2004 December UGC NET in Library Science Paper 2

The UGC NET examination solved question paper-2 of 2004 December in Library and Information Science (LIS) is given below.


1. National Library Week in India is being celebrated annually since:

(A) 1914

(B) 1933

(C) 1950

(D) 1968

Answer: (D)

 

2. Maulana Abul Kalam Azad, the then Union Education Minister formally declared one of the following libraries open to the public on 2nd February, 1953:

(A) Connemara Public Library

(B) Delhi Public Library

(C) National Library, Calcutta

(D) Saraswathi Mahal Library, Tanjore

Answer: (C)

 

3. Library Literature is a:

(A) Primary source of information

(B) Secondary source of information

(C) Tertiary source of information

(D) Literary source of information

Answer: (C)

http://www.netugc.com

 

4. The frequency of Data India is:

(A) Weekly

(B) Fortnightly

(C) Monthly

(D) Bi-monthly

Answer: (A)

 

5. Berne Convention is concerned with:

(A) Translations

(B) Copyright

(C) Patents

(D) Standards

Answer: (B)

 

6. The Indian state which enacted library legislation in the year 1948 is:

(A) Kerala

(B) Meghalaya

(C) Tamil Nadu (Madras)

(D) Rajasthan

Answer: (C)

 

7. The concept of Selective Dissemination of Information (SDI) was enunciated by

(A) Derek Austin

(B) D.J. Foskett

(C) H.P. Luhn

(D) B.C. Vickery

Answer: (C)

 

8. Current Awareness Bulletin is:

(A) Primary Source

(B) Annual Report

(C) Trend Report

(D)Information Product

Answer: (C)

 

9. In 1966, the MARC as a pilot project was launched by:

(A) OCLC

(B) American Library Association

(C) Library of Congress

(D) The British Library

Answer: (C)

 

10. SAARC documentation centre was established in

(A) 1975

(B) 1979

(C) 1982

http://www.netugc.com

(D) 1994

Answer: (D)

 

11. Ranganathan’s canons of classification as grouped into three planes of work are:

(A) Idea, Verbal and Number

(B) Idea, Verbal and Notational

(C) Natural, Artificial and Computer

(D) Number, Common Isolate and Connecting Symbol

Answer: (B)

 

12. The first block in ISBN is a:

(A) Geographic Identifier

(B) Title Identifier

(C) Publisher Identifier

(D) Author Identifier

Answer: (A)

 

13. Theory X and Theory Y were formulated by:

(A) Douglas Murray McGregor

(B) Peter Drucker

(C) Abraham Maslow

(D) F. W. Taylor

Answer: (A)

 

14. The method of reducing the physical size of a block of information is called:

(A) Information Reduction

(B) Data Compression

(C) Data Retrieval

(D) Information Size

Answer: (B)

 

15. Which one of the following is a volatile memory?

(A) RAM

(B) CD-ROM

(C) Hard Disk

(D) Floppy Disk

Answer: (A)

 

16. LYCOS is a:

(A) Search engine

(B) Programming language

(C) Database

(D) Database vendor

Answer: (A)

 

17. The ability to travel between electronic documents using any number of alternative paths to find relevant information is known as:

(A) Linking

(B) Browsing

(C) Searching

http://www.netugc.com

(D) Navigating

Answer: (C)

 

18. A questionnaire designed with open-ended questions is known as:

(A) Unstructured

(B) Flexible

(C) Closed

(D) Structured

Answer: (A)

 

19. Non-Sampling Error (NSE) are referred to as the errors of:

(A) Probability

(B) Quantification

(C) Ratio

(D) Measurement

Answer: (B)

 

20. Delhi Public Library was established in:

(A) 1950

(B) 1951

(C) 1952

(D) 1953

Answer: (B)

21. Intellectual Property Rights (IPR) cover:

1. Patents

2. Copyright

3. Computer Programmes

4. Censorship

Codes

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) 3 and 4 are correct

Answer: (A)

 

22. The libraries identified by INFLIBNET to act as a Document Delivery Centres are:

1. University of Hyderabad Library

2. Lucknow University Library

3. Gauhati University Library

4. Punjab University Library, Chandigarh

Codes

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 1 and 4 are correct

(D) 2 and 4 are correct

Answer: (C)

 

23. Which of the following are trade bibliographies?

1. Books-in-Print

2. Indian National Bibliography

3. Indian Books-in-Print

4. British National Bibliography

Codes

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 1 and 3 are correct

(D) 2 and 4 are correct

Answer: (C)

 

24. Which of the following are maintained to provide Selective Dissemination of Information (SDI) service?

1. Author Profile

2. Library Profile

3. Document Profile

4. User Profile

Codes

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 3 and 4 are correct

(D) 1 and 4 are correct

Answer: (C)

 

25. Which of the following are modes of formation of subjects?

1. Classification

2. Agglomeration

3. Denudation

4. Division

Codes

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) 2 and 4 are correct

Answer: (C)

 

26. The components in delegation of authority are:

1. Authority

2. Leadership

3. Responsibility

4. Accountability

Codes

(A) 1, 2 and 3 are correct

(B) 2, 3 and 4 are correct

(C) 1, 3 and 4 are correct

(D) 1, 2 and 4 are correct

Answer: (C)

 

27. The following are used as transmission media for voice / data communication:

1. Copper wire

2. Plastic wire

3. Optic wire

4. Co-axial cables

Codes:

(A) 1, 2 and 3 are correct

(B) 2, 3 and 4 are correct

(C) 1, 3 and 4 are correct

(D) 1, 2 and 4 are correct

Answer: (C)

 

28. Which of the following are web browsers?

1. Yahoo

2. Google

3. Netscape

4. Internet Explorer

Codes

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 1 and 4 are correct

(D) 3 and 4 are correct

Answer: (D)

 

29. The stages in research process are:

1. Theory

2. Axiom

3. Law

4. Hypothesis

Codes:

(A) 1, 2, 3 and 4 are correct

(B) 4, 1, 3, and 2 are correct

(C) 2, 3, 4 and 1 are correct

(D) 3, 1, 4, and 2 are correct

http://www.netugc.com

Answer: (B)

 

30. A library which is considered as the National Library of the United States is:

1. Library of Congress

2. Smithsonian Library

3. Located at New York

4. Located at Washington, DC

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 1 and 3 are correct

(D) 1 and 4 are correct

Answer: (D)

 

31. The theories relating to motivation are:

1. Fayol theory

2. Maslow theory

3. Drucker theory

4. McGregor Theory X and Theory Y

(A) 1, 2 and 3 are correct

(B) 1, 3 and 4 are correct

(C) 2 and 4 are correct

(D) 2, 3 and 4 are correct

Answer: (C)

 

32.  Which of the following are library networks?

1. INTERNET

2. DELNET

3. NICNET

4. OCLC

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 4 are correct

(C) 1 and 3 are correct

(D) 1 and 4 are correct

Answer: (B)

 

33. The national level association for special libraries are:

1. Association for Information Management (ASLIB)

2. Society for Information Science (SIS)

3. Charatered Institute of Library and Information Professionals (CILIP)

4. Indian Association of Special Libraries and Information Centres (IASLIC)

(A) 1 and 3 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 1 and 4 are correct

(D) 3 and 4 are correct

Answer: (C)

 

34. The following are used as tools for vocabulary control in indexing:

1. Dictionary

2. Thesaurus

3. List of Subject Headings

4. ISBD

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) 2 and 4 are correct

Answer: (C)

 

35. The following States in India do not have library legislation:

1. Bihar

2. Manipur

3. Meghalaya

4. Maharashtra

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 1 and 3 are correct

(D) 2 and 4 are correct

Answer: (C)

 

Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.

            There are many driving forces for the introduction of good records management procedures within organizations. Some of the reasons are driven by negative factors such as liability, disaster recovery and protection against breach of intellectual property rights. Others are positive, such as more effective operations of administrative procedures, continuity and more efficient user of resources such as people and space.

            We can start with legal obligations. Government departments and many non-departmental public bodies are required to keep records to a particular standard under the Public Records Acts. All limited companies are required to keep basic business records under the Companies Acts and particular industries such as the oil industry, pharmaceutical companies and financial advisers are covered by specific regulations which govern record keeping.

            Companies that sell services or manufacture products for sale to the general public are increasingly aware of the dangers of litigation that can arise if a product is implicated in injury or death of a customer. In many cases the defence against litigation is centered around records that can demonstrate that the company was not negligent and that it was working to the best practice of the time when the problems occurred. This protection against litigation is becoming increasingly important in the public sector as government departments and agencies are becoming more accountable to the general public.

            Some industries are based on intellectual property whether this be music, written work, videos, trademarks or patents. Protection against theft of intellectual property depends almost entire on keeping the relevant records and protecting them against damage. Ownership of property depends on written title deeds. Contracts are another valuable asset that needs to be managed and kept in suitable conditions.

            A key role for records managers in many organizations is protection of vital records. This helps to ensure effective recovery from disasters. This is especially important in information intensive activities such as finance, research and development, sales and marketing. Precautions such as keeping off-site copies of documents and adequate protection against fire, flood and theft fall within the remit of records management.

            For many organizations the only tangible evidence of their past existence is the business records and archives. This history or a company can play an important part in its ongoing sense of identity and records can play a significant role in this process. The benefits of this sense of continuity may not be as easy to qualify but they are nonetheless important. Minutes of board meetings and of departmental groups and committees can provide a useful commentary on the company and indication of its future direction. These factors can be particularly relevant during a period of change, such as that following a merger, take-over or change of ownership.

            Finally, records management is a key effective use of resources within an organization.

 

36. The positive factors warranting records management in organizations are:

1. Efficient use of resources

2. Effective operation of procedures

3. Easy management

4. Quick management

(A) 1 and 4 are correct

(B) 3 and 4 are correct

(C) 1 and 3 are correct

http://www.netugc.com

(D) 1 and 2 are correct

Answer: (C)

 

37. “Disaster Recovery” is a negative driving factor for introducing good records management in organizations.

The above statement is true or false?

(A) True

(B) False

Answer: (A)

 

38. Ownership of property depends on:

(A) Companies Act

(B) Public Records Act

(C) Contracts

(D) Written Title Deeds

Answer: (D)

 

39. Which of the following statements is incorrect?

(A) Protection against litigation is not important

(B) Contracts are valuable assets that need to be managed

(C) Business records and archives are the only tangible evidence of their past incidence

(D) Liability is a driving force towards the need for good records management.

Answer: (D)

 

40. Which of the following statements is correct?

(A) Protection against theft of intellectual property does not depend on maintenance of records.

(B) Precaution against fire, flood and theft does not fall with the remit of records management.

(C) Records can play a significant role in the history of a company

(D) Records need not be maintained to a particular standard

Answer: (A)

41.

List – I (Forms of Communication)                List – II (Medium / Type / Theory)

(a) Communication Barrier                             1. Radio

(b) Communication Medium                           2. Shannon and Weaver

(c) Communication Model                              3. Formal

(d) Communication Channel                           4. Noise

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

http://www.netugc.com

(A)       1          2          3          4

(B)       4          1          2          3

(C)       2          3          4          1

(D)       3          2          1          4

Answer: (B)

 

42. List – I (Library Act)                                List – II (Year of Enactment)

(a) Andhra Pradesh Public Libraries Act        1. 1964

(b) Maharashtra Public Libraries Act              2. 1967

(c) West Bengal Public Libraries Act             3. 1960

(d) Karnataka Public Libraries Act                 4. 1979

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       3          2          1          4

(B)       2          3          4          1

(C)       3          2          4          1

(D)       1          2          3          4

Answer: (A)

 

43.

List – I (Reference Books)

List – II (Publisher)

(a) Universities Handbook

1. Indian National Scientific Documentation Centre (INSDOC)

(b) National Union Catalogue of Scientific Serials in India (NUCSSI)

2. Bowker-Saur

(c) Library and Information Science Abstracts (LISA)

3. H.W. Wilson

(d) Cumulative Book Index (CBI)

4. Association of Indian Universities

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       4          3          2          1

(B)       1          2          3          4

(C)       2          3          4          1

(D)       4          1          2          3

Answer: (D)

 

44.

List – I (Types of Indexing)              List – II (Author)

(a) Chain Indexing                              1. Derek Austin

(b) Uniterm Indexing                          2. Eugene Garfield

(c) PRECIS                                         3. S. R. Ranganathan

(d) Citation Indexing                          4. Mortimer Taube

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       3          4          1          2

(B)       3          1          2          4

(C)       1          2          3          4

(D)       2          3          4          1

Answer: (A)

 

45.

List – I (Modes of Subject Formation)           List – II (Subject)

(a) Fusion                                                        1. Management

(b) Distillation                                                 2. Mathematics for Engineers

(c) Loose Assemblage                                     3. Library Classification

(d) Lamination                                                4. Bio-physics

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       3          4          2          1

(B)       4          1          2          3

(C)       3          4          1          2

(D)       2          3          4          1

Answer: (B)

 

46.

List – I (Publications)                                     List – II (Publishers)

(a) Library Trends                                           1. NISSAT

(b) Information Today and Tomorrow           2. Institute for Scientific Information (ISI)

(c) Science Citation Index                              3. University Microfilm International (UMI)

(d) Dissertations Abstracts International        4. University of Illinois

Codes:

http://www.netugc.com

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       4          1          2          3

(B)       1          2          3          4

(C)       2          3          4          1

(D)       3          4          1          2

Answer: (A)

 

47. List – I (Items)                                          List – II (Usage)

(a) Vacuum Tube                                            1. Optical Storage Device

(b) Floopy Disk                                               2. Used in First Generation Computers

(c) CD-ROM                                                   3. Used in Second Generation Computers

(d) Transistors                                                 4. Magnetic Storage Device

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       2          4          1          3

(B)       4          1          2          3

(C)       3          2          4          1

(D)       1          2          3          4

Answer: (A)

 

48. List – I (Networks / Institutions)                          List – II (Location)

(a) OCLC                                                                    1. UK

(b) JANET                                                                  2. Canada

(c) ERNET                                                                  3. USA

(d) International Development Research Center        4. India

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       4          3          2          1

(B)       1          2          3          4

(C)       3          1          4          2

(D)       2          1          3          4

Answer: (C)

 

49.

List – I (Reference Book Category)   List – II (Name of the Reference Book)

(a) Directory                                        1. Information Please Almanac

(b) Annual                                           2. Kessing’s Record of World Events

(c) Bibliography                                  3. Encyclopaedia of Associations

(d) News Digest                                  4. Publisher’s Weekly

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       3          1          4          2

(B)       1          3          4          2

(C)       3          2          4          1

(D)       4          1          2          3

Answer: (A)

 

50.

List – I (Reference Books)                 List – II (Arrangement)

(a) World of Learning                         1. Alphabetical

(b) Sears List of Subject Headings     2. Classified

(c) Roget’s International Thesaurus    3. Geographical

(d) Indian National Bibliography       4. Topical

Codes:

            (a)        (b)        (c)        (d)

(A)       3          1          4          2

(B)       4          1          2          3

(C)       1          2          3          4

(D)       2          3          4          1

Answer: (A)

Comments