation (Senses) a. Knowledge

II. Organization (Logical Relation) b. Data / Ideas

III. Learning and Assimilation c. Wisdom

IV. Judgement Correlation d. Information

(application of content)

Codes :

(A) I - d, II - a, III - c, IV - b

(B) I - c, II - b, III - d, IV - a

(C) I - a, II - c, III - b, IV - d

(D) I - b, II - d, III - a, IV - c

Answer: (D)

 

34. Match the following :

List - 1 List - 2

I. Mysticism a. Y7

II. Useful Arts b. Y

III. Sociology c. ∆

IV. Anthropology d. M

Codes :

(A) I - c, II - d, III - b, IV - a

(B) I - d, II - b, III - c, IV - a

(C) I - b, II - c, III - d, IV - a

(D) I - a, II - d, III - c, IV - b

Answer: (A)

 

35. Assertion (A) : Library cooperation is the prime need of the day.
Reason (R) : It is impossible for an individual library to meet all the requirements of its users.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Answer: (A)

 

36. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) The difference between the highest and lowest values of a variable

................. Range.

(B) The value of a variable which divides the area under the frequency curve into

two equal parts ................................... Median.

(C) The result when the sum of all the items in the series is divided by the number of

items in the series ...................... Mean.

(D) The value of a variable for which the frequency is maximum ............... Probability.

Answer: (D)

 

37. Assertion (A) : Arrangement of documents by subject will satisfy more users.
Reason (R) : Many users search for documents by title.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true
Answer: (B)

 

38. Assertion (A) : A special library serves a specialist clientele.
Reason (R) : The collection of special library is relatively narrow in scope

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true
Answer: (A)

 

39. Assertion (A) : Copyright Act safeguards the interest of the author.
Reason (R) : This Act is essential to maximise the circulation of documents.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true
Answer: (C)

 

40. Arrange the following classification schemes according to the year of publication use
the code below : I. Color classification II. Dewey Decimal Classification III. Bibliographic Classification IV. Subject Classification

Code :

(A) II , IV , I , III

(B) III , II , I , IV

(C) I , IV , III , II

(D) IV , II , III , I
Answer: (A)

 

41. Identify the correct chronological order in which they were setup :

(A) NASSDOC, RRRLF, DRTC, INSDOC

(B) RRRLF, INSDOC, NASSDOC, DRTC

(C) INSDOC, DRTC, NASSDOC, RRRLF

(D) DRTC, INSDOC, NASSDOC, RRRLF

Answer: (C)

 

42. Arrange the following units of storage capacity in increasing order of magnitude. Use
the code given below : I. Gigabyte II. Kilobyte III. Terabyte IV. Megabyte

Code :

(A) IV, II, III, I

(B) I, III, II, IV

(C) III, IV, I, II

(D) II, IV, I, III
Answer: (D)

 

43. Based on the years of establishment arrange the following in chronological order. Use the code given below : I. ASLIB II. ALA III. ILA IV. IFLA

Code :

(A) III, IV, II, I

(B) I, IV, III, II

(C) II, I, IV, III

(D) IV, I, III, II
Answer: (C)

 

44. Identify the correct order in which the commissions were set up. Use the code given
below : I. Roy Committee on State Universities Review II. Radhakrishnan Commission on Education III. Kothari Commission on Education IV. Mudliar Commission of Secondary Education

Code :

(A) I, IV, III, II

(B) IV, III, I, II

(C) III, II, I, IV

(D) II, IV, III, I
Answer: (D)

 

45. Arrange the following components in order in which they were used in computers.
Use the code given below : I. Transistors II. Vaccum Tubes III. Large Scale Integrated Circuit IV. Very Large Scale Integrated Circuit

Code :

(A) I, III, II, IV

(B) II, I, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, I, III, II
Answer: (B)

 

Read the passage given below, and answer the Questions that follow based on your understanding of the passage :

The growth of the Internet and its ubiquitous use in study and work creates new areas of concern. Town (2003) notes the problem of information illiteracy within higher education:

Students are relying uniformly on the web and show a lack of understanding about the resources available to them “because all the information is in the same place”. The web may have “changed everything” but in doing so it has created a new problem of information illiteracy; that of false confidence in the Internet as a complete information resource (Town, 2003).

There is such a proliferation of content across such a range of areas, available with such immediacy that the sheer volume of information can seem overwhelming. For sufferers of this “Information anxiety” the simplicity of the Google search interface must act as a claiming tonic. It is not demanding of the information seeker in the formation of search terms and almost always produces vast numbers of hits. It even helps out with your spelling.

Faced with such a bewildering array of electronic sources of information the ease and immediacy of retrieval becomes as important as the quality of the resources retrieved. This may be the most significant challenge to the information profession in the information society, to map and signpost the information landscape. This has been the traditional role of the librarian and whilst the information domain is changing the core principles of the profession remain as important to society as ever.

 

46.

(A) The growth of the Internet and its ubiquitous use in study and work creates new areas of concern. The most important one being information illiteracy in higher education.

(B) The growth of the Internet enables people pursuing higher education. Information
literate helps them in their study and work.
(C) Internet use in higher education promotes information literacy and provides
complete information resource.
(D) Students who use the Internet gain real confidence in the Internet as a complete
information source.
Answer: (A)

 

47.

(A) Information once recorded into the web remains static and can be utilized by the
users of the web as and when they need it.

(B) The Web may have “changed everything”, but in doing so it has created a new problem of information illiteracy; that of false confidence in the internet as a complete information resource.

(C) The student of higher education may rely completely on Internet resources.
(D) Students who completely rely on the Internet uniformly do not lack understanding
about the resources available to them.
Answer: (B)

 

48.

(A) The large volume of content available on Internet across a range of areas does not create any “Information anxiety” in the users of the Internet.

(B) Information available on the Web across subject areas is of manageable proportions

and does not bewilder the users of the Internet.

(C) There is proliferation of content across such range of areas, available with such immediacy that the sheer volume of information can seem overwhelming. ..... and may cause “Information anxiety”.

(D) It is easy to find relevant and useful information across a range of areas from the

web without getting oneself bewildered.
Answer: (C)

 

49.

(A) The most significant challenge to the information profession in information society is to map and signpost the information landscape. This has been the traditional role of the librarian and whilest the information domain is changing the core principles of the profession remain as important to society.

(B) The Internet does not pose significant challenges to the information profession.

(C) The role of librarians is not to map and signpost the information landscape.

(D) While the information domain is changing the core principles of the profession
also should change.
Answer: (A)

 

50.

(A) Retrieving pertinent information from the Internet is not demanding of the information seeker in the formulation of search terms and almost always produces vast number of hits.

(B) There is no user friendly search engine to help the information seeker to access

pertinent information necessary for his work.

(C) The quality of information retrieved from the Internet is of high precision and

does not pose problems to the user.

(D) ‘Information anxiety’ created by the bewildering nature of Internet is made simple by the user friendly quality associated with Google search interface. This interface acts as a tonic and helps the information seeker even with spelling.

Answer: (D)


Comments