2004 June UGC NET in Library Science Paper II

Solved paper II of 2004 June UGC NET examination in Library and Information Science is given below.

1. Who is the chairman of National Knowledge Commission?

(A) Dr. Sukhadeo Thorat

(B) Dr. M.S. Swaminathan

(C) Dr. Bhalchandra Mungekar

(D) Sam Pitroda

Answer: (D)

 

2. Who has not changed its name?

(A) Library Association, U.K

(B) ALA

(C) ASLIB

(D) IFLA

Answer: (B)

 

3. Which of the following is not correct?

(A) Maslow’s need analysis is useful for understanding motivation of employees.

(B) Theory Z is the contribution of Japanese style of Management.

(C) Money is the most powerful motivating agent.

(D) Mission of an organisation is essentially abstract.

Answer: (B)

 

4. NISCAIRE is a Part of:

(A) DST

(B) ISRO

(C) DSIR

(D) CSIR

Answer: (D)

 

5. Use of Microfilming is considerably reduced due to:

(A) Problems of Preservation of microfilms.

(B) Need for use microfilm reader.

(C) Availability of better Technology in the form of digitization.

(D) High cost involved in it.

Answer: (C)

 

6. Opaque paper is a:

(A) Ultra-white paper

(B) Ultra-white thin paper

(C) Transparent paper

(D) Non-Transparent paper

Answer: (D)

 

7. Which of the following is a public domain database?

(A) INIS

(B) AGRIS

(C) Chemical Abstracts

(D) MEDLINE

Answer: (B)

 

8. In which Library Service barcode technology is used:

(A) Stock verification

(B) Library Security

(C) Circulation

(D) Reference Service

Answer: (C)

 

9. One of the following journals is published in U.K:

(A) Library Quarterly

(B) Program

(C) Libri

(D) Herald of Library Science

Answer: (B)

 

10. ‘Fair use’ is a term most relevant to:

(A) Intellectual Property Rights

(B) Books borrowed for home reading

(C) Copy right

(D) Use of reference books

Answer: (D)

 

11. Which of the following does not fall into the category of pre-coordinate indexing?

(A) Chain indexing

(B) Uniform indexing

(C) LCSH

(D) Sear’s List of Subject Headings

Answer: (D)

 

12. Dublin core is:

(A) A set of core activities of a National library

(B) Collection of metadata elements

(C) Network for the city of Dublin

(D) Revised version of MARC

Answer: (B)

 

13. ‘Best is the enemy of the Good’ is said by:

(A) Drury

(B) Urquart

(C) Foskett

(D) Shera

Answer: (B)

 

14. Which of the following is not associated with communication system?

(A) Receiver

(B) Sender

(C) Channel

(D) Entropy

Answer: (D)

 

15. One of the following is not open source software:

(A) DSpace

(B) Windows

(C) Green-stone

(D) Linux

Answer: (B)

 

16. DESIDOC is documentation centre for:

(A) Indigeneous Knowledge

(B) Defence Science

(C) Rural Development

(D) Khadi & Village Industries

Answer: (B)

 

17. Questionnaire is a:

(A) Research method

(B) Measurement Technique

(C) Tool for data collection

(D) All the above

Answer: (C)

 

18. Mean, Median and mode are:

(A) Measures of deviation

(B) Ways of sampling

(C) Measures of control tendency

(D) None of the above

Answer: (C)

 

19. ‘Cranfield Studies’ are an example of:

(A) Survey Research

(B) Experimental Research

(C) Historical Research

(D) Case Study

Answer: (B)

 

20. Assertion (A): As the level of recall increases, precision tends to decrease.

Reason (R): Recall and precision tend to vary inversely.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) Both are partially true

(D) (R) is true but (A) is false

Answer: (A)


21. Assertion (A): Operators using ‘AND’, ‘OR’ and ‘NOT’ are mostly used in online IR.

Reason (R): User interfaces cannot transform the natural language input into Boolean search Query

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) (R) is true but (A) is false

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

22. Assertion (A): Maximization of the use of documents is the motto of the library.

Reason (R): Maximization of the use of documents in the library satisfies the Fifth Law of library Science.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (R) is true but (A) is false

Answer: (C)

 

23. Assertion (A): User profile is an essential component of SDI service.

Reason (R): SDI is a personalized current awareness service.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) Both are partially true

(D) (A) is true but (R) is false

Answer: (A)

 

24. Assertion (A): AACR 2 like CCC can satisfy all approaches of the users.

Reason (R): Both AACR 2 and CCC are comprehensive cataloguing codes.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): Document transfer and information transfer are not the same.

Reason (R): Assimilation of the content of the document by the user constitutes information transfer.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

26. Assertion (A): ISO 9000 is a quality framework which calls for documentation to adopt TQM in a Library.

Reason (R): ISO 9000 is a valuable component of TQM

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

27. Assertion (A): Consortia cannot provide an effective strategy to increase the buying power of individual libraries.

Reason (R): Consortia arrangement saves the funds of the libraries in developing their information sources.

Codes:

(A) (A) is false but (R) is true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are false                   

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (C)

 

28. Arrange the following in the order of computer generations:

(i) Integrated circuit (ii) Transistor (iii) Vacuum Tube (iv) Chip

Codes:

(A) (iv) (ii) (iii) (i)          

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

29. Match the following:

List-I                                                   List-II

(a) BLAISE project                             (i) Library of congress

 (b) MARC project                    (ii) Intel

 (c) Union Catalogue project     (iii) Insdoc

(d) Microchip                            (iv) British Library

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

30. Which is the correct logical sequence of the following?

(A) Information, knowledge, data, wisdom

(B) Knowledge, Information, wisdom, data

(C) Data, knowledge, information, wisdom

(D) Data, information, knowledge, wisdom

Answer: (D)

 

31. The theories relating to motivation are:

1. Feyol theory              2. Maslow theory

3. Drucker theory                    4. McGregor Theory X and Theory Y

(A) 1, 2 and 3 are correct       

(B) 1, 3 and 4 are correct

(C) 2 and 4 are correct  

(D) 2, 3 and 4 are correct

Answer: (C)

 

32. Which of the following are library networks?

1. INTERNET      2. DELNET

3. NICNET           4. OCLC

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 4 are correct

(C) 1 and 3 are correct

(D) 1 and 4 are correct

Answer: (B)

 

33. The national level associations for special libraries are:

1. Association for Information Management (ASLIB)

2. Society for Information Science (SIS)

3. Charatered Institute of Library and Information Professionals (CILIP)

4. Indian Association of Special Libraries and Information Centers (IASLIC)

(A) 1 and 3 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 1 and 4 are correct

(D) 3 and 4 are correct

Answer: (D)

 

34. Arrange the following Act according to the year of enactment

(A) Copyright Act, The patent Act, information Tech. Act, IPR Act

(B) The patent Act, C, information Tech. Act, IPR Act

(C) Copyright Act, IPR Act, The patent Act, information Tech. Act

(D) Copyright Act, The patent Act, IPR Act, information Tech. Act

Answer: (C)

 

35. Arrange the following according to the year of publication:

A) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia  Americana, Encyclopaedia  of Library &  Information Science, McGraw-Hill Encyclopaedia of Science & technology.

B) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia  of Library &  Information Science, McGraw-Hill Encyclopaedia of Science & technology, Encyclopaedia  Americana.

C) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia  Americana, McGraw-Hill Encyclopaedia of Science & technology, Encyclopaedia  of Library &  Information Science.

D) Encyclopaedia Britannica, McGraw-Hill Encyclopaedia of Science & technology, Encyclopaedia  Americana, Encyclopaedia  of Library &  Information Science.

Answer: (A)

36.  Match the following:

     List-I                                                      List-II

a) Conventional                                          i) Patents

b) Neo-conventional                                   ii) Printed books

c) Non-conventional                                  iii) Satellite imageries

d) Mata documents                                     iv) Audio-visual material

Codes

          (a)     (b)     (c)      (d)

(A)    I        ii        iii       iv

(B)     ii        I        iv       iii

(C)     iv       I        iii       ii       

(D)    iii       ii        I        iv

Answer: (B)

 

37) Match the following:

          List-I                                                 List-II

a) Library is people’s university                          i) Kothari 

b) Library is a growing organisation          ii) Urquart

c) Library can be useful to the society                  iii) Ranganathan

d) Library is the heart of the University     iv) Sayajirao Gayakwar

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    iv       iii       ii        i

(B)     iv       I        iii       ii       

(C)     ii        iv       iii       i        

(D)    iv       ii        I        iii

Answer: (A)

 

38) Match the following:

List-I                                                 List-II

a) P. Wassermann                                       i) Line of thinking

b) P. Atherton librarianship              ii) Foundation of Education for

c) J. H Shera                                     iii) New Librarianship

d) Maurice B. Line                                      iv) Putting Knowledge to work 

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    I        ii        iii       iv

(B)     ii        I        iii       iv

(C)     iv       iii       I        ii

(D)    iii       iv       ii        i

Answer: (D)

 

39) Match the following:

List-I                                                           List-II

a) Theory of X & Y                                    i) Frederic Taylor

b) Scientific Management                           ii) Ouchi

c) Need Hierarchy                                       iii) A. Maslow

d) Theory Z                                                 iv) D. Mc Grager

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    iii       I        ii        iv

(B)     iii       iv       ii        i

(C)     iii       ii        iv       i

(D)    iv       i         iii       ii

Answer: (D)

 

40) Match the following:

List-I                                                           List-II

a) UDC                                                       i) H. E. Bliss

b) DDC                                                       ii) C. A. Cutter

c) Expensive Classification                         iii) Otlat & La Fontane

d) Bibliographic classification                    iv) M Dewey

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    iii       I        ii        iv

(B)     iii       iv       ii        i

(C)     iii       ii        iv       i

(D)    i         ii        iii       iv

Answer: (B)


41) Match the following:

List-I                                                 List-II

a) British Library                              i) Russia

b) Bibliotheque National                            ii) USA

c) Lenin Library                                iii) UK

d) Library of Congress                      iv) French

 

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    iv       iii       I        ii       

(B)     I        ii        iii       iv

(C)     iii       iv       I        ii

(D)    iii       iv       ii        i

Answer: (C)

 

42) Match the following:

List-I                                                 List-II

a) Windows                                       i) A revolving disc on which data is stored 

b) Microprocessor                                      ii) It is used for processing of text

c) Word processor                            iii) Collection of programmes for computer system

d) Software                                       iv) A graphical user interface working     as Dos

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    iv       I        ii        iii

(B)     iii       ii        i         iv

(C)     ii        iii       iv       i

(D)    i         ii        iii       iv

Answer: (A)

 

43) Match the following:

List-I                                                 List-II

(Library Act)                                              (Year of Enactment)

a) Orissa                                                     i) 2006 

b) Goa                                                        ii) 2005 

c) Uttaranchal                                             iii) 2001

d) Uttar Pradesh                                         iv) 1994

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    i         ii        iii       iv

(B)     iii       iv       ii        i

(C)     iv       iii       ii        i

(D)    ii        i         iii       iv

Answer: (B)

 

44) Match the following:

List-I                                                 List-II

a) Software                                       i) Key words 

b) Hardware                                               ii) CD

c) Storage Device                              iii) SOUL

d) I/O Device                                      iv) CPU

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    ii        iv       iii       i

(B)     ii        iii       iv       i

(C)     iii       ii        iv       i

(D)    iii       iv       ii        i

Answer: (D)

 

45) Match the following:

List-I                                                 List-II

a) Planning                                        i) Delegation of authority

b) Staffing                                         ii) Audit

c) Control                                          iii) Promotion

d) Organising                                    iv) Resource management

Codes:

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    i         ii        iii       iv

(B)     ii        iv       i         iii

(C)     iii       I        ii        iv      

(D)    iv       iii       ii        i        

Answer: (D)

 

Read the passage given below and answer the question based on your understanding of the passage:

          To survive, thrive and beat the completion in today’s brutally competitive world one has to manage the future. Managing the future means managing the information. In order to manage the information, in order to deliver high quality information to the decision makers at the right time, in order to automate the process of data collection, collation and refinement, organizations have to make information technology (IT)  an ally, harness its full potential and use in the best way possible.

          We have seen that in today’s competitive business environment, the key resource of every organization is information. If the organization does not have an efficient and effective mechanism that enable it to give the decision-makers the right information  at the right time, then the chances of the organization succeeding in the next millennium  are very remote.

          The three fundamental characteristics of information are accuracy, relevancy and timeliness. The information has to be accurate, it must be relevant for the decision maker and it must be available to the decision maker when he needs it. Any organization that has the mechanism to collect, collate, analysis and present high quality information to its employees, ‘thus enabling them to make batter decisions, will always be one step ahead of the competition. Today, the time available for an organization to react to the changing market trends in very short. To survive, the organization must always be on its toes, gathering and analyzing the data-both internal and external. Any mechanism that will automate this information gathering and analysis process will enhance the chances of the organization to beat the competition.

 

46. Which factors force organization to use IT to harness information?

(A) Explosion of source of information

(B) Availability of latest information on real basis

(C) Time, volume and complex nature of information on real time basis

(D) Information needs of users are inter-disciplinary in nature

Answer: (A)

 

47. Major obstacle in taking accurate futuristic decisions is:

(A) Availability of more information

(B) Cut-throat competition

(C) Ever-changing socio-economic and political situations

(D) Globalisation

Answer: (D)

 

48. Which is the most appropriate tool to make better use of information?

(A) Well qualified and experienced information professional

(B) Depth classification and indexing

(C) Experts in domain knowledge

(D) Information technology

Answer: (C)

 

49. What are the critical characteristics of information delivery system for making its use effective?

(A) Efficient channel of communication system.

(B) Ability to develop appropriate information products

(C) Right information, delivered at right time

(D) Developing quality photocopying and fax facility.

Answer: (C)

 

50. Who is the crucial decision for an organization to take to beat the competition?

(A) To create a mechanism to access, organise and process information of an organization.

(B) To establish a separate department for acquiring and processing information.

(C) To strengthen the libraries already existing in the organization

(D) To collaborate with university and national and international information systems.

Answer: (A)


Comments